EL: Šampion Evrope je šampion Evrope, a osvajač Evrokupa...

. . . mora još da raste! CSKA na impresivan način započeo odbranu titule u Evroligi. Tri poena Vanje Marinkovića na debiju u elitnom takmičenju.  

Košarka 04.10.2019 | 23:49
EL: Šampion Evrope je šampion Evrope, a osvajač Evrokupa...
Osvajač Evrokupa protiv aktuelnog šampiona Evrope!

Ni domaći teren nije u prvom kolu Evrolige pomogao Valensiji da makar stavi na muke "renovirani" tim CSKA - 71:96, po četvrtinama 17:24, 21:26, 16:26, 17:20.

Kuriozitet sa ove utakmice je nestanak struje u dvorani tokom druge četvrtine.

Trener Dimitris Itudis je od važnih aktera poslednjeg Fajnal fora izgubio Korija Higinsa, Nanda De Koloa, Serhija Rodrigeza i Otela Hantera, a njihova mesta zauzeli su Majk Džejms (Armani), Darun Hilijard (Baskonija), Johanes Foigtman (Valensija) i Janis Strelnieks (Olimpijakos).

Ako se po jutru poznaje dan, "armejcima" će i takav, manje zvučan sastav, biti dovoljan da se zadrže u samom vrhu Evrolige, gde su bez pauze još od sezone 2011/12.

Džejms je u petak uveče nanizao 20 poena, bez promašenog šuta iz igre (7/7), pokazavši da je CSKA u njemu dobio nešto sasvim drugačije od onoga što je pružao Rodrigez, ili pre njega Miloš Teodosić.

Hilijard se, kao nekadašnji akter Endesa lige, u Valensiji osećao kao domaćin, pa je ubacio 22 poena, dok su starosedeoci Andrej Voroncevič i Vil Klajburn dali 13, odnosno 12 poena.

Kod domaćih su se izdvojili Majk Tobi sa 14, odnosno Bojan Dubljević i pojačanje Brok Motum sa po 12 poena.

Bivši bek Partizana Vanja Marinković na svom evroligaškom debiju je igrao 14 minuta, uz učinak od tri poena (šut 1/3), dva skoka i dve ukradene lopte.

Debakl Zenita na debiju u Evroligi! Košarkaši ALBE ubedljivo su savladali Zenit 85:65 na premijeri nove sezone u Evroligi. 

Berlinski tim je meč rešio već u prvom poluvremenu kada je sjajnom odbranom u drugom kvartalu stigao do 16 poena prednosti (47:31).

ALBU je predvodio Lendri Noko sa 16 poena i 6 skokova, dok je Markus Erikson ubacio 15 poena.

Dvocifren učinak imali su još Tajler Kavano sa 11 poena i 6 uhvaćenih lopti, te Nils Gifej sa 10 poena.

Najefikasniji u ekipi iz Sankt Peterburga bio je Vil Tomas sa 14 poena uz 8 skokova, dok je 12 dodao Tim Ambromaitis.

Zenit se nije proslavio na svom debiju u Evroligi koja mu je dala specijalnu pozivnicu u konkurenciji Partizana.

Dobio je Zenit iz Sankt Peterburga specijalnu pozivnicu pre Partizana prethodnog leta, ali već je u prvoj utakmici doživeo neprijatnost. Gostovao je još jednom "novajliji" Albi iz Berlina, obe ekipe su nove u odnosu na prošlu sezonu, a nemački sastav je slavio na kraju sa 85:65.

Alba je jednostavno imala više raspoloženih igrača. Lendri Enoko je predvodio svoj sastav sa 16 poena i sedam skokova, Markus Erikson je doddao 15 poena, Tajler Kavano 11, a Nils Gifi je ubacio 10 poena.

Kod Zenita je najefikasniji bio Vil Tomas sa 14 poena i osam skokova, a Tim Abromaitis je ubacio 12 poena. I njih dvojica su bili jedini dvocifreni kod gostiju.

Za gostujući tim zaigrao je prošlogodišnji plejmejker Partizana Aleks Renfro. On je za 21 minut u igri ubacio sedam poena i imao sedam asistencija. Odigrao je solidno u odnosu na svoje saigrače...

Kada se pogledaju sve četvrtine ponaosob, Alba je dobila svaku i tako sasvim zasluženo došla do prve pobede u Evroligi. Na poluvremenu je već bilo 47:31 i tu je moglo da se nasluti da će domaća ekipa iz Berlina slaviti.

Ako je Zenit ovako poražen u Berlinu, pitanje je kako će igrati protiv snažnijih ekipa u Evroligi...

ASVEL razbio Olimpijakos, CSKA dominantan u Valensiji. Košarkaši ASVEL-a i CSKA ostvarili su pobede u preostala dva meča prvog dana nove sezone u Evroligi. Iznenađenje - Asvel bolji od Olimpijakosa sa 19 razlike! Renovirani CSKA razbio Valensiju! Biće ovo nezgodna sezona za grčkog velikana, u Španiji nastao potpuni mrak u dvorani na nekoliko sekundi.

Nezaboravna noć u Lionu, ASVEL je neočekivano ubedljivo su savladao Olimpijakos 82:63 u svom povratničkom meču u Evroligi.

Francuski tim je sjajnom odbranom (19:9) preokrenuo rezultat u drugoj četvrtini, a onda "dotukao" grčkog velikana u drugom poluvremenu.

Ovo je prva pobeda nekog francuskog tima u Evroligi od 2015. godine. ASVEL su do velike pobede predvodili Džordan Tejlor i Dejvid Lajti sa po 16 poena.

Dabl-dabl u timu Zvezdana Mitrovića zabeležio je Toni Džekiri sa 13 poena i 11 skokova.

Najefikasniji u ekipi Olimpijakosa bio je Jorgos Printezis sa 15 poena, Nikola Milutinov je ubacio 10, dok je Vasilis Spanulis sa tri trojke prešao granicu od 4.000 poena u Evroligi.

U poslednjem meču dana CSKA je deklasirao Valensiju 96:71 u gostima, rešivši meč već u prvom poluvremenu (50:38).

Moskovljani su razbili španski tim šutem sa distancem pogodivši čak 17 trojki iz 31 pokušaja.

Najefikasniji kod "Armejaca" bio je Darun Hilijard sa 22 poena, ali je igrač meča ipak bio Majk Džejms sa 20 poena, 5 asistencija i 6 iznuđenih faulova za samo 19 i po minuta na parketu.

Dvocifren učinak su imali još Andrej Voroncevič sa 13 i Vil Klajburn sa 12 poena.

Valensiju je predvodio Majk Tobi sa 14 poena i 6 skokova, dok su po 12 ubacili Bojan Dubljević i Brok Motum.

Srpski košarkaš Vanja Marinković je postigao 3 poena (1/3 iz igre) uz po 2 skoka i ukradene lopte.

Prvo veće iznenađenje u ovogodišnjem izdanju Evrolige priredio je francuski Asvel. Tim koji pripada Toniju Parkeru nadigrao je grčki Olimpijakos rezultatom 82:63. Samim tim jasno je da će crveno-beli iz Pireja imati tešku sezonu, ali i da francuski sastav niko ne sme da potceni.

Koliko je Olimpijakos bio loš na ovoj utakmici govori i činjenica da je tim Dejvida Blata dao samo devet poena u drugoj četvrtini. Navikli smo da Pirejci igraju daleko bolje na domaćem parketu pa će verovatno u Dvorani mira i prijateljstva probati da isprave ovo što im se večeras dogodilo u Lionu.

Ta druga deonica bila je najava onoga što ćemo videti, a potom je Asvel pojačao ritam i u trećoj i četvrtoj deonici značajno podigao nivo igre i na taj način iznenadio Olimpijakos. Igrači Zvezdana Mitrovića su odradili veliki posao i pokazali da nisu slučajno u Evroligi ove sezone.

Pobeda nad velikim Olimpijakosom je nešto što će mnogo značiti Asvelu u nastavku sezone. Nije delovalo da će to biti tako ubedljiva pobeda, ali na kraju je francuski sastav stigao na skoro 20 razlike što će morati dobro da zabrine crveno-bele iz Atine pred nastavak sezone.

A Valensija nije uspela da iznenadi renovirani CSKA. Šampion Evrope je lagano izašao na kraj sa španskim predstavnikom rezultatom 96:71. Ovaj duel će se pamtiti i po tome što je u jednom momentu u dvorani nastao potpuni mrak, ali se svetlo ubrzo vratilo.

Sve to nije smetalo ruskom sastavu da potpuno izdominira na ovom gostovanju u svakom smislu, posebno posle treće deonice koju je tim Dimitrisa Itudisa dobio sa 10 razlike i tek tada otišao na nedostižnu prednost. Pridošlice Darun Hilijard (22p) i Majk Džejms (20p) su blistali i zatrpavali koš domaćeg sastava, a odlični su bili i Voroncevič (13p) i Klajburn (12p).

Istakli bismo još da je za domaćina igrao srpski košarkaš Vanja Marinković koji je za 11 minuta u igri postigao tri poena.

REZULTATI 1. KOLA:

Žalgiris - Baskonija 58:70
/Grigonis 10, Lendejl 9 - Šilds 19, Šengelija 13/

Efes - Barselona 64:74

Alba - Zenit 85:65
/Enoko 16, Erikson 15 - Tomas 14, Abromaitis 12/

Asvel - Olimpijakos 82:63

Valensija - CSKA 71:96
/Tobi 14, Motum 12 - Hilijard 22, Džejms 20/

PAROVI 2. KOLA: CSKA - Bajern, Zvezda - Fenerbahče, Asvel - Panatinaikos, Real - Makabi (10. oktobra), Zenit - Barselona, Himki - Baskonija, Efes - Alba, Olimpijakos - Valensija, Armani - Žalgiris (11. oktobra).

odigrano u četvrtak:

Himki - Makabi 89:83
Panatinaikos - Crvena zvezda 87:82
Bajern - Armani 78:64
Real Madrid - Fenerbahče 81:77

Izvor: mondo.rs/B92/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar