EL: Pobjede Barse i Baskonije na startu!

Šilds sa 19 poena vodio Baskoniju do prve pobede u Evroligi.  Košarkaši Baskonije pobedili su Žalgiris rezultatom 70:58 u prvom kolu ovogodišnjeg izdanja Evrolige.  Pešićeva Barsa je baš ozbiljan tim, pitajte vicešampiona Evrope. . .  Katalonci slavili usred Istanbula, Mirotić ubacio 24 poena.  Oslabljeni Efes "osuđen" na poraz, super start Mirotića i pojačane Barse.  Vicešampion Evrope bez Larkina, Buboe i Moermana skoro u potpunosti je anulirao "minus" od 16 poena, ali su se Katalonci posle male krize vratili u dominantnu poziciju.

Košarka 04.10.2019 | 21:37
EL: Pobjede Barse i Baskonije na startu!
Iako zbog povrede nije igrao Nik Stauskas, Baskonija je pobedila dvocifrenom razlikom, a najzaslužniji za tako nešto bio je američki košarkaš Šejvon Šilds koji je postigao 19 poena i uhvatio 5 skokova.

Prvi desetominutni period je obeležila velika borba i nerešen rezultat, da bi već sredinom druge četvrtine gostujuća ekipa uspela da se odlepi na dva poseda, pa onda zahvaljujući Šildsu i Šengeliji da pobegne na sedam poena razlike.

Do kraja utakmice je Baskonija faktički samo kontrolisala tempo utakmice, nije dozvolila izabranicima Šarunasa Jasikevičijusa da se razlete i naprave nekakav preokret, iako su poenima Zeka Lideja krajem treće četvrtine bili veoma blizu.

Serijom Meta Dženinga, Baskonija se vratila na dvocifrenu razliku, da bi Lendejl i Ulanovas kreirali novu dramu, ali se španski predstavnik izvukao i slavio u Kaunasu rezultatom 70:58.

Pored Šejvona Šildsa, koji je bio najefikasniji, istakli su se Tornike Šengelija sa 13 poena, kao i Luka Vildosa i Met Džening sa po 10 postignutih poena, a na drugoj strani, Grigonis i Lekavičijus su bili najefikasniji sa po 10 postignutih poena.

Mirotić pokorio Istanbul, Micić šutnuo 13 trojki! Košarkaši Barselona savladali su Anadolu Efes 74:64 na gostovanju u Istanbulu, u prvom kolu Evrolige.

Igrač utakmice bio je Nikola Mirotić koji je zatrpao koš prošlosezonskog finaliste sa 24 poena, ubacivši četiri trojke.

Dvocifren učinak u katalonskoj ekipi imali su još Malkom Dieljni sa 11, te Brendon Dejvis sa 10 poena.

Efes je predvodio Alek Piters sa 16 poena, dok je srpski reprezentativac Vasilije Micić postigao 14 uz 5 asistencija.

Micić je imao vrlo loše šutersko veče, pokušao je čak 13 puta za tri poena, a pogodio je ukupno četiri puta.

Dvocifren učinak imao je još Tibor Plajs sa 13 poena, dok se ispromašivao Džejms Anderson koji nije pogodio nijednom iz šest pokušaja sa distance.

Jako zanimljiv meč odigrali su Anadolu Efes i Barselona u Istanbulu, vicešampion Evrope je testirao ekipu koja je ovog leta napravila sjajan tim, a na kraju je kao bolja izašla Barsa na čelu sa Nikolom Mirotićem (24p) koji je odmah pokazao koliko je kvalitetan igrač i koliku će razliku praviti u Evroligi - 74:64.

Svi oni koji su Barselonu najavili kao ekipu koja bi mogla da bude najprijatnije iznenađenje u odnosu na prošle sezone - očigledno su u pravu. Mirotić, Brendon Dejvis, Kori Higins, Aleks Abrines i Malkolm Dilejni su igrači koji svakako obećavaju mnogo. I to ne samo na papiru, već se to odmah pokazalo na parketu protiv Efesa.

Jedan od derbija kola je ovo bio, sigurno. Prošlogodišnji vicešampion dočekao je ekipu koja se letos brutalno pojačala.

Barselona Svetislava Pešića je odmah želela da stavi do znanja protivniku koliko je snažna, pa je na poluvremenu Barselona vodila 37:26. Efes je za poluvreme uspeo da postigne samo 26 poena i to na svom parketu, pa vam to dosta toga govori.

Ipak, Efes nije slučajno bio drugi u Evroligi prošle sezone, želeo je da pokaže zube i to je i učinio tokom treće deonice tako da smo u poslednju ušli sa rezultatom koji je obema ekipama davao šanse za pobedu - 49:46. Efes je uspeo da istopi prednost, zaigra bolje u odbrani i stvorio je sebi šansu da sruši Barselonu na startu Evrolige.

Ali, to se nije dogodilo. Barsa je odbila nalet.

Barsa je zaigrala opet dobru odbranu, vidi se da je to ekipa sa širokom rotacijom, sa snažnim igračima koji popunjavaju reket, Dilejni (11p) je tu da pogodi trojku, Dejvis (10p) da završi zakucavanjem u polukontri, a pitanje je kako će to izgledati kada se Barselona bude uigrala. Svakako je to ekipa koju će biti lepo gledati ove sezone.

Vasilije Micić je ubacio 14 poena i imao je pet asistencija.

Ekipa Barselone kao gost je savladala Efes u jednom od dva tursko-španska derbija, koja su obeležila 1. kolo Evrolige - 64:74 (14:19, 12:18, 20:12, 18:25)!

Svetislav Pešić ovog leta je dobio nekoliko vrhunskih pojačanja, poput Nikole Mirotića, Brendona Dejvisa, Korija Higinsa i Malkolma Dilejnija, tako da je Barselona uvodnom pobedom samo potkrepila tvrdnje da će biti među najozbiljnijim kandidatima za plasman na Fajnal for.

Efes, bez povređenih Šejna Larkina, Rodriga Buboe i duže odsutnog Adrijana Moermana, probao je trojkama da parira kvalitetnom protivniku, ali učinak od 26 odsto (10/39) bio je preslab za ovako izazovan meč.

Vasilije Micić, kao "mozak" tima, bio je odlično čuvan i došao je do punog izražaja samo u trećoj četvrtini, kada je sa dve uzastopne trojke i dve asistencije učestvovao u seriji kojom je vođstvo Barselone sa 26:42, odnosno 29:44, smanjeno na svega 46:49 (28. minut).

U naredna tri i po minuta je Efes imao mnogo prilika da se potpuno vrati u život, odbrana je odlično funkcionisala, ali na drugoj strani su izabranici Ergina Atamana promašili pet šuteva zaredom, od toga tri trojke za izjednačenje.

Kazna je stigla u vidu trojke španskog reprezentativca Pjera Oriole, Ante Tomić nadovezao se poenima iz reketa, a Mirotić i Dilejni trojkama su dotukli borbeni, ali osetno oslabljeni Efes - 55:69 u 38. minutu.

EFES: Singlton 2, Balbaj 7 (6sk, 3as), Gečim 3, Tunčer 2, Plajs 13, Micić 14 (trojke 4/13, 3sk, 5as, 3izg), Anderson, Piters 16 (trojke 4/5, 4sk), Danston 7 (9sk, 2as, 2blk), Simon.

BARSELONA: Dejvis 10 (5sk, 4as), Hanga 5 (6sk, 3as), Oriola 8, Abrines, Higins 3 (3as), Dilejni 11 (3sk, 7as), Kjurik, Klaver 7 (4sk), Mirotić 24 (za dva 5/8, trojke 4/8, 4sk), Tomić 6 (5sk).

Pre ovog duela, Žalgiris je dočekao Baskoniju i to je bio sudar ekipa koje će teško ove sezone moći da naprave neki značajniji rezultat, barem sudeći po rosterima.

Procenjuje se da Žalgiris neće moći ove sezone da pravi čuda kao što je to radio prethodnih, a to je pokazala i Baskonija koja je uspela da slavi u Kaunasu sa 70:58.

Džok Lendejl je dao devet poena za Žalgiris, a najefikasniji kod Baskonije bio je Šejvon Šilds sa 19 poena.

EVROLIGA - 1. KOLO

Četvrtak

Himki Moskva - Makabi Tel Aviv 89:83
/Šved 22, Gil 18, Tima 17 – Blek 17/

Panatinaikos - Crvena zvezda 87:82
/Kalates 21 - Gist 22/

Bajern Minhen - Olimpija Milano 78:64
/Lučić 18 - Skola 17/

Real Madrid - Fenerbahče 81:77
/Tejlor 19 - De Kolo 22/

Petak

Žalgiris - Baskonija 58:70
/Lekavičijus 10 - Šilds 19/

Anadolu Efes - Barselona 64:74
/Piters 16 - Mirotić 24/

Izvor: B92/mozzartsport/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar