Креће АБА! Звезда и Партизан, па сви остали...

Креће трка за шампиона Јадрана. . .  Креће АБА лига: "Вечити" у првом плану, ко ће освојити титулу? Овог петка почиње 19. сезона регионалног такмичења.  

Кошарка 04.10.2019 | 19:43
Креће АБА! Звезда и Партизан, па сви остали...
Почиње АБА лига!

Лето је прошло, стигло смо већ до почетка октобра. Прошла сезона је архивирана, а нова је ту пред нама. Клубови су током протеклих месеци доста изменили саставе, а често се могло чути претходних дана како ће ово бити најјача АБА лига икада, ако ништа онда најуједначенија.

Обично како се приближавамо почетку сезоне почиње да се врти она мантра "о никад јачој АБА лиги". И често то делује тако на папиру, све док не видимо играче на терену па се онда уверимо да то баш и није тако. Међутим, сада можемо да кажемо да ће бити јача конкуренција него претходне сезоне. А то је донекле добило потврду и на АБА Суперкупу у Загребу.

Као највећи фаворит за освајање титуле у АБА лиги ове сезоне представљају се београдски великани Црвена звезда и Партизан, а прате их Цедевита Олимпија и Будућност.

Зато ћемо прво о највећим фаворитима за које се претпоставља да ће бити најбољи од свих 12 тимова колико ће ове године играти у АБА лиги, а систем такмичења је исти као и прошле године.

По свему што смо видели, односно по томе како су направљене  екипе, Црвена звезда се издвојила као тим са најјачим тимом на папиру. Милан Томић је добио праву еврлигашку екипу, која се додуше оклизнула на Суперкупу против Приморске, али то ништа не би морало да значи.

Можемо слободно да кажемо да је Црвена звезда направила велики бум овог лета и довела озбиљна евролигашка имена у свој тим, а све зато што их чека такмичење у најјачој лиги - Евролиги. Тамо их чекају аждаје од тимова, па је зато тим Милана Томића морао да буде додатно оснажен у односу на прошлу сезону.

После обнављања уговора са Бероном, Бранком Лазићем, Филипом Човићем, Боришом Симанићем, Мохамедом Фајеом, Стратосом Перпероглуом и Огњеном Добрићем, Црвена звезда обрадовала је своје навијаче враћањем вероватно омиљеног странца у клупској историји Чарлса Џенкинса и репрезентативног центра Огњена Кузмића, довођењем Дерика Брауна, Џејмса Гиста. На све то је придодат и Лоренцо Браун који је играо врло добро у припремним утакмицама, ако не рачунамо меч против Приморске.

Укупно гледано, узимајући у обзир све околности, брзину и начин прављења екипе, може се рећи да је ово један од најозбиљнијих прелазних рокова једног тима на нашим просторима последњих година. Биће занимљиво и узбудљиво гледати црвено-беле наредне сезоне.

Одмах иза је Партизан. Изгледа да је Партизан склопио екипу која може да буде врло конкурентна у АБА лиги, али и у Еврокупу. На све то има тренера у виду Андрее Тринкијерија. Екипа која је прошле сезоне играла је у великом делу размонтирана, а међу црно-беле су стигли играчи који имају име, искуство и квалитет да могу до добрих резултата.

Најавили су челни људи Партизана на крају прошле сезоне да ће црно-бели ући амбициозно у прелазни рок и то се и догодило. У клуб су стигли - Кори Волден, Немања Гордић, Жанис Пејнерс, Рашон Томас, Вилијам Мозли, Стефан Бирчевић и Артјом Параховски. Партизан ће домаће утакмице играти у Београдској Арени и то су велике промене за цео клуб.

Освајање АБА Суперкупа и победа над Венецијом у гостима само су потврда да Партизан у ову сезону  улази са великим амбицијама и то не без разлога. За сада Партизан нема ниједан пораз, игра врло добро, већ су почели да се праве аутоматизми у игри и делује да црно-бели имају тим који може својом ширином и дубином да се бори на више фронтова.

Ове сезоне имамо и нови клуб у виду Цедевите Олимпије, то  је тим који је практично стваран изнова овог лета спајањем два клуба. У Цедевиту су стигли играчи попут Јаке Блажича, Марка Симоновића, Рајана  Боутрајта, Коди Милер Мекинтајера, Мајка Цирбеса. Треба рачунати на овај тим у борби за врх, а овај тим је то показао Загребу тако што је играо финале тог турнира.

Мораће још Славен Римац да уиграва своју екипу, има ту још простора за напредак, посебно у унутрашњој игри где би Цирбес требало да донесе квалитет и стабилност.

Будућност је по свему судећи  слабија него прошле сезоне,  изгубила је на Суперкупу преко 20 разлике од Цедевите, потом и у Еврокупу од екипе Уникахе. У редове Будућности су овог лета стигли играчи попут Скота Бамфорта, Џастина Кобса, Хасана Мартина, Мартинса Мејерса, Скота Вуда, а овај последњи је практично већ бивши па тим Слободана Суботића траже појачање на позицији три на четири. Не делује  Будућност добро на старту ове сезоне и ако причамо по садашњем стању, Будућност би могла да буде негативно изненађење током ове сезоне.

Никако не бисмо смели да заборавимо опасну Приморску која је ушла у лигу као шампион АБА 2 лиге и која је на АБА Суперкупу успела да изненади Црвену звезду у четвртфиналу. Показао је тим Јурице Големца да може да буде пријатно изненађење шампионата, игра дуго заједно, чврст је то састав, са добрим високим играчима попут Марка Јагодић Куриџе. Непријатан противник у сваком случају.

Мега опет има млад тим са све, наравно, Дејаном Милојевићем на клупи и ова екипа ће свакако имати идеју пре свега да развија играче, да игра офанзивну и ефикасну кошарку, а после свега тога да има добре резултате у АБА лиги. ФМП је овог лета саставио интересантан састав пун младих играча са потенцијалмом, а ту је и Морнар са доста играча које је довео овог лета попут Нидама, Пулена, Бјелице...

Све у свему  требало би да гледамо неизвесан шампионат, доста изненађења и тесних утакмица, наравно са традиционално незгодним гостовањима рецимо Крки или Задру, а видећемо како ће се Игокеа показати у овом шампионату.

Чека нас узбудљива сезона, па нека најбољи победи. и да видимо да ли ће ово стварно бити најјаче првенство до сада на Јадрану као што то многи најављују.

Разлика само у односу на претходне сезоне је што освајач АБА лиге неће имати сигурно место у Евролиги већ ће морати да чека доделу специјалних позивница.

Пет и по месеци од непријатног краја прошле "јадранске" сезоне и повратка Црвене звезде на врх, време је за старт нове кошаркашке године у региону. Јадранске 2019/20.

Тријумф Партизана на АБА Суперкупу у Загребу најавио је сезону у којој ће улог бити исти као у претходним годинама - пласман у Евролигу. Тачније, иако је најјаче клупско такмичење одузело националним првенствима проходност у елитно друштво, из Барселоне су послате гаранције да ће регион некадашње Југославије сигурно добити једногодишњу позивницу за сезону 2020/21.

У складу с том најавом, најбољи тимови овог дела Европе водиће до средине пролећа битку за највиши улог, у саставима који се разликују у односу на такмичарску 2019/20.

Бранилац титуле, Црвена звезда, ушла је у сезону са прошлосезонским "костуром", јер се од носилаца растала само са плејмејкером Џоом Реглендом и Маиком Цирбесом, који нису ни играли Суперлигу 2019. Током лета Томићев тим је појачан звучним именима ветерана Џејмса Гиста (33) који се растао са Панатом после седам година, реномиране "четворке" Дерика Брауна (32) који је на новом почетку после годину дана без такмичарске кошарке и Лоренца Брауна (29), некадашњег НБА "плеја" који после епизоде у Кини почиње европску каријеру.

Прве утакмице и порази против Приморске у Загребу и Панатинаикоса у Атини наговестили су да ће Томићевом тиму бити потребно још времена да се "склопи", да ухвати ритам и да заигра у складу са репутацијом својих носилаца.

Велика пажња биће усмерена и ка Партизану, који је такође направио снажнији тим него сезонама уназад и ушао у сезону са трофејом, тријумфом у Еврокупу у Италији и јасном амбицијом да се врати у најјаче такмичење, где је последњи пут наступио у сезони 2013/14.

Италијански стручњак Андреа Тринкијери направио је радикалнији "рез", растао се са 11 играча из прошлосезонског састава и довео седам појачања, на старту "наслоњен" на тржиште у својој родној земљи, одакле су стигли перспективни крилни центар Рашон Томас (25) и "ундерсизе" центар Вилијам Мозли (30). Такође, црно-бели су довели и бившу евролигашку "петицу" Артсјома Параховског (31), МВП-а израелске лиге Корија Волдена (27), летонско крило Жаниса Пејнерса (29), а уз то су вратили своје некадашње играче, "плеја" Немању Гордића (31) и крилног центра Стефана Бирчевића (29).

Прошлосезонски полуфиналисти, Будућност и Цедевита, такође су направили значајне измене, с тим да је хрватски клуб склопио сарадњу са Олимпијом и преселио се у Љубљану, па ће у овој сезони наступати као Цедевита Олимпија.

Подгоричани су после губитка титуле направили заокрет, растали се са промашеним појачањима из такмичарске 2018/19 и поверили нови тим Слободану "Пиксију" Суботићу. Црногорски првак је такође довео и појачања из иностранства (на пример, бившег играча Цедевите Џастина Кобса), али је утисак да ове сезоне њихов приоритет неће бити напад на титулу, већ континуитет наступа у плеј-офу и у Еврокупу.

У другом по снази евро-такмичењу АБА лигу представљаће и Љубљанчани, Цедевита Олимпија, која је после селидбе довела афирмисана имена, као што су Рајан Боутрајт (26), Марко Симоновић (33), Коди Милер Мекинтајер (25), Маик Цирбес (29), Јака Блажич (29)... Од тима Славена Римца "на папиру" се очекује да такође буде у активној трци за место међу најбоља четири тима, са саставом у којем су од прошлосезонског тима Цедевите остали само Филип Крушлин (30), Андрија Стипановић (32) и Едо Мурић (27).

Такође, у борби за доигравање могли би да учествују и нови, амбициозно састављен тим Морнара из Бара, као и Игокеа, која је под вођством Александра Трифуновића направила вероватно најјачи састав од оног који је у сезони 2012/13 освојио прво место у лигашком делу.

Преостала два представника Србије пре свега су базирала своје тимове на младим играчима.

Мега је у најави сезоне истицала крштенице својих играча и чињеницу да њени најстарији играчи имају по 22 године (Един Атић, Лука Ашћерић и Никола Танасковић). Сличним аргументом могу да се похвале и у Железнику, где ће за ФМП у предстојећој сезони играти и доскорашњи центар Партизана Марко Пецарски (19), повратник и повремени репрезентативац Илија Ђоковић (23), такође некадашњи играч ФМП-а Марко Тејић (24), перспективни турски кошаркаш Окбен Улубај (23), који је стигао из Дарушафаке...

Наравно, састави "јадранских" тимова ће као и претходних сезона бити мењани и "кориговани" док буде одмицала 19. сезона регионалног такмичења, коју ћете моћи да пратите у директним преносима на ТВ Арена спорт.

Промене у екипама:

БУДУЋНОСТ:

Дошли: Хасан Мартин (Бајројт), Мартинс Мејерс (Јенисеј), Зоран Николић (Мега), Скот Вуд (Гравелин), Скот Бамфорд (Динамо Сасари), Џастин Кобс (Цедевита)

Отишли: Норис Кол, Ерл Кларк (Бургос), Девин Вилијамс (Тофаш), Гога Битадзе (Мега, па Индијана), Сеад Шеховић (Морнар), Едвин Џексон (АСВЕЛ), Немања Гордић (Партизан), Џејмс Бел, Коти Кларк (Бамберг).

ЦЕДЕВИТА ОЛИМПИЈА

Дошли: Рајан Боутрајт (Уникаха), Коди Милер Мекинтајер (Зенит), Јака Блажич (Барселона), Марко Симоновић (Зенит), Мајкл Хопкинс (Ботев), Мирко Мулалић (Ботев), Мартин Кремпељ (Крејтон универзитет), Саша Загорац (Трефл Сопот), Маик Цирбес (Гуангси).

У тиму су остали: Едо Мурић, Филип Крушлин, Андрија Стипановић (Цедевита), Петар Вујачић (Олимпија)

ЦИБОНА

Дошли: Мате Вуцић (Босцо), Донатас Сабецкис (Лудвигсбург), Марко Рамљак (Зрињски), Шејн Гибсон (АЕК Ларнака), Роберто Ковач (Женева), Малком Џалил Рит, Матиц Ребец (Сан Себастијан)

Отишли: Дамир Маркота (Морнар), Антонио Јуларић, Марко Љубичић (Алба Фехервар), Роко Рогић, Игор Марић, Доминик Гилберт (Задар), Фран Пилепић.

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА

Дошли: Дерик Браун (Ефес), Огњен Кузмић (Реал), Чарлс Џенкинс (Химки), Џејмс Гист (Панатинаикос), Лоренцо Браун (Гуангџоу Лонг Лајонс).

Отишли: Маик Цирбес (Кина, Олимпија), Џо Регленд (Дарушафака), Марко Кешељ, Кејси Риверс (Бетис), Душан Ристић (позајмљен Астани), Алекса Раданов (позајмљен ФМП-у)

ФМП

Дошли: Окбен Улубај (Дарушафака), Немања Поповић, Алекса Раданов (Црвена звезда), Марко Тејић (Кошалин), Илија Ђоковић (Борац), Ранко Симоновић, Марко Пецарски (Партизан)

Отишли: Дерел Варшингтон Марзет, Амануел Диреса, Хенри Бауерс, Матиц Ребец, Александар Бурсаћ.

ИГОКЕА

Дошли: Александар Цветковић (Бреоган), Марко Томас (Газијантеп), Денис Клифорд (Алба), Вајдас Каринијаускас (Кимис), Кинан Еванс, Рашад Вон (Делавер Блу Коатс), Ђорђе Симеуновић (ОКК Београд), Срђан Кочић (Будућност), Оливер Стевић (Андора).

Отишли: Роберт Рикић, Вук Радивојевић (завршио каријеру), Новак Мусић, Аљоша Јанковић, Грент Џерет, Латавијус Вилијамс, Богдан Недељковић, Данило Анђушић, Филип Адамовић, Ђорђе Милошевић, Марко Луковић.

ПРИМОРСКА

Дошли: Жига Димец (Лијеткабелис), Стивен Холт (Астана), Нејц Барич (Златорог), Александар Лазић (Олимпија).

Отишли: Тадеј Ферме (Рогашка), Корин Хенри, Нејц Зупан, Даниел Вујасиновић, Грегор Глас, Јакоб Чебашек.

КРКА

Дошли: Иван Рамљак (Цедевита), Леон Стергар, Глен Кози (ВЕФ Рига), Гани Лавал (Шига Лејкстарс), Петар Ракићевић (Динамик).

Отишли: Домен Братож, Јуре Лалић, Дино Цинац, Доминик Мавра.

МЕГА

Дошли: Никола Танасијевић (ОКК Београд), Јуриј Мацура (Басконија), Урош Трифуновић (Партизан), Марко Симоновић (Олимпија), Новак Мусић (Игокеа).

Отишли: Костја Мушиди (ОКК Београд), Милош Копривица (Ловћен), Адам Мокока (Чикаго Булс), Бранислав Ратковица (завршио каријеру), Зоран Николић (Будућност), Дејан Јањић (ОКК Слобода), Стефан Фундић (Задар).

МОРНАР

Дошли: Сеад Шеховић (Будућност), Милко Бјелица (Алварк Токио), Дерек Нидам (Ритас), Брендис Рејли-Рос (Цибона), Дамир Маркота (Цибона), Џејкоб Пулен (Цедевита), Мирза Бегић (Олимпија).

Отишли: Ландинг Сане, Дејшон Најт, Ђорђе Дреновац, Антабија Волер, Никола Ребић, Страхиња Мићовић, Марко Мијовић.

ПАРТИЗАН

Дошли: Немања Гордић (Будућност), Рашон Томас (Динамо Сасари), Жанис Пејнерс (Дарушафака), Вилијам Мозли (Трст), Кори Волден (Хапоел Холон), Артсјом Параховски (Ритас), Стефан Бирчевић (Бон).

Отишли: Џок Лендејл (Жалгирис), Алекс Ренфро (Зенит), Амар Гегић (Слобода Тузла), Урош Трифуновић (Мега), Тадија Тадић, Ђорђе Гагић (Арис), Вања Маринковић (Валенсија), Алексеј Николић (Тревизо - позајмица), Банџа Си (Андора), Стефан Јанковић (АЕК - позајмица), Марко Пецарски (ФМП)

ЗАДАР

Дошли: Карло Уљаревћи (Шкрљево), Иве Иванов (МЗТ), Јан Палокај (Боско), Иван Сиришћевић (Питести), Џејмс Фар (Магнолија), Брајон Ален (Ређо Емилија), Мартин Јунаковић (невезис), Филип Вујичић (Дубровник), Стефан Фундић (Мега).

Отишли: Кваме Вон, Шиме Шпраља, Ловре Башић, Кристијан Крајина, Мислав Брзоја, Марио Литл, Лука Божић, Вилијам Магарити, Владимир Дашић (Шибеник), Лука Жорић.

Парови 1. кола

у петак

Мега - Цедевита Олимпија 20

у суботу

Игокеа - Партизан 18

Цибона - Морнар 21

у недељу

Будућност - Задар 18

Звезда - Приморска 20

у понедељак

Крка - ФМП 18

Извор: моззартспорт/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар