EL: Zvezda bez snage za preokret u Atini!

Košarkaši Crvene zvezde poraženi su od Panatinaikosa 87:82, u prvom kolu Evrolige.  Ekipa Milana Tomića poražena u Atini na početku Evrolige.  Gistu je potrebna prava podrška, Zvezda greškama do poraza na startu Evrolige.  Faulovi i izgubljene lopte napravili problem crveno-belima koji su možda propustili šansu da iznenade Zelene u gostima.  Jović bez poena u Švedovoj ekipi! Košarkaši Himkija su zabeležili trijumf u duelu sa Makabijem na startu Evrolige rezultatom 89:83.

Košarka 03.10.2019 | 22:20
EL: Zvezda bez snage za preokret u Atini!
Izabranici Milana Tomića odigrali su meč s puno oscilacija, bilo je dosta grešaka i "zeleni" su zasluženo slavili.

Aktuelni šampion Srbije imao je dosta problema pod obručem, pošto je Majkl Odžo za samo osam minuta dobio pet faulova, a Gist je dugo igrao sa četiri.

Nikola Jovanović i Boriša Simanić nisu bili registrovani za ovu utakmicu, pa je reket crveno-belih bio prilično ranjiv, pogotovo u trećoj četvrtini u kojoj je Zvezda primila 29 poena.

Najefikasniji u poraženom sastavu bio je Džejms Gist sa 22 poena i osam skokova, dok su Beron i Perperoglu ubacili 15.

Domaćina je predvodio Nik Kalatis sa 21 poenom i sedam asistencija, dok je Dešon Tomas ubacio 18 i imao je 11 skokova.

Šampion Srbije dobro je otvorio utakmicu, Gist je bio posebno motivisan protiv nekadašnjeg tima i posle samo osam minuta na semaforu je bilo 8:17. Međutim, ulaskom druge postave crveno-beli su izgubili ritam.

PAO je napravio seriju 12:0 i Milan Tomić morao je da zatraži tajm-aut posle nekoliko minuta u drugoj četvrtini. To je dalo rezultata, igralo se koš za koš i na poluvreme se otišlo s rezultatom 37:35 za domaćina.

Znalo se da će Zvezdi biti teško u drugom poluvremenu, s obzirom da je Majkl Odžo u drugoj deonici dobio peti faul, a Gist je imao tri. Da sve bude još gore, na startu trećeg kvartala nekadašnji igrač Partizana dobija četvrti faul.

To je dosta omelo crveno-bele, reket je bio prazan u dosta slučajeva i PAO je u trećoj deonici postigao čak 29 poena. U poslednju četvrtinu ušlo se s rezultatom 64:51.

Izabranici Milana Tomića pristupili su poslednjem kvartalu mnogo ozbiljnije i to je odmah dalo rezultat. Zvezda je uspela da smanji rezultat, priđe na samo -6, ali svojim greškama propustila je priliku da potpuno uhvati priključak.

Trojka Nika Kalatisa na dva minuta do kraja verovatno je i rešila utakmicu, pa je tako šampion Srbije izgubio na startu sezone.

Naredni meč igraju za sedam dana u Beogradu protiv Fenerbahčea.

Crvena zvezda je porazom započela sezonu u Evroligi. Moglo je da bude možda i drugačije, ali je preveliki broj grešaka uticao na to da Panatinaikos podigne ruke u znak slavlja u OAKA arena, a nisu ni Zeleni odigrali nikakav poseban meč. Ipak, uspeli su da slave sa 87:82. Utisak je da je Zvezda mogla više večeras, ali je nedostajalo koncentracije i bolje igre pre svega u organizaciji napada. Te malo više raspoloženih igrača i hrabrosti u poslednjoj četvrtini.

Imala je Zvezda nalet u poslednjih 10 minuta, spustila je razliku na šest poena, potom došla na minus četiri na 30 sekundi pre kraja uprkos trojci Nika Kalatesa, ali nije uspela Zvezda do senzacionalnog preokreta.

Očekivano je Nik Kalates bio pokretačka snaga Zelenih (21 poen), pridružio mu se Dešon Tomas (18 poena), kao i Džimer Fredet, Papajanis je imao dobru rolu, tako da kada se sve sabere domaći tim je imao više raspoloženih igrača večeras. Zvezdu je vukao Džejms Gist na fantastičan način, pomagali su mu Bili Beron i Stratos Perperoglu, ali je utisak je da je Gist kao vrlo iskusan igrač dao primer svojim saigračima kako treba da se trudi i igra u crveno-belom dresu.

Slično je bilo i protiv Primorske na Superkupu, tako da je Gist definitivno veliko pojačanje za Zvezdu (22 poena, sedam skokova). Sve ostale novajlije će morati bolje od ovoga što su do sada pokazale. Posebno to za Evroligu nije dovoljno, posebno se to odnosi na Derika i Lorenca Brauna. Dženkins je imao i dobrih momenata.

Odlično je Zvezda počela utakmicu i otvorila je preko Gista i Perperoglua koji svakako jako dobro znaju kako se igra u OAKA Areni i to iskustvo je značajno pomoglo crveno-belima pa su vodili sa 17:8. Od toga je osam poena samo dao Gist. Zvezda je igrala dobro u defanzivi, PAO na početku nije uspevao da pogađa i zato smo imali prednost crveno-belih na startu utakmice, mada se Panatinaikos brzo vratio u egal zahvaljujući pre svega Kalatesu iako je šutirao 1/7 za tri poena.

Igralo se na mali broj koševa, odbrane su bile dobre, Zvezda je do poena dolazila najviše preko Gista i posle trojki Berona, dok je PAO najlakše dolazio do koša posle zakucavanja Papajanisa i Mitoglua.

Veliki problem za Zvezdu se dogodio zbog faulova, ali i broja izgubljenih lopti. Majkl Odžo je završio utakmicu zbog pet faulova već u prvom poluvremenu u momentu kada je Džejms Gist imao tri faula, pa je onda Tomić morao da gura Fajea na peticu i u tom momentu je baš nedostajao Ognjen Kuzmić.

Zvezda je imala dobar skok, ali je dopustila i neke naivne i lake poene, Panatinaikos se mučio u napadu, pre svega u šutu za tri poena, ali je rezultat na poluvremenu bio 37:35. Taj rezultat je omogućavao Zvezdi šansu da u nastavku napadne prvi “brejk” u sezoni i pobedu na otvaranju Evrolige.

A drugo poluvreme je počelo tako što je Gistu svirana četvrta lična greška i odjednom su se crveno-beli našli u nezgodnoj situaciji da je Gist jedina prava petica koja je dostupna, a ima četiri faula na 19 minuta do kraja utakmice.

Panatinaikos je to osetio i preko Fredeta, te zakucavanja Papajanisa uspeo da se odvoji na rezultatsku razliku, a i zbog problema u organizaciji napada Zvezde koje je najviše rešavao Bili Beron dobrom igrom i sa pozicije jedan, boljom nego što je to u većoj meri radio Lorenco Braun.

Sa druge strane Dešon Tomas je igrao vrlo dobro u toku treće deonice pa je PAO poveo sa 11 poena razlike, a u poslednju deonicu su Zeleni su i zbog odlične igre Kalatesa, kao i posle trojke Fredeta ušli sa 13 poena prednosti - 66:53.

Moglo je da se nasluti da će Zeleni do pobede.

EVROLIGA: Panatinaikos - Crvena zvezda 87:82 (14:17, 23:18, 29:18, 21:29)

Dvorana: OAKA

Sudije: Gitis Vilijus, Emin Mogulkoč, Huan Karlos Garsija

PANATINAIKOS: Tomas 18, Rajs 12, Papajanis 8, Papapetru 2, Vujukas 4, Džonson 3, Braun, Fridet 11, Kalates 21, Vili 2, Mitoglu 6, Bentil

CRVENA ZVEZDA: Braun 5, Čović, L. Braun 3, Perperoglu 15, Davidovac 3, Lazić, Faje 3, Beron 15, Dobrić 6, Gist 2, Dženkins 8, Odžo 2

Jović bez poena u Švedovoj ekipi! Košarkaši Himkija su zabeležili trijumf u duelu sa Makabijem na startu Evrolige rezultatom 89:83. Šved i Gil otvorili evroligašku sezonu maltretiranjem Makabija, Jovićev debi bez poena. Himki slavio sa 89:83.

Kao startni plejmejker je za ruski tim 17 minuta odigrao reprezentativac Srbije Stefan Jović.

On nije upisao nijedan poen, upisao je četiri asistencije i imao jedan skok.

Najefikasniji u pobedničkom timu je bio Aleksej Šved, koji se oporavio od povrede i na povratničkom meču je upisao 22 poena, uz šut 2/10 za tri poena.

Odličnu partiju je pružio Entoni Gil sa 18 poena, Janis Tima je dodao 17, a Jonas Jerebko je upisao 14 poena uz sedam skokova.

U ekipi Makabija je bolji od ostalih bio Tarik Blek sa 17 poena, Omri Kaspi je dodao 13, Otelo Hanter je ubacio 11, a dvocifreni učinak je imao još Ilajdža Brajant (10 poena).

Himki je imao prednost tokom cele utakmice, dobio je prve tri četvrtine, a u poslednjoj je Makabi uspeo da smanji razliku i da zabeleži prihvatljiv poraz na startu nove sezone Evrolige.

Trka za zvanje najboljeg košarkaškog tima Evrope i zvanično je večeras otvorena u Moskovskoj oblasti, a prvi su obarač povukli Aleksej Šved i Entoni Gil. Himkijev tandem je maltretirao Makabi i vodio svoj tim do pobee od 89:83, tek da ekipa Rimasa Kurtinaitisa poruči rivalima da želi da i u narednoj sezoni igra bitnu ulogu na Starom kontinentu.

Šved je meč završio sa 22 poena, dok je Gil stao na 18, a pride je imao i šest skokova i četiri asistencije za svega 23 minuta na terenu.

Makabi dakle nije imao rešenja za jurišni tandem Himkija, ali daleko od toga da je domaćin lako stigao do pobede, iako je nekoliko puta imao dvocifrenu prednost. Jovel Zosman je 31 sekund pre kraja primakao goste iz Tel Aviva na četiri poena zaostatka, imao je Makabi šansu da priđe i bliže, ali Jonas Jerebko krade loptu 19 sekundi pre kraja i time suštinski rešava pitanje pobednika.

Jerebko je meč završio sa 14 poena i sedam skokova, a istakao se i Janis Tima sa 17 koševa. U poraženom timu je 17 imao samo najefikasniji Makabijev igrač Tarik Blek, mada su dvocifreni bili i Omri Kaspi (13), Otelo Hanter (11) i Elajdža Brajant (10).

Da ne zaboravimo i da je Stefan Jović debitovao u Himkijevom dresu u Evroligi, na terenu je proveo 17 minuta, imao je četiri asistencije, ali se nije upisao u listu strelaca. Mada nije ni silovao za šut, zna se da je Šved zadužen za to u Himkiju (večeras 2/10 za tri poena). Jović je samo dva puta probao iza linije za tri i oba je puta promašio.

Evroliga, prvo kolo:

četvrtak:

Himki – Makabi 89:83
PAO – Crvena zvezda 87:82

20.30 Bajern – Milano
21.00 Real Madrid – Fenerbahče

petak:

19.00 Žalgiris – Baskonija
19.30 Efes – Barselona
20.00 Alba – Zenit
20.45 ASVEL – Olimpijakos
21.00 Valensija – CSKA

Izvor: B92/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar