Прича и најава - ЕЛ: Креће оно право...

Барселона потрошила огроман новац, никад веће промене у ЦСКА, Жоц као и увек вреба титулу! Доста клубова са великим амбицијама улази у нову, чини се никад неизвеснију сезону. . .

Кошарка 03.10.2019 | 14:39
Прича и најава - ЕЛ: Креће оно право...
Корак по корак, Евролига сваке године поприма потпуно другачији облик. Оним правим љубитељима кошарке то се ни најмање не допада, јер такмичење све више иде ка некој врсти затвореног система. А ништа другачије неће бити ни ове сезоне. Иако ће у оптицају бити рекордан наградни фонд и број клубова повећан на 18, шанса да се неки од клубова из условно речено „мањих“ лига докопа овог такмичења наставља да се смањује. Све је додатно подгрејала информација да ће ускоро и један клуб из Лондона добити дугорочну лиценцу за учешће у Евролиги.

За то време, АБА лига ће и даље моћи да купи „мрвице“, пошто је Ђорди Бертомеу најавио да ће од три вајлдкарда колико ће их бити у оптицају почев од ове године, Јадран имати право „пречег учешћа“. Иако то наравно не гарантује да ће клубови са простора бивше Југославије имати учесника у свакој наредној сезони, екипе из региона ће на сваки могући начин покушати да се изборе за место међу најбољима. На овај или онај начин.

Ове године, част да представља Србију, али и регионалну кошарку у Евролиги имаће Црвена звезда која је то место изборила победом над екипом Будућности из Подгорице у прошлогодишњем узбудљивом финалу АБА лиге, које су обележиле велике тензије. Црвено-бели су након пет утакмица ипак успели да сломе отпор састава из црногорске престонице и да поново у своје витрине донесу трофеј намењен регионалном прваку.

Као што је добро познато, Црвена звезда се у минулом прелазном року „опасно“ појачала. У клуб су дошла нека стара лица, али ако је судити по учешћу црвено-белих на минулом Суперкупу АБА лиге у Загребу, још увек није све „кликнуло“ и дошло на своје место. Показало се да ће Џејмс Гист бити један од носилаца игре уз Лоренца и Дерика Брауна, а чека се да поново „проради“ Чарлс Џенкинс и да својим одличним потезима у транс баци на хиљаде навијача у „Штарк Арени“ ове сезоне. Наравно, из црвено-белог табора очекују да се клуб до самог краја бори за пласман у Топ 8 фазу што неће бити лак залогај, али би Звезда управо на карту публике тамо на крају ипак могла да се нађе.

Пред почетак сваке сезоне увек се запитамо да ли ће прошлогодишњи освајач успети да одбрани титулу. Ове то питање озбиљно морамо и да подебљамо, јер је ЦСКА из Москве овог лета прошао кроз највеће промене у последњих неколико година. Неће бити исто гледати Армејце без Нанда де Колоа, Корија Хигинса и Серхија Родригеза, али њих ће достојно покушати да замене Коста Куфос, Мајк Џејмс и Јанис Стрелнијекс. Иако објективно гледано ослабљени улазе у нову сезону, Московљани ће поново бити једни од фаворита за улазак у саму завршницу. Гарант свега тога је Димитрис Итудис који ће ове, али и наредне сезоне седети на клупи овог састава.

Одмах иза ваља бацити око и на Анадолу Ефес који ће као и претходне сезоне предводити српски плејмејкер, Васа Мицић. Уз њега, у клубу су остали и Шејн Ларкин, Брајант Данстон, Крунослав Симон и Догуш Балбај, па можемо рећи да је окосница тима у односу на минулу годину сачувана. Уз долазак Криса Синглтона, Ефес делује сасвим солидно и ове године, па место међу најбољих осам не би требало да им „виси“.

Место у самој завршници као и сваке године пикирају Реал Мадрид, Барселона и Фенербахче. Ништа другачије неће бити ни овог пута, пошто је иза сва три клуба изузетно успешан прелазни рок. Додуше, Краљевићи су ту и понајмање пазарили, али предвођени „финалним“ аргентинским дуом који ће читнити Факундо Кампацо и Николас Лапровитола могу покушати да се изборе за пласман на Фајнал фор.

Што се Фенербахчеа тиче, Жељко Обрадовић у припремном периоду неће моћи да буде задовољан учињеним, али с обзиром на то да је клуб задржао окосницу из претходне сезоне то само по себи гарантује да ће жуто-плави бити пројектовани за место међу најбољих осам. Барселона је ту дефинтивно и највише потрошила овог лета, узимајући у обзир да су у тим дошла два појачања из НБА лиге - Никола Миротић и Алекс Абринес. Још лепше вести за навијаче каталонског клуба су останак Томаса Ертела и Виктора Клавера, што одмах подиже лествицу за који ниво више када је реч о очекивањима за предстојећу такмичарску годину.

Наравно, доста занимљиво биће видети како ће се у такмичењу снаћи прошлогодишњи финалисти Еврокупа, Валенсија и Алба из Берлина, као и Зенит који је путем специјалне позивнице испред београдског Партизана „зарадио“ учешће у Евролиги. И док је руски тим потрошио велику количину новца за појачања (у клуб је дошло чак 11 кошаркаша), Валенсија и Алба су се углавном трудили да задрже тим из претходне сезоне на окупу. Додуше, ни они нису седели скрштених руку, па су Шпанци између осталог у састав довели Вању Маринковића и Брока Мотума, док је у Берлин слетео шведски репрезентативац Маркус Ериксон.

Велике планове за нову сезону имају и Олимпија из Милана. Химки из Москве и Басконија. Заједничко за ову четворку је чињеница да су ушли у велику реконструкцију, што би са једне стране могло да их пољуља, али са друге да доведе до изненађења и пласмана бољег него што се то првобитно предвиђало.

Италијани су ту можда и највише мењали. Након фијаска на крају претходне такмичарске сезоне, неуспеха да се пласирају међу осам најбољих у Евролиги и испадања у полуфиналу италијанске Леге А од Динамо Сасарија у три утакмице, читаво руководство дигло је сидро. На чело клуба сели су нови људи, а на клупу је доведен легендарни Еторе Месина који није чекао ни секунд да крене у велики поход на појачања. Арон Вајт, Шелвин Мак и Серхио Родригез су само нека од имена која ћемо ове сезоне гледати у Арманијевом дресу, који ће уз искуство Владимира Мицова покушати да овај пут не поклекне када то буде било најбитније.

Бајерн из Минхена је успео да у своје редове доведе Грега Монроа из НБА лиге, али и Матијаса Лесора из Уникахе. Српски двојац Владимир Лучић - Стефан Јовић више неће заједно функционисати на паркету, пошто је српски бек напустио клуб и решио да потражи срећу у Химкију из Москве. Но, Дејан Радоњић може да буде задовољан саставом који има на располагању и треба очекивати од Бавараца да се ове сезоне нешто озбиљније укључе у борбу за пласман у Топ 8 фазу такмичења.

Већ поменути Химки ће уз долазак Стефана Јовића морати да води рачуна о томе како ће у састав укомпоновати и кошаркаше као што су Тимофеј Мозгов, Девин Букер, Јонас Јеребко и Даирис Бертанс. Јасно је да су Московљани овога пута нешто озбиљније прионули задатак у прелазном року и за разлику од претходне сезоне када су били близу самом дну табеле, ове године би могли да се мирно сместе негде у њеној средини, па чак и да се укључе у борбу за пласман међу најбољих осам.

Басконија је уз ЦСКА из Москве можда и највише „осакаћена“, пошто су састав у међувремену напустили Марселињо Уертас, Јоханес Фојтман и Венсан Поарије. Као замене су доведени кошаркаши који не спадају баш у сам крем европске и светске кошарке, па тим из Баскије овога пута игра на нешто ризичнију карту. Можда се прошлогодишњем домаћину Фајнал фора то и исплати.

Можда и највећа мистерија су грчки клубови - Олимпијакос и Панатинаикос. Опхрвани међусобним свађама и оптужбама, два највећа састава из Хеладе улазе у нову такмичарску сезону са мешовитим амбицијама. Пирејци ће фактички ове године играти само у Евролиги, пошто ће се у другој лиги грчке такмичити резервни састав овог клуба. Велики број кошаркаша је напустио клуб, али су у њему остали наш Никола Милутинов , као и сада већ легендарни Василис Спанулис. Једино „озбиљније“ појачање представља долазак Миндаугаса Кузминскаса, па је тешко веровати да би овај састав могао да се бори за неки већи пласман у елитном кошаркашком такмичењу.

Панатинаикос је нешто озбиљније приступио послу, па су у тим доведени Весли Џонсон из Вашингтон Визардса, али и Џимер Фредет из Финикса. Они су се и током минулог припремног периода показали као силе на терену, што може охрабрујуће да делује на Агириса Педулакиса, повратника на клупу Зелених.

За крај, из сенке ће своју шансу вребати Асвел, Макаби и Жалгирис. Од ових тимова у текућој сезони нико не очекује неке велике ствари, али далеко од тога да ће бити закуцани за само дно табеле. Саставу из Лиона „нови живот“ удахнуо је власник клуба Тони Паркер, Израелци ће уз помоћ Квинсија Ејсија и Тајлера Дорсија покушати да се умешају у неку озбиљнију борбу за одлазак у Топ 8 фазу, док је Жалгирис стандардно добар и појачан Џоком Лендејлом и Зеком Ледејом уз ватрену кошаркашку публику може да се нада неком новом чуду.

ПРЕГЛЕД ПОЈАЧАЊА

АЛБА БЕРЛИН

ДОШЛИ: Тајлер Кавано (Јута Џез), Макај Мејсон (Бејлор), Маркус Ериксон (Гран Канарија)

ПРОДУЖИЛИ УГОВОР: Пејтон Сива (две године), Нилс Гифи (две године), Лук Сикма (четири године), Аито Рененсеш (тренер, годину дана)

ОТИШЛИ: Јошико Саибу (Телеком Бон), Денис Клифорд (Игокеа), Хант Бенет (Гетинген), Франц Вагнер (Мичиген), Дерик Волтон (слободан играч)

АНАДОЛУ ЕФЕС

ДОШЛИ: Алек Питерс (ЦСКА Москва), Толга Геџим (Бандирма), Крис Синглтон (Барселона)

ПРОДУЖИЛИ УГОВОР: Шејн Ларкин (једна + једна година), Василије Мицић (две године), Брајант Данстон (две године), Крунослав Симон (две године), Догуш Балбај (две године), Ергин Атаман (тренер, две године)

ОТИШЛИ: Дерик Браун (Црвена звезда), Метечан Бирсен (Пинар Каршијака), Брок Мотум (Валенсија), Онуралп Битим (Пинар Каршијака)

ОЛИМПИЈА МИЛАНО

ДОШЛИ: Арон Вајт (Жалгирис), Шелвин Мек (Шарлот Хорнетс), Мајкл Рол (Макаби Тел Авив), Рикардо Морашини (Бриндизи), Паул Билига (Венеција), Серхио Родригез (Олимпија Милано), Еторе Месина (тренер, Сан Антонио Спурс)

ПРОДУЖИЛИ УГОВОР: Владимир Мицов (две године), Андреа Ћинћарини (три године)

ОТИШЛИ: Ален Омић (Хувентуд), Куртис Џерелс (Динамо Сасари), Мајк Џејмс (ЦСКА Москва), Џејмс Нунали (Шангај Донгфенг), Миндаугас Кузминскас (Олимпијакос), Симоне Фонтекијо (Ређо Емилија), Симоне Пијанђани (тренер, слободан агент)

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА

ДОШЛИ: Дерик Браун (Анадолу Ефес), Лоренцо Браун (Торонто Рапторс), Огњен Кузмић (Реал Мадрид), Чарлс Џенкинс (Химки Москва), Џејмс Гист (Панатинаикос), Марко Павићевић (ФМП Железник)

ПРОДУЖИЛИ УГОВОР: Били Берон (једна година), Мухамед Фаје (једна година), Стратос Перпероглу (једна година), Филип Човић (две године), Бориша Симанић (две године), Огњен Добрић (две године), Бранко Лазић (три године)

ОТИШЛИ: Мајк Цирбес (Гуангши Вејжанг), Џо Регленд (Дарушафака), Кејси Риверс (Реал Бетис), Душан Растић (Астана), Марко Кешељ (слободан играч)

ЦСКА МОСКВА

ДОШЛИ: Дарун Хилијард (Басконија), Рон Бејкер (Вашингтон Визардс), Мајк Џејмс (Олимпија Милано), Јоханес Фојтман (Басконија), Јанис Стрелнијекс (Олимпијакос), Коста Куфос (Сакраменто Кингс)

ПРОДУЖИЛИ УГОВОР: Вил Клајбурн (три године), Семен Антонов (две године), Кајл Хајнс (једна + једна година), Димитрис Итудис (тренер, две године)

ОТИШЛИ: Алек Питерс (Анадолу Ефес), Отело Хантер (Макаби Тел Авив), Нандо де Коло (Фенербахче Беко), Кори Хигинс (Барселона), Серхио Родригез (Олимпија Милано)

БАРСЕЛОНА

ДОШЛИ: Малколм Дилејни (Гуангдонг Донгуан), Брендон Дејвис (Жалгирис Каунас), Алекс Абринес (Оклахома Сити Тандер), Кори Хигинс (ЦСКА Москва), Никола Миротић (Милвоки Бакс)

ПРОДУЖИЛИ УГОВОР: Томас Ертел (две + једна година), Виктор Клавер (три године), Адам Ханга (три + једна година), Светислав Пешић (тренер, две године)

ОТИШЛИ: Кевин Серафан (Ксинђијанг Гуангхуи), Крис Синглтон (Анадолу Ефес), Јака Блажич (Цедевита Олимпија)

БАЈЕРН МИНХЕН

ДОШЛИ: Џос Хустејс (Остин Спарс), Грег Монро (Филаделфија 76ерс), Матијас Лесор (Уникаха), Демаркус Нелсон (Асвел Лион), Дијего Флакадори (Тренто), Тиџеј Бреј (Вехта), Пол Ципсер (Сан Пабло Бургос)

ПРОДУЖИЛИ УГОВОР: Владимир Лучић (три године), Алекс Кинг (три године), Нихад Ђедовић (четири године), Дејан Радоњић (тренер, једна година)

ОТИШЛИ: Девин Букер (Химки Москва), Дерик Вилијамс (Фенербахче), Немања Дангубић (Естудијантес), Милан Мачван (Токио Алварк), Брејдон Хобс (Олденбург), Стефан Јовић (Химки Москва), Робин Амаизе (Олденбург), Марвин Огунсипе (Хамбург)

ФЕНЕРБАХЧЕ БЕКО

ДОШЛИ: Дерик Вилијамс (Бајерн Минхен), Лео Вестерман (Жалгирис Каунас), Брекај Кандан (Бујукчекмече), Нандо де Коло (ЦСКА Москва)

ПРОДУЖИЛИ УГОВОР: Боби Диксон (две године), Мелих Махмутоглу (три године), Ахмет Дувериоглу (три године), Костас Слукас (три године), Ђиђи Датоме (три године), Јан Весели (три године)

ОТИШЛИ: Ерик Грин (Фуђијан Стурџенс), Јордан Минчев (Лукоил Левски), Николо Мели (Њу Орлеанс Пеликанс), Марко Гудурић (Мемфис Гризлис), Синан Гулер (Дарушафака), Банш Хершек (слободан играч), Тајлер Енис (слободан играч)

ХИМКИ МОСКВА

ДОШЛИ: Тимофеј Мозгов (Орландо Меџик), Девик Букер (Бајерн Минхен), Џереми Еванс (Дарушафака), Крис Крамер (Ритас), Евгениј Валијев (Зенит Санкт Петербург), Јонас Јеребко (Голден Стејт Вориорс), Јанис Тима (Олимпијакос), Даирис Бертранс (Њу Орлеанс Пеликанс), Стефан Јовић (Бајерн Минхен), Андреј Десијатников (Зенит Санкт Петербург), Сергеј Карасев (Зенит Санкт Петербург)

ПРОДУЖИЛИ УГОВОР: Сергеј Монија (једна година), Едор Вијалцев (једна година), Вјачеслав Зајцев (две године), Римас Куртинаитис (тренер, две године)

ОТИШЛИ: Малколм Томас (Шанкси), Чарлс Џенкинс (Црвена звезда), Џордан Мики (Реал Мадрид), Тони Крокер (Пинар Каршијака), Стефан Марковић (Виртус Болоња), Андреј Зубков (Зенит Санкт Петербург), Ендру Херисон (слободан играч)

БАСКОНИЈА

ДОШЛИ: Пијерија Анри (Уникс Казањ), Ник Стаускас (Кливленд Кавалирс), Мајкл Ерик (Дарушафака), Ахил Полонара (Динамо Сасари), Јусуфа Фол (Стразбур)

ПРОДУЖИЛИ УГОВОР: Лука Вилдоса (пет година)

ОТИШЛИ: Дарун Хилијард (ЦСКА Москва), Марселињо Уертас (Иберостар Тенерифе), Јоханес Фојтман (ЦСКА Москва), Венсан Поарије (Бостон Селтикс), Тадас Седекерскис (Нептунас), Џејлен Џонс (слободан играч)

АСВЕЛ ЛИОН

ДОШЛИ: Џордан Тејлор (Лимож), Тоње Џекири (Гацијантеп), Исмаел Бако (Антверпен Џајантс), Рихардс Ломаж (Вентспилс), Антоан Дио (Асвел Лион), Едвин Џексон (Будућност Воли), Метју Стразел (Еспоар Лион)

ПРОДУЖИЛИ УГОВОР: Адријан Пејн (једна година), Шарл Галију (две године), Дејвид Лајти (три године)

ОТИШЛИ: Миро Билан (Динамо Сасари), Мантас Калниетис (Локомотива Кубањ), Кадим Соу (Естудијантес), Демаркус Нелсон (Бајерн Минхен), Алфа Каба (Булазак), Ејџеј Слотер (Реал Бетис), Софијан Брики (Сен Шамон), Алексис Ажинса (слободан играч)

МАКАБИ ТЕЛ АВИВ

ДОШЛИ: Квинси Ејси (Финикс Санс), Отело Хантер (ЦСКА Москва), Тајлер Дорси (Мемфис Гризлис), Нејт Волтерс (Жалгирис), Елајџа Брајнт (Хапоел Елијат), Омри Каспи (Мемфис Гризлис), Сенди Коен (Грин Беј)

ПРОДУЖИЛИ УГОВОР: Џејк Коен (једна година), Анђело Калојаро (једна година), Тарик Блек (две године)

ОТИШЛИ: Џони О’Брајант (Локомотива Кубањ), Алекс Тајус (Уникс Казањ), Мајкл Рол (Олимпија Милано), Џереми Парго (слободан играч), Деандре Кејн (слободан играч)

ОЛИМПИЈАКОС

ДОШЛИ: Миндаугас Кузминскас (Олимпија Милано), Брендон Пол (Жејанг Шужу), Огустин Руби (Бросе Бамберг), Кевин Пантер (Виртус Болоња), Вејд Болвин (Репторс 905), Етан Хеп (Висконсин), Антонис Конијарис (ПАОК), Василис Каралампопулос (Лаврио)

ПРОДУЖИЛИ УГОВОР: Василис Спанулис (једна година), Вил Чери (једна година)

ОТИШЛИ: Брајанте Вебер (Метрополитанс), Аксел Тупан (Уникаха), Вангелис Манцарис (Уникс Казањ), Зак Ледеј (Жалгирис Каунас), Јанис Тима (Химки Москва), Јанис Стрелнијекс (ЦСКА Москва), Јоргос Богрис (Промитеас), Најџел Вилијамс-Гос (Јута Џез), Василис Толијопулос (АЕК Атина), Димитриос Аграванис (Промитеас)

ПАНАТИНАИКОС

ДОШЛИ: Тајрис Рајс (Бросе Бамберг), Џејкоб Вили (Гран Канарија), Весли Џонсон (Вашингтон Визардс), Јоанис Атинају (Фос-сур-Мер), Рајон Браун (Промитеас), Џимер Фредет (Финикс Санс), Бен Бентил (Перистери), Аргирис Педулакис (тренер, Перистери)

ПРОДУЖИЛИ УГОВОР: Јан Воугијускас (једна година), Дешон Томас (две године)

ОТИШЛИ: Кит Ленгфорд (АЕК Атина), Лукас Лекавичијус (Жалгирис Каунас), Мет Лоџески (Тофаш), Џејмс Гист (Црвена звезда), Танасис Адетокунбо (Милвоки Бакс), Шон Килпатрик (слободан играч), Рик Питино (слободан играч)

РЕАЛ МАДРИД

ДОШЛИ: Николас Лапровитола (Хувентуд), Џордан Мики (Химки Москва)

ПРОДУЖИЛИ УГОВОР: Фелипе Рејес (једна година), Фабијан Козер (три године), Џефри Тејлор (три године), Волтер Таварес (пет година), Факундо Кампацо (пет година)

ОТИШЛИ: Густаво Ајон (Зенит Санкт Петербург), Дино Радончић (Мурсија), Огњен Кузмић (Црвена звезда), Санти Јуста (Тенерифе), Клемен Препелич (Хувентуд)

ВАЛЕНСИЈА

ДОШЛИ: Џордан Лојд (Торонто), Морис Ндур (Уникс Казањ), Брок Мотум (Анадолу Ефес), Кино Колом (Бахчешир), Вања Маринковић (Партизан), Серђи Гарсија (Манреса)

ПРОДУЖИЛИ УГОВОР: Арон Дорнекамп (једна година), Фернандо Сан Еметерио (једна година), Гиљем Вивес (две године), Хауме Понсарнау (тренер, једна година)

ОТИШЛИ: Рафа Мартинез (Билбао), Вил Томас (Зенит Санкт Петербург), Тригви Хлинасон (Сарагоса), Антоан Дио (Асвел Лион), Мет Томас (Торонто Репторс)

ЖАЛГИРИС КАУНАС

ДОШЛИ: Џок Лендејл (Партизан), Каролис Лукосијунас (Шиаулијаи), Најџел Хејс (Галатасарај), Лукас Лекавичијус (Панатинаикос), Зек Ледеј (Жалгирис Каунас), Алекс Перез (Бандирма), Мартинас Гебен (Јувентус)

ПРОДУЖИЛИ УГОВОР: Артурас Милакнис (једна година), Рокас Јокубаитис (три године)

ОТИШЛИ: Паулијус Валинскас (Орелан), Мартинас Варнас (Витаутас), Арон Вајт (Олимпија Милано), Дион Томпсон (Уникаха), Нејт Волтерс (Макаби Тел Авив), Брендон Дејвис (Барселона), Лео Вестерман (Фенербахче), Донатас Сабецкис (Цибона), Гитис Машијулис (Нептунас), Антанас Кавалијаускас (пензија)

ЗЕНИТ САНКТ ПЕТЕРБУРГ

ДОШЛИ: Густаво Ајон (Реал Мадрид), Андру Албиси (Морабанк Андора), Алекс Ренфро (Партизан), Колтон Ајверсон (Иберостар Тенерифе), Антон Понкрашов (Уникс Казањ), Вил Томас (Валенсија), Матеуш Понитка (Локомотива Кубањ), Тим Абромаитис (Иберостар Тенерифе), Остин Холинс (Вехта), Андреј Зубков (Химки Москва), Дмитриј Квостов (Локомотива Кубањ)

ПРОДУЖИЛИ УГОВОР: Владислав Трушкин (две године), Антон Пушков (две године)

ОТИШЛИ: Филип Скраб (Естудијантес), Коди Милер-Мекинтајер (Цедевита Олимпија), Шон Арманд (Бахчешир), Гал Мекел (Ређо Емилија), Џејлен Рејнолдс (Жејанг Шужу), Марко Симоновић (Цедевита Олимпија), Андреј Десијатников (Химки Москва), Сергеј Карасев (Химки Москва), Џарод Утхоф (слободан играч), Вадим Панин (слободан играч).

ПАРОВИ ПРВОГ КОЛА

четвртак

Химки - Макаби 19.00
Панатинаикос - Црвена звезда 20.00
Бајерн - Армани 20.30
Реал Мадрид - Фенербахче 21.00

петак

Жалгирис - Басконија 19.00
Ефес - Барселона 19.30
Алба - Зенит 20.00
Асвел - Олимпијакос 20.45

Извор: моззартспорт

Фото: МН пресс

Коментари / 0

Оставите коментар