ЕЛ: Шампион Европе је шампион Европе, а освајач Еврокупа...

. . . мора још да расте! ЦСКА на импресиван начин започео одбрану титуле у Евролиги. Три поена Вање Маринковића на дебију у елитном такмичењу.  

Кошарка 04.10.2019 | 23:49
ЕЛ: Шампион Европе је шампион Европе, а освајач Еврокупа...
Освајач Еврокупа против актуелног шампиона Европе!

Ни домаћи терен није у првом колу Евролиге помогао Валенсији да макар стави на муке "реновирани" тим ЦСКА - 71:96, по четвртинама 17:24, 21:26, 16:26, 17:20.

Куриозитет са ове утакмице је нестанак струје у дворани током друге четвртине.

Тренер Димитрис Итудис је од важних актера последњег Фајнал фора изгубио Корија Хигинса, Нанда Де Колоа, Серхија Родригеза и Отела Хантера, а њихова места заузели су Мајк Џејмс (Армани), Дарун Хилијард (Басконија), Јоханес Фоигтман (Валенсија) и Јанис Стрелниекс (Олимпијакос).

Ако се по јутру познаје дан, "армејцима" ће и такав, мање звучан састав, бити довољан да се задрже у самом врху Евролиге, где су без паузе још од сезоне 2011/12.

Џејмс је у петак увече нанизао 20 поена, без промашеног шута из игре (7/7), показавши да је ЦСКА у њему добио нешто сасвим другачије од онога што је пружао Родригез, или пре њега Милош Теодосић.

Хилијард се, као некадашњи актер Ендеса лиге, у Валенсији осећао као домаћин, па је убацио 22 поена, док су староседеоци Андреј Воронцевич и Вил Клајбурн дали 13, односно 12 поена.

Код домаћих су се издвојили Мајк Тоби са 14, односно Бојан Дубљевић и појачање Брок Мотум са по 12 поена.

Бивши бек Партизана Вања Маринковић на свом евролигашком дебију је играо 14 минута, уз учинак од три поена (шут 1/3), два скока и две украдене лопте.

Дебакл Зенита на дебију у Евролиги! Кошаркаши АЛБЕ убедљиво су савладали Зенит 85:65 на премијери нове сезоне у Евролиги. 

Берлински тим је меч решио већ у првом полувремену када је сјајном одбраном у другом кварталу стигао до 16 поена предности (47:31).

АЛБУ је предводио Лендри Ноко са 16 поена и 6 скокова, док је Маркус Ериксон убацио 15 поена.

Двоцифрен учинак имали су још Тајлер Кавано са 11 поена и 6 ухваћених лопти, те Нилс Гифеј са 10 поена.

Најефикаснији у екипи из Санкт Петербурга био је Вил Томас са 14 поена уз 8 скокова, док је 12 додао Тим Амбромаитис.

Зенит се није прославио на свом дебију у Евролиги која му је дала специјалну позивницу у конкуренцији Партизана.

Добио је Зенит из Санкт Петербурга специјалну позивницу пре Партизана претходног лета, али већ је у првој утакмици доживео непријатност. Гостовао је још једном "новајлији" Алби из Берлина, обе екипе су нове у односу на прошлу сезону, а немачки састав је славио на крају са 85:65.

Алба је једноставно имала више расположених играча. Лендри Еноко је предводио свој састав са 16 поена и седам скокова, Маркус Ериксон је доддао 15 поена, Тајлер Кавано 11, а Нилс Гифи је убацио 10 поена.

Код Зенита је најефикаснији био Вил Томас са 14 поена и осам скокова, а Тим Абромаитис је убацио 12 поена. И њих двојица су били једини двоцифрени код гостију.

За гостујући тим заиграо је прошлогодишњи плејмејкер Партизана Алекс Ренфро. Он је за 21 минут у игри убацио седам поена и имао седам асистенција. Одиграо је солидно у односу на своје саиграче...

Када се погледају све четвртине понаособ, Алба је добила сваку и тако сасвим заслужено дошла до прве победе у Евролиги. На полувремену је већ било 47:31 и ту је могло да се наслути да ће домаћа екипа из Берлина славити.

Ако је Зенит овако поражен у Берлину, питање је како ће играти против снажнијих екипа у Евролиги...

АСВЕЛ разбио Олимпијакос, ЦСКА доминантан у Валенсији. Кошаркаши АСВЕЛ-а и ЦСКА остварили су победе у преостала два меча првог дана нове сезоне у Евролиги. Изненађење - Асвел бољи од Олимпијакоса са 19 разлике! Реновирани ЦСКА разбио Валенсију! Биће ово незгодна сезона за грчког великана, у Шпанији настао потпуни мрак у дворани на неколико секунди.

Незаборавна ноћ у Лиону, АСВЕЛ је неочекивано убедљиво су савладао Олимпијакос 82:63 у свом повратничком мечу у Евролиги.

Француски тим је сјајном одбраном (19:9) преокренуо резултат у другој четвртини, а онда "дотукао" грчког великана у другом полувремену.

Ово је прва победа неког француског тима у Евролиги од 2015. године. АСВЕЛ су до велике победе предводили Џордан Тејлор и Дејвид Лајти са по 16 поена.

Дабл-дабл у тиму Звездана Митровића забележио је Тони Џекири са 13 поена и 11 скокова.

Најефикаснији у екипи Олимпијакоса био је Јоргос Принтезис са 15 поена, Никола Милутинов је убацио 10, док је Василис Спанулис са три тројке прешао границу од 4.000 поена у Евролиги.

У последњем мечу дана ЦСКА је декласирао Валенсију 96:71 у гостима, решивши меч већ у првом полувремену (50:38).

Московљани су разбили шпански тим шутем са дистанцем погодивши чак 17 тројки из 31 покушаја.

Најефикаснији код "Армејаца" био је Дарун Хилијард са 22 поена, али је играч меча ипак био Мајк Џејмс са 20 поена, 5 асистенција и 6 изнуђених фаулова за само 19 и по минута на паркету.

Двоцифрен учинак су имали још Андреј Воронцевич са 13 и Вил Клајбурн са 12 поена.

Валенсију је предводио Мајк Тоби са 14 поена и 6 скокова, док су по 12 убацили Бојан Дубљевић и Брок Мотум.

Српски кошаркаш Вања Маринковић је постигао 3 поена (1/3 из игре) уз по 2 скока и украдене лопте.

Прво веће изненађење у овогодишњем издању Евролиге приредио је француски Асвел. Тим који припада Тонију Паркеру надиграо је грчки Олимпијакос резултатом 82:63. Самим тим јасно је да ће црвено-бели из Пиреја имати тешку сезону, али и да француски састав нико не сме да потцени.

Колико је Олимпијакос био лош на овој утакмици говори и чињеница да је тим Дејвида Блата дао само девет поена у другој четвртини. Навикли смо да Пирејци играју далеко боље на домаћем паркету па ће вероватно у Дворани мира и пријатељства пробати да исправе ово што им се вечерас догодило у Лиону.

Та друга деоница била је најава онога што ћемо видети, а потом је Асвел појачао ритам и у трећој и четвртој деоници значајно подигао ниво игре и на тај начин изненадио Олимпијакос. Играчи Звездана Митровића су одрадили велики посао и показали да нису случајно у Евролиги ове сезоне.

Победа над великим Олимпијакосом је нешто што ће много значити Асвелу у наставку сезоне. Није деловало да ће то бити тако убедљива победа, али на крају је француски састав стигао на скоро 20 разлике што ће морати добро да забрине црвено-беле из Атине пред наставак сезоне.

А Валенсија није успела да изненади реновирани ЦСКА. Шампион Европе је лагано изашао на крај са шпанским представником резултатом 96:71. Овај дуел ће се памтити и по томе што је у једном моменту у дворани настао потпуни мрак, али се светло убрзо вратило.

Све то није сметало руском саставу да потпуно издоминира на овом гостовању у сваком смислу, посебно после треће деонице коју је тим Димитриса Итудиса добио са 10 разлике и тек тада отишао на недостижну предност. Придошлице Дарун Хилијард (22п) и Мајк Џејмс (20п) су блистали и затрпавали кош домаћег састава, а одлични су били и Воронцевич (13п) и Клајбурн (12п).

Истакли бисмо још да је за домаћина играо српски кошаркаш Вања Маринковић који је за 11 минута у игри постигао три поена.

РЕЗУЛТАТИ 1. КОЛА:

Жалгирис - Басконија 58:70
/Григонис 10, Лендејл 9 - Шилдс 19, Шенгелија 13/

Ефес - Барселона 64:74

Алба - Зенит 85:65
/Еноко 16, Ериксон 15 - Томас 14, Абромаитис 12/

Асвел - Олимпијакос 82:63

Валенсија - ЦСКА 71:96
/Тоби 14, Мотум 12 - Хилијард 22, Џејмс 20/

ПАРОВИ 2. КОЛА: ЦСКА - Бајерн, Звезда - Фенербахче, Асвел - Панатинаикос, Реал - Макаби (10. октобра), Зенит - Барселона, Химки - Басконија, Ефес - Алба, Олимпијакос - Валенсија, Армани - Жалгирис (11. октобра).

одиграно у четвртак:

Химки - Макаби 89:83
Панатинаикос - Црвена звезда 87:82
Бајерн - Армани 78:64
Реал Мадрид - Фенербахче 81:77

Извор: мондо.рс/Б92/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар