Ко су савјетници министара у Влади Републике Српске?

Сваки министар у Влади Републике Српске има по једног или два савјетника, осим министарке управе и локалне самоуправе РС Лејле Решић и министра унутрашњих послова РС Драгана Лукача који тврде да немају ниједног.

 

Република Српска 05.10.2019 | 20:03
Ко су савјетници министара у Влади Републике Српске?
У одговору на посланичко питање, сва министарства доставила су Народној скупштини РС податке о савјетницима без навођења њихових имена, али са информацијама о завршеном образовању, односно степену стручне спреме, те установи и датуму стицања дипломе.

У Министарству енергетике и рударства РС ангажована су два савјетника, од којих је један на пуно радно вријеме, а један на пола радног времена. 

Интересантно је да министра Петра Ђокића који води ресор енергетике и рударства, савјетује професор хрватског или српског језика и југословенских књижевности и педагогије. 

“Датум стицања дипломе је мај 1981. године на Универзитету у Сплиту – Филозофски факултет Задар. Савјетник ангажован на пола радног времена је дипломирани економиста, са датумом стицања дипломе у јулу 1986. године Универзитет у Бањој Луци – Економски факултет. Савјетници немају статус државних службеника и радни ангажман им је везан за мандат министра,” навели су из Ђокићевог министарства. 

У Министарству просвјете и културе Републике Српске на позицијама савјетника министарке Наталије Тривић ангажована су два савјетника, један доктор економских наука, а други дипломирани музичар – флаутиста. 

Најдетаљније податке о свом савјетнику дао је министар правде РС Антон Касиповић. Прецизирао је да има само једног савјетника, Д.Р. ванредног професора на катедри за грађанско и пословно право, ужа научна област – грађанско право и грађанско процесно право. Изнесени су и бројни детаљи о његовом учешћу на домаћим и међународним научним скуповима, научним и стручним радовима и друго.

Са друге стране, најштурије податке о савјетницима дала је министарка финансија Зора Видовић која је само навела да има два савјетника. 

На позициији савјетника у Министарству здравља и социјалне заштите РС су ангажоване двије особе. Оба савјетника министра Алена Шеранића су студирала у Новом Саду, један је доктор медицине, а други дипломирани економиста. 

Министарка породице, омладине и спорта Соња Давидовић има једног савјетника који је диплому стекао на бањалучкој Педагошкој академији, док министра саобраћаја и веза РС Неђу Трнинића такође савјетује једна особа – дипл. инг. електротехнике са дипломом са Електротехничког факултета у Тузли. 

На мјесту савјетника министра за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Срђана Рајчевића ангажоване су двије особе, обоје дипломирани економисти, док је (бивша) министарка трговине и туризма Драгица Ковач за свог кратког мандата ангажовала такође два савјетника, дипломираног економисту и правника. 

Савјетници министра рада и борачко-инвалидске заштите РС Душка Милуновића су доктор војних наука и дипломирани историчар умјетности, а министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Бориса Пашалића савјетују дипл.инж. пољопривреде и доктор пољопривредних наука.

Министарка за просторно уређење, грађевинарство и екологију Сребренка Голић има два савјетника. 

“Један је савјетник за медије, ранији радни однос у својству презентера дневника и вијести, Сектор програма телевизије РТРС са дипломом Факултета за политичке науке, Независни универзитет Бањалука. Други је завршио Факултет за пословне студије, Мегатренд Универзитет примењених наука Београд, а бројна радна искуства стицао као начелник општине Србац, Народни посланик у НСРС, делегат у Вијећу народа РС и друга”, навела је Голићева. 

У Кабинету министра привреде и предузетништва Вјекослава Петричевића раде два савјетника, дипломирани економиста, са Економског факултета у Суботици и дипломирани економиста са Високошколске установе Бањалука Цоллеге. 

Министра Златана Клокића, који води ресор за европске интеграције и међународну сарадњу, савјетују дипломирани комуниколог, који је диплому стекао на Комуниколошком колеџу у Бањалуци Капа Фи, те дипломирани економиста који је дипломирао на Економском факултету у Брчком. 

Интересантно је да је министар унутрашњих послова РС Драган Лукач навео да нема савјетника, иако је у јануару ове године када је донесено рјешење о кадровским промјенама у МУП-у РС, наведено да су смијењени начелник Управе за организовани и тешки криминалитет Дарко Илић и дотадашњи начелник Управе криминалистичке полиције Синиша Кострешевић, именовани за савјетнике министра. 

“У МУП-у Републике Српске нема ангажованих лица на позицији савјетника министра унутрашњих послова у смислу члана 77. Закона о републичкој управи”, наведено је у актуелном одговору на посланичко питање.

(Истинито)

Коментари / 44

Оставите коментар
Name

Савјетник ?

05.10.2019 18:08

Паметног цовјека нетреба савјетовати , будалу немозе да насавјетује нико , према томе улога савјетника је без икаквог знацаја.

ОДГОВОРИТЕ
Name

АЛКОС

05.10.2019 21:00

А ти треба да се вратис у други разред основне и поновис градиво.

Name

Ре

05.10.2019 21:18

А обојица да висе не узимате савјетника крњеуског лудјака, онај јефтини лсд.

Name

савјјетник савјетника

06.10.2019 06:47

Кад видис ког нивоа су министри лако је оцијенити каквог кова су им савјетници

Name

Фијаско Тотале

06.10.2019 07:16

Резултати владини говоре све о њиховим савјетницима!

Name

Врати Се

06.10.2019 14:11

У основну сколу.

Name

Вуле

06.10.2019 18:24

Која смијурија савјетници са куповним приватним факултетима. Они једва да знају писат, а камоли неког да савјетују.

Name

Ре Алкпс

07.10.2019 04:57

А теби неби ни 100 саветника могло помоћи. Момак је дао одличан комент

Name

Радован ИИИ

07.10.2019 15:01

Зар Миле.Ш. код господина Лукача није савјетник? Има их још а можда се воде на списку за плату а ко зна шта раде.

Name

сова

04.04.2022 06:39

Какви министри такви и савјетници

Name

Добро

05.10.2019 18:29

Ми супер стојимо какве савјетнике имамо. Већина нубл, бубл, колеџ. Све пиши диплому, оде аутобус. А какви су тек ови кад су овакве савјетнике одабрали.Јадни смо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

05.10.2019 21:19

Рупа сељацка на путу према новим дубинама......

Name

Ре

06.10.2019 06:29

Страначке комбинације на терет буџета.

Name

Стручњак

05.10.2019 18:59

Савјетник би морао да буде неко из области којом се бави министарство и да у тој области буде већи стручњак од министра. Мада су имена непотребно прикривена да се наслутити да нпр. министра рада савјетује 75—годишњи генерал у пензији Раде Торбица.Шта, молим вас, било који официр на свијету зна о Закону о раду, јер се то ни у једној војсци не примјењује.Или Мирко Којић о урбанизму и грађевинарству па да савјетује министарку Голић. Једино су министрима Касиповићу и Шеранићу требали додијелити по пет савјетника врхунских стручњака, јер они о области којом министрују појма немају

ОДГОВОРИТЕ
Name

П

06.10.2019 04:29

Мирко Којић, велики стручњак са Мегатренда, једино може Сребренку Голић савјетовати како се краде. Погледајте на сајту ИРБ колико је кредита подигао србачки Стирокарт. Нити има Стирокарта, нити радника, нити пара. Свему је кумовао Мирко и његов страначки колега Горан Рачић. Ради се о милионима. Рачић је награђен са мјестом предсједника привреде коморе Бања Луке. Ето привредника. А Којић и његови су оф оних 59 и нешто милиона што је уложено у Србац мазнули најмање пола. Све му је то мало, и пензија, па сада још и "савјетује".

Name

@струцњак

08.10.2019 17:06

Министра рада и БОРАЧКО-ИНВАЛИДСКЕ ЗАШТИТЕ, према томе генерал Милан Торбица је итекако квалификован за тај аспект рада министарства... Вјероватно најбољи министар Душко Милуновић у Влади која је генерално катастрофална и безлична и на крају крајева небитна док је великог вође

Name

Памет Њаковиц

05.10.2019 19:17

Свима њима је саветник ,,Суперхик,, ,(краде сиромасним, даје богатим) .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Воде Српске, Бијељина

05.10.2019 20:32

Пошаљите упит у Јавну установу " Воде Српске" колико директор Миловановиц има савјетника. Нпр.у Бања Луци сједи далеко од директора Миловановица чувени добојлија Жино. Човјек који је морао иселити из Добоја због својих "мудрих потеза"

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мудров

06.10.2019 12:00

А, гдје ће друго него у Бања Луку гдје сви повлаче најмудрије потезе! Све мудрац до мудраца.А, једном приликом неко у хрватском Сабору рече: " Ниси рођен( а) за мудраца, него за мадраца"!

Name

Клокан

05.10.2019 20:34

Провјерите ви мало боље у Клокицевом министарству.. То је министарство за савјетовања.. Ту су сви савјетници... Узас...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОРЛ

05.10.2019 21:13

Савјетник у Министарству здравља је Милојко Грујциц вец 10 година тј. откада је и поцео суноврат здравственог система. Вајни економиста. Фуј... ово му је цетврти министар кога савјетује. Његов рад се да примјетити... за 10 година рада дуг од преко милијарду марака у здравственом систему. Зна цовјек направити посао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре ОРЛ

06.10.2019 00:48

Милојко је цестити заставник ЈНА са купљеном дипломом. И сам казе да економији не зна ниста.

Name

Ре Ре ОРЛ

06.10.2019 12:02

Не зна о економији, не зна о религији...а, о цему зна?

Name

Агроном

05.10.2019 21:16

Борис Пашалић има савјетника који има годину дана радног стажа. Борис сам себе деградира.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Углавном

05.10.2019 21:28

Савјетници ? хахахха

ОДГОВОРИТЕ
Name

Секица

05.10.2019 22:48

Сека Кузмановић Једна је од савјетница Зоре Видовић. Отишла у пензију 21.фебруара, само да би у Електрокрајини подигла отпремнину у висини од 6 директорских плата и пнда засјела на мјесто савкетника, електроинзињер по струци, алкохоличарка по занимању! Само о томе може Зору савјетовати и дегустирати тамо разне врсте алкохола, ако треба! О финансијама појма нема!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

06.10.2019 05:28

Волио би знати ко је она госпођа која је вјечно у влади , никад је нисам чуо да је нешто рекла или дала изјаву, често сједи са десне стране премијера и изгледа фетиш су јој мараме пошто су јој увјек око врата.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

06.10.2019 05:28

Волио би знати ко је она госпођа која је вјечно у влади , никад је нисам чуо да је нешто рекла или дала изјаву, често сједи са десне стране премијера и изгледа фетиш су јој мараме пошто су јој увјек око врата.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тутле

06.10.2019 12:04

Немојте ви њој завидјети.Могла би она једном чудо с том марамом направити, с обзиром како се понаса!

Name

Сyднеy

06.10.2019 06:29

Могли сте заједно објавити и колико савјетника имају и ови министри на дрзавном нивоу и која им је струцна спрема. Или вам само сметају ови савјетници у влади РС а кад би упоредили са министрима на дрзавном нивоу видјели би да је тамо стање бар 5 пута горе Немојте само реци да вас то не занима посто и те силне савјетнике и родаке.фамелију.пријатеље које су запослили на дрзавном нивоу исто плацате и ви из РС

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xx

06.10.2019 07:16

Ово је дно дна. Све врли савјетници с коца и конопца. Резултати су на дјелу. Ентитет РС у банкроту. Само јос није званицно прогласен банкрот.

ОДГОВОРИТЕ
Name

музичар

06.10.2019 07:19

Овај Тривићкин флаутиста је најжешћи,флаута ли га,флаута

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре савјетник

06.10.2019 07:43

Сто посто сте у праву, ови наши и кад би их добро савјетовали, несмију од додика ништа урадити, он је њима главни савјетник (наредбодавац), а не разумије се ништа, једино зна добро да лаже и обмањује јавност. Њему једино вјерују неписмени и неимформисани, залудјени гласачи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Влада

06.10.2019 07:48

А нико не спомену Тому Марића који је савјетник у Министарству породице,омладине и спорта већ 13 година. Прије ће се видјети у министарству Трамп и Путин него Томо Марић. Никад не долази на посао, нема канцеларије, телелефона али већ 13 година редовно прима плату.Скоро 400.000 КМ је коштао човјек кога нема. Али отишао у пензију узео отпремнину и опет се следећи дан вратио на савјетовање. Лакше је добити стан у фамозној игри Зоре порезнице него наћи Каспера савјетника у Селаковом министарству.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Омладинка

06.10.2019 11:17

Томо Марић има 69 година, а савјетник је министарки омладине?! Није служио војни рок у ЈНА, јер је наводно био неспособан, а савјетник је и за спорт. По универзитетима на којима су стицали дипломе види се да је то екипа неспособних људи, али партије их ухљебиле да добију 2.000 КМ мјесечно.

Name

дуско дугоуско

06.10.2019 08:12

Озла оца од горе мајке ето ко су

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

06.10.2019 20:39

Мирко Којић бивши начелник општине Србац савјетник Сребренке Голић, то је СНСДов ухљеб који и данас држи у шаци начелника Српца. Којић се за вријеме свог мандата као посланика у НСРС није нити једном јавио, а примао плату сваког мјесеца, онда су га пребацили у Вијеће народа РС гдје поново није имао потребу да ишта каже, ту се и не долази на посао, исто дрмао добру лову, прику свог гурнуо да буде нацелник, снајка била директор туристицке организације, син у Додиковом кабинету. Син заљубљеник у природу обожава пецање на Бардачи, а Сребренка затврила очи и дала миг да се Бардача уништи, а тајо савјетник, Јој мајко мила најебали смо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

КЛ

07.10.2019 11:55

ИНТЕРЕСАНТНИЈЕ БИ БИЛО ВИДЈЕТИ БРОЈ И ДИПЛОМЕ ПОМОЋНИКА МИНИСТАРА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лука

07.10.2019 14:19

Интересује ме ко Данијела Јосица посланика у НСРС тако добро свјетује да је од продавца у трговини досао до посланика. Скидам капу савјетнику

ОДГОВОРИТЕ
Name

Таксират

07.10.2019 17:50

Једини неупоредиво најсподобнији савјетник је Перо Симић.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Политика

07.10.2019 19:57

Ко кад смо јаки као република......Па имамо лове као Катар...А ко це ту сву елиту наплацати....Какву ли то политику воде ти министри да им треба толико савјетника.. Ово све пропало ко зетон...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалуцани

08.10.2019 07:53

Прави избор за савјетницу у Министарству просјете и културе од Наталије Тривиц је доктор економских наука Топиц ~ Павковиц Бранка.Упуцени Бањалуцани:Бранка је своје образовање стицала у Бањалуци,родјена је Бањалуцанка . Гимназију и Основну сколу је заврсила у Бањалуци одлицним успјехом ,заврсила је дрзавни екомски факултет ,магистрирала и докторирала на дрзавном факултету,сјајна бивса сутентица.Језицки образована ,информатицки ,од малих ногу улагано је у њено образовање.Као гимназијалац посједује Цертификате из енглеског језика у Београда у Амбасади је полагала,зна Њемаки ,доста добро Талијански.Краце рецено урбана господја,удата има троје дјеце ,све то је постигла до 36 година старости.Ста реци врло,врло образована!!!! Знаци није да нема образовсних савјетника у Влади,морамо признати огромни је ово рад и труд!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

савјетник

08.10.2019 09:17

Све савјетници са дипломом приватних факултета, е државо?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Жељка

08.10.2019 16:26

Срамота је да су поједини министри завршили приватни факултет а неки можда ни то.Јадна је та влада.Помоћници министара Мегатренд,Бл Колеџ ни назив тачан му не знам колико је познат.Дјеца4 која завршише факултете у БГ,одлични студенти,положише правосудни,испите за ревизоре,медицину ,грађевину....за њих нема мјеста.Погледајте ПИО-ко су му директори.Погледајте СНСД у Приједору.Хоће ли они сутра да кадрују.Па још ако им и жене заврше факултете.Катастрофа !!!

ОДГОВОРИТЕ