Janjić: Imamo nezavršen rat ili mir u sjenci rata

Stanje na Balkanu se može definisati kao nezavršen rat ili mir u sjenci rata, rekao je politički analitičar Dušan Janjić u emisiji "Puls" BN televizije.

Republika Srpska 03.10.2019 | 21:24
Janjić: Imamo nezavršen rat ili mir u sjenci rata
On je istakao da Deklaracija SDA nije naivna kako se interpretira.

"To je strateška pozicija za eventualne pregovore ako dođe do restrukturisanja BiH. Istovremeno, ona pruža širi manevarski prostor ukoliko počne sukob sa Iranom, a Turska krene sa Iranom ili se odvoji. Oni imaju odgovor na te situacije.

Taj odgovor je - vraćamo se na poziciju jedinstvene BiH, nemojte da vam pravimo probleme."

Janjić kaže da je Dodik prepoznao ideju SDA o vraćanju u preddejtonsko stanje, da njegov odgovor na Deklaraciju SDA nije adekvatan.

"Njegov odgovor je iz istog filma. Šta je rekao - "ja ću da raspišem referendum". Šta će da uradi sa tim referendumom? Republiku Srpsku, koja je međunarodno priznata, stavljati u secesionistički položaj je vrlo opasno. Porediti Srpsku sa Kosovom je takođe opasno.

Republika Srpska je definisana i njen status nije sporan, dok se još ne zna šta će biti sa Kosovom, može da bude država, a može i da ne bude."

Stanje na Balkanu se može definisati kao nezavršen rat ili mir u senci rata, rekao je politički analitičar Dušan Janjić u emisiji "Puls" BN televizije.



On je naveo da takvo stanje odgovara političkim elitama, dok su građani izmučeni i u sve većem broju napuštaju zamlje Balkana u čemu prednjači BiH, gdje su, ocjenjuje Janjić, najveći politički požari.

BiH je i dalje na začelju po razvoju na Balkanu, a prva po političkim nemirima. Posljednju političku vatru zapalila je Deklaracija SDA, za koju politički analitičar Dušan Janjić kaže da nije naivna kako se interpretira.

Janjić kaže da Dodik vrti priču već pet godina. "Nema šanse da raspiše taj famozni referendum, jednu divnu ideju koju je imao, a pozivao se na referendum u Crnoj Gori. Taj referendum je bio usaglašen. I sa Srbijom i sa Crnom Gorom, a i sa međunarodnom zajednicom.

Tu priču je potrošio kada je uporedio Srpsku sa Kosovom i počeo da prijeti izdvajanjem i izlaskom. Ne može se s jedne strane tražiti izvorni Dejton, a sa druge pozivati na samoopredjeljenjem.“

Janjić smatra da će BiH prije ili kasnije završiti u NATO-u.

„Sutra kada bi većina odlučivala, svi su za NATO. I Bošnjaci i Hrvati. Dodik bi sada trebalo da objasni kako mu je kada je potpisivao principe za zajedničku vlast sa HDZ-om i SDA promakao NATO. Sjetio se nakon Deklaracije da to ne valja. Nema ni on prostor da se tome suprotstavi. To je toliko tijesno, jer je jasno da većina građana, ne uključujući Srbe podržava put BiH ka NATO-u“, rekao je Dušan Janjić u „Pulsu“ BN TV:

Na kockarskom stolu velikih igrača, Balkan je tek partija pokera do 200 dolara, navodi Janjić. On objašnjava da se interes Amerike ogleda u vojnom domenu, dok je Rusiji neophodan energetski monopol.

“Amerikanci imaju posebne agende. Za Makedoniju – ubrzan NATO put, za Crnu Goru – stabilizacija NATO-a, a Kosovo – što prije rješavati kako bi se ojačao NATO. S druge strane je Rusija. Vi možete da mrzite Rusiju dok ne dođe zima. Kada dođe zima neophodna je nafta i gas. Jednostavno, morate da je volite. Ona je stabilan snabdjevač, a energetska bezbjednost je ključ.”

Kosovski problem će se rješavati u saradnji između Rusije i zapada, kao što su balkanski probelmi uvijek do sada i rješavani, rekao je Janjić.





BN TV

Komentari / 19

Ostavite komentar
Name

zis

03.10.2019 21:26

Gospodin dusan stalno prica o ratu ili ga priziva jel on to nas upozorava skrece paznju a sta dami radimo obicna sirotinja da se jos vise iseljavamo mislim da mu je to cilj ne razumem

ODGOVORITE
Name

re

04.10.2019 05:36

Vladari iz sjenke nece da zavrse balkan jer im ovaj prostor treba kao kolonija odakle ce crpiti prirodne a ljudske resurse u obliku jeftine radne snage ,Zato drze Balkan u neredu i nikad od njega nece napraviti Njemacku ili Japan ili J Koreju .....Osim toga najbolja dugorocna strategija za vladanjem kolonijma je zavadi pa vladaj

Name

perspektiva=0.113%

04.10.2019 06:16

BejHa je mjesto za izbjeglice, a onda i teren za odlaganje EU-smeca! Domaci korisni idioti to podrzavaju!

Name

Sudija

04.10.2019 08:05

O ovome ja odavno pisem, sto je sada potvrdio i gospodin Janjic, jer Dodik se ponasa veoma neodgovorno prema RS i narodu i djeluje i radi na takav nacin ili sve ili nista. Medjutim, situacija je takva da mi ne mozemo sebi dozvoliti sukob sa Amerikom i NATO paktom iz najmanje tri razloga. Prvo, suvise smo mali i po broju stanovnika i potencijalnih vojnika, te veoma smo slabo razvijeni i finansijski gotovo unisteni. Pod dva, nemamo naoruzanje modernije proizvodnje, a u slucaju sukoba, Srbija nam nebi mogla dostaviti dovoljene kolicine naoruzanja i potrebne municije kako bi se odbranili. Pod tri, okruzeni smo NATO snagama i nemamo nikakvu medjunarodnu podrsku niti u kojem smislu, osim malo Rusku i to samo verbalno, jer znamo da je Rusija daleko i nema direktan teritorijalni pristup niti Srbiji, pa tako ni nama, Sa druge strane sve zemlje zapada bi i dalje podrzali medjunarodno priznatu drzavu BiH i znamo kako bi to zvrsilo. Imali smo jednom priliku i znamo kako je to okoncalo, gdje smo morali potpisati Dejtonski mirovni sporazum i ovakvu drzavu BiH, koja je ipak cjelovita i nezavisna, sastavljena od Entiteta i Brcko distrikta. Dodik se igra sa komplet narodom, hoce da nestanemo i sa ovih prostora kao sto smo nestali iz Srpske krajine. NATO je uzeo i Crnu goru, Makedoniju, uzet ce i BiH i u digledno vrijeme cak i Srbiju, to je neminiovnost. Urazumimo se i podrzimo druge opcije SNSD i Dodik su proslost, SDS i PDP su buducnost, zato na iducim izborima treba obavezno izaci i glasati za SDS i PDP.

Name

Gor(s)ki Vijenac

04.10.2019 09:07

Dok imamo prave Srbe kao sto su Burle ili npr. Milo nema nam mane..

Name

Milan

03.10.2019 21:52

Ako se Dodik bude protivio ulasku BiH u NATO ,Bosnjaci ce dobiti zeleno svjetlo da Vojno poraze Republiku Srpsku ,to su vec Rusi rekli Dodiku i Vucicu !

ODGOVORITE
Name

Re milan

03.10.2019 23:59

Hahahahahaha

Name

Serbo64

04.10.2019 03:48

Бујрум

Name

Re

04.10.2019 04:44

Ni jedna zemlja na svijetu koja nije multinacionalna je k**c. Nema ja ništa protiv Srba ni Hrvata ni bilo koga. Imam protiv svakoga koji kopa opstruise ovu zemlju i svima nama stavlja uže oko vrata. To sto Srbi ponajviše nama svima stavljaju omču oko vrata nisam ja kriv. To je njihova “politika” nek i komsiji crkne krava . Ja ne mogu mjenjati mozak nikome ali kod većine Srba mozak je na pasi ili šta? Toliku ogavnost prema državi u kojoj živi nema nigdje na svijetu. Sjeku drvo na kojem sjede !!!! I na kraju ono malo pametnog naroda koji vidi gdje vodi sjeća grane na kojoj sjedi jedan Srbin ili Hrvat bježi i traži negdje drugo mjesto za zivit .

Name

075

04.10.2019 06:04

@Milan Čitam "komentare" i smijem se! Kako će biti u Bosni i Hercegovini odlučuje "veliki brat", a drugo je pitanje što nam je svima namijenio ovakvu sudbinu da budemo "pretis lonac" koji može uvijek puknuti...

Name

Za Re Re

04.10.2019 06:19

Niste u pravu da većina Srba mrzi BiH, da priziva rat i sječe svjesno granu ispod sebe. Ljudi su iznureni ratnim dešavanjima, smišljenim raseljavanjem, borbom za posao i opstanak, borbom za elementarna ljudska prava, Ovakav utisak ste možda donijeli slušajući režimske medije, joji koriste ovaj rječnik iz psiholoških poriva, da kod naroda izazivaju osjećaj jedinih spasilaca nacije. Sve što rade je radi njihovih ličnih ciljeva, interesa, borbe da što duže, ako može i zauvijek ostanu u sedlima, valjda je to bolest bovig doba.

Name

ZA RE RE

04.10.2019 08:23

Srbi ne vole , sada propalu bih, naterani da zive pored muslimana koji im spremaju novog Gardovica ili tuzlanske kolone, ulice Vase Miskina, itd. Valjda nece dugo tako biti i da cemo se otkaciti mrtvaca

Name

Za Re Re

04.10.2019 09:08

I Jugoslavija je bila multinacionalna pa vam nije valjala, dragi naši srodnici, prelivode. Kakvi Srbi, o čemu pričaš. Srbi su dobar narod. I predobar. Ali odlučili su da se ne daju više istrebljivati i uništavati. Natjerao bi ti Srbe da sebi stave omču oko vrata i da dozvole vama da im krojite sudbinu. A znamo, prelivode, šta ste nam namijenili. Svaki sukob ovdje koristite da to provedete. Prelivode.

Name

Re

04.10.2019 09:11

Da nisi malo okrenuo ploču ? Ko je kome tulume učinio ? Ko sjedi po bjelosvjetskom zatvorima i u zašto? Ili ste kukavice kao uvijek pa bježite od istine ? Zločine prepisujete drugima a sebe perete? Ma SIKTE iz ove države ako vam se ne svidja

Name

očigledno

04.10.2019 11:52

Vidim da si se odmah dobro prepoznao u komentaru. Sjede po zatvorima oni nesrećnici kojima je okupator, a tvoj saveznik, sve namontirao da bi opravdao svoju agresiju.

Name

Kiklop

04.10.2019 02:31

Na deklaraciju SDA Dodikov odgovor je bio da ce se otcjepiti..... Da ti nisi tu nesto pomjesao? Referendum o izlasku iz BIH je Mile najavio puno ranije.

ODGOVORITE
Name

Dusan

04.10.2019 05:21

Slab si ti analiticar Moras rec da Dodik siluje cijeli sistem koci drzavu i da ga srbija podrzava za rad Kosova Srbi u RSu su na zadnjem mjestu Ti nisi realan tako bi mogao analizirati i portir Prepadate narod

ODGOVORITE
Name

Te

04.10.2019 06:13

Zbog Kosova trpe Srbi u BiH obavi drugi a i oni koji žive na Kosovu ...

Name

Martin

04.10.2019 06:11

Sa jednim dijelom analize se potpuno slažem. To je dio koji govori da će se balkansko pitanje rješavati između Rusa i Amerikanaca, kao što se uvijek i rješavalo. Ovaj gospodin namjerno zaboravlja i kineski upliv koji je sveprisutan kroz strategiju Pojas i put-Novi put svile. Jedino ne mogu da prepoznam da se zalaže za pozitivno rješavanje srpskog nacionalnog pitanja. Razaznaje se ko mu je poslodavac. Pozdrav!

ODGOVORITE