Хрвати желе у Токио 2020. године!

И обезбедили су новац за квалификациони турнир! Влада Републике Хрватске одобрила је тамошњем кошаркашком савезу кандидатуру за организацију једног од четири турнира.  Хрвати обезбедили 3. 000. 000 € за ОИ квалификациони турнир! Уколико им прође кандидатура, такмичење ће се играти идућег јуна у Сплиту.

Кошарка 04.10.2019 | 14:01
Хрвати желе у Токио 2020. године!
После Литваније, Грчке, Србије, Турске и Пољске, у ред за организацију квалификационог турнира кошаркаша за Олимпијске игре стала је и Хрватска!

Према сазнањима портала "спортклуб.хр", Влада Републике Хрватске одобрила је кандидатуру Хрватског кошаркашког савеза и спремна је да издвоји око три милиона евра, на колико су процењени трошкови организације.

Ако би ФИБА доделила Хрватској један од четири турнира, он би био одржан у "Спаладијум Арени" у Сплиту.

Квалификације за ОИ биће на програму од 6. до 12. јула.

Домаћини турнира биће познати 15. новембра, а онда ће уследити жреб, којим ће по континенталном "кључу" бити формиране четири групе од по шест репрезентација.

Један турнир готово сигурно ће организовати Канада, а европским земљама требало би да буду додељена најмање два.

Квалификациони турнир за Олимпијске игре у Токију наредне године ноћна су мора за све кошаркашке репрезентације које још нису успеле да обезбеде визу.

За преостала четири од укупно 12 места бориће се, између осталих и српски тим, тако да је одмах након "неуспеха" на Мундобаскету кренуло и лобирање да се турнир организује код нас, као пре четири године. Али, од тада стиже само мук из КСС, али и власти која би требала да обезбеди финансије. И док се овде ћути, наше комшије раде.

Наиме, како пише Спортклуб, хрватска Влада је обезбедила гаранције о уплати три милиона евра потребних за домаћинство европског турнира. Од ове суме 2,3 милиона остаје Фиби за котизацију, а само 700.000 за организацију самог такмичења. Када се овако поставе ствари, делује као да је Фиба ово све намерно закомпликовала не би ли профитирала. Мечеви би се играли у сплитској Спаладијум арени.

Но, било како било, Хрвати су сада у великој предности пошто ће се о домаћинству квалификација одлучивати већ 15. новембра. Верује се, пак да ова сума неће бити довољна, пошто је Србију квалификациони турнир пре три године коштао 3,2 милиона евра, те се сада очекује да трошкови организације пређу далеко ту суму. Управо зато се земље баш и не "отимају" око ње, иако су се одмах након Мундобаскета "јавили" Турци, Пољаци, Литванци, Грци... Европи би требала да припадну два места у Токију, а могуће и чак три.

У квалификацијама, које ће се одржати наредног јуна учествоваће 24 тима подељена у четири групе са по шест учесника. Преко Мундобаскета је пласман на турнире обезбедило 16 репрезентација, а још осам добија вајлд карте (по два из сваке континенталне зоне).

Учешће на Олимпијским играма у Токију идуће године из Европе су обезбедили Шпанија и Француска, са америчког континента Аргентина и САД, из Африке Нигерија, из Азије Иран и на крају Аустралија као представник Океаније. Уз домаћина Јапан, то је осам од 12 коначних учесника Игара.

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар