Veće interesovanje studenata za kineski nego srpski jezik

Kod nas je trenutno veće interesovanje za kineski nego za srpski jezik, koji je kao i istorija program od nacionalnog značaja.  

Republika Srpska 03.10.2019 | 08:41
Veće interesovanje studenata za kineski nego srpski jezik
Boreći se da upišu što više studenata neki fakulteti prinuđeni su da se otimaju i za kandidate koji su srednju školu završili sa prosječnom ocjenom dva. To nije dobro, jer spuštanje kriterijuma dovodi do urušavanja sistema obrazovanja.

Istakao je to u intervju za “Glas Srpske” rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Milan Kulić, koji je tu dužnost preuzeo u ponedjeljak.

- Na Medicinskom fakultetu u Foči ranije smo donijeli odluku da se ne može upisati niko ko ima prosjek iz srednje škole ispod tri. Govorili su nam da svi imaju pravo da studiraju i u pravu su, ali je problem što mi tako sistem obrazovanja prilagođavamo tim studentima, što je katastrofa. Bolje je i da upišemo manje studenata ali da budu kvalitetniji - istakao je Kulić, koji je sedam i po godina bio dekan Medicinskog fakulteta u Foči.

On potvrđuje da je pet odsto manje studenata na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu ove godine nego lani. 

Prema njegovim riječima ključni faktor za takvo stanje je demografija.

"Na to ne možemo mnogo uticati, ali na kvalitet nastave sigurno možemo. Studenti radije odlaze da studiraju u Beograd ili Novi Sad, što znači da nam je neophodna stalna reforma", kazao je on i dodao da se u nauci  promjene dešavaju veoma brzo i treba ići u korak s tim.

"Kod nas je trenutno veće interesovanje za kineski nego za srpski jezik, koji je kao i istorija program od nacionalnog značaja. Jedna od varijanti je da se na te smjerove određeni period ne upisuju studenti ili da dva javna univerziteta naprave dogovor pa da na jednom upisujemo jedne, a na drugom sljedeće godine. Studijski programi kao što su psihologija i pedagogija moraće se spajati", kazao je novi rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu.
 
(BN)

Komentari / 24

Ostavite komentar
Name

Agrosim

03.10.2019 06:53

Pa naravno kad se i odredjeni ambasadori na dalekom istoku vode da su jos profesori sa stalnim radnim odnosom i punom normom a nisu u RS vec vise od pola godine....

ODGOVORITE
Name

Sudija

03.10.2019 09:07

Mi smo sa Dodikom i SNSD strankom vec bankrotirali i prilicito propali, nema đaka, studenata, radnika, sve ode na mrski nam zapad, samo jos uvijek ostaju budžetlije, iako čujemo da i on napuštaju brod koji tone. Svi znamo da je ukupan dug Republike Srpske skoro sedam milijardi KM, a ne 5,8 milijardi.Vlast u RS-u ne uključuje dug zdravstvenog sistema koji prelazi milijardu KM. Ukupno dugovanje javnih zdravstvenih ustanova u 2015. godini iznosilo je 513 miliona KM, a sa 31. martom ove godine iznosi 631 milion KM. Kada uključimo dugovanja Fonda zdravstvenog osiguranja to znači da zdravstveni sistem ima dug koji prelazi milijardu KM. A Dodik nesto prica o samostalnosti RS-a, koja ce nam za godinu totalno bankrotirati, ako ovako nastave da uzimaju kredite i urusavaju javna preduzeca, koja sve vise tonu u dubijozu i enormne dugove, koji ce dovesti uskoro do njihovog gasenja, a radnici ce ostati bez posla i samim time otici iz ove drzave. Ako ostane ova vlast sa SNSD na celu slijedi nam totalni bankrot i raspad RS-a. Treba obavezno podržati SDS i PDP na narednim izborima, ako mislimo dobro za građane.

Name

Skeptik

03.10.2019 06:58

Znam jednu nastavnicu srpskog jezika koja je godinama pokušavala naći posao ali bezuspješno, osim što je radila par mjeseci na određeno. Sad ima prvatan biznis-šiša pse! Uzima snobovima po 50 do 100 KM po jednom šišanju...

ODGOVORITE
Name

Re

03.10.2019 07:25

E druze moj, sisaju nas sve redom oni i sa raznim diplomama a i bez njih. Treba imati samo dobar fazon - s kim treba.

Name

re

03.10.2019 10:13

Ovi nezakoniti milijarderi i milioneri nisu ništa napravili u RS bez zaduženi kreditni milijardi, nego samo brinu kako će kidnuti za Rusiju Putinu i odnijeti pljačku najveću u istoriji svih Srpski vladara.

Name

Olja

03.10.2019 07:33

Ovaj gospodin, rektor Univerziteta u I. Sarajevu, je sasvim u pravu. Ni u kom slucaju, nikada, ne bi trebalo snizavati kriterijume jer bi to bilo skupo placeno. Sta bismo, osim nevolje, imali od ljekara koji se "provukao" i ima tek polovicno znanje (a mozda i manje) od onog sto je potrebno?

ODGOVORITE
Name

Apsurdi

03.10.2019 07:35

Obrazovni sistem treba biti usklađen sa privredno-poslovnim ambijentom, da bi bio adekvatan i uspješan. Ovdje je sve nakaradno postavljeno, pogotovo snižavanje kriterija, po svim osnovama, što je dovelo do totalnog urušavanja svih vitalnih društvenih institucija. Navod da se dvojkaši i propalice u srednjoj, komotno upisuju na medicinu i druge fakultete, pokazuje nivo poltronstva visokog obrazovanja, koje nas je ovakvim postupcima, totalno ponizilo kao narod. Najbolji i obrazovani odlaze, jer ne mogu naći svoje mjesto, a zauzimaju ga razni polupismeni i kupovni profesori, doktori, inžinjeri,.. kvazi-intelektualci, koji će nas dovesti do dna, ali skroz,

ODGOVORITE
Name

Nostradamus

03.10.2019 09:44

Apsurdi dobar komentar.Zamislite od jednog te istok jezika prave cetiri i vise jezika to mogu samo idioti i budale da urade i budale to da prihvate.

Name

Zoka

03.10.2019 08:05

Ko ce u Kinu niko

ODGOVORITE
Name

We

03.10.2019 08:44

Teša Tešnovic,ali ti slušaš korelija i te zvezde pa ne znaš ništa

Name

re Zoka

03.10.2019 09:03

Varaš se da neće niko u Kinu. U Kini sve više izrasta srednja klasa, tako da ima i ljudi sa Balkana. Najveći problem je kineski jezik.

Name

Zoka

03.10.2019 10:41

Sretan vam put u Kinu momci

Name

ZEC

04.10.2019 01:20

Manite se žute kuge, našminkana propaganda a u srži ROBUJU za hleba I vodu, srednja klasa u Kini su slobodni robovi a niža robijaši koje sada uz blagoslov Vučića dovoze u Borski rudnik da rade umesto neposlušnih Srba koje će uskoro da hapsi kineska policija, Srbija je postala Kineska provincija .

Name

izraelac

03.10.2019 08:17

E moj Milorade veze ti sa politikom nemaš, bićemo rusi, kinezi i njemci...

ODGOVORITE
Name

Kowalski

03.10.2019 08:35

Какво мудро промишљање. Затворити студије за српски и историју у Источном Сарајеву. тако размишљају ветеринари.

ODGOVORITE
Name

Отаџбинац

03.10.2019 10:30

КАКАВО ЗАТВАРАЊЕ ..А ЗАШТО??? ООО РЕКТОРЕ..УПАМЕТ.!!! ДА СТУДЕНТИ ИЗ ОТАЏБИНСКОГ РАТА ПРИКУПЉАЈУ МАТЕРИЈАЛ, ИСТИНУ И САМО ИСТИНУ.. ТО СЕ НЕ ЗАТВАРА--НИКАДА.....ИМАЈУ СТУДЕНТИ ИСТОРИЈЕ ДА РАДЕ ДАН-НОЋ..МОНОГРАФИЈЕ,ПУБЛИКАЦИЈЕ,СЕМИНАРСКИ РАДОВИ РАТНИХ ЈЕДИНИЦА ВРС . У ПРОТИВНОМ ДЈЕЦА ЋЕ НАМ УЧИТИ ИЗ КЊИГА ПОЗНАТИХ ПИСАЦА У БиХ ..СА РЕЦЕЗЕНТИМА ГЕНЕРАЛА тзв.АРМИЈЕ БиХ..ТО ДОЂЕ ОВАКО:ИСТОРИЈА ЗА ОСНОВНУ ШКОЛУ 2050. ЈА (МИ) БИЋУ ПОБУЊЕНИ БОСАНСКИ СРБИ..!!!

Name

Nostradamus

03.10.2019 09:41

Bravo svaka cast omladino lijepo je znati kineski jezik i pismo.Ako mozete i druzite se i pricajte na kineskom ili bilo kom drugom stranom jeziku.Najbolje bi vam bilo da ovaj nas jezik i ne koristite jedino tako mozete da izbjegnete da vas ove nase Balkanske budale prave ludima i od jednog istok jezika naprave Srpski Hrvatski Bisanski Crnogorski jos ce da nam uvedu Republikosrpsi i Hercegovacki ili Hercegbosanski.Ucite kineski Njemacki Francuski itd.Ja u Austriji pricam Njemacki ovde niko ne pravi pitanje zasto se u Austriji ne prica Austrijski bez obzira na nekoliko dijalekata.Jer se zna da je jedini jezik onaj knjizevni koji se uci u skoli i taj se zove Njemacki.

ODGOVORITE
Name

Upravo

03.10.2019 11:58

ovi fak6lteti na Palama i Medicinski fakultet u Foči koji su osnovani za zbrinjavanje profesora Srba iz Sarajeva, mnogo su doprinijeli srozavanju visokog školstva. Snižavanjem kriterijuma napravili su inflaciju profesora, inženjera i ljekara i u tome se ne razlikuju mnogo od privatnih fakulteta. Nekada su najteži fakulteti bili medicinski, matematički i elektrotehnički, a sada ih ne završava samo onaj ko baš ništa ne uči i ne dolazi na ispite. Kad čujem da je neko završio fakultet na Palama ili u Foči, znam koliko je sati.

ODGOVORITE
Name

Tako je

03.10.2019 13:28

U pravu ste, sve je srozano do dna. Slažem se sa mišljenjem, sa ovakvim obrazovnim sistemom nema nikakve budućnosti, šupljine su prevladale u svemu.

Name

Profesor

03.10.2019 15:03

A vi ocito i Upravo niste bili u stanju zavrsiti ni te fakultete, jer da jeste, bar malo biste bili elementarno pismeniji kad vec niste intelektualno. Ocito vam je tu izvor kompleksa, pa zato pripomozite rektoru da zatvori Srpski i Istoriju, pa nek nam djeci te predmete predaju "uceni" Bosnjaci na cistom "bosanskom". Prihvatio se rektor drugi dan nakon sto je sjeo na klimavu rektorsku stolicu UIS-a drzavne pilitike o kojoj zna bas koliko i vi. Jos cemo vidjeti hoce li to bas tako ici kako se njemu "mescini".

Name

Profesore

03.10.2019 16:16

raspitajte se malo kakav ugled imaju paljanski i fočanski studenti. Lično znam jednu profesoricu srpskog jezika kojoj se i djeca smiju jer piše NEZNAM. Uzgred, šta je to u mom komentaru "nepismeno"? Očigledno ste jedan od profesora koji su zbrinuti na ovim na silu otvorenim fakultetima koji nemaju ni kadra ni prostora za kvalitetnu nastavu.

Name

Profesor

03.10.2019 16:42

Nazalost, Upravo, licno znam doktoricu koja nije zavrsila Medicinski fakultet u Foci, ali je nemarom i neznanjem ubila clana moje najuze porodice. Tako da izuzeci be potvrdjuju vase "pravilo". To biste, ako ste obrazovani, trebalo da znate. No mozda ste Federalac - uglavnom i najcesce oni pljuju po UIS-u. Da pogadjamo zasto?!

Name

Vi

03.10.2019 19:11

ste, profesore, odgovorni za hiperprodukciju profesora srpskog i engleskog jezika, inženjera elektrotehnike, ljekara i da ne nabrajam dalje. Vi ste odgovorni za devalvaciju fakultetske diplome i zato što nikada niste digli glas protiv privatnih fakulteta i njihovog prodavanja diploma, a sada kukate kada vam se to ćutanje obilo o glavu. Mladi su shvatili da je bolje kupiti diplomu ili otići u Njemačku nego se truditi i učiti pa završiti na birou. Kada ste vi, kao tzv. intelektualna elita, kritikovali neku negativnu pojavu u društvu.

Name

Profesor

03.10.2019 20:30

Neke tvrdnje su vam, Upravo ili Vi, na mjestu, sto jest jest! Spadam u one koji vrlo cesto javno kritikuju, pa mi se to obija o glavu, ali ne marim. A nemamo mi toliku hiperprodukciju koliko se to naduvava - i prije rata je bilo tesko do posla i cekalo se po biroima za zaposljavanje, a posebno je to sada izrazeno u propalom ekonomski i moralno drustvu. Prema broju stanovnika mi spadamo u zemlje sa vrlo niskim stepenom obrazovanih i sacelikimopterecenjem i ljekara i profesora. U skandinavskim zemljama sa 10-15 ucenika rade pozri ucitelja i njihovo zanimanje je vrlo cijenjeno. Pa sad vi ocijenite u cemu su razlike u obrazovnim sistemima.