Састанак Црнадак-Кавалец: Изборни закон измијенити

Министар спољних послова БиХ Игор Црнадак примио је у наступну посјету шефа Мисије Организације за европску безбједност и сарадњу (ОЕБС) у БиХ амбасадорицу Кетлин Кавалец.

Босна и Херцеговина 03.10.2019 | 16:09
Састанак Црнадак-Кавалец: Изборни закон измијенити
Црнадак је честитао амбасадорици Кавалец на именовању на позицију шефа Мисије ОЕБС у БиХ и пожелио јој успјех у даљњем раду. Захвалио се на дугогодишњој подршци коју Мисија ОЕБС у БиХ пружа значајном броју пројеката у БиХ.

На састанку је било ријечи о актуелној политичкој ситуацији у БиХ, европским интеграцијама, реформским процесима, с нагласком на измјене Изборног закона те слободи медија.

Министар Црнадак је нагласио како је потребно што прије измијенити Изборни закон БиХ у дијелу изборног процеса на који је указала Канцеларија ОЕБС за демократске институције и људска права (ОДИХР) у извјештају о одржаним Општим изборима у БиХ 2018. године, како би се у будућности онемогућиле нерегуларности забиљежене током Општих избора прошле године и испоштовала изборна воља грађана.



Упозорио је да се у БиХ током изборног процеса више не смије десити да бирачи буду изложени застрашивањима, уцјенама и пријетњама, као и да јавни РТВ сервис буде у функцији политичара или политичке странке, што је наведено у извјештају ОДИХР.

Шеф Мисије ОЕБС Кавалец је истакла да постоји много програма и активности које ОЕБС наставља проводити у БиХ у многим областима, као што су владавина права, људска права, образовање, безбједност и сарадња, како би помогли БиХ у реформским процесима.

Саговорници су се сложили да неформирање власти представља препреку за све реформе које БиХ треба имплементирати на путу ка европским интеграцијама.

(Српскаинфо)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Последњи кинески цар

03.10.2019 15:29

Повећати цензус или изборни праг на 5% чиме се рјешити малих партија које касније представљају трговачка друштва, поготово на локалном нивоу. Преференцијалне листе оставити, али дати могућност да се може дати највише један или два префернцијална гласа. Тиме спријечити "гласање након гласања", јер већина бирачких одбора по договору гласа након бројања тако да на гласачким листићима додаје преференцијалне гласове "x-ове" одређеним кандидатима своје партије. Увести обавезно други круг код избора начелника општине, предсједника РС и члана предсједништва БиХ. Увести обавезан видео надзор на сваком гласачком мјесту ако се већ није у стању обезбједити скенирање гласачких листића. Мислим да се са овим измјенама може подобро побољшати регуларност изборног процеса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

објективно сагледано

03.10.2019 16:55

Под обавезно!

Name

Сејдиц Финци

03.10.2019 23:03

Никада се неце десити јер ХДЗ И СДА имају потпуно супротне ставове.

Name

Титаник

04.10.2019 04:07

Какви су преваранти у политици нама треба ригорознији изборни закон него у ЕУ . Са оваквим правилима опозиција нема шансе да преузме власт ни за 100 година.

ОДГОВОРИТЕ