ЕЛ: Звезда без снаге за преокрет у Атини!

Кошаркаши Црвене звезде поражени су од Панатинаикоса 87:82, у првом колу Евролиге.  Екипа Милана Томића поражена у Атини на почетку Евролиге.  Гисту је потребна права подршка, Звезда грешкама до пораза на старту Евролиге.  Фаулови и изгубљене лопте направили проблем црвено-белима који су можда пропустили шансу да изненаде Зелене у гостима.  Јовић без поена у Шведовој екипи! Кошаркаши Химкија су забележили тријумф у дуелу са Макабијем на старту Евролиге резултатом 89:83.

Кошарка 03.10.2019 | 22:20
ЕЛ: Звезда без снаге за преокрет у Атини!
Изабраници Милана Томића одиграли су меч с пуно осцилација, било је доста грешака и "зелени" су заслужено славили.

Актуелни шампион Србије имао је доста проблема под обручем, пошто је Мајкл Оџо за само осам минута добио пет фаулова, а Гист је дуго играо са четири.

Никола Јовановић и Бориша Симанић нису били регистровани за ову утакмицу, па је рекет црвено-белих био прилично рањив, поготово у трећој четвртини у којој је Звезда примила 29 поена.

Најефикаснији у пораженом саставу био је Џејмс Гист са 22 поена и осам скокова, док су Берон и Перпероглу убацили 15.

Домаћина је предводио Ник Калатис са 21 поеном и седам асистенција, док је Дешон Томас убацио 18 и имао је 11 скокова.

Шампион Србије добро је отворио утакмицу, Гист је био посебно мотивисан против некадашњег тима и после само осам минута на семафору је било 8:17. Међутим, уласком друге поставе црвено-бели су изгубили ритам.

ПАО је направио серију 12:0 и Милан Томић морао је да затражи тајм-аут после неколико минута у другој четвртини. То је дало резултата, играло се кош за кош и на полувреме се отишло с резултатом 37:35 за домаћина.

Знало се да ће Звезди бити тешко у другом полувремену, с обзиром да је Мајкл Оџо у другој деоници добио пети фаул, а Гист је имао три. Да све буде још горе, на старту трећег квартала некадашњи играч Партизана добија четврти фаул.

То је доста омело црвено-беле, рекет је био празан у доста случајева и ПАО је у трећој деоници постигао чак 29 поена. У последњу четвртину ушло се с резултатом 64:51.

Изабраници Милана Томића приступили су последњем кварталу много озбиљније и то је одмах дало резултат. Звезда је успела да смањи резултат, приђе на само -6, али својим грешкама пропустила је прилику да потпуно ухвати прикључак.

Тројка Ника Калатиса на два минута до краја вероватно је и решила утакмицу, па је тако шампион Србије изгубио на старту сезоне.

Наредни меч играју за седам дана у Београду против Фенербахчеа.

Црвена звезда је поразом започела сезону у Евролиги. Могло је да буде можда и другачије, али је превелики број грешака утицао на то да Панатинаикос подигне руке у знак славља у ОАКА арена, а нису ни Зелени одиграли никакав посебан меч. Ипак, успели су да славе са 87:82. Утисак је да је Звезда могла више вечерас, али је недостајало концентрације и боље игре пре свега у организацији напада. Те мало више расположених играча и храбрости у последњој четвртини.

Имала је Звезда налет у последњих 10 минута, спустила је разлику на шест поена, потом дошла на минус четири на 30 секунди пре краја упркос тројци Ника Калатеса, али није успела Звезда до сензационалног преокрета.

Очекивано је Ник Калатес био покретачка снага Зелених (21 поен), придружио му се Дешон Томас (18 поена), као и Џимер Фредет, Папајанис је имао добру ролу, тако да када се све сабере домаћи тим је имао више расположених играча вечерас. Звезду је вукао Џејмс Гист на фантастичан начин, помагали су му Били Берон и Стратос Перпероглу, али је утисак је да је Гист као врло искусан играч дао пример својим саиграчима како треба да се труди и игра у црвено-белом дресу.

Слично је било и против Приморске на Суперкупу, тако да је Гист дефинитивно велико појачање за Звезду (22 поена, седам скокова). Све остале новајлије ће морати боље од овога што су до сада показале. Посебно то за Евролигу није довољно, посебно се то односи на Дерика и Лоренца Брауна. Џенкинс је имао и добрих момената.

Одлично је Звезда почела утакмицу и отворила је преко Гиста и Перпероглуа који свакако јако добро знају како се игра у ОАКА Арени и то искуство је значајно помогло црвено-белима па су водили са 17:8. Од тога је осам поена само дао Гист. Звезда је играла добро у дефанзиви, ПАО на почетку није успевао да погађа и зато смо имали предност црвено-белих на старту утакмице, мада се Панатинаикос брзо вратио у егал захваљујући пре свега Калатесу иако је шутирао 1/7 за три поена.

Играло се на мали број кошева, одбране су биле добре, Звезда је до поена долазила највише преко Гиста и после тројки Берона, док је ПАО најлакше долазио до коша после закуцавања Папајаниса и Митоглуа.

Велики проблем за Звезду се догодио због фаулова, али и броја изгубљених лопти. Мајкл Оџо је завршио утакмицу због пет фаулова већ у првом полувремену у моменту када је Џејмс Гист имао три фаула, па је онда Томић морао да гура Фајеа на петицу и у том моменту је баш недостајао Огњен Кузмић.

Звезда је имала добар скок, али је допустила и неке наивне и лаке поене, Панатинаикос се мучио у нападу, пре свега у шуту за три поена, али је резултат на полувремену био 37:35. Тај резултат је омогућавао Звезди шансу да у наставку нападне први “брејк” у сезони и победу на отварању Евролиге.

А друго полувреме је почело тако што је Гисту свирана четврта лична грешка и одједном су се црвено-бели нашли у незгодној ситуацији да је Гист једина права петица која је доступна, а има четири фаула на 19 минута до краја утакмице.

Панатинаикос је то осетио и преко Фредета, те закуцавања Папајаниса успео да се одвоји на резултатску разлику, а и због проблема у организацији напада Звезде које је највише решавао Били Берон добром игром и са позиције један, бољом него што је то у већој мери радио Лоренцо Браун.

Са друге стране Дешон Томас је играо врло добро у току треће деонице па је ПАО повео са 11 поена разлике, а у последњу деоницу су Зелени су и због одличне игре Калатеса, као и после тројке Фредета ушли са 13 поена предности - 66:53.

Могло је да се наслути да ће Зелени до победе.

ЕВРОЛИГА: Панатинаикос - Црвена звезда 87:82 (14:17, 23:18, 29:18, 21:29)

Дворана: ОАКА

Судије: Гитис Вилијус, Емин Могулкоч, Хуан Карлос Гарсија

ПАНАТИНАИКОС: Томас 18, Рајс 12, Папајанис 8, Папапетру 2, Вујукас 4, Џонсон 3, Браун, Фридет 11, Калатес 21, Вили 2, Митоглу 6, Бентил

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА: Браун 5, Човић, Л. Браун 3, Перпероглу 15, Давидовац 3, Лазић, Фаје 3, Берон 15, Добрић 6, Гист 2, Џенкинс 8, Оџо 2

Јовић без поена у Шведовој екипи! Кошаркаши Химкија су забележили тријумф у дуелу са Макабијем на старту Евролиге резултатом 89:83. Швед и Гил отворили евролигашку сезону малтретирањем Макабија, Јовићев деби без поена. Химки славио са 89:83.

Као стартни плејмејкер је за руски тим 17 минута одиграо репрезентативац Србије Стефан Јовић.

Он није уписао ниједан поен, уписао је четири асистенције и имао један скок.

Најефикаснији у победничком тиму је био Алексеј Швед, који се опоравио од повреде и на повратничком мечу је уписао 22 поена, уз шут 2/10 за три поена.

Одличну партију је пружио Ентони Гил са 18 поена, Јанис Тима је додао 17, а Јонас Јеребко је уписао 14 поена уз седам скокова.

У екипи Макабија је бољи од осталих био Тарик Блек са 17 поена, Омри Каспи је додао 13, Отело Хантер је убацио 11, а двоцифрени учинак је имао још Илајџа Брајант (10 поена).

Химки је имао предност током целе утакмице, добио је прве три четвртине, а у последњој је Макаби успео да смањи разлику и да забележи прихватљив пораз на старту нове сезоне Евролиге.

Трка за звање најбољег кошаркашког тима Европе и званично је вечерас отворена у Московској области, а први су обарач повукли Алексеј Швед и Ентони Гил. Химкијев тандем је малтретирао Макаби и водио свој тим до побее од 89:83, тек да екипа Римаса Куртинаитиса поручи ривалима да жели да и у наредној сезони игра битну улогу на Старом континенту.

Швед је меч завршио са 22 поена, док је Гил стао на 18, а приде је имао и шест скокова и четири асистенције за свега 23 минута на терену.

Макаби дакле није имао решења за јуришни тандем Химкија, али далеко од тога да је домаћин лако стигао до победе, иако је неколико пута имао двоцифрену предност. Јовел Зосман је 31 секунд пре краја примакао госте из Тел Авива на четири поена заостатка, имао је Макаби шансу да приђе и ближе, али Јонас Јеребко краде лопту 19 секунди пре краја и тиме суштински решава питање победника.

Јеребко је меч завршио са 14 поена и седам скокова, а истакао се и Јанис Тима са 17 кошева. У пораженом тиму је 17 имао само најефикаснији Макабијев играч Тарик Блек, мада су двоцифрени били и Омри Каспи (13), Отело Хантер (11) и Елајџа Брајант (10).

Да не заборавимо и да је Стефан Јовић дебитовао у Химкијевом дресу у Евролиги, на терену је провео 17 минута, имао је четири асистенције, али се није уписао у листу стрелаца. Мада није ни силовао за шут, зна се да је Швед задужен за то у Химкију (вечерас 2/10 за три поена). Јовић је само два пута пробао иза линије за три и оба је пута промашио.

Евролига, прво коло:

четвртак:

Химки – Макаби 89:83
ПАО – Црвена звезда 87:82

20.30 Бајерн – Милано
21.00 Реал Мадрид – Фенербахче

петак:

19.00 Жалгирис – Басконија
19.30 Ефес – Барселона
20.00 Алба – Зенит
20.45 АСВЕЛ – Олимпијакос
21.00 Валенсија – ЦСКА

Извор: Б92/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар