Hrvati žele u Tokio 2020. godine!

I obezbedili su novac za kvalifikacioni turnir! Vlada Republike Hrvatske odobrila je tamošnjem košarkaškom savezu kandidaturu za organizaciju jednog od četiri turnira.  Hrvati obezbedili 3. 000. 000 € za OI kvalifikacioni turnir! Ukoliko im prođe kandidatura, takmičenje će se igrati idućeg juna u Splitu.

Košarka 04.10.2019 | 14:01
Hrvati žele u Tokio 2020. godine!
Posle Litvanije, Grčke, Srbije, Turske i Poljske, u red za organizaciju kvalifikacionog turnira košarkaša za Olimpijske igre stala je i Hrvatska!

Prema saznanjima portala "sportklub.hr", Vlada Republike Hrvatske odobrila je kandidaturu Hrvatskog košarkaškog saveza i spremna je da izdvoji oko tri miliona evra, na koliko su procenjeni troškovi organizacije.

Ako bi FIBA dodelila Hrvatskoj jedan od četiri turnira, on bi bio održan u "Spaladijum Areni" u Splitu.

Kvalifikacije za OI biće na programu od 6. do 12. jula.

Domaćini turnira biće poznati 15. novembra, a onda će uslediti žreb, kojim će po kontinentalnom "ključu" biti formirane četiri grupe od po šest reprezentacija.

Jedan turnir gotovo sigurno će organizovati Kanada, a evropskim zemljama trebalo bi da budu dodeljena najmanje dva.

Kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre u Tokiju naredne godine noćna su mora za sve košarkaške reprezentacije koje još nisu uspele da obezbede vizu.

Za preostala četiri od ukupno 12 mesta boriće se, između ostalih i srpski tim, tako da je odmah nakon "neuspeha" na Mundobasketu krenulo i lobiranje da se turnir organizuje kod nas, kao pre četiri godine. Ali, od tada stiže samo muk iz KSS, ali i vlasti koja bi trebala da obezbedi finansije. I dok se ovde ćuti, naše komšije rade.

Naime, kako piše Sportklub, hrvatska Vlada je obezbedila garancije o uplati tri miliona evra potrebnih za domaćinstvo evropskog turnira. Od ove sume 2,3 miliona ostaje Fibi za kotizaciju, a samo 700.000 za organizaciju samog takmičenja. Kada se ovako postave stvari, deluje kao da je Fiba ovo sve namerno zakomplikovala ne bi li profitirala. Mečevi bi se igrali u splitskoj Spaladijum areni.

No, bilo kako bilo, Hrvati su sada u velikoj prednosti pošto će se o domaćinstvu kvalifikacija odlučivati već 15. novembra. Veruje se, pak da ova suma neće biti dovoljna, pošto je Srbiju kvalifikacioni turnir pre tri godine koštao 3,2 miliona evra, te se sada očekuje da troškovi organizacije pređu daleko tu sumu. Upravo zato se zemlje baš i ne "otimaju" oko nje, iako su se odmah nakon Mundobasketa "javili" Turci, Poljaci, Litvanci, Grci... Evropi bi trebala da pripadnu dva mesta u Tokiju, a moguće i čak tri.

U kvalifikacijama, koje će se održati narednog juna učestvovaće 24 tima podeljena u četiri grupe sa po šest učesnika. Preko Mundobasketa je plasman na turnire obezbedilo 16 reprezentacija, a još osam dobija vajld karte (po dva iz svake kontinentalne zone).

Učešće na Olimpijskim igrama u Tokiju iduće godine iz Evrope su obezbedili Španija i Francuska, sa američkog kontinenta Argentina i SAD, iz Afrike Nigerija, iz Azije Iran i na kraju Australija kao predstavnik Okeanije. Uz domaćina Japan, to je osam od 12 konačnih učesnika Igara.

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar