Веће интересовање студената за кинески него српски језик

Код нас је тренутно веће интересовање за кинески него за српски језик, који је као и историја програм од националног значаја.  

Република Српска 03.10.2019 | 08:41
Веће интересовање студената за кинески него српски језик
Борећи се да упишу што више студената неки факултети принуђени су да се отимају и за кандидате који су средњу школу завршили са просјечном оцјеном два. То није добро, јер спуштање критеријума доводи до урушавања система образовања.

Истакао је то у интервју за “Глас Српске” ректор Универзитета у Источном Сарајеву Милан Кулић, који је ту дужност преузео у понедјељак.

- На Медицинском факултету у Фочи раније смо донијели одлуку да се не може уписати нико ко има просјек из средње школе испод три. Говорили су нам да сви имају право да студирају и у праву су, али је проблем што ми тако систем образовања прилагођавамо тим студентима, што је катастрофа. Боље је и да упишемо мање студената али да буду квалитетнији - истакао је Кулић, који је седам и по година био декан Медицинског факултета у Фочи.

Он потврђује да је пет одсто мање студената на Универзитету у Источном Сарајеву ове године него лани. 

Према његовим ријечима кључни фактор за такво стање је демографија.

"На то не можемо много утицати, али на квалитет наставе сигурно можемо. Студенти радије одлазе да студирају у Београд или Нови Сад, што значи да нам је неопходна стална реформа", казао је он и додао да се у науци  промјене дешавају веома брзо и треба ићи у корак с тим.

"Код нас је тренутно веће интересовање за кинески него за српски језик, који је као и историја програм од националног значаја. Једна од варијанти је да се на те смјерове одређени период не уписују студенти или да два јавна универзитета направе договор па да на једном уписујемо једне, а на другом сљедеће године. Студијски програми као што су психологија и педагогија мораће се спајати", казао је нови ректор Универзитета у Источном Сарајеву.
 
(БН)

Коментари / 24

Оставите коментар
Name

Агросим

03.10.2019 06:53

Па наравно кад се и одредјени амбасадори на далеком истоку воде да су јос професори са сталним радним односом и пуном нормом а нису у РС вец висе од пола године....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Судија

03.10.2019 09:07

Ми смо са Додиком и СНСД странком вец банкротирали и прилицито пропали, нема ђака, студената, радника, све оде на мрски нам запад, само јос увијек остају буџетлије, иако чујемо да и он напуштају брод који тоне. Сви знамо да је укупан дуг Републике Српске скоро седам милијарди КМ, а не 5,8 милијарди.Власт у РС-у не укључује дуг здравственог система који прелази милијарду КМ. Укупно дуговање јавних здравствених установа у 2015. години износило је 513 милиона КМ, а са 31. мартом ове године износи 631 милион КМ. Када укључимо дуговања Фонда здравственог осигурања то значи да здравствени систем има дуг који прелази милијарду КМ. А Додик несто прица о самосталности РС-а, која це нам за годину тотално банкротирати, ако овако наставе да узимају кредите и урусавају јавна предузеца, која све висе тону у дубијозу и енормне дугове, који це довести ускоро до њиховог гасења, а радници це остати без посла и самим тиме отици из ове дрзаве. Ако остане ова власт са СНСД на целу слиједи нам тотални банкрот и распад РС-а. Треба обавезно подржати СДС и ПДП на наредним изборима, ако мислимо добро за грађане.

Name

Скептик

03.10.2019 06:58

Знам једну наставницу српског језика која је годинама покушавала наћи посао али безуспјешно, осим што је радила пар мјесеци на одређено. Сад има прватан бизнис-шиша псе! Узима снобовима по 50 до 100 КМ по једном шишању...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

03.10.2019 07:25

Е друзе мој, сисају нас све редом они и са разним дипломама а и без њих. Треба имати само добар фазон - с ким треба.

Name

ре

03.10.2019 10:13

Ови незаконити милијардери и милионери нису ништа направили у РС без задужени кредитни милијарди, него само брину како ће киднути за Русију Путину и однијети пљачку највећу у историји свих Српски владара.

Name

Оља

03.10.2019 07:33

Овај господин, ректор Универзитета у И. Сарајеву, је сасвим у праву. Ни у ком слуцају, никада, не би требало снизавати критеријуме јер би то било скупо плацено. Ста бисмо, осим невоље, имали од љекара који се "провукао" и има тек половицно знање (а мозда и мање) од оног сто је потребно?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Апсурди

03.10.2019 07:35

Образовни систем треба бити усклађен са привредно-пословним амбијентом, да би био адекватан и успјешан. Овдје је све накарадно постављено, поготово снижавање критерија, по свим основама, што је довело до тоталног урушавања свих виталних друштвених институција. Навод да се двојкаши и пропалице у средњој, комотно уписују на медицину и друге факултете, показује ниво полтронства високог образовања, које нас је оваквим поступцима, тотално понизило као народ. Најбољи и образовани одлазе, јер не могу наћи своје мјесто, а заузимају га разни полуписмени и куповни професори, доктори, инжињери,.. квази-интелектуалци, који ће нас довести до дна, али скроз,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

03.10.2019 09:44

Апсурди добар коментар.Замислите од једног те исток језика праве цетири и висе језика то могу само идиоти и будале да ураде и будале то да прихвате.

Name

Зока

03.10.2019 08:05

Ко це у Кину нико

ОДГОВОРИТЕ
Name

03.10.2019 08:44

Теша Тешновиц,али ти слушаш корелија и те звезде па не знаш ништа

Name

ре Зока

03.10.2019 09:03

Вараш се да неће нико у Кину. У Кини све више израста средња класа, тако да има и људи са Балкана. Највећи проблем је кинески језик.

Name

Зока

03.10.2019 10:41

Сретан вам пут у Кину момци

Name

ЗЕЦ

04.10.2019 01:20

Маните се жуте куге, нашминкана пропаганда а у сржи РОБУЈУ за хлеба И воду, средња класа у Кини су слободни робови а нижа робијаши које сада уз благослов Вучића довозе у Борски рудник да раде уместо непослушних Срба које ће ускоро да хапси кинеска полиција, Србија је постала Кинеска провинција .

Name

израелац

03.10.2019 08:17

Е мој Милораде везе ти са политиком немаш, бићемо руси, кинези и њемци...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коwалски

03.10.2019 08:35

Какво мудро промишљање. Затворити студије за српски и историју у Источном Сарајеву. тако размишљају ветеринари.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Отаџбинац

03.10.2019 10:30

КАКАВО ЗАТВАРАЊЕ ..А ЗАШТО??? ООО РЕКТОРЕ..УПАМЕТ.!!! ДА СТУДЕНТИ ИЗ ОТАЏБИНСКОГ РАТА ПРИКУПЉАЈУ МАТЕРИЈАЛ, ИСТИНУ И САМО ИСТИНУ.. ТО СЕ НЕ ЗАТВАРА--НИКАДА.....ИМАЈУ СТУДЕНТИ ИСТОРИЈЕ ДА РАДЕ ДАН-НОЋ..МОНОГРАФИЈЕ,ПУБЛИКАЦИЈЕ,СЕМИНАРСКИ РАДОВИ РАТНИХ ЈЕДИНИЦА ВРС . У ПРОТИВНОМ ДЈЕЦА ЋЕ НАМ УЧИТИ ИЗ КЊИГА ПОЗНАТИХ ПИСАЦА У БиХ ..СА РЕЦЕЗЕНТИМА ГЕНЕРАЛА тзв.АРМИЈЕ БиХ..ТО ДОЂЕ ОВАКО:ИСТОРИЈА ЗА ОСНОВНУ ШКОЛУ 2050. ЈА (МИ) БИЋУ ПОБУЊЕНИ БОСАНСКИ СРБИ..!!!

Name

Нострадамус

03.10.2019 09:41

Браво свака цаст омладино лијепо је знати кинески језик и писмо.Ако мозете и друзите се и прицајте на кинеском или било ком другом страном језику.Најбоље би вам било да овај нас језик и не користите једино тако мозете да избјегнете да вас ове насе Балканске будале праве лудима и од једног исток језика направе Српски Хрватски Бисански Црногорски јос це да нам уведу Републикосрпси и Херцеговацки или Херцегбосански.Уците кинески Њемацки Француски итд.Ја у Аустрији прицам Њемацки овде нико не прави питање засто се у Аустрији не прица Аустријски без обзира на неколико дијалеката.Јер се зна да је једини језик онај књизевни који се уци у сколи и тај се зове Њемацки.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Управо

03.10.2019 11:58

ови фак6лтети на Палама и Медицински факултет у Фочи који су основани за збрињавање професора Срба из Сарајева, много су допринијели срозавању високог школства. Снижавањем критеријума направили су инфлацију професора, инжењера и љекара и у томе се не разликују много од приватних факултета. Некада су најтежи факултети били медицински, математички и електротехнички, а сада их не завршава само онај ко баш ништа не учи и не долази на испите. Кад чујем да је неко завршио факултет на Палама или у Фочи, знам колико је сати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тако је

03.10.2019 13:28

У праву сте, све је срозано до дна. Слажем се са мишљењем, са оваквим образовним системом нема никакве будућности, шупљине су превладале у свему.

Name

Професор

03.10.2019 15:03

А ви оцито и Управо нисте били у стању заврсити ни те факултете, јер да јесте, бар мало бисте били елементарно писменији кад вец нисте интелектуално. Оцито вам је ту извор комплекса, па зато припомозите ректору да затвори Српски и Историју, па нек нам дјеци те предмете предају "уцени" Босњаци на цистом "босанском". Прихватио се ректор други дан након сто је сјео на климаву ректорску столицу УИС-а дрзавне пилитике о којој зна бас колико и ви. Јос цемо видјети хоце ли то бас тако ици како се њему "месцини".

Name

Професоре

03.10.2019 16:16

распитајте се мало какав углед имају паљански и фочански студенти. Лично знам једну професорицу српског језика којој се и дјеца смију јер пише НЕЗНАМ. Узгред, шта је то у мом коментару "неписмено"? Очигледно сте један од професора који су збринути на овим на силу отвореним факултетима који немају ни кадра ни простора за квалитетну наставу.

Name

Професор

03.10.2019 16:42

Назалост, Управо, лицно знам докторицу која није заврсила Медицински факултет у Фоци, али је немаром и незнањем убила цлана моје најузе породице. Тако да изузеци бе потврдјују васе "правило". То бисте, ако сте образовани, требало да знате. Но мозда сте Федералац - углавном и најцесце они пљују по УИС-у. Да погадјамо засто?!

Name

Ви

03.10.2019 19:11

сте, професоре, одговорни за хиперпродукцију професора српског и енглеског језика, инжењера електротехнике, љекара и да не набрајам даље. Ви сте одговорни за девалвацију факултетске дипломе и зато што никада нисте дигли глас против приватних факултета и њиховог продавања диплома, а сада кукате када вам се то ћутање обило о главу. Млади су схватили да је боље купити диплому или отићи у Њемачку него се трудити и учити па завршити на бироу. Када сте ви, као тзв. интелектуална елита, критиковали неку негативну појаву у друштву.

Name

Професор

03.10.2019 20:30

Неке тврдње су вам, Управо или Ви, на мјесту, сто јест јест! Спадам у оне који врло цесто јавно критикују, па ми се то обија о главу, али не марим. А немамо ми толику хиперпродукцију колико се то надувава - и прије рата је било теско до посла и цекало се по бироима за запосљавање, а посебно је то сада изразено у пропалом економски и морално друству. Према броју становника ми спадамо у земље са врло ниским степеном образованих и сацеликимоптерецењем и љекара и професора. У скандинавским земљама са 10-15 уценика раде позри уцитеља и њихово занимање је врло цијењено. Па сад ви оцијените у цему су разлике у образовним системима.