ЛЕ: Реми АЗ-а и Јунајтеда, Волфсбергер ''укочио'' Рому! И још...

Јунајтед стиже у Београд поравнат са Партизаном: АЗ остао у игри! Оле Гунар Солскјер вратио Немању Матића и пробао са клинцима, али није добио шта је хтео. . . Аустријски Волфзбергер је хит, а московски ЦСКА разочарања после два кола Лиге Европе.  Јадан је овај Манчестер! Црвени ђаволи без шута у оквир гола! Волфзбергер је апсолутни хит сезоне, Аустријанци уштоповали и Рому! Јанг Бојс урадио Ренџерсу оно што није могао Звезди, Лудогорец за ТВ шпице! Вулверхемптон славио у Истанбулу, Еспањолв гол биће најрепризиранији на свету.

Фудбал 03.10.2019 | 21:23
ЛЕ: Реми АЗ-а и Јунајтеда, Волфсбергер ''укочио'' Рому! И још...
Користе навијачи израз „благи ужас“ кад не могу очима да виде свој тим. Присталице Манчестер јунајтеда могу комотно да елиминишу реч „благ“, јер ово што игра Јунајтед личи на страву и ужас. Хорор сцене из дана у дан приређују Црвени ђаволи поклоницима тог клуба широм света, а не делује да ће комшар скорије престати, јер је после гостовања АЗ Алкмару ваљда јесвима јасно да је то што игра енглески великан једно велико – ништа!

Манчестер се из Холандије враћа непоражен, иако је био зрео као крушка да падне, буде разбуцан, поцепан на фронцле. Дословце се извукао, јер је домаћин по свему виђеном заслужио победу, али је на крају остао почетни резултат, 0:0. А њиме је најзадовљнији – Партизан. Црно-бели после два кола Групе Л Лиге Европе имају четири поена, колико и гигант са Олд Трафорда, али су због боље гол-разлике први на табели, пред двомеч са саставом Оле Гунара Солсксјера који се љуља као лист на београдској кошави и пре или касније ће морати да падне. Да ли 24. октобра у Хумској?

Колико је јадан актулени Манчестер најбоље сведочи званичан податак да за 90 минута меча у Хагу –стадион АЗ-а се реновинра – ниједном није шутнуо у оквир гола ривала! Ни-јед-ном!? Најбољу шансу гости су имали пред крај сусрета, кад је Скот Мектоминеј упослио још једног резервисту Џесија Лингарда, међутим, омалени крилни нападач ове сезоне игра са мањком самопоуздања да се чини да ни врата свог стана не би потрефио. Камоли гол Алкмара.

Сходно најавама, Солскјер је извео комбинован тим, јер га у почетној фази сезоне Лиге Европе мање занима, више пажње посвећује Премијер лиги, а четвртак користи да разигра резервисте и уведе у процес најталентованије играче из Академије. Тако су стартери били, од искуснијих, Де Хеа, Мата и Матић, од полетараца леви бек Брендон Вилијамс, крилни нападачи Мејсон Гринвуд и Анхел Гомес, те шпиц Данијел Џејмс – нико старији од 21 године – на терену су били још Дало, Рохо и Фред, који се не могу сматрати закуцаним у првих 11, док је једини стандардни члан првог тима, из голмана Де Хеу, био Виктор Линделоф.

Није вредело. Тешко да би ситуацију у корист Црвених ђавола поправили Пол Погба (није ни путовао са екипом) или повређени Антони Марсијал, покушао је Норвежанин у другом делу увођењем Маркуса Рашфорда иЏесија ЛИнгарда да убрза игру. Ни то није помогло. Гости су се гушили у проблемима и гутали прашину која се дизала услед брзих атака играча АЗ-а.

Манчестер је остварио 503 од 568 покушана додавања, али се стекао утисак да му је највећи противник на овом гостовању била лопта. Ништа вредно помена, сем те Лингардове шансе, није Јунајтед направио. На супротној страни АЗ је био далеко конкретнији, напао је тренер Арне Слот свим силама, скоро да је преписао првих 11 из Београда, јурнуо је са три нападача и права је штета за домаћина што му се такав приступ није исплатио. Два сјајна шута имао је Идризу, окушао се и Бенгдал (све бранио Де Хеа), Бадуу је поништен гол због офсајда, два пенала тражили су Холанђани, али литвански судија Мажеика није дао. Баш као што се ни АЗ-у није дало да искористи лош тренутак великог клуба.

Можда то успе Партизану. Ако Оле Гунар Солскјер дотад остане на клупи Манчестер јунајтеда...

Комбиновао је Оле Гунар Солскјер састав, вратио Немању Матића у стартну поставу, али није успео да пронађе рецепт за победу у Холандији.

Штавише, АЗ је био ближи освајању три бода, али је на крају домаћин из Алкмара морао да се задовољи једним, пошто је утакмица завршена без голова.

То значи да ће славни клуб са Олд Трафорда 24. октобра доћи у Београд бодовно поравнат са Партизаном, с тим да су црно-бели због више постигнутих голова у прва два кола Лиге Европе у предности.

Волфзбергер је апсолутни хит сезоне, Аустријанци уштоповали и Рому! Јанг Бојс урадио Ренџерсу оно што није могао Звезди, Лудогорец за ТВ шпице! Вулверхемптон славио у Истанбулу, Еспањолв гол биће најрепризиранији на свету.

Рекао нам је Немања Рнић одмах после сензационалних 4:0 против Борусије усред Менхенгладбаха да нико у Волфзбергеру не планира да се задовољи епитетом чуда од једне утакмице и испунио је реч. Аустријски представник у Лиги Европе још једном је шокирао фудбалски свет, мада у другом колу није уписао три бода, али јесте успео да се врати из нокдаунда и уштопује и славну Рому, истина у комбинованом саставу. То већ није проблем Волфзбергера који је ремијем од 1:1 задржао реалне шансе да и на пролеће игра на међународној сцени.

Леонардо Спинацоле је уз доста среће довео госте из Рима у вођство од 1:0 и после релативне контроле у уводних 45 минута чинило се да ће састав Паула Фонсеке ипак на делу демонстрирати разлику у класи. Међутим, испоставило се да је Фонсека преузео на себе превелики ризик када је упркос повредама Лоренца Пелегринија, Ченгиза Ундера, Хенриха Мхитарјана и да не набрајамо кога све још решио да одмори и Едина Џека, Александра Коларова и Пауа Лопеза.

Мада, није да би Лопез ту нешто могао да промени, јер пројектил 33-годишњег Михаела Линдла ни Супермен не би зауставио.

Јесте после тог гола Рома поново преузела иницијативу и имала неколико шанси да ипак стигне до сва три бода, али се испоставило да се прекасно сетила да се неће Волфзбергер победити сам од себе. Превише је то поносан клуб, иако прилично непознат широј јавности.

После два кола у Групи Ј Волфзбергер и Рома поравнати на челу са по четири бода, су далеко иста Истанбул Башакшекир и Борусија Менхенгладбах, изједначени на табели, изједначени и на семафору после меча завршеног резултатом 1:1.

Домаћин је први стигао до гола преко Едина Вишће на сјајну асистенцију Енца Кривелија, али је Патрик Херману првом минуту судијске надокнаде изједначио и макар мало олакшао муке навијача из Менхенгладбаха, којиу су на инсистирање домаћина морали у каравану до стадиона, па су каснили што је логично изазвало сукобе са полицијом и хапшења.

У Групи Х, Лудогорец је наставио да ниже сјајне резултате уз још бољи фудбал. После 5:0 против Базела рутински је бугарски шампион архивирао и Ференцварош и то усред Мађарске. Убедљивих 3:0, иако су гости још од 43. минута играли са десеторицом због искључења Драгоша Григореа.

Овде је ипак разлика у квалитету два тима била видљива попут кањона. А Бугари су приде били прилично расположени за игру. Погледајте само тај центаршут Антона Недељкова за погодак Џодија Лукокија или пројектил Рафаела Форстера из слободног ударца са 30 метара. Право је чудо како тај шут није поцепао мрежу мађарског првака.

Сасвим заслужено, Лудогорец је тако остао сам на челу табеле, док му се иза леђа прикрао Еспањол чији ће погодак за неочекивану победу од испоставило се на крају 2:0 на гостовању код московског ЦСКА вечерас вероватно бити најрепризиранији на свету.

Не зато што је био посебно спектакуларан, већ зато што га је постигао Лу Веи, некада најбољи стрелац кинеске Суперлиге кога баш због тога у Европи прати на десетине милиона фудбалских фанатика са Далеког истока. Можда није врхунска класа од играча, али је Еспањолова златна кока у маркетиншком смислу, а приде и фудбалер који доприноси и не квари игру. Вечерас јунак плаво-белог клуба из Еспањола. Ву Леи је уосталом вечерас постао први кинески стрелац у групној фази било ког европског такмичења што ће сасвим сигурно изазвати невероватну еуфорију у најмногољуднијој земљи света.

Победу Шпанаца касније је само потврдио Виктор Кампуцано после велике грешке одбране домаћег тима.

У Групи Г у једном од два дербија у мечевима са почетком у 18.55, Фајенорд је савладао Порто са 2:0 захваљујући поготку Јенса Торнстре и слалому Рика Карсдропа, који је узео лопту на центру терена и потом нанизао петорицу противничких фудбалера пре но што је оверио останак бодова у Ротердаму. Истина, морамо да се запитамо о чему су мислили Портови дефанзивци кад су дозволили Карсдорпу да се овако лако прошета до позиције за шут и скине их са првог места на табели.

Сада је тамо Јанг Бојс, који је успео да окрене Глазгов Ренџер иако је феноменални Алфредо Моралес14. голом у сезони довео Шкоте у вођство од 1:0. А онда нама у Србији добро познати Роже Асале, па у 93. минуту и Кристијан Фаснахт за преокрет и победу од 2:1. Таквом су се епилогу надали и у београдском реваншу са Црвеном звездом у баражу за пласман у Лигу шампиона, али против српског првака им није пошло за руком оно што су урадили у дуелу са Глазговом. Тад је Звезда одолела и са ремијем од 1:1 послала Швајцарце у Лигу Европе.

Иначе, овај је меч нама у Србији био посебно занимљив и због тога што нас Шкоти и Швајцарци јуре на Уефиној ранг листи. И на први поглед се чини да нам овакав резултат иде на руку.

Други од два дербија у термину од 18.55 играо се у Групи К, у првом полувремену Вулверхемтпон није успео ни да шутне у Бешикташевог гола – то му се десило само још једном откако је Нуно Еспирито Сантопреузео екипу 2017. године – али је зато у трећем минуту надокнаде Вили Боли на пас Рубена Невесапогодио за 1:0.

Међутим, ништа још нису урадили Вулвси, пошто је су са ова три бода тек трећи на табели. Испред је Брага и неочекивано Слован из Братиславе, који је на Мунисипалу, нешто налик Волфзбергеру, потврдио да није чудо од једне утакмице. Словаци су у првом колу отресли Бешикташ са 4:2, да би се у Браги два пута враћали из мртвих и на крају изборили за часних 2:2.

Потез утакмице је ипак припао Португалцима, каква је то била стрела Брагиног Галена...

ЛИГА ЕВРОПЕ, 2. коло:

Група Г

Фејенорд – Порто 2:0 (0:0)
/Турнстра 49, Карсдорп 80/

Јанг Бојс – Ренџерс 2:1 (0:1)
/Асале 50, Фашнахт 90+3 - Морелос 44/

ТАБЕЛА: Порто 3, Ренџерс 3, Јанг бојс 3, Фејнорд 3.

Група Х

ЦСКА Москва – Еспањол 0:2 (0:0)
/Леи 64, Кампузано 90+5/

Ференцварош – Лудогорец 0:3 (0:2)
/Лукоки 1, Форстер 40, 64/

ТАБЕЛА: Лудогорец 6, Еспањол 4, Ференцварош 1, ЦСКА 0.

Група И

Олександрија – Гент 1:1 (0:1)
/Ситало 61 - Депоитр 6/

Сент Етјен – Волфзбург 1:1 (1:1)
/Колоџејчак 13 - Вилијам 15/

ТАБЕЛА: Волфсбург 4, Гент 4, Сент Етјен 1, Олександрија 1.

Група Ј

Башакшехир – Борусија Менхенгладбах 1:1 (0:0)
/Вишћа 55 - Херман 90+1/

Волфзбергер – Рома 1:1 (0:1)
/Линдл 51 - Спинацола 27/

ТАБЕЛА: Волфсбергер 4, Рома 4, Борусија 1, Башакшехир 1.

Група К

Бешикташ – Вулверхемптон 0:1 (0:1)
/Боли 90+3/

Брага – Слован Братислава 2:2 (1:1)
/Вијана 31, Галено 63 - Шпорар 45+4, Вијана 87аг/

ТАБЕЛА: Слован 4, Брага 4, Вулверхемптон 3, Бешикташ 0.

Група Л

Астана – Партизан 1:2 (0:1)
/Сигурјонсон 85 - Садик 29, 73/

АЗ Алкмар – Манчестер јунајтед 0:0

ТАБЕЛА: Партизан 4, Јунајтед 4, АЗ 2, Астана 0.

Од 21.00

Група А

Севиља – АПОЕЛ
Диделанж – Карабаг

ТАБЕЛА: Севиља 3, Диделанж 3, АПОЕЛ 0, Карабаг 0.

Група Б

Лугано – Динамо Кијев
Малме – Копенхаген

ТАБЕЛА: Копенхаген 3, Динамо Кијев 3, Лугано 0, Малме 0.

Група Ц

Краснодар – Хетафе
Трабзонспор – Базел

ТАБЕЛА: Базел 3, Хетафе 3, Трабзон 0, Краснодар 0.

Група Д

Розенборг – ПСВ Ајндховен
Спортинг Лисабон – ЛАСК Линц

ТАБЕЛА: ПСВ 3, ЛАСК 3, Спортинг 0, Розенборг 0.

Група Е

Селтик – Клуж
Лацио – Рен

ТАБЕЛА: Клуж 3, Селтик 1, Рен 1, Лацио 0.

Група Ф

Арсенал – Стандард Лијеж
Гимараеш – Ајнтрахт Франкфурт

ТАБЕЛА: Арсенал 3, Стандард 3, Гимараеш 0, Ајнтрахт 0.

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар