Priča: Borba je i za klupske koeficijente...

Zvezda ili Partizan kao nosioci lakše do Lige šampiona već sledećeg leta? Liga Evrope je na tacni! Navijajte protiv Astane, BATE-a, Olimpijakosa, Bazela, Ludogoreca…

Fudbal 05.10.2019 | 00:03
Priča: Borba je i za klupske koeficijente...
I dok će večiti rivali ove jeseni boriti odlulčujuće bitke za koeficijent Srbije, istovremeno će se boriti za svoje što bolje pozicije za sledeće leto. Pored nacionalnog, svaka pobeda i remi im popravljaju i klupske koeficijente koji su bitni prilikom žrebova za status nosilaca. Pogotovo su bitni u žrebu kvalifikacija za Ligu šampiona.

Podsetimo kako se osvajaju bodovi za klupski koefoicijent. Kao kod nacionalnog, računa se pet poslednjih sezona, uključujuči i aktuelnu. Ali se koeficijent odmah obračunava za narednu sezonu kako bi se klubovi rangirali među nosioce i nenosioce u žrebovima sledećeg leta.

Kako se bodovi računaju?

Pobede u Ligi šampiona i Ligi Evrope donose po dva boda, remi po jedan. Prolasci faza u kvalifikacijama su donosile duplo manje. Ali razlika je kada se klub plasira u grupnu fazu. U Ligi šampiona se umesto osvojenih bodova u kvalifikacijama dobijaju četiri boda za plasman koja se ne brane. Tako je Zvezda pored četiri boda za ulazak dobila i dva boda za pobedu nad Olimpijakosem. Ukupno šest bodova za klupski koeficijent. U Ligi Evrope se umesto bodova iz kvalifikacija dodaju tri bonus boda za plasman u grupu, ali ta tri boda moraju da se odbrane. S pobedom u Kazahstanu i remijem sa AZ Alkmarom, Partizan ih je odbranio i sada samo može da „kalemi“ nove bodove u svakom sledećem meču. Trenutno za ovu sezonu ima ta tri odbranjena boda i svaki povoljan rezultat dalje donosi pomak.

Ovako je to izgledalo…

Zvezda je prethodna tri leta pravila čuda kao autsajder iz statusa nenosioca, izbacivala favorite, pobeđivala bogataše i sada je sebi popravila evropske pozicije. Čist primer: kada je Vladan Milojević došao na Marakanu, klupski koeficijent je bio 7,325. Danas je 22,750! Eto šta je urađeno za kratko vreme.S druge strane, Partizan je jedno vreme živeo od koeficijenta stvaranog u prošlosti. Pre četiri godine je imao jako pristojan koeficijent od 14,5 koji mu je davao status nosioca u nekim žrebovima i lakšu prolaznost. Usledile su dve slabe godine, ali je sve izvađeno sjajnom sezonom kod Miroslava Đukića kada je Partizan osvojio čak sedam bodova. Sada je i Savo Miloševič doneo napredak i Partizanov današnji koeficijent je 19. Uz perspektivu da se još popravi u nastavku Lige Evrope.Zvezdin bolji koeficijent joj daje bolje šanse u eventualnim kvalifikacijama za Ligu šampiona ako odbrani titulu u Srbiji. Zvezda je ovog leta plasmanom u eltino takmičenje obezbedila privilegiju da sledećeg leta bude siguran nosilac u drugom kolu. Dakle, zvezdaši neće narednog proleća pratiti šta rade Mađari, Rumuni, Azerbejdžanci, Poljaci, Moldavci i ostali kako bi se nadala nekom povoljnom raspletu u tamošnjim ligama, pa da bude nosilac u drugom kolu. Sada je to osigurano.

A rezultatima od ove sezone, plus uz slabe rezultate nekih drugih klubova i eventualno povoljan rasplet u nekim ligama, Zvezda je u igri da čak bude nosilac u trećem kolu kvalifikacija za Ligu šampiona. Time izbegava situaciju od prošlog leta da može da naleti na Ajaks, Dinamo i neke ozbiljne timove i dobija šansu da igra protiv znatno slabijih rivala.

Šta je Zvezdi potrebno da bude nosilac u trečem kolu narednog leta ako bude šampiona Srbije?

Prvo, da prođe drugo gde će biti favorit. U trećem kolu učestvuje šest nosilaca i šest nenosilaca, a po trenutnom stanju stvari je Zvezda na desetom od 12 mesta u toj fazi. Dakle, četvrta ispod crte. Ispred su nedodirljivi Bazel, Dinamo Zagreb, Olimpijakos i Kopenhagen kao favoriti da osvoje titule u svojim ligama i s koeficijentima od preko 30.000. Slede Astana sa 29.000 i Seltik sa 27.000 kao poslednja dva nosioca. Ludogorec i BATE su prvi ispod crte sa 24.000, sledi APOEL sa 23.500 i onda Zvezda sa 22.750. Najbolje je pogledati tabelu Tvitrer korisnika Playtony uz čiju dozvolu je objavljujemo. Dakle, crveno-beli moraju da preskoče četiri kluba.

Kako?

Najlakše bi bilo kada ta četiri kluba ne bi osvojili titule u svojim takmičenjima. Astana i BATE trenutno vise u svojim ligama koje su ušle u sam finiš i zvezdaši bi trebalo da navijaju za njihove konurente. Dalje, trebalo bi da navijaju za PAOK pobedi u šampionskoj u trci s Olimpijakosom. To su tri od četiri. U Švajcarskoj mogu da navijaju za Jang Bojse protiv Bazela, s tim da u Evropi navijaju da Jang Bojsi ne urade bukvalno ništa jer u svakom trenutku mogu da prestignu Zvezdu sa aktuelnim koeficijentom 22.500. 

Dinamo Zagreb, Seltik i Ludogorec su skoro nemoguće mete jer su najjači u svojim ligama. Jedina nada je da Zvezda ove sezone napravi bolje rezultate od Ludogoreca, sakupi pobedu više i prestigne ga. U Danskoj ostaje nada da Kopenhagen možda neće biti šampion.

Dakle, ima šanse… Za početak, ključno je da BATE i Astana ne osvoje titule. Naravno, to sve pod uslovom da Crvena zvezda bude šampion Srbije.

Ako Zvezda ne bi bila šampion, u projekciji kvalifikacija za Ligu Evrope, bi sigurno bila nosilac u svakom kolu kvalifikacija.

A šta ako Partizan bude šampion i bude igrao kvalifikacije za Ligu šampiona narednog leta?

Ako crno-beli skinu Zvezdu i budu prvaci Srbije, takođe kreću od drugog kola. Sa slabijim koeficijentom od Zvezdinog, njima će biti teže da dođu do kraja. Po trenutnom stanju stvari s koeficijentom 19, Partizan ne bi bio nosilac u drugom kolu. Tu bi bio prvi ispod crte ako bi ostali klubovi s najjačim koeficijentima u svojim ligama osvojili titule. Tu mislimo na večite vladare svojih prvenstva agore pomenute u delu o Zvezdi poput Astane, Dinama, Olimpijakosa, BATE-a… Ali i to je lako promenljivo. Partizanu bi kao prvom ispod crte bilo dovoljno da titulu ne osvoji samo jedan od sledećih timova: Astana, Bate, APOEL, Karabag ili FSCB. I potom bi crno-beli prešli u status nosioca u drugom kolu.

Što se tiče trećeg kola i statusa nosioca za koji Zvezda ima šanse pod gore opisanim raspletom, Partizanu je još teže. Iznad njega su projekciji FSCB i Karabag. Dakle, Partizan bi morao da preskoči čak šest timova sa jačim koeficijentima. Ista ova gore poemnuta tabela za Zvezdu, važi za Partizan, s tim što su crno-beli po koeficijentu ispod Jang Bojsa i Karabaga. 

Ali, Partizan bi sa ovim koeficijentom makar ne bi strepeo kao prošlog proleća (pratili su se Šturm, Trabzon…) za status nosioca u poslednjem kolu kvalifikacija za Ligu Evrope.

Kada se podvuče crta, i u klupskim koeficijentima je bitna svaka pobeda i remi. Zvezda i Partizan imaju šanse da se dohvate  zelene grane i privilegovanih pozicija na žrebovima. A kada se taj kontinuitet i voz uhvate, onda samo treba održavati nivou. prolaziti slabije od sebe i postepeno jačati svoj pozicije.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar