Јањић: Имамо незавршен рат или мир у сјенци рата

Стање на Балкану се може дефинисати као незавршен рат или мир у сјенци рата, рекао је политички аналитичар Душан Јањић у емисији "Пулс" БН телевизије.

Република Српска 03.10.2019 | 21:24
Јањић: Имамо незавршен рат или мир у сјенци рата
Он је истакао да Декларација СДА није наивна како се интерпретира.

"То је стратешка позиција за евентуалне преговоре ако дође до реструктурисања БиХ. Истовремено, она пружа шири маневарски простор уколико почне сукоб са Ираном, а Турска крене са Ираном или се одвоји. Они имају одговор на те ситуације.

Тај одговор је - враћамо се на позицију јединствене БиХ, немојте да вам правимо проблеме."

Јањић каже да је Додик препознао идеју СДА о враћању у преддејтонско стање, да његов одговор на Декларацију СДА није адекватан.

"Његов одговор је из истог филма. Шта је рекао - "ја ћу да распишем референдум". Шта ће да уради са тим референдумом? Републику Српску, која је међународно призната, стављати у сецесионистички положај је врло опасно. Поредити Српску са Косовом је такође опасно.

Република Српска је дефинисана и њен статус није споран, док се још не зна шта ће бити са Косовом, може да буде држава, а може и да не буде."

Стање на Балкану се може дефинисати као незавршен рат или мир у сенци рата, рекао је политички аналитичар Душан Јањић у емисији "Пулс" БН телевизије.



Он је навео да такво стање одговара политичким елитама, док су грађани измучени и у све већем броју напуштају замље Балкана у чему предњачи БиХ, гдје су, оцјењује Јањић, највећи политички пожари.

БиХ је и даље на зачељу по развоју на Балкану, а прва по политичким немирима. Посљедњу политичку ватру запалила је Декларација СДА, за коју политички аналитичар Душан Јањић каже да није наивна како се интерпретира.

Јањић каже да Додик врти причу већ пет година. "Нема шансе да распише тај фамозни референдум, једну дивну идеју коју је имао, а позивао се на референдум у Црној Гори. Тај референдум је био усаглашен. И са Србијом и са Црном Гором, а и са међународном заједницом.

Ту причу је потрошио када је упоредио Српску са Косовом и почео да пријети издвајањем и изласком. Не може се с једне стране тражити изворни Дејтон, а са друге позивати на самоопредјељењем.“

Јањић сматра да ће БиХ прије или касније завршити у НАТО-у.

„Сутра када би већина одлучивала, сви су за НАТО. И Бошњаци и Хрвати. Додик би сада требало да објасни како му је када је потписивао принципе за заједничку власт са ХДЗ-ом и СДА промакао НАТО. Сјетио се након Декларације да то не ваља. Нема ни он простор да се томе супротстави. То је толико тијесно, јер је јасно да већина грађана, не укључујући Србе подржава пут БиХ ка НАТО-у“, рекао је Душан Јањић у „Пулсу“ БН ТВ:

На коцкарском столу великих играча, Балкан је тек партија покера до 200 долара, наводи Јањић. Он објашњава да се интерес Америке огледа у војном домену, док је Русији неопходан енергетски монопол.

“Американци имају посебне агенде. За Македонију – убрзан НАТО пут, за Црну Гору – стабилизација НАТО-а, а Косово – што прије рјешавати како би се ојачао НАТО. С друге стране је Русија. Ви можете да мрзите Русију док не дође зима. Када дође зима неопходна је нафта и гас. Једноставно, морате да је волите. Она је стабилан снабдјевач, а енергетска безбједност је кључ.”

Косовски проблем ће се рјешавати у сарадњи између Русије и запада, као што су балкански пробелми увијек до сада и рјешавани, рекао је Јањић.





БН ТВ

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

зис

03.10.2019 21:26

Господин дусан стално прица о рату или га призива јел он то нас упозорава скреце пазњу а ста дами радимо обицна сиротиња да се јос висе исељавамо мислим да му је то циљ не разумем

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

04.10.2019 05:36

Владари из сјенке неце да заврсе балкан јер им овај простор треба као колонија одакле це црпити природне а људске ресурсе у облику јефтине радне снаге ,Зато дрзе Балкан у нереду и никад од њега неце направити Њемацку или Јапан или Ј Кореју .....Осим тога најбоља дугороцна стратегија за владањем колонијма је завади па владај

Name

перспектива=0.113%

04.10.2019 06:16

БејХа је мјесто за избјеглице, а онда и терен за одлагање ЕУ-смеца! Домаци корисни идиоти то подрзавају!

Name

Судија

04.10.2019 08:05

О овоме ја одавно писем, сто је сада потврдио и господин Јањиц, јер Додик се понаса веома неодговорно према РС и народу и дјелује и ради на такав нацин или све или ниста. Медјутим, ситуација је таква да ми не моземо себи дозволити сукоб са Америком и НАТО пактом из најмање три разлога. Прво, сувисе смо мали и по броју становника и потенцијалних војника, те веома смо слабо развијени и финансијски готово унистени. Под два, немамо наорузање модерније производње, а у слуцају сукоба, Србија нам неби могла доставити довољене колицине наорузања и потребне муниције како би се одбранили. Под три, окрузени смо НАТО снагама и немамо никакву медјународну подрску нити у којем смислу, осим мало Руску и то само вербално, јер знамо да је Русија далеко и нема директан територијални приступ нити Србији, па тако ни нама, Са друге стране све земље запада би и даље подрзали медјународно признату дрзаву БиХ и знамо како би то зврсило. Имали смо једном прилику и знамо како је то оконцало, гдје смо морали потписати Дејтонски мировни споразум и овакву дрзаву БиХ, која је ипак цјеловита и независна, састављена од Ентитета и Брцко дистрикта. Додик се игра са комплет народом, хоце да нестанемо и са ових простора као сто смо нестали из Српске крајине. НАТО је узео и Црну гору, Македонију, узет це и БиХ и у дигледно вријеме цак и Србију, то је неминиовност. Уразумимо се и подрзимо друге опције СНСД и Додик су прослост, СДС и ПДП су будуцност, зато на идуцим изборима треба обавезно изаци и гласати за СДС и ПДП.

Name

Гор(с)ки Вијенац

04.10.2019 09:07

Док имамо праве Србе као сто су Бурле или нпр. Мило нема нам мане..

Name

Милан

03.10.2019 21:52

Ако се Додик буде противио уласку БиХ у НАТО ,Босњаци це добити зелено свјетло да Војно поразе Републику Српску ,то су вец Руси рекли Додику и Вуцицу !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре милан

03.10.2019 23:59

Хахахахахаха

Name

Сербо64

04.10.2019 03:48

Бујрум

Name

Ре

04.10.2019 04:44

Ни једна земља на свијету која није мултинационална је к**ц. Нема ја ништа против Срба ни Хрвата ни било кога. Имам против свакога који копа опструисе ову земљу и свима нама ставља уже око врата. То сто Срби понајвише нама свима стављају омчу око врата нисам ја крив. То је њихова “политика” нек и комсији цркне крава . Ја не могу мјењати мозак никоме али код већине Срба мозак је на паси или шта? Толику огавност према држави у којој живи нема нигдје на свијету. Сјеку дрво на којем сједе !!!! И на крају оно мало паметног народа који види гдје води сјећа гране на којој сједи један Србин или Хрват бјежи и тражи негдје друго мјесто за зивит .

Name

075

04.10.2019 06:04

@Милан Читам "коментаре" и смијем се! Како ће бити у Босни и Херцеговини одлучује "велики брат", а друго је питање што нам је свима намијенио овакву судбину да будемо "претис лонац" који може увијек пукнути...

Name

За Ре Ре

04.10.2019 06:19

Нисте у праву да већина Срба мрзи БиХ, да призива рат и сјече свјесно грану испод себе. Људи су изнурени ратним дешавањима, смишљеним расељавањем, борбом за посао и опстанак, борбом за елементарна људска права, Овакав утисак сте можда донијели слушајући режимске медије, јоји користе овај рјечник из психолошких порива, да код народа изазивају осјећај јединих спасилаца нације. Све што раде је ради њихових личних циљева, интереса, борбе да што дуже, ако може и заувијек остану у седлима, ваљда је то болест бовиг доба.

Name

ЗА РЕ РЕ

04.10.2019 08:23

Срби не воле , сада пропалу бих, натерани да зиве поред муслимана који им спремају новог Гардовица или тузланске колоне, улице Васе Мискина, итд. Ваљда неце дуго тако бити и да цемо се откацити мртваца

Name

За Ре Ре

04.10.2019 09:08

И Југославија је била мултинационална па вам није ваљала, драги наши сродници, преливоде. Какви Срби, о чему причаш. Срби су добар народ. И предобар. Али одлучили су да се не дају више истребљивати и уништавати. Натјерао би ти Србе да себи ставе омчу око врата и да дозволе вама да им кројите судбину. А знамо, преливоде, шта сте нам намијенили. Сваки сукоб овдје користите да то проведете. Преливоде.

Name

Ре

04.10.2019 09:11

Да ниси мало окренуо плочу ? Ко је коме тулуме учинио ? Ко сједи по бјелосвјетском затворима и у зашто? Или сте кукавице као увијек па бјежите од истине ? Злочине преписујете другима а себе перете? Ма СИКТЕ из ове државе ако вам се не свидја

Name

очигледно

04.10.2019 11:52

Видим да си се одмах добро препознао у коментару. Сједе по затворима они несрећници којима је окупатор, а твој савезник, све намонтирао да би оправдао своју агресију.

Name

Киклоп

04.10.2019 02:31

На декларацију СДА Додиков одговор је био да це се отцјепити..... Да ти ниси ту несто помјесао? Референдум о изласку из БИХ је Миле најавио пуно раније.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дусан

04.10.2019 05:21

Слаб си ти аналитицар Морас рец да Додик силује цијели систем коци дрзаву и да га србија подрзава за рад Косова Срби у РСу су на задњем мјесту Ти ниси реалан тако би могао анализирати и портир Препадате народ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Те

04.10.2019 06:13

Због Косова трпе Срби у БиХ обави други а и они који живе на Косову ...

Name

Мартин

04.10.2019 06:11

Са једним дијелом анализе се потпуно слажем. То је дио који говори да ће се балканско питање рјешавати између Руса и Американаца, као што се увијек и рјешавало. Овај господин намјерно заборавља и кинески уплив који је свеприсутан кроз стратегију Појас и пут-Нови пут свиле. Једино не могу да препознам да се залаже за позитивно рјешавање српског националног питања. Разазнаје се ко му је послодавац. Поздрав!

ОДГОВОРИТЕ