Ево шта значе побједе "вјечитих" у Европи...

Србија прескочила Хрватску! Одличне вести за српски фудбал!

Фудбал 03.10.2019 | 23:56
Ево шта значе побједе "вјечитих" у Европи...
Србија прескочила Хрвате на Уефиној ранг листи! Следе Кипрани, па Грци. Прете Шкоти и Швајцарци.

Победе Црвене звезде против Олимпијакоса у уторак, па Партизана против Астане у четвртак, учиниле су да наш национални коефицијент постане већи од хрватског.

Тачније, Србија је тријумфима "вечитих" у групној фази евро-такмичења доспела на 17. место и сада заостаје 0,800 поена за Грчком, која је 15.

Управо то место је коначни циљ на који би наши представници требало да стигну да би изборили два места за српску Суперлигу у квалификацијама за Лигу шампиона.

...13. Чешка 27.100
14. Данска 26.250
15. Грчка 25.300
16. Кипар 25.000
17. Србија 24.500
18. Хрватска 24.375
19. Шкотска 23.375
20. Норвешка 21.500...

С обзиром на то да Србија има два представника, а Хрватска једног, Динамо Загреб мораће да се добро потруди у Лиги шампиона да би одбранио позицију своје земље, која ће следећег лета имати два учесника у Лиги шампиона.

Деценију и кусур већ влажни сан свих љубитеља српског фудбала: два представника у квалификацијама за Лигу шампиона. И мада би било претерано оптимистички било рећи да смо близу, али ближе тој 15. позицији скоро нисмо били, пошто је после победе Црвене звезде над Олимпијакосом (3:1) у Лиги шампиона, те Партизана над Астаном (2:1) у Лиги Европе српски фудбал прескочио Хрвате на Уефиној ранг листи!

Србија је сада званично 17. лига Европе чиме смо изједначили најбољи пласман на Уефиној листи, јер смо само још 2004. били на истом овом месту. Никада бољи од тога. Међутим, права разлика била би направљена тек када бисмо догурали до позиције број 15, односно када бисмо прескочили Кипране и Грке.

У том случају не само да бисмо од сезоне 2021/2022 имали два представника у квалификацијама за Лигу шампиона, но бисмо добили и једног у квалификацијама за Лигу Европе, а њега не бисмо имали уколико се не бисмо домогли 15. места, јер 2021. креће и треће континентално такмичење, такозвана Конференција у коју ће Уефа гурати већину тимова из мањих лига. Тачније, сви испод 15. места, имаће једног представника у квалификацијама за Лигу шампиона и све остале у Конференцији. Само клубови из ТОП 15 лига ће поред тима у Лиги шампиона имати и некога у квалификацијама за Лигу Европе.

Сад кад смо то разјаснили, да видимо зато како ствари тренутно стоје.

Србија после два Партизанова освојена бода – они се због броја представника у Европи деле са четири, па добијамо 0,5 бодова – има укупан коефицијент 24.750. Хрвати су након Динамовог пораза на гостовању код Манчестер Ситија (0:2) остали на 24.375. Другог представника у Европи ове јесени ни немају.

Кипар нам је врло близу, на 25.000, а вечерас његов једини представник АПОЕЛ гостује код Севиље и тешко да ће ту поправити пласман. Грци су на 25.300, а подсетимо да је њихов једини представник у групној фази било ког од два европска такмичења баш Олимпијакос што ће рећи да није сасвим немогуће ни да њих стигнемо.

Можда чак и већи проблем су тимови који нас јуре. Селтик и Глазгов Ренџерс ће покушати да у Лиги Европе “набилдују“ бодовни конто. Тренутно су на коти 23.375. Швајцарци су на 21.200, али уздају се у Јанг Бојс, Базел и Лугано. Мада се њихови бодови деле са пет јер су толико представника имали. Баш ће Јанг Бојс вечерас бити домаћин Глазгов Ренџерсу и то ће бити више него значајан меч у борби за превласт на Уефиној ранг листи.

Што се тиче Партизана и његовог клупског коефицијента, врло је важно напоменути да су са ремијем против АЗ Алкмара и овом победом у Казахстану црно-бели одбранили она три бода која се добијају за сам пласман у групну фазу Лиге Европе. Сваки бод који освоје у преостале четири утакмице калемиће им се на ова три што значи да ће имати врло добру шансу да озбиљно поправе клупски коефицијент. Подсетимо, у Лиги Европе се за реми добија бод, за победу два.

Извор: моззартспорт

ФОТО: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар