Pompeo prvo rješava Kosovo pa BiH

- SAD ne odustaju od svoje namjere da se do kraja godine, makar u osnovnim crtama, iskristališe dogovor između Beograda i Prištine po pitanju Kosova, a očekuje se da bi nakon toga na red trebalo da dođe BiH, rekao je "Nezavisnim" izvor iz Vašingtona, blizak Stejt departmentu.

Svijet 03.10.2019 | 07:55
Pompeo prvo rješava Kosovo pa BiH
Kako je istakao, osnovni razlog dolaska Majka Pompea, američkog državnog sekretara, u Sjevernu Makedoniju i Crnu Goru u petak će biti stavljanje do znanja da Amerika želi da cijeli region krene u evroatlantske integracije s obzirom na to da se očekuje uskoro pristupanje Sjeverne Makedonije toj zajednici.

"Pompeo će u svom obraćanju spomenuti i dijalog između Beograda i Prištine i istaknuti da Amerika ohrabruje i očekuje opipljiv napredak", rekao je naš izvor.

Američki mediji, pak, pišu da će ova Pompeova posjeta regionu biti opterećena zahtjevom za opoziv američkog predsjednika Donalda Trampa, a Pompea Trampovi politički protivnici prozivaju da je bio upućen u telefonski razgovor koji je Tramp vodio s predsjednikom Ukrajine Vlodjimirom Zelenskim, u kojem je od Zelenskog zatražio da se povede istraga o ulozi Hantera Bajdena, sina kandidata za američkog predsjednika Džozefa Bajdena, u poslovima u vezi s gasnim biznisom.

"Pompeo je svoju posjetu regionu započeo pod pojačanim pritiskom zbog demokrata u Kongresu SAD, koji započinju postupak opoziva. U utorak je Pompeo odbio da udovolji zahtjevima Predstavničkog doma da se dozvoli razgovor službenika Stejt departmenta u vezi s dogovorima članova Trampove administracije s ukrajinskim zvaničnicima, što je u samom centru istrage", navodi američki "Washington Post".

Agencija AFP piše da je od diplomatskog izvora iz Vašingtona dobila informaciju da će glavna tema Pompea biti rusko djelovanje u regionu i ohrabrivanje ostalih zemalja da idu u NATO.

"Pompeo će poručiti da je do suverenih i nezavisnih zemalja na Balkanu i tamošnjih ljudi da donesu vlastite odluke kuda žele da idu. Njihova odluka da idu u članstvo u NATO je odluka koju su oni sami donijeli", rekao je izvor.

Takođe, kako kaže AFP, Pompeo će pohvaliti dogovor između Sjeverne Makedonije i Grčke o rješavanju spora u vezi s imenom i lidere koji su se odlučili na ovaj korak, iako je, kako podsjeća AFP, veliki dio nacionalista u Grčkoj bio protiv ustupka da Makedoniji dozvoli da zadrži ovo ime, za koje smatraju da je dio njihovog nasljeđa.

(Nezavisne)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Jaffa

03.10.2019 06:12

Licemjerno! Čitav Balkan treba rješavati po istom principu za sve...a ne jedan princip za Stbe, drugi za Hrvate itd.

ODGOVORITE
Name

istina

03.10.2019 06:57

Kako da se resava po istim arsinima kad nisu svi istu ulogu imali u nemilim nam dogadjajima u skoroj proslosti.

Name

AR

03.10.2019 07:03

Pa srbi kolko znamo nece u NATO Zato ce mo biti okruzeni natom pa od volje nam bilo

Name

Et

03.10.2019 07:09

Jebali vas vise Hrvati gledajte svoja posla i Dj e sad junastvo

Name

Lagranz

03.10.2019 06:46

Sustina problema je da Bondstil treba ostati na sigurnoj teritoriji..

ODGOVORITE
Name

Interesi velikih

03.10.2019 07:00

Ubijeđena sam da Amerika vodi glavnu riječ što se tiče ovih prostora, biće onako kako su oni zacrtali, već nam je pokazano. Ova lobiranja za Ruse, dio su političke igre i izborne kampanje, igranje na kartu emocija, kod naivnog i neobrazovanig dijela našeg naroda. U principu, ništa nije onako kako izgleda, vrijeme će pokazatu suštinu svih odnosa i svih djelovanja.

ODGOVORITE
Name

Ja

03.10.2019 13:50

Nek mi ga Ameri malo puše!Proće i njihovo!Taj SAD je zaslužio jer je toliko zla nanio,više nego Hiter da gori u paklu

Name

pres

03.10.2019 07:09

Ovi ako nam se vrate, gotovi smo.Više su nam zla nanijeli nego Turci i Švabe!

ODGOVORITE
Name

RAJKO

03.10.2019 09:50

pres ti si lud ! ako tako razmisljas , otvori oci malo bolje pa ces da vidis da Ameri nikad nisu ni otisli iz BiH

Name

zoran

03.10.2019 14:42

Moj Pompeo, resavacete vi te stvari zajedno sa Rusijom Kinom i EU i to u paketu. Davno su prosla vremena kada ste mogli sami odlucivati o svim problemima na svetu

ODGOVORITE