Приједор: Због смјена, директорке најавиле тужбе

Смијењене директорке приједорског вртића “Радост” Гордана Јекић и Дома здравља Славица Поповић најавиле су тужбе поводом рјешења Скупштине града Приједора о њиховим смјенама.

Република Српска 04.10.2019 | 15:32
Приједор: Због смјена, директорке најавиле тужбе
Обје директорке су кадар ДНС. Поповићева је у фотељи директора Дома здравља од марта 2010. године, а Јекићеваа у вртићу од децембра 2017.

Поповићева је на конференцији за медије која је одржана у кабинету градоначелника Приједора навела је да Дом здравља позитивно послује од 2012. године те да нема никаквих дуговања.

– Они тврде да смо дугорочно нарушили здравствени сектор. Тиме су увриједили мене директора, али и као медицинског радника, јер радим 34 године, али увриједили су и све запослене медицинске раднике – истакла је Поповићева.

Додала је да за њену смјену, као и за именовање новог вршиоца дужности директора, одборници нису добили сагласност Министарства здравља.

Поповићева је објаснила да по Статуту Дома здравља директор може бити смијењен уколико направи тежу повреду.

– То значи да проневјерим или да нанесем штету угледу Дома здравља што у мом случају није сигурно – тврди Поповићева.

Смијењена директорица вртића, Гордана Јекић, каже да је разрјешење повриједило те да је у шоку.

– Одборници ми нису дали ни да поднесем извјештај о раду вртића, који се иначе подноси у октобру мјесецу. Такође, све неправилности у раду вртића из претходног периода су отклоњене – навела је Јекићева.



Поред њих двије, конференцији су присуствовали и шеф Клуба одборника ДНС Горан Предојевић и одборница ДНС Оливера Брдар-Мирковић, као и градоначелник Приједора Миленко Ђаковић.

Њих троје су истакли да смјена директорица из реда ДНС није законита. 

Предојевић је навео да је све тврдње које су наведене у разлозима за смјену он демантовао чињеницама на јучерашњој сједници Скупштине.

Одборница Брдар-Мирковић изјавила је да радници вртића и Дома здравља неће штрајковати због смјена директорки, јер не желе да раде на штету града Приједора.

Градоначелник Ђаковић такође тврди да су смјене кадра ДНС незаконите.

– Нањијеће се штета буџету града јер ће плате примати директори који је именовала скупштинска већина, а мораће се платити и смијењени директори када дођу судске пресуде. У вртићу је јос компликованија ситуација јер је за директорику именована жена која је трудна, па када она оде на породиљско одсуство мораће се именовати трећи директор, који ће бити вршилац дужности – изјавио је Ђаковић.

Поступке нове скупштинске већине назвао је несналажењем и накарадним мијењањем система. Ђаковић је изјавио да ће се сутра у Бањалуци састати Предсједништво ДНС и да ће једна од тема бити и коалициони односи.

– Могу вам рећи да су односи доведени до црвене линије – кратко је прокоментарисао Ђаковић.

Он је предсједник Градског одбора ДНС. Ова партија Марка Павића прије десет мјесеци је изгубила подршку СНСД у граду на Сани, док су ове двије партије још увијек у коалицији на државном нивоу.

Иначе, прес конференције ДНС као и представника политичких партија одборника који без ДНС чине нову скупштинску већину, постале су начин којим ове двије стране покушавају да увјере Приједорчане у исправност својих поступака. Док из нове скупштинске већине тврде да је вријеме за промјене и смјењују кадар ДНС, из ове партије нерадо се одричу директорских плата и фотеља у којима поједини сједе и по деценију.

(Српскаинфо)

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

реално стање

04.10.2019 13:38

Целници СНСД-а се вец одавно баве незаконитим и криминалним радњама - крајње вријеме је да се факти изнесу на видјело сирој јавности на увид па макар и у оквиру судских процеса који требају бити помно працени!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рр

04.10.2019 14:42

Тако и треба када сте дозволили да ћело Бурсац вам се мјеса у посао са болесним амбицијама у својој целавој глави.

Name

Правник

04.10.2019 13:51

Заиста смијешно. Да се директори који су именовани на мандат не могу смјењивати зато што им се не усвоји извјештај о раду и пословању или чак без посебног разлога, судска пракса је потврдила уназад десет година. То су незаконите смјене, суд ће то утврдити а цех ће плаћати сви грађани.... Аномалија нашег правног система да одборници који су упозорени да чине незаконито дјело доношењем такве одлуке не одговарају за то кривично, за злоупотребу овлаштења скупштине града, поготово што су финансијске посљедице тих одлука неминовне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВАЛТЕР

04.10.2019 14:30

Нужно је мјењати Закон о локалној самоуправи и прописату кривичну одговорност одборника управо због доношења оваквих одлука.Ове Одлуке Скупштине Приједора као крајњинисход ће имати накнаду свих примања разријешених директора а на терет колектива!Додуше какво је стање у правосуђу могуће је и да ове очигледне повреде закона прођу.Ради се о чистој демонстрацији силе

Name

Подрска+Правда

04.10.2019 13:52

Подрска градонацелнику Дјаковицу који је теско рањаван за РС у рату, и без и једне афере! Такве људе треба Приједор, а не гладне вукове некаквог Лактасенка!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Риба

04.10.2019 15:44

И требате се жалити вас двије морате бити на положају до пензије само ви госпође требате бити живе, алал вјера.

Name

Господја директорка

04.10.2019 14:12

А сто се једноставно, по старом опробаном рецепту, не запалите јавно, на сред града као неправедно смијењени директор Зворницке болнице...од тузби нема ниста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирела

04.10.2019 14:27

Приједорцани треба да изадју на улице. Доста је било диктата са стране од непријатељских трабаната који су хтјели да се рудник Љубија прода!

Name

Ре Мирела

04.10.2019 15:58

Не познајем ситуацију у Приједору, али ако су ове смјене само због жеље да се неко други ували у фотељу и ако су ове жене добро радиле онда си Мирела потпуно у праву. Међутим, знам да се то неће десити, народ је глуп, када би му скидали цријеп са куће он би аплаудирао.

Name

Ујко и друзина

04.10.2019 14:34

За*ебао си се Милокраде у вези Приједора!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Загор

04.10.2019 15:06

Ова Поповицка заслузено,док Јекиц не

ОДГОВОРИТЕ
Name

Толимир

04.10.2019 15:18

У Приједору је управо почео рат и крах СНСД

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ноћна птица

04.10.2019 16:38

Госпође моје, ја сам сигуран да сте ви добро обављале посао као директорице, али њима (снсд-у и коалицији) не треба онај ко добро ради, него онај ко одобрава све тј. Послушник.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црни Бомбардер

04.10.2019 16:47

Тако је то кад се са сотоном тикве саде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједор

04.10.2019 19:09

Ову Поповицку требало је смјенити, а Јекицку не!

ОДГОВОРИТЕ