Vlada Srpske: Utvrđen prijedlog rebalansa budžeta

Vlada Republike Srpske utvrdila je danas Prijedlog rebalansa budžeta Srpske za ovu godinu u iznosu 3,316 milijardi KM, što je za 60,6 miliona KM ili 1,9 odsto više od prvobitno usvojenog budžeta.

Republika Srpska 03.10.2019 | 15:35
Vlada Srpske: Utvrđen prijedlog rebalansa budžeta
Cilj rebalansa budžeta jeste da iz viška ostvarenih prihoda bude omogućena realizacija kapitalnih investicija, kao i izmirenje obaveza u skladu sa zakonskim propisima i dinamikom njihovog dospijeća, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću.

Prihodi i primici za nefinansijsku imovinu planirani Prijedlogom rebalansa budžeta za ovu godinu iznose 2,848 milijardi KM, što predstavlja povećanje od 52,4 miliona KM, odnosno 1,9 odsto u odnosu na budžet za 2019.

Najznačajnija povećanja na prihodovnoj strani odnose se na prihode od doprinosa za penzijsko invalidsko osiguranje za 19 miliona KM, naknade za organizovanje igara na sreću za 10,4 miliona KM, poreza na dobit za 9,8 miliona KM i poreza na dohodak za 7,2 miliona KM.

Osim toga, povećani su primici od naplate datih zajmova u iznosu 8,2 miliona KM.

Na rashodovnoj strani povećana su lična primanja za 7,3 miliona KM, prvenstveno zbog povećanja naknada i plata pojedinim kategorijama zaposlenih u policiji i pravosuđu.

Uvećane su i doznake na osnovu penzijskog osiguranja za 12 miliona KM zbog vanrednog usklađivanja i rasta penzija od dva odsto u toku godine, a čija primjena je počela od 2. jula.

Izdaci za nefinansijsku imovinu uvećani su za 16,7 miliona KM, a uzimajući u obzir i uštede na pojedinim pozicijama u okviru ove grupe rashoda obezbijeđena su sredstva za značajne kapitalne investicije.

Prijedlogom rebalansa ovogodišnjeg budžeta planiran je budžetski suficit u iznosu 67,6 miliona KM.

Vlada Srpske utvrdila je i Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o izvršenju budžeta Republike Srpske za 2019. godinu.

Budući da je budžetski okvir Prijedlogom rebalansa budžeta uvećan u odnosu na usvojeni budžet Srpske za ovu godinu potrebno je prilagoditi član 2. Zakona o izvršenju republičkog budžeta tako da se sredstva raspoređuju budžetskim korisnicima na osnovu Odluke o usvajanju Prijedloga rebalansa budžeta.

(Srna)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

šofer

03.10.2019 16:03

Pa jadni ne bili, vracajte te dugove ako imate ikakva viska! A to tek sto je za Riplija, visak

ODGOVORITE
Name

Robin Hud

03.10.2019 20:00

E sad je definitivno potvrđeno...!!! On donosi odluke s Biserkom,a Saobračajac mora obezbijediti da do rebalansa budžeta dođe! Jer veliki vole je odlučio plate povećati javnom sektoru....ministri oni su tu da čine dekor,jer samo Saobračajac priča......

ODGOVORITE