Ердоган у Србију доводи преко 100 бизнисмена

Током посјете Ердогана Србији биће отворено пет турских компанија и постављен камен темељац за изградњу фабрике.

Србија 05.10.2019 | 21:35
Ердоган у Србију доводи преко 100 бизнисмена
Турска жели стабилност на Балкану, јер је стабилност предуслов за развој економске сарадње, а економска сарадња води смањењу политичких тензија, рекао је амбасадор Турске у Србији Тању Билгиц уочи доласка предсједника Турске Рецепа Таyyипа Ердогана у посјету Србији, 7. и 8. октобра, преноси Тањуг.

Ердоган ће допутовати у понедјељак, а током два дана планиран је веома интензиван и политички и економски дијалог на врху, бит ће одржана друга сједница Високог савјета за сарадњу двије земље, а предвиђени су и трилатерални разговори, уз учешће предсједавајућег Предсједништва Босне и Херцеговине Жељка Комшића.

Амбасадор Турске је рекао да ће с Ердоганом у Србију допутовати и 150 турских бизнисмена, који желе да се упознају са могућностима за улагање.

Најавио је да ће током посјете Ердогана Србији бити отворено пет турских компанија и постављен камен темељац за изградњу једне фабрике.

Све бољи односи Турске и Србије

Оцијенио је да билатерални односи Србије и Турске добро напредују и подсјећа да су још прије осам година турске инвестиције у Србију износиле свега милиона еура, а данас су достигле 200 милиона еура.

„Од 2017. смо обавили велики посао и успјели да остваримо значајну економску сарадњу“, каже Билгиц, подсјећајући на претходну посјету Ердогана Србији, 2017. године.

Он у том контексту инсистира на значају стабилности у региону:

„Када имамо стабилност, онда имамо одличне могућности за пословање. Најважнији задатак је да земље региона уклоне све препреке за пословање. Све док имамо добре, економске односе, политичке тензије падају“, рекао је Билгиц.

Према његовим ријечима када постоји стабилност како у региону, тако и односима међу земљама привреде могу да напредују, а Турска и Србија су много урадиле на овом пољу у протекле двије године.

„Прије двије године трговинска размјена наше двије земље износила је 800 милиона евра, а сада је на 1,3 милијарди, што је повећање од 40 посто. То је било могуће само што није било тензија у односима између двије земље“, рекао је он.

Аутопут Београд - Сарајево

Билгиц је казао да је неопходно да се двије земље фокусирају на даље пројекте.

„Ове године обиљежавамо 140 година од успостављања дипломатских односа и радује ме што можемо да саопштимо да смо у посљедње двије године обавили добар посао и увјерен сам да ћемо наставити успјешну сарадњу са Србијом", рекао је он.

Турска је балканска земља, дио балканске заједнице и одлично разумије земље овог региона, додао је Билгиц указујући и да број турских туриста у Србији, као и српских у Турској непрестано расте, преноси Аљазеера.

„Пошто смо балканска земља, желимо да тргујемо са регионом и помогнемо у успостављању стабилности“, нагласио је Билгиц.

Указао је да ће предсједници Турске и Србије разговарати о даљим могућностима за улагање и о новим пројектима.

„Када је предсједник Ердоган прије двије године посјетио Србију, по први пут је разговарано о аутопуту Београд - Сарајево и сада ћемо почети са његовом изградњом. То показује да се сарадња одлично развија. Али, то није довољно, јер је потенцијал Турске велики, колико и Србије.

Желимо да искористимо ову посјету за покретање даљих пројеката. Увјерен сам да ће предсједници разговарати о новим пројектима. Радит ћемо тако и на путу Нови Пазар - Тутин", објаснио је Билгиц.

(Вијести.ба)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Бг

06.10.2019 01:23

Неприметна окупација Србије,Браво Турци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Правда

06.10.2019 09:17

Иди леци се

Name

Тата

06.10.2019 04:00

Нећемо НАТО, долазе Турци, зар нам их није било доста неколико вијекова, па и НАТО је бољи од Турака.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сyднеy

06.10.2019 05:34

Сад це Драско да позове ову турску делегацију да се састану и са њим у Бања Луци ако му је отисла она њемацка делегација. Да је Вуциц знао да у Бања Луку долазе њемацка делегација могао је ове турке позвати и раније да доду па да се организује заједницки састанак српске турске и њемацке делегације

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

06.10.2019 05:38

Правии Александар Београдски Пашалук.свјесно уништаје Југ Србије све гура у Београд а што Јужн8је то тужније

ОДГОВОРИТЕ
Name

Снсд

06.10.2019 07:15

Ста це нам Турци и њихове паре То треба растјерат треба русе доводит и рјесават дио по дио

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па Ја

06.10.2019 07:56

стизе бабука

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мерлин

06.10.2019 10:03

Мир робови турски опет слуге историја се понавља

ОДГОВОРИТЕ
Name

Памет у главу

06.10.2019 10:09

Економака сарадња и са западом и са истоком, за добробит свих.Искористити гео-стратеску позицију и за неку корист за све нас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Султан

06.10.2019 12:42

Долазе вам браца Турци то су вам стварна браца по крви не Руси

ОДГОВОРИТЕ