ЕЛ: Побједе Барсе и Басконије на старту!

Шилдс са 19 поена водио Басконију до прве победе у Евролиги.  Кошаркаши Басконије победили су Жалгирис резултатом 70:58 у првом колу овогодишњег издања Евролиге.  Пешићева Барса је баш озбиљан тим, питајте вицешампиона Европе. . .  Каталонци славили усред Истанбула, Миротић убацио 24 поена.  Ослабљени Ефес "осуђен" на пораз, супер старт Миротића и појачане Барсе.  Вицешампион Европе без Ларкина, Бубое и Моермана скоро у потпуности је анулирао "минус" од 16 поена, али су се Каталонци после мале кризе вратили у доминантну позицију.

Кошарка 04.10.2019 | 21:37
ЕЛ: Побједе Барсе и Басконије на старту!
Иако због повреде није играо Ник Стаускас, Басконија је победила двоцифреном разликом, а најзаслужнији за тако нешто био је амерички кошаркаш Шејвон Шилдс који је постигао 19 поена и ухватио 5 скокова.

Први десетоминутни период је обележила велика борба и нерешен резултат, да би већ средином друге четвртине гостујућа екипа успела да се одлепи на два поседа, па онда захваљујући Шилдсу и Шенгелији да побегне на седам поена разлике.

До краја утакмице је Басконија фактички само контролисала темпо утакмице, није дозволила изабраницима Шарунаса Јасикевичијуса да се разлете и направе некакав преокрет, иако су поенима Зека Лидеја крајем треће четвртине били веома близу.

Серијом Мета Џенинга, Басконија се вратила на двоцифрену разлику, да би Лендејл и Улановас креирали нову драму, али се шпански представник извукао и славио у Каунасу резултатом 70:58.

Поред Шејвона Шилдса, који је био најефикаснији, истакли су се Торнике Шенгелија са 13 поена, као и Лука Вилдоса и Мет Џенинг са по 10 постигнутих поена, а на другој страни, Григонис и Лекавичијус су били најефикаснији са по 10 постигнутих поена.

Миротић покорио Истанбул, Мицић шутнуо 13 тројки! Кошаркаши Барселона савладали су Анадолу Ефес 74:64 на гостовању у Истанбулу, у првом колу Евролиге.

Играч утакмице био је Никола Миротић који је затрпао кош прошлосезонског финалисте са 24 поена, убацивши четири тројке.

Двоцифрен учинак у каталонској екипи имали су још Малком Диељни са 11, те Брендон Дејвис са 10 поена.

Ефес је предводио Алек Питерс са 16 поена, док је српски репрезентативац Василије Мицић постигао 14 уз 5 асистенција.

Мицић је имао врло лоше шутерско вече, покушао је чак 13 пута за три поена, а погодио је укупно четири пута.

Двоцифрен учинак имао је још Тибор Плајс са 13 поена, док се испромашивао Џејмс Андерсон који није погодио ниједном из шест покушаја са дистанце.

Јако занимљив меч одиграли су Анадолу Ефес и Барселона у Истанбулу, вицешампион Европе је тестирао екипу која је овог лета направила сјајан тим, а на крају је као боља изашла Барса на челу са Николом Миротићем (24п) који је одмах показао колико је квалитетан играч и колику ће разлику правити у Евролиги - 74:64.

Сви они који су Барселону најавили као екипу која би могла да буде најпријатније изненађење у односу на прошле сезоне - очигледно су у праву. Миротић, Брендон Дејвис, Кори Хигинс, Алекс Абринес и Малколм Дилејни су играчи који свакако обећавају много. И то не само на папиру, већ се то одмах показало на паркету против Ефеса.

Један од дербија кола је ово био, сигурно. Прошлогодишњи вицешампион дочекао је екипу која се летос брутално појачала.

Барселона Светислава Пешића је одмах желела да стави до знања противнику колико је снажна, па је на полувремену Барселона водила 37:26. Ефес је за полувреме успео да постигне само 26 поена и то на свом паркету, па вам то доста тога говори.

Ипак, Ефес није случајно био други у Евролиги прошле сезоне, желео је да покаже зубе и то је и учинио током треће деонице тако да смо у последњу ушли са резултатом који је обема екипама давао шансе за победу - 49:46. Ефес је успео да истопи предност, заигра боље у одбрани и створио је себи шансу да сруши Барселону на старту Евролиге.

Али, то се није догодило. Барса је одбила налет.

Барса је заиграла опет добру одбрану, види се да је то екипа са широком ротацијом, са снажним играчима који попуњавају рекет, Дилејни (11п) је ту да погоди тројку, Дејвис (10п) да заврши закуцавањем у полуконтри, а питање је како ће то изгледати када се Барселона буде уиграла. Свакако је то екипа коју ће бити лепо гледати ове сезоне.

Василије Мицић је убацио 14 поена и имао је пет асистенција.

Екипа Барселоне као гост је савладала Ефес у једном од два турско-шпанска дербија, која су обележила 1. коло Евролиге - 64:74 (14:19, 12:18, 20:12, 18:25)!

Светислав Пешић овог лета је добио неколико врхунских појачања, попут Николе Миротића, Брендона Дејвиса, Корија Хигинса и Малколма Дилејнија, тако да је Барселона уводном победом само поткрепила тврдње да ће бити међу најозбиљнијим кандидатима за пласман на Фајнал фор.

Ефес, без повређених Шејна Ларкина, Родрига Бубое и дуже одсутног Адријана Моермана, пробао је тројкама да парира квалитетном противнику, али учинак од 26 одсто (10/39) био је преслаб за овако изазован меч.

Василије Мицић, као "мозак" тима, био је одлично чуван и дошао је до пуног изражаја само у трећој четвртини, када је са две узастопне тројке и две асистенције учествовао у серији којом је вођство Барселоне са 26:42, односно 29:44, смањено на свега 46:49 (28. минут).

У наредна три и по минута је Ефес имао много прилика да се потпуно врати у живот, одбрана је одлично функционисала, али на другој страни су изабраници Ергина Атамана промашили пет шутева заредом, од тога три тројке за изједначење.

Казна је стигла у виду тројке шпанског репрезентативца Пјера Ориоле, Анте Томић надовезао се поенима из рекета, а Миротић и Дилејни тројкама су дотукли борбени, али осетно ослабљени Ефес - 55:69 у 38. минуту.

ЕФЕС: Синглтон 2, Балбај 7 (6ск, 3ас), Гечим 3, Тунчер 2, Плајс 13, Мицић 14 (тројке 4/13, 3ск, 5ас, 3изг), Андерсон, Питерс 16 (тројке 4/5, 4ск), Данстон 7 (9ск, 2ас, 2блк), Симон.

БАРСЕЛОНА: Дејвис 10 (5ск, 4ас), Ханга 5 (6ск, 3ас), Ориола 8, Абринес, Хигинс 3 (3ас), Дилејни 11 (3ск, 7ас), Кјурик, Клавер 7 (4ск), Миротић 24 (за два 5/8, тројке 4/8, 4ск), Томић 6 (5ск).

Пре овог дуела, Жалгирис је дочекао Басконију и то је био судар екипа које ће тешко ове сезоне моћи да направе неки значајнији резултат, барем судећи по ростерима.

Процењује се да Жалгирис неће моћи ове сезоне да прави чуда као што је то радио претходних, а то је показала и Басконија која је успела да слави у Каунасу са 70:58.

Џок Лендејл је дао девет поена за Жалгирис, а најефикаснији код Басконије био је Шејвон Шилдс са 19 поена.

ЕВРОЛИГА - 1. КОЛО

Четвртак

Химки Москва - Макаби Тел Авив 89:83
/Швед 22, Гил 18, Тима 17 – Блек 17/

Панатинаикос - Црвена звезда 87:82
/Калатес 21 - Гист 22/

Бајерн Минхен - Олимпија Милано 78:64
/Лучић 18 - Скола 17/

Реал Мадрид - Фенербахче 81:77
/Тејлор 19 - Де Коло 22/

Петак

Жалгирис - Басконија 58:70
/Лекавичијус 10 - Шилдс 19/

Анадолу Ефес - Барселона 64:74
/Питерс 16 - Миротић 24/

Извор: Б92/моззартспорт/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар