Evo šta znače pobjede "vječitih" u Evropi...

Srbija preskočila Hrvatsku! Odlične vesti za srpski fudbal!

Fudbal 03.10.2019 | 23:56
Evo šta znače pobjede "vječitih" u Evropi...
Srbija preskočila Hrvate na Uefinoj rang listi! Slede Kiprani, pa Grci. Prete Škoti i Švajcarci.

Pobede Crvene zvezde protiv Olimpijakosa u utorak, pa Partizana protiv Astane u četvrtak, učinile su da naš nacionalni koeficijent postane veći od hrvatskog.

Tačnije, Srbija je trijumfima "večitih" u grupnoj fazi evro-takmičenja dospela na 17. mesto i sada zaostaje 0,800 poena za Grčkom, koja je 15.

Upravo to mesto je konačni cilj na koji bi naši predstavnici trebalo da stignu da bi izborili dva mesta za srpsku Superligu u kvalifikacijama za Ligu šampiona.

...13. Češka 27.100
14. Danska 26.250
15. Grčka 25.300
16. Kipar 25.000
17. Srbija 24.500
18. Hrvatska 24.375
19. Škotska 23.375
20. Norveška 21.500...

S obzirom na to da Srbija ima dva predstavnika, a Hrvatska jednog, Dinamo Zagreb moraće da se dobro potrudi u Ligi šampiona da bi odbranio poziciju svoje zemlje, koja će sledećeg leta imati dva učesnika u Ligi šampiona.

Deceniju i kusur već vlažni san svih ljubitelja srpskog fudbala: dva predstavnika u kvalifikacijama za Ligu šampiona. I mada bi bilo preterano optimistički bilo reći da smo blizu, ali bliže toj 15. poziciji skoro nismo bili, pošto je posle pobede Crvene zvezde nad Olimpijakosom (3:1) u Ligi šampiona, te Partizana nad Astanom (2:1) u Ligi Evrope srpski fudbal preskočio Hrvate na Uefinoj rang listi!

Srbija je sada zvanično 17. liga Evrope čime smo izjednačili najbolji plasman na Uefinoj listi, jer smo samo još 2004. bili na istom ovom mestu. Nikada bolji od toga. Međutim, prava razlika bila bi napravljena tek kada bismo dogurali do pozicije broj 15, odnosno kada bismo preskočili Kiprane i Grke.

U tom slučaju ne samo da bismo od sezone 2021/2022 imali dva predstavnika u kvalifikacijama za Ligu šampiona, no bismo dobili i jednog u kvalifikacijama za Ligu Evrope, a njega ne bismo imali ukoliko se ne bismo domogli 15. mesta, jer 2021. kreće i treće kontinentalno takmičenje, takozvana Konferencija u koju će Uefa gurati većinu timova iz manjih liga. Tačnije, svi ispod 15. mesta, imaće jednog predstavnika u kvalifikacijama za Ligu šampiona i sve ostale u Konferenciji. Samo klubovi iz TOP 15 liga će pored tima u Ligi šampiona imati i nekoga u kvalifikacijama za Ligu Evrope.

Sad kad smo to razjasnili, da vidimo zato kako stvari trenutno stoje.

Srbija posle dva Partizanova osvojena boda – oni se zbog broja predstavnika u Evropi dele sa četiri, pa dobijamo 0,5 bodova – ima ukupan koeficijent 24.750. Hrvati su nakon Dinamovog poraza na gostovanju kod Mančester Sitija (0:2) ostali na 24.375. Drugog predstavnika u Evropi ove jeseni ni nemaju.

Kipar nam je vrlo blizu, na 25.000, a večeras njegov jedini predstavnik APOEL gostuje kod Sevilje i teško da će tu popraviti plasman. Grci su na 25.300, a podsetimo da je njihov jedini predstavnik u grupnoj fazi bilo kog od dva evropska takmičenja baš Olimpijakos što će reći da nije sasvim nemoguće ni da njih stignemo.

Možda čak i veći problem su timovi koji nas jure. Seltik i Glazgov Rendžers će pokušati da u Ligi Evrope “nabilduju“ bodovni konto. Trenutno su na koti 23.375. Švajcarci su na 21.200, ali uzdaju se u Jang Bojs, Bazel i Lugano. Mada se njihovi bodovi dele sa pet jer su toliko predstavnika imali. Baš će Jang Bojs večeras biti domaćin Glazgov Rendžersu i to će biti više nego značajan meč u borbi za prevlast na Uefinoj rang listi.

Što se tiče Partizana i njegovog klupskog koeficijenta, vrlo je važno napomenuti da su sa remijem protiv AZ Alkmara i ovom pobedom u Kazahstanu crno-beli odbranili ona tri boda koja se dobijaju za sam plasman u grupnu fazu Lige Evrope. Svaki bod koji osvoje u preostale četiri utakmice kalemiće im se na ova tri što znači da će imati vrlo dobru šansu da ozbiljno poprave klupski koeficijent. Podsetimo, u Ligi Evrope se za remi dobija bod, za pobedu dva.

Izvor: mozzartsport

FOTO: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar