Da li sada Palmer dobija pojačanje ili „kontrolora“?

Američki predsednik Donald Tramp imenovaće ambasadora u Berlinu Ričarda Grenela za izaslanika za dijalog Beograda i Prištine. U pitanju je Trampov razbijač, čovek koji je navikao da i u Berlinu lupa šakom o sto.

 

Svijet 05.10.2019 | 07:54
Da li sada Palmer dobija pojačanje ili „kontrolora“?
Trampova odluka došla je iznenada, baš dok je državni sekretar Majk Pompeo u poseti dvjema državama regiona, Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji.

Krajem avgusta je Pompeo najavio da će Metju Palmer biti specijalni predstavnik SAD za Balkan. Nedugo potom je i Palmer rekao da će mu prvi prioritet biti pomeranje dijaloga Srbije i Kosova sa mrtve tačke.

Da li to sada Palmer dobija pojačanje ili „kontrolora“? Jer Ričard Grenel (53) je bez ostatka Trampov čovek i još nije jasno da li je njegovo imenovanje poruka snažnog američkog prisustva ili pak Bela kuća i Stejt dipartment vode zasebne politike?

Koja je sada uloga Palmera, zapitao se Florijan Biber, profesor iz Graca i poznavalac Balkana. „Ovo je zabrinjavajuća poruka po zajedničku poziciju EU i SAD. Grenel ima istoriju neprijateljstva prema Nemačkoj i EU. Recimo pozive (građanima) da podrže desnicu i krajnju desnicu. Ovo nije dobar znak“, napisao je Biber na Tviteru.

Od republikanskog savetnika do Trampovog miljenika

Grenel važi za Trampovog razgrtača, čoveka bez dlake na jeziku i bez zadrške kada se treba umešati u nemačku unutrašnju politiku.

On je prošle godine postao prvi deklarisani homoseksualac koji je zauzeo važno mesto u Trampovoj administraciji. Još nije ni seo u fotelju ambasadora u Berlinu, a već je iznervirao buduće domaćine intervjuom za desničarski portal Brajtbart. Rekao je da je njegov cilj jačanje „konzervativnih snaga u Evropi“, aludirajući na Viktora Orbana, Matea Salviniji i njegovog omiljenog – Sebastijana Kurca.

Grenel je nastavio sa deljenjem lekcija i pretnjama. Tako je zahtevao od nemačkih privrednika da ne sarađuju sa Iranom, pretio sankcijama svima koji učestvuju u projektu gasovoda Severni tok 2, i tražio od Nemačke da umesto ruskog kupuje američki gas. Onda je još rekao da će SAD ograničiti obaveštajnu saradnju sa Nemačkom ukoliko Nemci ne isključe kineski Huavej iz izgradnje 5G mreže.

Serija kontroverzi naterala je čak i Volfganga Kubickog, veterana nemačkih Liberala i prijatelja Amerike, da traži da se Grenel najuri iz Nemačke. „Kada se jedan američki diplomata odnosi kao visoki komesar okupacione sile, on mora iskusiti da naša tolerancija ima i granice“, rekao je Kubicki u martu ove godine.

Grenel je skupio veliko iskustvo kao politički i medijski savetnik republikanskih političara. Poznat je po otvorenim kritikama na račun medija koji mu se ne dopadaju, a to su u pravilu isti oni koji se ne dopadaju ni Donaldu Trampu.

Upoznao Tačija i Haradinaja

Prošlih dana se Grenelovo ime pominjalo čak i u priči o nasledniku Džona Boltona na moćnoj funkciji šefa Saveta za nacionalnu bezbednost.

Sada će se ipak baviti pitanjem Kosova, dakle regionom u kojem se već Ričard Holbruk proslavio lupanjem šakom o sto. Barem deo ljudi sa kojima će imati posla je Grenel već i lično upoznao. Kada su kosovski premijer i predsednik Haradinaj i Tači u aprilu dolazili na samit sa Beogradom koji su organizovali Merkel i Makron, Grenel je pričao sa obojicom.

Ti samiti nisu dali bogzna kakve rezultate. Ali u nedelju su izbori na Kosovu, a onda bi stvari mogle da se pokrenu sa mrtve tačke. Tramp je u tom cilju potegao oružje najvećeg kalibra.

(DW)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Konačno

05.10.2019 06:09

neko iz dolazeće administracije )p Diplomata za ful kontakt zadatke .Kad ga Nijemci ne vole ...čekamo Mileta da se očituje

ODGOVORITE
Name

Dokle

05.10.2019 08:32

Opet na stetu Srba. Dokle vise

Name

Stojan Milosevic

05.10.2019 06:40

Tesko nama. Taman smo pomislili da u Palmeru imamo sposobnog, ali umjerenog pregovaraca. Neko je Trampu dosapnuo da ce Palmer drzati stranu Srbima, i odmah su se stvari promijenile. Visoki duznosnici na zapadu, bez izuzetka, funkcionisu po principima liberalnog kapitalizma. Tj. ko da vise. Ono sto u srpskoj politici nisu htjeli, ili nisu znali, da shvate. Do skoro. U poslednjih nekoliko godina to se promijenilo, tako da sada na sceni imamo povlacenje priznanja Kosova od strane nekih zemalja za koji mnogi nisu ni cule, ali cine dio nekog ukupnog broja. Srbi i Albanci sa Kosova, sada vode mrvu trku, tipa "KPDV - Ko Ponudi i Da Vise". Samo sto Albanci Srbima bjeze nekoliko krugova, je su se "Vlasi kasno dosjetili". Nekada neko, a pretpostavljamo ko, davno je odlucio da "Jugoslaviju treba razbiti - jer je njen sistem pretstavljao ozbiljnu konkurenciju liberal kapitalizmu - a na pepelu stare Jugoslavije treba da nastanu nove drzavice na etnickom principu". Je jer je taj pristup jedino odrziv, a lako ga je kontrolisati. Zar neko misli da su Srbi slucajno protjerani iz Hrvatske (Hrvatska kao katolicka zemlja je miljenica zapada), zar neko misli da Muslimanima - Bosnjacima u BiH slucajno nije dat samostalan entitet u BiH, nego su ostavljeni sa bosanskohercegovackim Hrvatima, zar neko misli da je slucajno stvorena Republika Srpksa sa svi prerogativima drzave, zar neko misli da je Kosovo slucajno dato kosovskim Albancima. Prema tome, i na moju zalost, na rusevinama stare - Titove Jugoslavije prije ili poslije ce nastati drzavice po etnickom principu. Srpskom, hrvatskom, albanskom, crnogorskom... Bosnjaci, na zalost, nece dobiti drzavu i, na njihovu zalost, bice utopljeni u hrvatsko nacionalno bice. Osim ako pod uticajem Turske ne postignu tzv. istorisko pomirenje sa Srbima, i odluce se za tu opciju. Medjutim, to im zapad nece dozvoliti, jer im ne odgovara (i to su strateski sprijecili) jedinstvo Muslimana na prostorima balkana. Posto to nisu uspjeli da realizuju razni zapadni emisari, Tramp sada dovodi nekoga za koga se smatra da je tvrd orah, pravi potomak kaubojske Amerike. Za zapad, prije svega Ameriku, dodatni i nepredvidjeni problem u medjuvremenu je nastao nepredvidjenim uticajem na Balkanu Rusije, Kine i Turske. Tursko otklanjanje od zapada. I sve to dok se zapad baviio vlastitim brigama. Tacnije, da od 2008. kada je prakticno liberalni kapitalizam, ali i kapitalizam uopste, bukvalno propao. Spasen je samo i jedino, stampanjem i upumpavanjem ogromnih kolicina novca bez pokrica. Propast je odgodjena, privremeno, i sad je glavni cilj sprijeciti "uklinjavanje" u srce Evrope - liberal kapitalizma - u srce Evrope, od strane Rusije, Kine i Turske. Koje su se u tome, ocigledno, udruzile. A radi se o sistemima dametralno razlicitom od liberalog kapitalizma. Tzv. drzavnog kapitalizma. Na zalost, nase kuce se nalaze upravo na tom putu. Sukoba dva sistema, sukoba istoka i zapada.

ODGOVORITE
Name

Re Stojan

05.10.2019 08:31

Bravo ljudino. Opisa ih do korica

Name

Idu izbori

05.10.2019 08:33

Prije americkih izbora treba rijesiti problem Balkana

ODGOVORITE