Sastanak Crnadak-Kavalec: Izborni zakon izmijeniti

Ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak primio je u nastupnu posjetu šefa Misije Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) u BiH ambasadoricu Ketlin Kavalec.

Bosna i Hercegovina 03.10.2019 | 16:09
Sastanak Crnadak-Kavalec: Izborni zakon izmijeniti
Crnadak je čestitao ambasadorici Kavalec na imenovanju na poziciju šefa Misije OEBS u BiH i poželio joj uspjeh u daljnjem radu. Zahvalio se na dugogodišnjoj podršci koju Misija OEBS u BiH pruža značajnom broju projekata u BiH.

Na sastanku je bilo riječi o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, evropskim integracijama, reformskim procesima, s naglaskom na izmjene Izbornog zakona te slobodi medija.

Ministar Crnadak je naglasio kako je potrebno što prije izmijeniti Izborni zakon BiH u dijelu izbornog procesa na koji je ukazala Kancelarija OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) u izvještaju o održanim Opštim izborima u BiH 2018. godine, kako bi se u budućnosti onemogućile neregularnosti zabilježene tokom Opštih izbora prošle godine i ispoštovala izborna volja građana.



Upozorio je da se u BiH tokom izbornog procesa više ne smije desiti da birači budu izloženi zastrašivanjima, ucjenama i prijetnjama, kao i da javni RTV servis bude u funkciji političara ili političke stranke, što je navedeno u izvještaju ODIHR.

Šef Misije OEBS Kavalec je istakla da postoji mnogo programa i aktivnosti koje OEBS nastavlja provoditi u BiH u mnogim oblastima, kao što su vladavina prava, ljudska prava, obrazovanje, bezbjednost i saradnja, kako bi pomogli BiH u reformskim procesima.

Sagovornici su se složili da neformiranje vlasti predstavlja prepreku za sve reforme koje BiH treba implementirati na putu ka evropskim integracijama.

(Srpskainfo)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Poslednji kineski car

03.10.2019 15:29

Povećati cenzus ili izborni prag na 5% čime se rješiti malih partija koje kasnije predstavljaju trgovačka društva, pogotovo na lokalnom nivou. Preferencijalne liste ostaviti, ali dati mogućnost da se može dati najviše jedan ili dva preferncijalna glasa. Time spriječiti "glasanje nakon glasanja", jer većina biračkih odbora po dogovoru glasa nakon brojanja tako da na glasačkim listićima dodaje preferencijalne glasove "x-ove" određenim kandidatima svoje partije. Uvesti obavezno drugi krug kod izbora načelnika opštine, predsjednika RS i člana predsjedništva BiH. Uvesti obavezan video nadzor na svakom glasačkom mjestu ako se već nije u stanju obezbjediti skeniranje glasačkih listića. Mislim da se sa ovim izmjenama može podobro poboljšati regularnost izbornog procesa.

ODGOVORITE
Name

objektivno sagledano

03.10.2019 16:55

Pod obavezno!

Name

Sejdic Finci

03.10.2019 23:03

Nikada se nece desiti jer HDZ I SDA imaju potpuno suprotne stavove.

Name

Титаник

04.10.2019 04:07

Какви су преваранти у политици нама треба ригорознији изборни закон него у ЕУ . Са оваквим правилима опозиција нема шансе да преузме власт ни за 100 година.

ODGOVORITE