Да ли сада Палмер добија појачање или „контролора“?

Амерички председник Доналд Трамп именоваће амбасадора у Берлину Ричарда Гренела за изасланика за дијалог Београда и Приштине. У питању је Трампов разбијач, човек који је навикао да и у Берлину лупа шаком о сто.

 

Свијет 05.10.2019 | 07:54
Да ли сада Палмер добија појачање или „контролора“?
Трампова одлука дошла је изненада, баш док је државни секретар Мајк Помпео у посети двјема државама региона, Црној Гори и Северној Македонији.

Крајем августа је Помпео најавио да ће Метју Палмер бити специјални представник САД за Балкан. Недуго потом је и Палмер рекао да ће му први приоритет бити померање дијалога Србије и Косова са мртве тачке.

Да ли то сада Палмер добија појачање или „контролора“? Јер Ричард Гренел (53) је без остатка Трампов човек и још није јасно да ли је његово именовање порука снажног америчког присуства или пак Бела кућа и Стејт дипартмент воде засебне политике?

Која је сада улога Палмера, запитао се Флоријан Бибер, професор из Граца и познавалац Балкана. „Ово је забрињавајућа порука по заједничку позицију ЕУ и САД. Гренел има историју непријатељства према Немачкој и ЕУ. Рецимо позиве (грађанима) да подрже десницу и крајњу десницу. Ово није добар знак“, написао је Бибер на Твитеру.

Од републиканског саветника до Трамповог миљеника

Гренел важи за Трамповог разгртача, човека без длаке на језику и без задршке када се треба умешати у немачку унутрашњу политику.

Он је прошле године постао први декларисани хомосексуалац који је заузео важно место у Трамповој администрацији. Још није ни сео у фотељу амбасадора у Берлину, а већ је изнервирао будуће домаћине интервјуом за десничарски портал Брајтбарт. Рекао је да је његов циљ јачање „конзервативних снага у Европи“, алудирајући на Виктора Орбана, Матеа Салвинији и његовог омиљеног – Себастијана Курца.

Гренел је наставио са дељењем лекција и претњама. Тако је захтевао од немачких привредника да не сарађују са Ираном, претио санкцијама свима који учествују у пројекту гасовода Северни ток 2, и тражио од Немачке да уместо руског купује амерички гас. Онда је још рекао да ће САД ограничити обавештајну сарадњу са Немачком уколико Немци не искључе кинески Хуавеј из изградње 5Г мреже.

Серија контроверзи натерала је чак и Волфганга Кубицког, ветерана немачких Либерала и пријатеља Америке, да тражи да се Гренел најури из Немачке. „Када се један амерички дипломата односи као високи комесар окупационе силе, он мора искусити да наша толеранција има и границе“, рекао је Кубицки у марту ове године.

Гренел је скупио велико искуство као политички и медијски саветник републиканских политичара. Познат је по отвореним критикама на рачун медија који му се не допадају, а то су у правилу исти они који се не допадају ни Доналду Трампу.

Упознао Тачија и Харадинаја

Прошлих дана се Гренелово име помињало чак и у причи о наследнику Џона Болтона на моћној функцији шефа Савета за националну безбедност.

Сада ће се ипак бавити питањем Косова, дакле регионом у којем се већ Ричард Холбрук прославио лупањем шаком о сто. Барем део људи са којима ће имати посла је Гренел већ и лично упознао. Када су косовски премијер и председник Харадинај и Тачи у априлу долазили на самит са Београдом који су организовали Меркел и Макрон, Гренел је причао са обојицом.

Ти самити нису дали богзна какве резултате. Али у недељу су избори на Косову, а онда би ствари могле да се покрену са мртве тачке. Трамп је у том циљу потегао оружје највећег калибра.

(ДW)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Коначно

05.10.2019 06:09

неко из долазеће администрације )п Дипломата за фул контакт задатке .Кад га Нијемци не воле ...чекамо Милета да се очитује

ОДГОВОРИТЕ
Name

Докле

05.10.2019 08:32

Опет на стету Срба. Докле висе

Name

Стојан Милосевиц

05.10.2019 06:40

Теско нама. Таман смо помислили да у Палмеру имамо способног, али умјереног преговараца. Неко је Трампу досапнуо да це Палмер дрзати страну Србима, и одмах су се ствари промијениле. Високи дузносници на западу, без изузетка, функционису по принципима либералног капитализма. Тј. ко да висе. Оно сто у српској политици нису хтјели, или нису знали, да схвате. До скоро. У последњих неколико година то се промијенило, тако да сада на сцени имамо повлацење признања Косова од стране неких земаља за који многи нису ни цуле, али цине дио неког укупног броја. Срби и Албанци са Косова, сада воде мрву трку, типа "КПДВ - Ко Понуди и Да Висе". Само сто Албанци Србима бјезе неколико кругова, је су се "Власи касно досјетили". Некада неко, а претпостављамо ко, давно је одлуцио да "Југославију треба разбити - јер је њен систем претстављао озбиљну конкуренцију либерал капитализму - а на пепелу старе Југославије треба да настану нове дрзавице на етницком принципу". Је јер је тај приступ једино одрзив, а лако га је контролисати. Зар неко мисли да су Срби слуцајно протјерани из Хрватске (Хрватска као католицка земља је миљеница запада), зар неко мисли да Муслиманима - Босњацима у БиХ слуцајно није дат самосталан ентитет у БиХ, него су остављени са босанскохерцеговацким Хрватима, зар неко мисли да је слуцајно створена Република Српкса са сви прерогативима дрзаве, зар неко мисли да је Косово слуцајно дато косовским Албанцима. Према томе, и на моју залост, на русевинама старе - Титове Југославије прије или послије це настати дрзавице по етницком принципу. Српском, хрватском, албанском, црногорском... Босњаци, на залост, неце добити дрзаву и, на њихову залост, бице утопљени у хрватско национално бице. Осим ако под утицајем Турске не постигну тзв. историско помирење са Србима, и одлуце се за ту опцију. Медјутим, то им запад неце дозволити, јер им не одговара (и то су стратески спријецили) јединство Муслимана на просторима балкана. Посто то нису успјели да реализују разни западни емисари, Трамп сада доводи некога за кога се сматра да је тврд орах, прави потомак каубојске Америке. За запад, прије свега Америку, додатни и непредвидјени проблем у медјувремену је настао непредвидјеним утицајем на Балкану Русије, Кине и Турске. Турско отклањање од запада. И све то док се запад бавиио властитим бригама. Тацније, да од 2008. када је практицно либерални капитализам, али и капитализам уопсте, буквално пропао. Спасен је само и једино, стампањем и упумпавањем огромних колицина новца без покрица. Пропаст је одгодјена, привремено, и сад је главни циљ спријецити "уклињавање" у срце Европе - либерал капитализма - у срце Европе, од стране Русије, Кине и Турске. Које су се у томе, оцигледно, удрузиле. А ради се о системима даметрално разлицитом од либералог капитализма. Тзв. дрзавног капитализма. На залост, насе куце се налазе управо на том путу. Сукоба два система, сукоба истока и запада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Стојан

05.10.2019 08:31

Браво људино. Описа их до корица

Name

Иду избори

05.10.2019 08:33

Прије америцких избора треба ријесити проблем Балкана

ОДГОВОРИТЕ