Prijedor: Zbog smjena, direktorke najavile tužbe

Smijenjene direktorke prijedorskog vrtića “Radost” Gordana Jekić i Doma zdravlja Slavica Popović najavile su tužbe povodom rješenja Skupštine grada Prijedora o njihovim smjenama.

Republika Srpska 04.10.2019 | 15:32
Prijedor: Zbog smjena, direktorke najavile tužbe
Obje direktorke su kadar DNS. Popovićeva je u fotelji direktora Doma zdravlja od marta 2010. godine, a Jekićevaa u vrtiću od decembra 2017.

Popovićeva je na konferenciji za medije koja je održana u kabinetu gradonačelnika Prijedora navela je da Dom zdravlja pozitivno posluje od 2012. godine te da nema nikakvih dugovanja.

– Oni tvrde da smo dugoročno narušili zdravstveni sektor. Time su uvrijedili mene direktora, ali i kao medicinskog radnika, jer radim 34 godine, ali uvrijedili su i sve zaposlene medicinske radnike – istakla je Popovićeva.

Dodala je da za njenu smjenu, kao i za imenovanje novog vršioca dužnosti direktora, odbornici nisu dobili saglasnost Ministarstva zdravlja.

Popovićeva je objasnila da po Statutu Doma zdravlja direktor može biti smijenjen ukoliko napravi težu povredu.

– To znači da pronevjerim ili da nanesem štetu ugledu Doma zdravlja što u mom slučaju nije sigurno – tvrdi Popovićeva.

Smijenjena direktorica vrtića, Gordana Jekić, kaže da je razrješenje povrijedilo te da je u šoku.

– Odbornici mi nisu dali ni da podnesem izvještaj o radu vrtića, koji se inače podnosi u oktobru mjesecu. Takođe, sve nepravilnosti u radu vrtića iz prethodnog perioda su otklonjene – navela je Jekićeva.Pored njih dvije, konferenciji su prisustvovali i šef Kluba odbornika DNS Goran Predojević i odbornica DNS Olivera Brdar-Mirković, kao i gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković.

Njih troje su istakli da smjena direktorica iz reda DNS nije zakonita. 

Predojević je naveo da je sve tvrdnje koje su navedene u razlozima za smjenu on demantovao činjenicama na jučerašnjoj sjednici Skupštine.

Odbornica Brdar-Mirković izjavila je da radnici vrtića i Doma zdravlja neće štrajkovati zbog smjena direktorki, jer ne žele da rade na štetu grada Prijedora.

Gradonačelnik Đaković takođe tvrdi da su smjene kadra DNS nezakonite.

– Nanjijeće se šteta budžetu grada jer će plate primati direktori koji je imenovala skupštinska većina, a moraće se platiti i smijenjeni direktori kada dođu sudske presude. U vrtiću je jos komplikovanija situacija jer je za direktoriku imenovana žena koja je trudna, pa kada ona ode na porodiljsko odsustvo moraće se imenovati treći direktor, koji će biti vršilac dužnosti – izjavio je Đaković.

Postupke nove skupštinske većine nazvao je nesnalaženjem i nakaradnim mijenjanjem sistema. Đaković je izjavio da će se sutra u Banjaluci sastati Predsjedništvo DNS i da će jedna od tema biti i koalicioni odnosi.

– Mogu vam reći da su odnosi dovedeni do crvene linije – kratko je prokomentarisao Đaković.

On je predsjednik Gradskog odbora DNS. Ova partija Marka Pavića prije deset mjeseci je izgubila podršku SNSD u gradu na Sani, dok su ove dvije partije još uvijek u koaliciji na državnom nivou.

Inače, pres konferencije DNS kao i predstavnika političkih partija odbornika koji bez DNS čine novu skupštinsku većinu, postale su način kojim ove dvije strane pokušavaju da uvjere Prijedorčane u ispravnost svojih postupaka. Dok iz nove skupštinske većine tvrde da je vrijeme za promjene i smjenjuju kadar DNS, iz ove partije nerado se odriču direktorskih plata i fotelja u kojima pojedini sjede i po deceniju.

(Srpskainfo)

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

realno stanje

04.10.2019 15:38

Celnici SNSD-a se vec odavno bave nezakonitim i kriminalnim radnjama - krajnje vrijeme je da se fakti iznesu na vidjelo siroj javnosti na uvid pa makar i u okviru sudskih procesa koji trebaju biti pomno praceni!!

ODGOVORITE
Name

Rr

04.10.2019 16:42

Tako i treba kada ste dozvolili da ćelo Bursac vam se mjesa u posao sa bolesnim ambicijama u svojoj celavoj glavi.

Name

Pravnik

04.10.2019 15:51

Zaista smiješno. Da se direktori koji su imenovani na mandat ne mogu smjenjivati zato što im se ne usvoji izvještaj o radu i poslovanju ili čak bez posebnog razloga, sudska praksa je potvrdila unazad deset godina. To su nezakonite smjene, sud će to utvrditi a ceh će plaćati svi građani.... Anomalija našeg pravnog sistema da odbornici koji su upozoreni da čine nezakonito djelo donošenjem takve odluke ne odgovaraju za to krivično, za zloupotrebu ovlaštenja skupštine grada, pogotovo što su finansijske posljedice tih odluka neminovne.

ODGOVORITE
Name

VALTER

04.10.2019 16:30

Nužno je mjenjati Zakon o lokalnoj samoupravi i propisatu krivičnu odgovornost odbornika upravo zbog donošenja ovakvih odluka.Ove Odluke Skupštine Prijedora kao krajnjinishod će imati naknadu svih primanja razriješenih direktora a na teret kolektiva!Doduše kakvo je stanje u pravosuđu moguće je i da ove očigledne povrede zakona prođu.Radi se o čistoj demonstraciji sile

Name

Podrska+Pravda

04.10.2019 15:52

Podrska gradonacelniku Djakovicu koji je tesko ranjavan za RS u ratu, i bez i jedne afere! Takve ljude treba Prijedor, a ne gladne vukove nekakvog Laktasenka!

ODGOVORITE
Name

Riba

04.10.2019 17:44

I trebate se žaliti vas dvije morate biti na položaju do penzije samo vi gospođe trebate biti žive, alal vjera.

Name

Gospodja direktorka

04.10.2019 16:12

A sto se jednostavno, po starom oprobanom receptu, ne zapalite javno, na sred grada kao nepravedno smijenjeni direktor Zvornicke bolnice...od tuzbi nema nista.

ODGOVORITE
Name

Mirela

04.10.2019 16:27

Prijedorcani treba da izadju na ulice. Dosta je bilo diktata sa strane od neprijateljskih trabanata koji su htjeli da se rudnik Ljubija proda!

Name

Re Mirela

04.10.2019 17:58

Ne poznajem situaciju u Prijedoru, ali ako su ove smjene samo zbog želje da se neko drugi uvali u fotelju i ako su ove žene dobro radile onda si Mirela potpuno u pravu. Međutim, znam da se to neće desiti, narod je glup, kada bi mu skidali crijep sa kuće on bi aplaudirao.

Name

Ujko i druzina

04.10.2019 16:34

Za*ebao si se Milokrade u vezi Prijedora!

ODGOVORITE
Name

Zagor

04.10.2019 17:06

Ova Popovicka zasluzeno,dok Jekic ne

ODGOVORITE
Name

Tolimir

04.10.2019 17:18

U Prijedoru je upravo počeo rat i krah SNSD

ODGOVORITE
Name

Noćna ptica

04.10.2019 18:38

Gospođe moje, ja sam siguran da ste vi dobro obavljale posao kao direktorice, ali njima (snsd-u i koaliciji) ne treba onaj ko dobro radi, nego onaj ko odobrava sve tj. Poslušnik.

ODGOVORITE
Name

Crni Bombarder

04.10.2019 18:47

Tako je to kad se sa sotonom tikve sade.

ODGOVORITE
Name

Prijedor

04.10.2019 21:09

Ovu Popovicku trebalo je smjeniti, a Jekicku ne!

ODGOVORITE