Ko su savjetnici ministara u Vladi Republike Srpske?

Svaki ministar u Vladi Republike Srpske ima po jednog ili dva savjetnika, osim ministarke uprave i lokalne samouprave RS Lejle Rešić i ministra unutrašnjih poslova RS Dragana Lukača koji tvrde da nemaju nijednog.

 

Republika Srpska 05.10.2019 | 20:03
Ko su savjetnici ministara u Vladi Republike Srpske?
U odgovoru na poslaničko pitanje, sva ministarstva dostavila su Narodnoj skupštini RS podatke o savjetnicima bez navođenja njihovih imena, ali sa informacijama o završenom obrazovanju, odnosno stepenu stručne spreme, te ustanovi i datumu sticanja diplome.

U Ministarstvu energetike i rudarstva RS angažovana su dva savjetnika, od kojih je jedan na puno radno vrijeme, a jedan na pola radnog vremena. 

Interesantno je da ministra Petra Đokića koji vodi resor energetike i rudarstva, savjetuje profesor hrvatskog ili srpskog jezika i jugoslovenskih književnosti i pedagogije. 

“Datum sticanja diplome je maj 1981. godine na Univerzitetu u Splitu – Filozofski fakultet Zadar. Savjetnik angažovan na pola radnog vremena je diplomirani ekonomista, sa datumom sticanja diplome u julu 1986. godine Univerzitet u Banjoj Luci – Ekonomski fakultet. Savjetnici nemaju status državnih službenika i radni angažman im je vezan za mandat ministra,” naveli su iz Đokićevog ministarstva. 

U Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske na pozicijama savjetnika ministarke Natalije Trivić angažovana su dva savjetnika, jedan doktor ekonomskih nauka, a drugi diplomirani muzičar – flautista. 

Najdetaljnije podatke o svom savjetniku dao je ministar pravde RS Anton Kasipović. Precizirao je da ima samo jednog savjetnika, D.R. vanrednog profesora na katedri za građansko i poslovno pravo, uža naučna oblast – građansko pravo i građansko procesno pravo. Izneseni su i brojni detalji o njegovom učešću na domaćim i međunarodnim naučnim skupovima, naučnim i stručnim radovima i drugo.

Sa druge strane, najšturije podatke o savjetnicima dala je ministarka finansija Zora Vidović koja je samo navela da ima dva savjetnika. 

Na poziciiji savjetnika u Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS su angažovane dvije osobe. Oba savjetnika ministra Alena Šeranića su studirala u Novom Sadu, jedan je doktor medicine, a drugi diplomirani ekonomista. 

Ministarka porodice, omladine i sporta Sonja Davidović ima jednog savjetnika koji je diplomu stekao na banjalučkoj Pedagoškoj akademiji, dok ministra saobraćaja i veza RS Neđu Trninića takođe savjetuje jedna osoba – dipl. ing. elektrotehnike sa diplomom sa Elektrotehničkog fakulteta u Tuzli. 

Na mjestu savjetnika ministra za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srđana Rajčevića angažovane su dvije osobe, oboje diplomirani ekonomisti, dok je (bivša) ministarka trgovine i turizma Dragica Kovač za svog kratkog mandata angažovala takođe dva savjetnika, diplomiranog ekonomistu i pravnika. 

Savjetnici ministra rada i boračko-invalidske zaštite RS Duška Milunovića su doktor vojnih nauka i diplomirani istoričar umjetnosti, a ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Borisa Pašalića savjetuju dipl.inž. poljoprivrede i doktor poljoprivrednih nauka.

Ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić ima dva savjetnika. 

“Jedan je savjetnik za medije, raniji radni odnos u svojstvu prezentera dnevnika i vijesti, Sektor programa televizije RTRS sa diplomom Fakulteta za političke nauke, Nezavisni univerzitet Banjaluka. Drugi je završio Fakultet za poslovne studije, Megatrend Univerzitet primenjenih nauka Beograd, a brojna radna iskustva sticao kao načelnik opštine Srbac, Narodni poslanik u NSRS, delegat u Vijeću naroda RS i druga”, navela je Golićeva. 

U Кabinetu ministra privrede i preduzetništva Vjekoslava Petričevića rade dva savjetnika, diplomirani ekonomista, sa Ekonomskog fakulteta u Subotici i diplomirani ekonomista sa Visokoškolske ustanove Banjaluka College. 

Ministra Zlatana Klokića, koji vodi resor za evropske integracije i međunarodnu saradnju, savjetuju diplomirani komunikolog, koji je diplomu stekao na Кomunikološkom koledžu u Banjaluci Кapa Fi, te diplomirani ekonomista koji je diplomirao na Ekonomskom fakultetu u Brčkom. 

Interesantno je da je ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač naveo da nema savjetnika, iako je u januaru ove godine kada je doneseno rješenje o kadrovskim promjenama u MUP-u RS, navedeno da su smijenjeni načelnik Uprave za organizovani i teški kriminalitet Darko Ilić i dotadašnji načelnik Uprave kriminalističke policije Siniša Kostrešević, imenovani za savjetnike ministra. 

“U MUP-u Republike Srpske nema angažovanih lica na poziciji savjetnika ministra unutrašnjih poslova u smislu člana 77. Zakona o republičkoj upravi”, navedeno je u aktuelnom odgovoru na poslaničko pitanje.

(Istinito)

Komentari / 44

Ostavite komentar
Name

Savjetnik ?

05.10.2019 18:08

Pametnog covjeka netreba savjetovati , budalu nemoze da nasavjetuje niko , prema tome uloga savjetnika je bez ikakvog znacaja.

ODGOVORITE
Name

ALKOS

05.10.2019 21:00

A ti treba da se vratis u drugi razred osnovne i ponovis gradivo.

Name

Re

05.10.2019 21:18

A obojica da vise ne uzimate savjetnika krnjeuskog ludjaka, onaj jeftini lsd.

Name

savjjetnik savjetnika

06.10.2019 06:47

Kad vidis kog nivoa su ministri lako je ocijeniti kakvog kova su im savjetnici

Name

Fijasko Totale

06.10.2019 07:16

Rezultati vladini govore sve o njihovim savjetnicima!

Name

Vrati Se

06.10.2019 14:11

U osnovnu skolu.

Name

Vule

06.10.2019 18:24

Koja smijurija savjetnici sa kupovnim privatnim fakultetima. Oni jedva da znaju pisat, a kamoli nekog da savjetuju.

Name

Re Alkps

07.10.2019 04:57

A tebi nebi ni 100 savetnika moglo pomoći. Momak je dao odličan koment

Name

Radovan III

07.10.2019 15:01

Zar Mile.Š. kod gospodina Lukača nije savjetnik? Ima ih još a možda se vode na spisku za platu a ko zna šta rade.

Name

sova

04.04.2022 06:39

Kakvi ministri takvi i savjetnici

Name

Dobro

05.10.2019 18:29

Mi super stojimo kakve savjetnike imamo. Većina nubl, bubl, koledž. Sve piši diplomu, ode autobus. A kakvi su tek ovi kad su ovakve savjetnike odabrali.Jadni smo.

ODGOVORITE
Name

Re

05.10.2019 21:19

Rupa seljacka na putu prema novim dubinama......

Name

Re

06.10.2019 06:29

Stranačke kombinacije na teret budžeta.

Name

Stručnjak

05.10.2019 18:59

Savjetnik bi morao da bude neko iz oblasti kojom se bavi ministarstvo i da u toj oblasti bude veći stručnjak od ministra. Mada su imena nepotrebno prikrivena da se naslutiti da npr. ministra rada savjetuje 75—godišnji general u penziji Rade Torbica.Šta, molim vas, bilo koji oficir na svijetu zna o Zakonu o radu, jer se to ni u jednoj vojsci ne primjenjuje.Ili Mirko Kojić o urbanizmu i građevinarstvu pa da savjetuje ministarku Golić. Jedino su ministrima Kasipoviću i Šeraniću trebali dodijeliti po pet savjetnika vrhunskih stručnjaka, jer oni o oblasti kojom ministruju pojma nemaju

ODGOVORITE
Name

P

06.10.2019 04:29

Mirko Kojić, veliki stručnjak sa Megatrenda, jedino može Srebrenku Golić savjetovati kako se krade. Pogledajte na sajtu IRB koliko je kredita podigao srbački Stirokart. Niti ima Stirokarta, niti radnika, niti para. Svemu je kumovao Mirko i njegov stranački kolega Goran Račić. Radi se o milionima. Račić je nagrađen sa mjestom predsjednika privrede komore Banja Luke. Eto privrednika. A Kojić i njegovi su of onih 59 i nešto miliona što je uloženo u Srbac maznuli najmanje pola. Sve mu je to malo, i penzija, pa sada još i "savjetuje".

Name

@strucnjak

08.10.2019 17:06

Ministra rada i BORAČKO-INVALIDSKE ZAŠTITE, prema tome general Milan Torbica je itekako kvalifikovan za taj aspekt rada ministarstva... Vjerovatno najbolji ministar Duško Milunović u Vladi koja je generalno katastrofalna i bezlična i na kraju krajeva nebitna dok je velikog vođe

Name

Pamet Njakovic

05.10.2019 19:17

Svima njima je savetnik ,,Superhik,, ,(krade siromasnim, daje bogatim) .

ODGOVORITE
Name

Vode Srpske, Bijeljina

05.10.2019 20:32

Pošaljite upit u Javnu ustanovu " Vode Srpske" koliko direktor Milovanovic ima savjetnika. Npr.u Banja Luci sjedi daleko od direktora Milovanovica čuveni dobojlija Žino. Čovjek koji je morao iseliti iz Doboja zbog svojih "mudrih poteza"

ODGOVORITE
Name

Mudrov

06.10.2019 12:00

A, gdje će drugo nego u Banja Luku gdje svi povlače najmudrije poteze! Sve mudrac do mudraca.A, jednom prilikom neko u hrvatskom Saboru reče: " Nisi rođen( a) za mudraca, nego za madraca"!

Name

Klokan

05.10.2019 20:34

Provjerite vi malo bolje u Klokicevom ministarstvu.. To je ministarstvo za savjetovanja.. Tu su svi savjetnici... Uzas...

ODGOVORITE
Name

ORL

05.10.2019 21:13

Savjetnik u Ministarstvu zdravlja je Milojko Grujcic vec 10 godina tj. otkada je i poceo sunovrat zdravstvenog sistema. Vajni ekonomista. Fuj... ovo mu je cetvrti ministar koga savjetuje. Njegov rad se da primjetiti... za 10 godina rada dug od preko milijardu maraka u zdravstvenom sistemu. Zna covjek napraviti posao.

ODGOVORITE
Name

Re ORL

06.10.2019 00:48

Milojko je cestiti zastavnik JNA sa kupljenom diplomom. I sam kaze da ekonomiji ne zna nista.

Name

Re Re ORL

06.10.2019 12:02

Ne zna o ekonomiji, ne zna o religiji...a, o cemu zna?

Name

Agronom

05.10.2019 21:16

Boris Pašalić ima savjetnika koji ima godinu dana radnog staža. Boris sam sebe degradira.

ODGOVORITE
Name

Uglavnom

05.10.2019 21:28

Savjetnici ? hahahha

ODGOVORITE
Name

Sekica

05.10.2019 22:48

Seka Kuzmanović Jedna je od savjetnica Zore Vidović. Otišla u penziju 21.februara, samo da bi u Elektrokrajini podigla otpremninu u visini od 6 direktorskih plata i pnda zasjela na mjesto savketnika, elektroinzinjer po struci, alkoholičarka po zanimanju! Samo o tome može Zoru savjetovati i degustirati tamo razne vrste alkohola, ako treba! O finansijama pojma nema!

ODGOVORITE
Name

Мирослав

06.10.2019 05:28

Волио би знати ко је она госпођа која је вјечно у влади , никад је нисам чуо да је нешто рекла или дала изјаву, често сједи са десне стране премијера и изгледа фетиш су јој мараме пошто су јој увјек око врата.

ODGOVORITE
Name

Мирослав

06.10.2019 05:28

Волио би знати ко је она госпођа која је вјечно у влади , никад је нисам чуо да је нешто рекла или дала изјаву, често сједи са десне стране премијера и изгледа фетиш су јој мараме пошто су јој увјек око врата.

ODGOVORITE
Name

Tutle

06.10.2019 12:04

Nemojte vi njoj zavidjeti.Mogla bi ona jednom čudo s tom maramom napraviti, s obzirom kako se ponasa!

Name

Sydney

06.10.2019 06:29

Mogli ste zajedno objaviti i koliko savjetnika imaju i ovi ministri na drzavnom nivou i koja im je strucna sprema. Ili vam samo smetaju ovi savjetnici u vladi RS a kad bi uporedili sa ministrima na drzavnom nivou vidjeli bi da je tamo stanje bar 5 puta gore Nemojte samo reci da vas to ne zanima posto i te silne savjetnike i rodake.fameliju.prijatelje koje su zaposlili na drzavnom nivou isto placate i vi iz RS

ODGOVORITE
Name

Xx

06.10.2019 07:16

Ovo je dno dna. Sve vrli savjetnici s koca i konopca. Rezultati su na djelu. Entitet RS u bankrotu. Samo jos nije zvanicno proglasen bankrot.

ODGOVORITE
Name

muzičar

06.10.2019 07:19

Ovaj Trivićkin flautista je najžešći,flauta li ga,flauta

ODGOVORITE
Name

Re savjetnik

06.10.2019 07:43

Sto posto ste u pravu, ovi naši i kad bi ih dobro savjetovali, nesmiju od dodika ništa uraditi, on je njima glavni savjetnik (naredbodavac), a ne razumije se ništa, jedino zna dobro da laže i obmanjuje javnost. Njemu jedino vjeruju nepismeni i neimformisani, zaludjeni glasači.

ODGOVORITE
Name

Vlada

06.10.2019 07:48

А niko ne spomenu Tomu Marića koji je savjetnik u Ministarstvu porodice,omladine i sporta već 13 godina. Prije će se vidjeti u ministarstvu Tramp i Putin nego Tomo Marić. Nikad ne dolazi na posao, nema kancelarije, telelefona ali već 13 godina redovno prima platu.Skoro 400.000 KM je koštao čovjek koga nema. Ali otišao u penziju uzeo otpremninu i opet se sledeći dan vratio na savjetovanje. Lakše je dobiti stan u famoznoj igri Zore poreznice nego naći Kaspera savjetnika u Selakovom ministarstvu.

ODGOVORITE
Name

Omladinka

06.10.2019 11:17

Tomo Marić ima 69 godina, a savjetnik je ministarki omladine?! Nije služio vojni rok u JNA, jer je navodno bio nesposoban, a savjetnik je i za sport. Po univerzitetima na kojima su sticali diplome vidi se da je to ekipa nesposobnih ljudi, ali partije ih uhljebile da dobiju 2.000 KM mjesečno.

Name

dusko dugousko

06.10.2019 08:12

Ozla oca od gore majke eto ko su

ODGOVORITE
Name

Marko

06.10.2019 20:39

Mirko Kojić bivši načelnik opštine Srbac savjetnik Srebrenke Golić, to je SNSDov uhljeb koji i danas drži u šaci načelnika Srpca. Kojić se za vrijeme svog mandata kao poslanika u NSRS nije niti jednom javio, a primao platu svakog mjeseca, onda su ga prebacili u Vijeće naroda RS gdje ponovo nije imao potrebu da išta kaže, tu se i ne dolazi na posao, isto drmao dobru lovu, priku svog gurnuo da bude nacelnik, snajka bila direktor turisticke organizacije, sin u Dodikovom kabinetu. Sin zaljubljenik u prirodu obožava pecanje na Bardači, a Srebrenka zatvrila oči i dala mig da se Bardača uništi, a tajo savjetnik, Joj majko mila najebali smo.

ODGOVORITE
Name

KL

07.10.2019 11:55

INTERESANTNIJE BI BILO VIDJETI BROJ I DIPLOME POMOĆNIKA MINISTARA.

ODGOVORITE
Name

Luka

07.10.2019 14:19

Interesuje me ko Danijela Josica poslanika u NSRS tako dobro svjetuje da je od prodavca u trgovini dosao do poslanika. Skidam kapu savjetniku

ODGOVORITE
Name

Taksirat

07.10.2019 17:50

Jedini neuporedivo najspodobniji savjetnik je Pero Simić.

ODGOVORITE
Name

Politika

07.10.2019 19:57

Ko kad smo jaki kao republika......Pa imamo love kao Katar...A ko ce tu svu elitu naplacati....Kakvu li to politiku vode ti ministri da im treba toliko savjetnika.. Ovo sve propalo ko zeton...

ODGOVORITE
Name

Banjalucani

08.10.2019 07:53

Pravi izbor za savjetnicu u Ministarstvu prosjete i kulture od Natalije Trivic je doktor ekonomskih nauka Topic ~ Pavkovic Branka.Upuceni Banjalucani:Branka je svoje obrazovanje sticala u Banjaluci,rodjena je Banjalucanka . Gimnaziju i Osnovnu skolu je zavrsila u Banjaluci odlicnim uspjehom ,zavrsila je drzavni ekomski fakultet ,magistrirala i doktorirala na drzavnom fakultetu,sjajna bivsa sutentica.Jezicki obrazovana ,informaticki ,od malih nogu ulagano je u njeno obrazovanje.Kao gimnazijalac posjeduje Certifikate iz engleskog jezika u Beograda u Ambasadi je polagala,zna Njemaki ,dosta dobro Talijanski.Krace receno urbana gospodja,udata ima troje djece ,sve to je postigla do 36 godina starosti.Sta reci vrlo,vrlo obrazovana!!!! Znaci nije da nema obrazovsnih savjetnika u Vladi,moramo priznati ogromni je ovo rad i trud!!!

ODGOVORITE
Name

savjetnik

08.10.2019 09:17

Sve savjetnici sa diplomom privatnih fakulteta, e državo?

ODGOVORITE
Name

Željka

08.10.2019 16:26

Sramota je da su pojedini ministri završili privatni fakultet a neki možda ni to.Jadna je ta vlada.Pomoćnici ministara Megatrend,Bl Koledž ni naziv tačan mu ne znam koliko je poznat.Djeca4 koja završiše fakultete u BG,odlični studenti,položiše pravosudni,ispite za revizore,medicinu ,građevinu....za njih nema mjesta.Pogledajte PIO-ko su mu direktori.Pogledajte SNSD u Prijedoru.Hoće li oni sutra da kadruju.Pa još ako im i žene završe fakultete.Katastrofa !!!

ODGOVORITE