Влада Српске: Утврђен приједлог ребаланса буџета

Влада Републике Српске утврдила је данас Приједлог ребаланса буџета Српске за ову годину у износу 3,316 милијарди КМ, што је за 60,6 милиона КМ или 1,9 одсто више од првобитно усвојеног буџета.

Република Српска 03.10.2019 | 15:35
Влада Српске: Утврђен приједлог ребаланса буџета
Циљ ребаланса буџета јесте да из вишка остварених прихода буде омогућена реализација капиталних инвестиција, као и измирење обавеза у складу са законским прописима и динамиком њиховог доспијећа, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе са јавношћу.

Приходи и примици за нефинансијску имовину планирани Приједлогом ребаланса буџета за ову годину износе 2,848 милијарди КМ, што представља повећање од 52,4 милиона КМ, односно 1,9 одсто у односу на буџет за 2019.

Најзначајнија повећања на приходовној страни односе се на приходе од доприноса за пензијско инвалидско осигурање за 19 милиона КМ, накнаде за организовање игара на срећу за 10,4 милиона КМ, пореза на добит за 9,8 милиона КМ и пореза на доходак за 7,2 милиона КМ.

Осим тога, повећани су примици од наплате датих зајмова у износу 8,2 милиона КМ.

На расходовној страни повећана су лична примања за 7,3 милиона КМ, првенствено због повећања накнада и плата појединим категоријама запослених у полицији и правосуђу.

Увећане су и дознаке на основу пензијског осигурања за 12 милиона КМ због ванредног усклађивања и раста пензија од два одсто у току године, а чија примјена је почела од 2. јула.

Издаци за нефинансијску имовину увећани су за 16,7 милиона КМ, а узимајући у обзир и уштеде на појединим позицијама у оквиру ове групе расхода обезбијеђена су средства за значајне капиталне инвестиције.

Приједлогом ребаланса овогодишњег буџета планиран је буџетски суфицит у износу 67,6 милиона КМ.

Влада Српске утврдила је и Приједлог закона о измјенама Закона о извршењу буџета Републике Српске за 2019. годину.

Будући да је буџетски оквир Приједлогом ребаланса буџета увећан у односу на усвојени буџет Српске за ову годину потребно је прилагодити члан 2. Закона о извршењу републичког буџета тако да се средства распоређују буџетским корисницима на основу Одлуке о усвајању Приједлога ребаланса буџета.

(Срна)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

шофер

03.10.2019 14:03

Па јадни не били, врацајте те дугове ако имате икаква виска! А то тек сто је за Риплија, висак

ОДГОВОРИТЕ
Name

Робин Худ

03.10.2019 18:00

Е сад је дефинитивно потврђено...!!! Он доноси одлуке с Бисерком,а Саобрачајац мора обезбиједити да до ребаланса буџета дође! Јер велики воле је одлучио плате повећати јавном сектору....министри они су ту да чине декор,јер само Саобрачајац прича......

ОДГОВОРИТЕ