Kreće ABA! Zvezda i Partizan, pa svi ostali...

Kreće trka za šampiona Jadrana. . .  Kreće ABA liga: "Večiti" u prvom planu, ko će osvojiti titulu? Ovog petka počinje 19. sezona regionalnog takmičenja.  

Košarka 04.10.2019 | 19:43
Kreće ABA! Zvezda i Partizan, pa svi ostali...
Počinje ABA liga!

Leto je prošlo, stiglo smo već do početka oktobra. Prošla sezona je arhivirana, a nova je tu pred nama. Klubovi su tokom proteklih meseci dosta izmenili sastave, a često se moglo čuti prethodnih dana kako će ovo biti najjača ABA liga ikada, ako ništa onda najujednačenija.

Obično kako se približavamo početku sezone počinje da se vrti ona mantra "o nikad jačoj ABA ligi". I često to deluje tako na papiru, sve dok ne vidimo igrače na terenu pa se onda uverimo da to baš i nije tako. Međutim, sada možemo da kažemo da će biti jača konkurencija nego prethodne sezone. A to je donekle dobilo potvrdu i na ABA Superkupu u Zagrebu.

Kao najveći favorit za osvajanje titule u ABA ligi ove sezone predstavljaju se beogradski velikani Crvena zvezda i Partizan, a prate ih Cedevita Olimpija i Budućnost.

Zato ćemo prvo o najvećim favoritima za koje se pretpostavlja da će biti najbolji od svih 12 timova koliko će ove godine igrati u ABA ligi, a sistem takmičenja je isti kao i prošle godine.

Po svemu što smo videli, odnosno po tome kako su napravljene  ekipe, Crvena zvezda se izdvojila kao tim sa najjačim timom na papiru. Milan Tomić je dobio pravu evrligašku ekipu, koja se doduše okliznula na Superkupu protiv Primorske, ali to ništa ne bi moralo da znači.

Možemo slobodno da kažemo da je Crvena zvezda napravila veliki bum ovog leta i dovela ozbiljna evroligaška imena u svoj tim, a sve zato što ih čeka takmičenje u najjačoj ligi - Evroligi. Tamo ih čekaju aždaje od timova, pa je zato tim Milana Tomića morao da bude dodatno osnažen u odnosu na prošlu sezonu.

Posle obnavljanja ugovora sa Beronom, Brankom Lazićem, Filipom Čovićem, Borišom Simanićem, Mohamedom Fajeom, Stratosom Perperogluom i Ognjenom Dobrićem, Crvena zvezda obradovala je svoje navijače vraćanjem verovatno omiljenog stranca u klupskoj istoriji Čarlsa Dženkinsa i reprezentativnog centra Ognjena Kuzmića, dovođenjem Derika Brauna, Džejmsa Gista. Na sve to je pridodat i Lorenco Braun koji je igrao vrlo dobro u pripremnim utakmicama, ako ne računamo meč protiv Primorske.

Ukupno gledano, uzimajući u obzir sve okolnosti, brzinu i način pravljenja ekipe, može se reći da je ovo jedan od najozbiljnijih prelaznih rokova jednog tima na našim prostorima poslednjih godina. Biće zanimljivo i uzbudljivo gledati crveno-bele naredne sezone.

Odmah iza je Partizan. Izgleda da je Partizan sklopio ekipu koja može da bude vrlo konkurentna u ABA ligi, ali i u Evrokupu. Na sve to ima trenera u vidu Andree Trinkijerija. Ekipa koja je prošle sezone igrala je u velikom delu razmontirana, a među crno-bele su stigli igrači koji imaju ime, iskustvo i kvalitet da mogu do dobrih rezultata.

Najavili su čelni ljudi Partizana na kraju prošle sezone da će crno-beli ući ambiciozno u prelazni rok i to se i dogodilo. U klub su stigli - Kori Volden, Nemanja Gordić, Žanis Pejners, Rašon Tomas, Vilijam Mozli, Stefan Birčević i Artjom Parahovski. Partizan će domaće utakmice igrati u Beogradskoj Areni i to su velike promene za ceo klub.

Osvajanje ABA Superkupa i pobeda nad Venecijom u gostima samo su potvrda da Partizan u ovu sezonu  ulazi sa velikim ambicijama i to ne bez razloga. Za sada Partizan nema nijedan poraz, igra vrlo dobro, već su počeli da se prave automatizmi u igri i deluje da crno-beli imaju tim koji može svojom širinom i dubinom da se bori na više frontova.

Ove sezone imamo i novi klub u vidu Cedevite Olimpije, to  je tim koji je praktično stvaran iznova ovog leta spajanjem dva kluba. U Cedevitu su stigli igrači poput Jake Blažiča, Marka Simonovića, Rajana  Boutrajta, Kodi Miler Mekintajera, Majka Cirbesa. Treba računati na ovaj tim u borbi za vrh, a ovaj tim je to pokazao Zagrebu tako što je igrao finale tog turnira.

Moraće još Slaven Rimac da uigrava svoju ekipu, ima tu još prostora za napredak, posebno u unutrašnjoj igri gde bi Cirbes trebalo da donese kvalitet i stabilnost.

Budućnost je po svemu sudeći  slabija nego prošle sezone,  izgubila je na Superkupu preko 20 razlike od Cedevite, potom i u Evrokupu od ekipe Unikahe. U redove Budućnosti su ovog leta stigli igrači poput Skota Bamforta, Džastina Kobsa, Hasana Martina, Martinsa Mejersa, Skota Vuda, a ovaj poslednji je praktično već bivši pa tim Slobodana Subotića traže pojačanje na poziciji tri na četiri. Ne deluje  Budućnost dobro na startu ove sezone i ako pričamo po sadašnjem stanju, Budućnost bi mogla da bude negativno iznenađenje tokom ove sezone.

Nikako ne bismo smeli da zaboravimo opasnu Primorsku koja je ušla u ligu kao šampion ABA 2 lige i koja je na ABA Superkupu uspela da iznenadi Crvenu zvezdu u četvrtfinalu. Pokazao je tim Jurice Golemca da može da bude prijatno iznenađenje šampionata, igra dugo zajedno, čvrst je to sastav, sa dobrim visokim igračima poput Marka Jagodić Kuridže. Neprijatan protivnik u svakom slučaju.

Mega opet ima mlad tim sa sve, naravno, Dejanom Milojevićem na klupi i ova ekipa će svakako imati ideju pre svega da razvija igrače, da igra ofanzivnu i efikasnu košarku, a posle svega toga da ima dobre rezultate u ABA ligi. FMP je ovog leta sastavio interesantan sastav pun mladih igrača sa potencijalmom, a tu je i Mornar sa dosta igrača koje je doveo ovog leta poput Nidama, Pulena, Bjelice...

Sve u svemu  trebalo bi da gledamo neizvesan šampionat, dosta iznenađenja i tesnih utakmica, naravno sa tradicionalno nezgodnim gostovanjima recimo Krki ili Zadru, a videćemo kako će se Igokea pokazati u ovom šampionatu.

Čeka nas uzbudljiva sezona, pa neka najbolji pobedi. i da vidimo da li će ovo stvarno biti najjače prvenstvo do sada na Jadranu kao što to mnogi najavljuju.

Razlika samo u odnosu na prethodne sezone je što osvajač ABA lige neće imati sigurno mesto u Evroligi već će morati da čeka dodelu specijalnih pozivnica.

Pet i po meseci od neprijatnog kraja prošle "jadranske" sezone i povratka Crvene zvezde na vrh, vreme je za start nove košarkaške godine u regionu. Jadranske 2019/20.

Trijumf Partizana na ABA Superkupu u Zagrebu najavio je sezonu u kojoj će ulog biti isti kao u prethodnim godinama - plasman u Evroligu. Tačnije, iako je najjače klupsko takmičenje oduzelo nacionalnim prvenstvima prohodnost u elitno društvo, iz Barselone su poslate garancije da će region nekadašnje Jugoslavije sigurno dobiti jednogodišnju pozivnicu za sezonu 2020/21.

U skladu s tom najavom, najbolji timovi ovog dela Evrope vodiće do sredine proleća bitku za najviši ulog, u sastavima koji se razlikuju u odnosu na takmičarsku 2019/20.

Branilac titule, Crvena zvezda, ušla je u sezonu sa prošlosezonskim "kosturom", jer se od nosilaca rastala samo sa plejmejkerom Džoom Reglendom i Maikom Cirbesom, koji nisu ni igrali Superligu 2019. Tokom leta Tomićev tim je pojačan zvučnim imenima veterana Džejmsa Gista (33) koji se rastao sa Panatom posle sedam godina, renomirane "četvorke" Derika Brauna (32) koji je na novom početku posle godinu dana bez takmičarske košarke i Lorenca Brauna (29), nekadašnjeg NBA "pleja" koji posle epizode u Kini počinje evropsku karijeru.

Prve utakmice i porazi protiv Primorske u Zagrebu i Panatinaikosa u Atini nagovestili su da će Tomićevom timu biti potrebno još vremena da se "sklopi", da uhvati ritam i da zaigra u skladu sa reputacijom svojih nosilaca.

Velika pažnja biće usmerena i ka Partizanu, koji je takođe napravio snažniji tim nego sezonama unazad i ušao u sezonu sa trofejom, trijumfom u Evrokupu u Italiji i jasnom ambicijom da se vrati u najjače takmičenje, gde je poslednji put nastupio u sezoni 2013/14.

Italijanski stručnjak Andrea Trinkijeri napravio je radikalniji "rez", rastao se sa 11 igrača iz prošlosezonskog sastava i doveo sedam pojačanja, na startu "naslonjen" na tržište u svojoj rodnoj zemlji, odakle su stigli perspektivni krilni centar Rašon Tomas (25) i "undersize" centar Vilijam Mozli (30). Takođe, crno-beli su doveli i bivšu evroligašku "peticu" Artsjoma Parahovskog (31), MVP-a izraelske lige Korija Voldena (27), letonsko krilo Žanisa Pejnersa (29), a uz to su vratili svoje nekadašnje igrače, "pleja" Nemanju Gordića (31) i krilnog centra Stefana Birčevića (29).

Prošlosezonski polufinalisti, Budućnost i Cedevita, takođe su napravili značajne izmene, s tim da je hrvatski klub sklopio saradnju sa Olimpijom i preselio se u Ljubljanu, pa će u ovoj sezoni nastupati kao Cedevita Olimpija.

Podgoričani su posle gubitka titule napravili zaokret, rastali se sa promašenim pojačanjima iz takmičarske 2018/19 i poverili novi tim Slobodanu "Piksiju" Subotiću. Crnogorski prvak je takođe doveo i pojačanja iz inostranstva (na primer, bivšeg igrača Cedevite Džastina Kobsa), ali je utisak da ove sezone njihov prioritet neće biti napad na titulu, već kontinuitet nastupa u plej-ofu i u Evrokupu.

U drugom po snazi evro-takmičenju ABA ligu predstavljaće i Ljubljančani, Cedevita Olimpija, koja je posle selidbe dovela afirmisana imena, kao što su Rajan Boutrajt (26), Marko Simonović (33), Kodi Miler Mekintajer (25), Maik Cirbes (29), Jaka Blažič (29)... Od tima Slavena Rimca "na papiru" se očekuje da takođe bude u aktivnoj trci za mesto među najbolja četiri tima, sa sastavom u kojem su od prošlosezonskog tima Cedevite ostali samo Filip Krušlin (30), Andrija Stipanović (32) i Edo Murić (27).

Takođe, u borbi za doigravanje mogli bi da učestvuju i novi, ambiciozno sastavljen tim Mornara iz Bara, kao i Igokea, koja je pod vođstvom Aleksandra Trifunovića napravila verovatno najjači sastav od onog koji je u sezoni 2012/13 osvojio prvo mesto u ligaškom delu.

Preostala dva predstavnika Srbije pre svega su bazirala svoje timove na mladim igračima.

Mega je u najavi sezone isticala krštenice svojih igrača i činjenicu da njeni najstariji igrači imaju po 22 godine (Edin Atić, Luka Ašćerić i Nikola Tanasković). Sličnim argumentom mogu da se pohvale i u Železniku, gde će za FMP u predstojećoj sezoni igrati i doskorašnji centar Partizana Marko Pecarski (19), povratnik i povremeni reprezentativac Ilija Đoković (23), takođe nekadašnji igrač FMP-a Marko Tejić (24), perspektivni turski košarkaš Okben Ulubaj (23), koji je stigao iz Darušafake...

Naravno, sastavi "jadranskih" timova će kao i prethodnih sezona biti menjani i "korigovani" dok bude odmicala 19. sezona regionalnog takmičenja, koju ćete moći da pratite u direktnim prenosima na TV Arena sport.

Promene u ekipama:

BUDUĆNOST:

Došli: Hasan Martin (Bajrojt), Martins Mejers (Jenisej), Zoran Nikolić (Mega), Skot Vud (Gravelin), Skot Bamford (Dinamo Sasari), Džastin Kobs (Cedevita)

Otišli: Noris Kol, Erl Klark (Burgos), Devin Vilijams (Tofaš), Goga Bitadze (Mega, pa Indijana), Sead Šehović (Mornar), Edvin Džekson (ASVEL), Nemanja Gordić (Partizan), Džejms Bel, Koti Klark (Bamberg).

CEDEVITA OLIMPIJA

Došli: Rajan Boutrajt (Unikaha), Kodi Miler Mekintajer (Zenit), Jaka Blažič (Barselona), Marko Simonović (Zenit), Majkl Hopkins (Botev), Mirko Mulalić (Botev), Martin Krempelj (Krejton univerzitet), Saša Zagorac (Trefl Sopot), Maik Cirbes (Guangsi).

U timu su ostali: Edo Murić, Filip Krušlin, Andrija Stipanović (Cedevita), Petar Vujačić (Olimpija)

CIBONA

Došli: Mate Vucić (Bosco), Donatas Sabeckis (Ludvigsburg), Marko Ramljak (Zrinjski), Šejn Gibson (AEK Larnaka), Roberto Kovač (Ženeva), Malkom Džalil Rit, Matic Rebec (San Sebastijan)

Otišli: Damir Markota (Mornar), Antonio Jularić, Marko Ljubičić (Alba Fehervar), Roko Rogić, Igor Marić, Dominik Gilbert (Zadar), Fran Pilepić.

CRVENA ZVEZDA

Došli: Derik Braun (Efes), Ognjen Kuzmić (Real), Čarls Dženkins (Himki), Džejms Gist (Panatinaikos), Lorenco Braun (Guangdžou Long Lajons).

Otišli: Maik Cirbes (Kina, Olimpija), Džo Reglend (Darušafaka), Marko Kešelj, Kejsi Rivers (Betis), Dušan Ristić (pozajmljen Astani), Aleksa Radanov (pozajmljen FMP-u)

FMP

Došli: Okben Ulubaj (Darušafaka), Nemanja Popović, Aleksa Radanov (Crvena zvezda), Marko Tejić (Košalin), Ilija Đoković (Borac), Ranko Simonović, Marko Pecarski (Partizan)

Otišli: Derel Varšington Marzet, Amanuel Diresa, Henri Bauers, Matic Rebec, Aleksandar Bursać.

IGOKEA

Došli: Aleksandar Cvetković (Breogan), Marko Tomas (Gazijantep), Denis Kliford (Alba), Vajdas Karinijauskas (Kimis), Kinan Evans, Rašad Von (Delaver Blu Koats), Đorđe Simeunović (OKK Beograd), Srđan Kočić (Budućnost), Oliver Stević (Andora).

Otišli: Robert Rikić, Vuk Radivojević (završio karijeru), Novak Musić, Aljoša Janković, Grent Džeret, Latavijus Vilijams, Bogdan Nedeljković, Danilo Anđušić, Filip Adamović, Đorđe Milošević, Marko Luković.

PRIMORSKA

Došli: Žiga Dimec (Lijetkabelis), Stiven Holt (Astana), Nejc Barič (Zlatorog), Aleksandar Lazić (Olimpija).

Otišli: Tadej Ferme (Rogaška), Korin Henri, Nejc Zupan, Daniel Vujasinović, Gregor Glas, Jakob Čebašek.

KRKA

Došli: Ivan Ramljak (Cedevita), Leon Stergar, Glen Kozi (VEF Riga), Gani Laval (Šiga Lejkstars), Petar Rakićević (Dinamik).

Otišli: Domen Bratož, Jure Lalić, Dino Cinac, Dominik Mavra.

MEGA

Došli: Nikola Tanasijević (OKK Beograd), Jurij Macura (Baskonija), Uroš Trifunović (Partizan), Marko Simonović (Olimpija), Novak Musić (Igokea).

Otišli: Kostja Mušidi (OKK Beograd), Miloš Koprivica (Lovćen), Adam Mokoka (Čikago Buls), Branislav Ratkovica (završio karijeru), Zoran Nikolić (Budućnost), Dejan Janjić (OKK Sloboda), Stefan Fundić (Zadar).

MORNAR

Došli: Sead Šehović (Budućnost), Milko Bjelica (Alvark Tokio), Derek Nidam (Ritas), Brendis Rejli-Ros (Cibona), Damir Markota (Cibona), Džejkob Pulen (Cedevita), Mirza Begić (Olimpija).

Otišli: Landing Sane, Dejšon Najt, Đorđe Drenovac, Antabija Voler, Nikola Rebić, Strahinja Mićović, Marko Mijović.

PARTIZAN

Došli: Nemanja Gordić (Budućnost), Rašon Tomas (Dinamo Sasari), Žanis Pejners (Darušafaka), Vilijam Mozli (Trst), Kori Volden (Hapoel Holon), Artsjom Parahovski (Ritas), Stefan Birčević (Bon).

Otišli: Džok Lendejl (Žalgiris), Aleks Renfro (Zenit), Amar Gegić (Sloboda Tuzla), Uroš Trifunović (Mega), Tadija Tadić, Đorđe Gagić (Aris), Vanja Marinković (Valensija), Aleksej Nikolić (Trevizo - pozajmica), Bandža Si (Andora), Stefan Janković (AEK - pozajmica), Marko Pecarski (FMP)

ZADAR

Došli: Karlo Uljarevći (Škrljevo), Ive Ivanov (MZT), Jan Palokaj (Bosko), Ivan Sirišćević (Pitesti), Džejms Far (Magnolija), Brajon Alen (Ređo Emilija), Martin Junaković (nevezis), Filip Vujičić (Dubrovnik), Stefan Fundić (Mega).

Otišli: Kvame Von, Šime Špralja, Lovre Bašić, Kristijan Krajina, Mislav Brzoja, Mario Litl, Luka Božić, Vilijam Magariti, Vladimir Dašić (Šibenik), Luka Žorić.

Parovi 1. kola

u petak

Mega - Cedevita Olimpija 20

u subotu

Igokea - Partizan 18

Cibona - Mornar 21

u nedelju

Budućnost - Zadar 18

Zvezda - Primorska 20

u ponedeljak

Krka - FMP 18

Izvor: mozzartsport/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar