Прича: Борба је и за клупске коефицијенте...

Звезда или Партизан као носиоци лакше до Лиге шампиона већ следећег лета? Лига Европе је на тацни! Навијајте против Астане, БАТЕ-а, Олимпијакоса, Базела, Лудогореца…

Фудбал 05.10.2019 | 00:03
Прича: Борба је и за клупске коефицијенте...
И док ће вечити ривали ове јесени борити одлулчујуће битке за коефицијент Србије, истовремено ће се борити за своје што боље позиције за следеће лето. Поред националног, свака победа и реми им поправљају и клупске коефицијенте који су битни приликом жребова за статус носилаца. Поготово су битни у жребу квалификација за Лигу шампиона.

Подсетимо како се освајају бодови за клупски коефоицијент. Као код националног, рачуна се пет последњих сезона, укључујучи и актуелну. Али се коефицијент одмах обрачунава за наредну сезону како би се клубови рангирали међу носиоце и неносиоце у жребовима следећег лета.

Како се бодови рачунају?

Победе у Лиги шампиона и Лиги Европе доносе по два бода, реми по један. Проласци фаза у квалификацијама су доносиле дупло мање. Али разлика је када се клуб пласира у групну фазу. У Лиги шампиона се уместо освојених бодова у квалификацијама добијају четири бода за пласман која се не бране. Тако је Звезда поред четири бода за улазак добила и два бода за победу над Олимпијакосем. Укупно шест бодова за клупски коефицијент. У Лиги Европе се уместо бодова из квалификација додају три бонус бода за пласман у групу, али та три бода морају да се одбране. С победом у Казахстану и ремијем са АЗ Алкмаром, Партизан их је одбранио и сада само може да „калеми“ нове бодове у сваком следећем мечу. Тренутно за ову сезону има та три одбрањена бода и сваки повољан резултат даље доноси помак.

Овако је то изгледало…





Звезда је претходна три лета правила чуда као аутсајдер из статуса неносиоца, избацивала фаворите, побеђивала богаташе и сада је себи поправила европске позиције. Чист пример: када је Владан Милојевић дошао на Маракану, клупски коефицијент је био 7,325. Данас је 22,750! Ето шта је урађено за кратко време.



С друге стране, Партизан је једно време живео од коефицијента ствараног у прошлости. Пре четири године је имао јако пристојан коефицијент од 14,5 који му је давао статус носиоца у неким жребовима и лакшу пролазност. Уследиле су две слабе године, али је све извађено сјајном сезоном код Мирослава Ђукића када је Партизан освојио чак седам бодова. Сада је и Саво Милошевич донео напредак и Партизанов данашњи коефицијент је 19. Уз перспективу да се још поправи у наставку Лиге Европе.



Звездин бољи коефицијент јој даје боље шансе у евентуалним квалификацијама за Лигу шампиона ако одбрани титулу у Србији. Звезда је овог лета пласманом у елтино такмичење обезбедила привилегију да следећег лета буде сигуран носилац у другом колу. Дакле, звездаши неће наредног пролећа пратити шта раде Мађари, Румуни, Азербејџанци, Пољаци, Молдавци и остали како би се надала неком повољном расплету у тамошњим лигама, па да буде носилац у другом колу. Сада је то осигурано.

А резултатима од ове сезоне, плус уз слабе резултате неких других клубова и евентуално повољан расплет у неким лигама, Звезда је у игри да чак буде носилац у трећем колу квалификација за Лигу шампиона. Тиме избегава ситуацију од прошлог лета да може да налети на Ајакс, Динамо и неке озбиљне тимове и добија шансу да игра против знатно слабијих ривала.

Шта је Звезди потребно да буде носилац у тречем колу наредног лета ако буде шампиона Србије?

Прво, да прође друго где ће бити фаворит. У трећем колу учествује шест носилаца и шест неносилаца, а по тренутном стању ствари је Звезда на десетом од 12 места у тој фази. Дакле, четврта испод црте. Испред су недодирљиви Базел, Динамо Загреб, Олимпијакос и Копенхаген као фаворити да освоје титуле у својим лигама и с коефицијентима од преко 30.000. Следе Астана са 29.000 и Селтик са 27.000 као последња два носиоца. Лудогорец и БАТЕ су први испод црте са 24.000, следи АПОЕЛ са 23.500 и онда Звезда са 22.750. Најбоље је погледати табелу Твитрер корисника Плаyтонy уз чију дозволу је објављујемо. 



Дакле, црвено-бели морају да прескоче четири клуба.

Како?

Најлакше би било када та четири клуба не би освојили титуле у својим такмичењима. Астана и БАТЕ тренутно висе у својим лигама које су ушле у сам финиш и звездаши би требало да навијају за њихове конуренте. Даље, требало би да навијају за ПАОК победи у шампионској у трци с Олимпијакосом. То су три од четири. У Швајцарској могу да навијају за Јанг Бојсе против Базела, с тим да у Европи навијају да Јанг Бојси не ураде буквално ништа јер у сваком тренутку могу да престигну Звезду са актуелним коефицијентом 22.500. 

Динамо Загреб, Селтик и Лудогорец су скоро немогуће мете јер су најјачи у својим лигама. Једина нада је да Звезда ове сезоне направи боље резултате од Лудогореца, сакупи победу више и престигне га. У Данској остаје нада да Копенхаген можда неће бити шампион.

Дакле, има шансе… За почетак, кључно је да БАТЕ и Астана не освоје титуле. Наравно, то све под условом да Црвена звезда буде шампион Србије.

Ако Звезда не би била шампион, у пројекцији квалификација за Лигу Европе, би сигурно била носилац у сваком колу квалификација.

А шта ако Партизан буде шампион и буде играо квалификације за Лигу шампиона наредног лета?

Ако црно-бели скину Звезду и буду прваци Србије, такође крећу од другог кола. Са слабијим коефицијентом од Звездиног, њима ће бити теже да дођу до краја. По тренутном стању ствари с коефицијентом 19, Партизан не би био носилац у другом колу. Ту би био први испод црте ако би остали клубови с најјачим коефицијентима у својим лигама освојили титуле. Ту мислимо на вечите владаре својих првенства агоре поменуте у делу о Звезди попут Астане, Динама, Олимпијакоса, БАТЕ-а… Али и то је лако променљиво. Партизану би као првом испод црте било довољно да титулу не освоји само један од следећих тимова: Астана, Бате, АПОЕЛ, Карабаг или ФСЦБ. И потом би црно-бели прешли у статус носиоца у другом колу.

Што се тиче трећег кола и статуса носиоца за који Звезда има шансе под горе описаним расплетом, Партизану је још теже. Изнад њега су пројекцији ФСЦБ и Карабаг. Дакле, Партизан би морао да прескочи чак шест тимова са јачим коефицијентима. Иста ова горе поемнута табела за Звезду, важи за Партизан, с тим што су црно-бели по коефицијенту испод Јанг Бојса и Карабага. 

Али, Партизан би са овим коефицијентом макар не би стрепео као прошлог пролећа (пратили су се Штурм, Трабзон…) за статус носиоца у последњем колу квалификација за Лигу Европе.

Када се подвуче црта, и у клупским коефицијентима је битна свака победа и реми. Звезда и Партизан имају шансе да се дохвате  зелене гране и привилегованих позиција на жребовима. А када се тај континуитет и воз ухвате, онда само треба одржавати нивоу. пролазити слабије од себе и постепено јачати свој позиције.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар