Помпео прво рјешава Косово па БиХ

- САД не одустају од своје намјере да се до краја године, макар у основним цртама, искристалише договор између Београда и Приштине по питању Косова, а очекује се да би након тога на ред требало да дође БиХ, рекао је "Независним" извор из Вашингтона, близак Стејт департменту.

Свијет 03.10.2019 | 07:55
Помпео прво рјешава Косово па БиХ
Како је истакао, основни разлог доласка Мајка Помпеа, америчког државног секретара, у Сјеверну Македонију и Црну Гору у петак ће бити стављање до знања да Америка жели да цијели регион крене у евроатлантске интеграције с обзиром на то да се очекује ускоро приступање Сјеверне Македоније тој заједници.

"Помпео ће у свом обраћању споменути и дијалог између Београда и Приштине и истакнути да Америка охрабрује и очекује опипљив напредак", рекао је наш извор.

Амерички медији, пак, пишу да ће ова Помпеова посјета региону бити оптерећена захтјевом за опозив америчког предсједника Доналда Трампа, а Помпеа Трампови политички противници прозивају да је био упућен у телефонски разговор који је Трамп водио с предсједником Украјине Влодјимиром Зеленским, у којем је од Зеленског затражио да се поведе истрага о улози Хантера Бајдена, сина кандидата за америчког предсједника Џозефа Бајдена, у пословима у вези с гасним бизнисом.

"Помпео је своју посјету региону започео под појачаним притиском због демократа у Конгресу САД, који започињу поступак опозива. У уторак је Помпео одбио да удовољи захтјевима Представничког дома да се дозволи разговор службеника Стејт департмента у вези с договорима чланова Трампове администрације с украјинским званичницима, што је у самом центру истраге", наводи амерички "Wасхингтон Пост".

Агенција АФП пише да је од дипломатског извора из Вашингтона добила информацију да ће главна тема Помпеа бити руско дјеловање у региону и охрабривање осталих земаља да иду у НАТО.

"Помпео ће поручити да је до суверених и независних земаља на Балкану и тамошњих људи да донесу властите одлуке куда желе да иду. Њихова одлука да иду у чланство у НАТО је одлука коју су они сами донијели", рекао је извор.

Такође, како каже АФП, Помпео ће похвалити договор између Сјеверне Македоније и Грчке о рјешавању спора у вези с именом и лидере који су се одлучили на овај корак, иако је, како подсјећа АФП, велики дио националиста у Грчкој био против уступка да Македонији дозволи да задржи ово име, за које сматрају да је дио њиховог насљеђа.

(Независне)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Јаффа

03.10.2019 06:12

Лицемјерно! Читав Балкан треба рјешавати по истом принципу за све...а не један принцип за Стбе, други за Хрвате итд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

истина

03.10.2019 06:57

Како да се ресава по истим арсинима кад нису сви исту улогу имали у немилим нам догадјајима у скорој прослости.

Name

АР

03.10.2019 07:03

Па срби колко знамо неце у НАТО Зато це мо бити окрузени натом па од воље нам било

Name

Ет

03.10.2019 07:09

Јебали вас висе Хрвати гледајте своја посла и Дј е сад јунаство

Name

Лагранз

03.10.2019 06:46

Сустина проблема је да Бондстил треба остати на сигурној територији..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Интереси великих

03.10.2019 07:00

Убијеђена сам да Америка води главну ријеч што се тиче ових простора, биће онако како су они зацртали, већ нам је показано. Ова лобирања за Русе, дио су политичке игре и изборне кампање, играње на карту емоција, код наивног и необразованиг дијела нашег народа. У принципу, ништа није онако како изгледа, вријеме ће показату суштину свих односа и свих дјеловања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

03.10.2019 13:50

Нек ми га Амери мало пуше!Проће и њихово!Тај САД је заслужио јер је толико зла нанио,више него Хитер да гори у паклу

Name

прес

03.10.2019 07:09

Ови ако нам се врате, готови смо.Више су нам зла нанијели него Турци и Швабе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

РАЈКО

03.10.2019 09:50

прес ти си луд ! ако тако размисљас , отвори оци мало боље па цес да видис да Амери никад нису ни отисли из БиХ

Name

зоран

03.10.2019 14:42

Мој Помпео, ресавацете ви те ствари заједно са Русијом Кином и ЕУ и то у пакету. Давно су просла времена када сте могли сами одлуцивати о свим проблемима на свету

ОДГОВОРИТЕ