LE: Remi AZ-a i Junajteda, Volfsberger ''ukočio'' Romu! I još...

Junajted stiže u Beograd poravnat sa Partizanom: AZ ostao u igri! Ole Gunar Solskjer vratio Nemanju Matića i probao sa klincima, ali nije dobio šta je hteo. . . Austrijski Volfzberger je hit, a moskovski CSKA razočaranja posle dva kola Lige Evrope.  Jadan je ovaj Mančester! Crveni đavoli bez šuta u okvir gola! Volfzberger je apsolutni hit sezone, Austrijanci uštopovali i Romu! Jang Bojs uradio Rendžersu ono što nije mogao Zvezdi, Ludogorec za TV špice! Vulverhempton slavio u Istanbulu, Espanjolv gol biće najrepriziraniji na svetu.

Fudbal 03.10.2019 | 21:23
LE: Remi AZ-a i Junajteda, Volfsberger ''ukočio'' Romu! I još...
Koriste navijači izraz „blagi užas“ kad ne mogu očima da vide svoj tim. Pristalice Mančester junajteda mogu komotno da eliminišu reč „blag“, jer ovo što igra Junajted liči na stravu i užas. Horor scene iz dana u dan priređuju Crveni đavoli poklonicima tog kluba širom sveta, a ne deluje da će komšar skorije prestati, jer je posle gostovanja AZ Alkmaru valjda jesvima jasno da je to što igra engleski velikan jedno veliko – ništa!

Mančester se iz Holandije vraća neporažen, iako je bio zreo kao kruška da padne, bude razbucan, pocepan na froncle. Doslovce se izvukao, jer je domaćin po svemu viđenom zaslužio pobedu, ali je na kraju ostao početni rezultat, 0:0. A njime je najzadovljniji – Partizan. Crno-beli posle dva kola Grupe L Lige Evrope imaju četiri poena, koliko i gigant sa Old Traforda, ali su zbog bolje gol-razlike prvi na tabeli, pred dvomeč sa sastavom Ole Gunara Solsksjera koji se ljulja kao list na beogradskoj košavi i pre ili kasnije će morati da padne. Da li 24. oktobra u Humskoj?

Koliko je jadan aktuleni Mančester najbolje svedoči zvaničan podatak da za 90 minuta meča u Hagu –stadion AZ-a se renovinra – nijednom nije šutnuo u okvir gola rivala! Ni-jed-nom!? Najbolju šansu gosti su imali pred kraj susreta, kad je Skot Mektominej uposlio još jednog rezervistu Džesija Lingarda, međutim, omaleni krilni napadač ove sezone igra sa manjkom samopouzdanja da se čini da ni vrata svog stana ne bi potrefio. Kamoli gol Alkmara.

Shodno najavama, Solskjer je izveo kombinovan tim, jer ga u početnoj fazi sezone Lige Evrope manje zanima, više pažnje posvećuje Premijer ligi, a četvrtak koristi da razigra rezerviste i uvede u proces najtalentovanije igrače iz Akademije. Tako su starteri bili, od iskusnijih, De Hea, Mata i Matić, od poletaraca levi bek Brendon Vilijams, krilni napadači Mejson Grinvud i Anhel Gomes, te špic Danijel Džejms – niko stariji od 21 godine – na terenu su bili još Dalo, Roho i Fred, koji se ne mogu smatrati zakucanim u prvih 11, dok je jedini standardni član prvog tima, iz golmana De Heu, bio Viktor Lindelof.

Nije vredelo. Teško da bi situaciju u korist Crvenih đavola popravili Pol Pogba (nije ni putovao sa ekipom) ili povređeni Antoni Marsijal, pokušao je Norvežanin u drugom delu uvođenjem Markusa Rašforda iDžesija LIngarda da ubrza igru. Ni to nije pomoglo. Gosti su se gušili u problemima i gutali prašinu koja se dizala usled brzih ataka igrača AZ-a.

Mančester je ostvario 503 od 568 pokušana dodavanja, ali se stekao utisak da mu je najveći protivnik na ovom gostovanju bila lopta. Ništa vredno pomena, sem te Lingardove šanse, nije Junajted napravio. Na suprotnoj strani AZ je bio daleko konkretniji, napao je trener Arne Slot svim silama, skoro da je prepisao prvih 11 iz Beograda, jurnuo je sa tri napadača i prava je šteta za domaćina što mu se takav pristup nije isplatio. Dva sjajna šuta imao je Idrizu, okušao se i Bengdal (sve branio De Hea), Baduu je poništen gol zbog ofsajda, dva penala tražili su Holanđani, ali litvanski sudija Mažeika nije dao. Baš kao što se ni AZ-u nije dalo da iskoristi loš trenutak velikog kluba.

Možda to uspe Partizanu. Ako Ole Gunar Solskjer dotad ostane na klupi Mančester junajteda...

Kombinovao je Ole Gunar Solskjer sastav, vratio Nemanju Matića u startnu postavu, ali nije uspeo da pronađe recept za pobedu u Holandiji.

Štaviše, AZ je bio bliži osvajanju tri boda, ali je na kraju domaćin iz Alkmara morao da se zadovolji jednim, pošto je utakmica završena bez golova.

To znači da će slavni klub sa Old Traforda 24. oktobra doći u Beograd bodovno poravnat sa Partizanom, s tim da su crno-beli zbog više postignutih golova u prva dva kola Lige Evrope u prednosti.

Volfzberger je apsolutni hit sezone, Austrijanci uštopovali i Romu! Jang Bojs uradio Rendžersu ono što nije mogao Zvezdi, Ludogorec za TV špice! Vulverhempton slavio u Istanbulu, Espanjolv gol biće najrepriziraniji na svetu.

Rekao nam je Nemanja Rnić odmah posle senzacionalnih 4:0 protiv Borusije usred Menhengladbaha da niko u Volfzbergeru ne planira da se zadovolji epitetom čuda od jedne utakmice i ispunio je reč. Austrijski predstavnik u Ligi Evrope još jednom je šokirao fudbalski svet, mada u drugom kolu nije upisao tri boda, ali jeste uspeo da se vrati iz nokdaunda i uštopuje i slavnu Romu, istina u kombinovanom sastavu. To već nije problem Volfzbergera koji je remijem od 1:1 zadržao realne šanse da i na proleće igra na međunarodnoj sceni.

Leonardo Spinacole je uz dosta sreće doveo goste iz Rima u vođstvo od 1:0 i posle relativne kontrole u uvodnih 45 minuta činilo se da će sastav Paula Fonseke ipak na delu demonstrirati razliku u klasi. Međutim, ispostavilo se da je Fonseka preuzeo na sebe preveliki rizik kada je uprkos povredama Lorenca Pelegrinija, Čengiza Undera, Henriha Mhitarjana i da ne nabrajamo koga sve još rešio da odmori i Edina Džeka, Aleksandra Kolarova i Paua Lopeza.

Mada, nije da bi Lopez tu nešto mogao da promeni, jer projektil 33-godišnjeg Mihaela Lindla ni Supermen ne bi zaustavio.

Jeste posle tog gola Roma ponovo preuzela inicijativu i imala nekoliko šansi da ipak stigne do sva tri boda, ali se ispostavilo da se prekasno setila da se neće Volfzberger pobediti sam od sebe. Previše je to ponosan klub, iako prilično nepoznat široj javnosti.

Posle dva kola u Grupi J Volfzberger i Roma poravnati na čelu sa po četiri boda, su daleko ista Istanbul Bašakšekir i Borusija Menhengladbah, izjednačeni na tabeli, izjednačeni i na semaforu posle meča završenog rezultatom 1:1.

Domaćin je prvi stigao do gola preko Edina Višće na sjajnu asistenciju Enca Krivelija, ali je Patrik Hermanu prvom minutu sudijske nadoknade izjednačio i makar malo olakšao muke navijača iz Menhengladbaha, kojiu su na insistiranje domaćina morali u karavanu do stadiona, pa su kasnili što je logično izazvalo sukobe sa policijom i hapšenja.

U Grupi H, Ludogorec je nastavio da niže sjajne rezultate uz još bolji fudbal. Posle 5:0 protiv Bazela rutinski je bugarski šampion arhivirao i Ferencvaroš i to usred Mađarske. Ubedljivih 3:0, iako su gosti još od 43. minuta igrali sa desetoricom zbog isključenja Dragoša Grigorea.

Ovde je ipak razlika u kvalitetu dva tima bila vidljiva poput kanjona. A Bugari su pride bili prilično raspoloženi za igru. Pogledajte samo taj centaršut Antona Nedeljkova za pogodak Džodija Lukokija ili projektil Rafaela Forstera iz slobodnog udarca sa 30 metara. Pravo je čudo kako taj šut nije pocepao mrežu mađarskog prvaka.

Sasvim zasluženo, Ludogorec je tako ostao sam na čelu tabele, dok mu se iza leđa prikrao Espanjol čiji će pogodak za neočekivanu pobedu od ispostavilo se na kraju 2:0 na gostovanju kod moskovskog CSKA večeras verovatno biti najrepriziraniji na svetu.

Ne zato što je bio posebno spektakularan, već zato što ga je postigao Lu Vei, nekada najbolji strelac kineske Superlige koga baš zbog toga u Evropi prati na desetine miliona fudbalskih fanatika sa Dalekog istoka. Možda nije vrhunska klasa od igrača, ali je Espanjolova zlatna koka u marketinškom smislu, a pride i fudbaler koji doprinosi i ne kvari igru. Večeras junak plavo-belog kluba iz Espanjola. Vu Lei je uostalom večeras postao prvi kineski strelac u grupnoj fazi bilo kog evropskog takmičenja što će sasvim sigurno izazvati neverovatnu euforiju u najmnogoljudnijoj zemlji sveta.

Pobedu Španaca kasnije je samo potvrdio Viktor Kampucano posle velike greške odbrane domaćeg tima.

U Grupi G u jednom od dva derbija u mečevima sa početkom u 18.55, Fajenord je savladao Porto sa 2:0 zahvaljujući pogotku Jensa Tornstre i slalomu Rika Karsdropa, koji je uzeo loptu na centru terena i potom nanizao petoricu protivničkih fudbalera pre no što je overio ostanak bodova u Roterdamu. Istina, moramo da se zapitamo o čemu su mislili Portovi defanzivci kad su dozvolili Karsdorpu da se ovako lako prošeta do pozicije za šut i skine ih sa prvog mesta na tabeli.

Sada je tamo Jang Bojs, koji je uspeo da okrene Glazgov Rendžer iako je fenomenalni Alfredo Morales14. golom u sezoni doveo Škote u vođstvo od 1:0. A onda nama u Srbiji dobro poznati Rože Asale, pa u 93. minutu i Kristijan Fasnaht za preokret i pobedu od 2:1. Takvom su se epilogu nadali i u beogradskom revanšu sa Crvenom zvezdom u baražu za plasman u Ligu šampiona, ali protiv srpskog prvaka im nije pošlo za rukom ono što su uradili u duelu sa Glazgovom. Tad je Zvezda odolela i sa remijem od 1:1 poslala Švajcarce u Ligu Evrope.

Inače, ovaj je meč nama u Srbiji bio posebno zanimljiv i zbog toga što nas Škoti i Švajcarci jure na Uefinoj rang listi. I na prvi pogled se čini da nam ovakav rezultat ide na ruku.

Drugi od dva derbija u terminu od 18.55 igrao se u Grupi K, u prvom poluvremenu Vulverhemtpon nije uspeo ni da šutne u Bešiktaševog gola – to mu se desilo samo još jednom otkako je Nuno Espirito Santopreuzeo ekipu 2017. godine – ali je zato u trećem minutu nadoknade Vili Boli na pas Rubena Nevesapogodio za 1:0.

Međutim, ništa još nisu uradili Vulvsi, pošto je su sa ova tri boda tek treći na tabeli. Ispred je Braga i neočekivano Slovan iz Bratislave, koji je na Munisipalu, nešto nalik Volfzbergeru, potvrdio da nije čudo od jedne utakmice. Slovaci su u prvom kolu otresli Bešiktaš sa 4:2, da bi se u Bragi dva puta vraćali iz mrtvih i na kraju izborili za časnih 2:2.

Potez utakmice je ipak pripao Portugalcima, kakva je to bila strela Braginog Galena...

LIGA EVROPE, 2. kolo:

Grupa G

Fejenord – Porto 2:0 (0:0)
/Turnstra 49, Karsdorp 80/

Jang Bojs – Rendžers 2:1 (0:1)
/Asale 50, Fašnaht 90+3 - Morelos 44/

TABELA: Porto 3, Rendžers 3, Jang bojs 3, Fejnord 3.

Grupa H

CSKA Moskva – Espanjol 0:2 (0:0)
/Lei 64, Kampuzano 90+5/

Ferencvaroš – Ludogorec 0:3 (0:2)
/Lukoki 1, Forster 40, 64/

TABELA: Ludogorec 6, Espanjol 4, Ferencvaroš 1, CSKA 0.

Grupa I

Oleksandrija – Gent 1:1 (0:1)
/Sitalo 61 - Depoitr 6/

Sent Etjen – Volfzburg 1:1 (1:1)
/Kolodžejčak 13 - Vilijam 15/

TABELA: Volfsburg 4, Gent 4, Sent Etjen 1, Oleksandrija 1.

Grupa J

Bašakšehir – Borusija Menhengladbah 1:1 (0:0)
/Višća 55 - Herman 90+1/

Volfzberger – Roma 1:1 (0:1)
/Lindl 51 - Spinacola 27/

TABELA: Volfsberger 4, Roma 4, Borusija 1, Bašakšehir 1.

Grupa K

Bešiktaš – Vulverhempton 0:1 (0:1)
/Boli 90+3/

Braga – Slovan Bratislava 2:2 (1:1)
/Vijana 31, Galeno 63 - Šporar 45+4, Vijana 87ag/

TABELA: Slovan 4, Braga 4, Vulverhempton 3, Bešiktaš 0.

Grupa L

Astana – Partizan 1:2 (0:1)
/Sigurjonson 85 - Sadik 29, 73/

AZ Alkmar – Mančester junajted 0:0

TABELA: Partizan 4, Junajted 4, AZ 2, Astana 0.

Od 21.00

Grupa A

Sevilja – APOEL
Didelanž – Karabag

TABELA: Sevilja 3, Didelanž 3, APOEL 0, Karabag 0.

Grupa B

Lugano – Dinamo Kijev
Malme – Kopenhagen

TABELA: Kopenhagen 3, Dinamo Kijev 3, Lugano 0, Malme 0.

Grupa C

Krasnodar – Hetafe
Trabzonspor – Bazel

TABELA: Bazel 3, Hetafe 3, Trabzon 0, Krasnodar 0.

Grupa D

Rozenborg – PSV Ajndhoven
Sporting Lisabon – LASK Linc

TABELA: PSV 3, LASK 3, Sporting 0, Rozenborg 0.

Grupa E

Seltik – Kluž
Lacio – Ren

TABELA: Kluž 3, Seltik 1, Ren 1, Lacio 0.

Grupa F

Arsenal – Standard Lijež
Gimaraeš – Ajntraht Frankfurt

TABELA: Arsenal 3, Standard 3, Gimaraeš 0, Ajntraht 0.

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar