ЛШ: ''Лудница'' од фудбала, спектакл на Енфилду!

Фестивал фудбала на Енфилду! Салцбургова деца испрепадала шампиона, штета што примају више него што дају. . . ! Ливерпул водио 3:0, Аустријанци дошли до 3:3, али је Салах решио.  Нагелсман баш не зна с Лионом, Бане капитен и страшни Зенит уништили Бенфику! Немци ишамарани пред својом публиком - 0:2.  Зијех топом, Тадић магијом: Ајакс убио Валенсију! Нека стрепи Челси. . . ! Лил сачувао бод у судару са Плавцима.  Одличан Интер, али за Барсине мајсторе попут Суареза још зелен! Неразури ипак наставили црну традицију у Каталонији.

Фудбал 02.10.2019 | 23:20
ЛШ: ''Лудница'' од фудбала, спектакл на Енфилду!
Салцбург је хит Лиге шампиона: Шта знају клинци ко је првак Европе! Шоу на Енфилду у режији домаћих, али и импресивних дебитаната из Аустрије.

Након што су га клубови из ових крајева (Ријека, Динамо, Звезда) годинама саплитали на последњој препреци пред Лигом шампиона, Ред Бул Салцбург коначно је дочекао деби.

И пружа Европи прави шоу!

После атрактивне победе против Генка на старту такмичења (6:2), екипа америчког тренера Џесија Марша одиграла је меч за памћење и ове среде. И то на терену шампиона Старог континента:

Ливерпул - Салцбург 4:3 (3:1)

Иако је тим Јиргена Клопа имао великих 3:0 у 36. минуту головима Садио Манеа, Ендрјуа Робертсона и Мохамеда Салаха, гости из Аустрије изједначили су за мање од четврт часа фудбала!

Корејац Хванг Хи-Чан (23) смањио је заостатак на 3:1 након што је мајсторски "сломио" Вирџила Ван Дајка, Јапанац Такуми Минамино "отворио" је меч голом за 3:2 у 56, а онда је у игру ушао норвешки бисер Ерлинг Браут Халанд и после неколико минута поставио за изненађујућих 3:3!

Већ тражени нападач стигао је минулог лета из Молдеа након што је на једној утакмици "Мундијалита" дао чак ДЕВЕТ голова, а вечерас је доживео да заигра на терену на којем је некад наступао и његов отац, бивши премијерлигашки фудбалер Алф Инге Халанд.

Да бајка Ред Була не буде заокружена бодом ипак се побринуо Мохамед Салах, трком кроз одбрану гостију у 69. минуту и спремном реакцијом на додавање Роберта Фирмина за коначних 4:3.

Ипак, након меча аплаузе су добили и домаћи и гости, па је било симпатично видети како Јирген Клоп тријумфално отпоздравља навијачима због тријумфа, док исто то ради и амерички тренер Марш, кога је Ред Бул Салцубрг "повукао" овог лета из стручног штаба Ред Бул Лајпцига, након што се претходно три године спремао и доказивао на клупи Ред Бул Њујорка.

Била је ово утакмица због које се ужива у Лиги шампиона!

Одавно неко није тако испрепадао Ливерпул у Лиги шампиона на Енфилд Роуду као сјајни Салсбург вечерас. Тамо где је са 4:0 прогутана моћна Барселона, феноменална деца аустријског шампиона су дошла да се надигравају, да нападају и да ставе на муке шампиона Европе. И успели су јер су заслужили поштовање велог фудбалског света. 

Ливерпул је победио 4:3, али далеко од тога да му је било лако. Чак ни вођство од 3:0 после пола сата игре није било довољно Редсима да затворе утакмицу. Чудесни Салцбург је успео да дође до 3:3, да у међувремену баци на задњицу и најбољег дефанзивца данашњице Вирџила ван Дајка, али не и да заустави Ливерпулов офанзивни арсенал. Међутим, ако постоји пораз на који треба бити поносан и наставити даље узгинуте главе, онда је то овај Салцбургов.

Јирген Клоп је максимално озбиљно схватио екипу која је била хит првог кола и спаковала шест комада Генку. Извео је најјачу поставу коју је имао на располагању иако га за викенд чека неугодни Лестер. И деловало је да ће завршити причу по идеалном сценарију и одморити неке играче у другом полувремену.

За нешто више од пола сата игре, Ливерпул је дошао до 3:0. Мане је избегао офсајд замку и био неумољив, потом је „луди“ Робертсон претрчао цео терен, истрчао феноменалну контру и стигао да голом из петерца заврши акцију коју је започео после Трентове асистенције, а онда је трилинг Мане – Фирмино – Салах донео и трећи гол.  

Међутим, Салцбург је дошао да игра фудбал и није одустајао ни поред три комада у мрежи. Тим са тек неколико искусних играча и чак седморицом стартера млађих од 24 године је показао фудбалски безобразлук за дивљење. Кореанац Хванг је пред крај полувремена послао Ван Дајка по  бурек и закуцао лопту у мрежу. А онда је на почетку другог полувремена асистирао Јапанцу Минамину за други гол. Тренер Марш је осетио да су његови момци добили крила и охрабрио их је увођењем тинејџерске сензације Халанда у игру, а чудесни Норвежанин му је вратио после само три минута на терену! Опет је заспала одбрана Ливерпула, а Халанд после сјајног кретања постигао четврти гол у Лиги шампиона.

Мирисало је на сензацију на Енфилду, али првак Европе је ипак она највиша класа. Најмањи кикс и лоше испуцавање гостију је искористио Салах да на асистенцију Фирмина „сруши снешка“ храбрим Биковима. Покушавали су гости још једном да се врате, гурали лопту напред, али Енфилд је место где се друга шанса не добија... 

Ливерпул је дошао до три бода теже него што се очекивало, а Салцбург је добио вредну лекцију пред двомеч са Наполијем у којем ће показати да ли је зрео да елиминише неког фаворита у Лиги шампиона.

Нагелсман баш не зна с Лионом, Бане капитен и страшни Зенит уништили Бенфику! Немци ишамарани пред својом публиком - 0:2.

Јулијан Нагелсман једноставно не зна са Лионом. Прошле сезоне на клупи Хофенхајма један од најталентованијих тренера света забележио је два ремија у окршајима са француским великаном, а сада када му је у руке предата скупља играчка Ред Бул Лајпциг утисак је још беднији. Лион је почистио на истоку Немачке једну од најбољих бундеслигашких екипа са 2:0 и стигао до премијерне победе у групи Г.

Није тим Бразилца Силвиња доминирао, само је сачекао да се домаћин испромашује и казни два кикса дефанзивца Лајпцига. Први већ у 11. минуту када се спетљао Упамекано, а Ауар паметно препустио Мемфису Депају да донесе вођство гостима. Било је то између два велика промашаја немачког репрезнетативца Тима Вернера у 5. и 23. минуту који је показао да уме да промаши и непромашиво.

Лајпциг је имао иницијативу, нападао нон-стоп, али је одбрана Лиона била беспрекорно припремљена вечерас. Вероватно је на лошу игру домаћина утицао и убедљив пораз од Шалкеа пре неколико дана који је очигледно уздрмао најмлађег бундеслигаша. Суочени са озбиљним зидом играчи Лајпцига су покушавали са дистанце, али неуспешно, без опасности за голмана Лопеза после покушаја Забицера, Поулсена и резервисте Форсберга, који је касно ушао када је утакмица била изгубљена.

Да бодови дефинитивно путују у Лион било је јасно у 65. минуту када се спетљао други дефанзивац Лајпцига Норди Мукијеле, а Мартину Теријеу није било тешко да постигне првенац у сезони за премијерни тријумф у групној фази Лиге шампиона. И велики подстрек Лавовима уочи локалног дербија са Сент Етјеном за викенд.

Упркос вредној победи Лиона у гостима, на врху групе Г треће коло ће дочекати Зенит. Не памти се када је екипа из Санкт Петербурга некога победила у Европи овако убедљиво као вечерас Бенфику са 3:1, али је очигледно да тренер Сергеј Семак има квалитетан играчки кадар који може да се упусти у трку с јакима.

Са капитенском траком око руке српски ветеран Бранислав Ивановић је беспрекорно командовао одбраном шампиона Русије који је до вођства стигао у 22. минуту после кикса одбране Бенфике и спретног ударца Артјома Дзјубе. Португалски великан је сам себи загорчао живот вечерас, а чим је млади штопер гостију Рубен Дијаз у 70. постигао аутогол било је јасно куда иде овај меч.

Сардар Азмун је до краја повисио на великих 3:0 за прво место на табели, а част Бенфике некако је сачувао Раул де Томас поготком у 85. минуту који тешко да им је нека утеха. Тим Бруна Лажеа после два одиграна кола нема ниједан бод па му предстоји тешка борба за бар треће место. Али, све је отворено, једна победа португласког великана могла би да их врати у трку јер остали ривали нису одмакли.

Зијех топом, Тадић магијом: Ајакс убио Валенсију! Нека стрепи Челси...! Лил сачувао бод у судару са Плавцима.

Можда неће моћи сваке године до полуфинала,али онај прошлосезонски излет дефинитивно није био случајност. Напротив, Ајакс је после убедљив 3:0 против Лила, истим резултатом архивирао и Валенсију и Европи показао да се вратио тамо где му је место, у најужи круг фудбалских велесила Старог континента. Хаким Зијех и Душан Тадић израстао је у један од најопаснијих нападачких тандема Европе и одвео Копљанике на врх Групе Х, приде пославши Френку Лампарду поруку да га чека паклено тежак задатак у наредна два кола, без обзира на то што се после победе у Лилу од 2:1 чини да је и Челси спреман да са Ајаксом ушета у нокаут фазу Лиге шампиона, упркос оном киксу против Валенсије усред Лондона у првом колу такмичења.

Јер иако се најрадије не бисмо залетали са превише оптимистичним прогнозама, чињеница је да у овом тренутку нема много опаснијих тимова од екипе Ерика тен Хага. Није Валенсија вечерас била толико лоша, имала је при заостатку 0:1 и пенал који је Дани Парехо послао на трибине, имао је и Андре Онана једну или две чудесне интервенције. Али оно што Валенсија није имала је лек за Зијеха и Тадића.

Српском интернационалцу се са вечерашње утакмице пишу две асистенције што ће рећи да је у првенству у Лиги шампиона од почетка прошле сезоне и доласка у Ајакс постигао или наместио невероватних 56 голова?! Истина, ова за вођство од 1:0 се пише “само“ папиролошки, пошто је Зијех све урадио сам. Био је вечерас посебно шутерски расположен, бар једно три пута је са великих дистанци тукао ка Јасперу Силесену, сваки пут је било незгодно, али овај први пут је било – неодбрањиво.

Још се у тим тренуцима батргала Валенсија, покушавала нешто у нападу, али Слепи мишеви се још траже после Марселиновог одласка са места шефа струке. Посебно у одбрани, озбиљна промаја ту дува. А кад крену да шибају ветрови из Амстердама ни много поузданије дефанзивне линије би изгубиле концепт о простору. Од Валенсије се то некако и очекивало. Потпуна конфузија у 34. минуту, опет је Тадић завршио добар део посла, а стрелац је био Квинси Промес.

Код тог другог гола асистенцију је укњижио Дони ван де Бек, који ће – сасвим је то јасно – после године афирмације ове сезоне бити један од носиоца Ајаксове игре, али Дућа Тадић не би био то што јесте кад се не би потрудио да нас сваки пут натера да устанемо из фотеље и аплаузом поздравимо његов невероватан таленат. То како је спојио Ван де Бека са  галом на простору од два квадратна метра, то изгледа много лако, али то могу само највећи мајстори фудбалске игре.

Ајакс је дакле своје обавио, Валенсији показао ко је бољи, а претећим прстом позвао Челси на окршај у Амстердаму. Пре коју годину бисмо смели да се закунемо да ће Плавци то одрадити без превише зноја, али времена се у фудбалу мењају и Челси сада не делује убедљиво као Копљаници.

Јесу изабраници Френка Лампарда савладали Лил захваљујући Вилијановом у његовој јубиларној, 300. утакмици у Челсијевом дресу, али далеко од тога да у игри енглеског представника све функционише као сат. Рецимо, не функционише одбрана од прекида, па је баш после прекида Виктор Осимхен постигао гол за изједначење.

Међутим, било је то све од Француза, чини се ипак да је групна фаза њихов максимум у Лиги шампиона. Можда ће се порвати са Валенсијом за то треће место, али за неки озбиљнији резултат тешко да имају квалитет. Чак и против оваквог Челсија, а будимо објективни, није то што је некад било.

Било је ипак довољно за Лил, пошто је Тами Абрахам голом у 22. минуту, својим осмим у сезони, прославио 22. рођендан, да би затим Вилијан ступио на сцену и решио питање победника.

Одличан Интер, али за Барсине мајсторе попут Суареза још зелен! Неразури ипак наставили црну традицију у Каталонији.

Дефинитивно је ово неки нови и бољи Интер откако је дошао Антонио Конте и склопио екипу по свом укусу. Али је то и даље фудбалски зелен тим да побеђује у највећим изазовима европског фудбала у која свакако спада гостовање Барселони.

Конте је скоцкао Интер за напад на титулу у Италији, али у Лиги шампиона станује неки други и много моћнији свет попут Барселоне и њеног аса Луиса Суареза који је са два гола донео Блауграни преокрет и победу од 2:1. Каталонци су остали уз Борусију Дортмунд на челу групе после два кола, док Интер има само један бод.

А приказао се Интер вечерас заиста у одличном светлу на Камп Ноу стадиону. Поготово у првих 45 минута које је решио у своју корист и послао врло јасну поруку да ће Барселона морати да убаци у пету брзину ако жели да победи.

Лаутаро Мартинез је после 119 секунди игре постао четврти најбржи гол који је Барса примила на свом стадиону у историји еврокупова. И први Интеров на овом стадиону после четири пораза кроз историју без постигнутог гола. Асистирао му је Алексис Санчез, а Аргентинац феноменално издржао Ленглеа на леђима и мајсторски погодио супротан угао. Лаутаро и Алексис делују као могућ тандем у ситуацијама када Контемора да одмара Лукакуа као што је било вечерас због дербија са Јувентусом у недељу.

Није се Интер паркирао у шесанестерац после датог гола, а Барса је напала и имали смо одличан фудбал. Неразури су показали у више наврата колико су опасни у брзој транзицији. Контеова правила се јано виде. Гранитна одбрана и брз прелазак из одбране у напад. Интер је у неколико наврата сјајним акцијама на прву стизтао до гола Барсе за десетак секунди. Севале су и штикле, било је добрих потеза. Барела и Лаутаро су промашили сјајне шансе, Тер Штеген и срећа су погледали Барселону. Омални везиста Стефано Сенси је вадио душу на пмук Барселони. Шутирао је, стварао шансе и Интер је на полувреме отишао као бољи тим.

Али Барса је скуп феноменалних мајстора који потезом могу да реше меч. Као што је то било у 58. минуту када је Луис Суарез ухватио феноменалан волеј на 16 метара и умало пробушио мрежу Хандановића који није стигао честито ни да се баци на такав пројектил.

Улазак Демебела уместо индиспонираног Гризмана је потпуно пробудио Барсу и избио дах из плућа Интеру. Барса је све више притискала, а Интер се све више повлачио. Десетак минута пре краја, Барса је показала класу, Интер је поклекнуо. Меси је као метак дошао до шеснаестерца и послужио Суареза који у пријему лаже чувара и немилосрдно завршава акцију за победу Каталонаца.

Резултати и стрелци:

Група Е

Генк - Наполи 0:0 

Ливерпул - Салцбург 4:3 (3:1)
/Мане 9, Робертсон 25, Салах 36, 69 - Хванг 39, Минамино 56, Халанд 60/ 

Група Ф

Славија Праг - Борусија Дортмунд0:2(0:1)
/Хакими 35, 89/

Барселона - Интер 2:1 (0:1)
/Саурез 58, 84 - Мартинез 3/

Група Г

Зенит - Бенфика 3:1 (1:0)
/Дзјуба 22, Диас 70аг, Азмун 78 - Де Томас 85/

Лајпциг - Лион 0:2 (0:1)
/Депај 11, Терије 65/

Група Х

Лил - Челси 1:2 (1:1)
/Осимен 33 - Абрахам 22, Вилијан 78/

Валенсија - Ајакс 0:3 (0:2)
/Зијах 8, Промес 34, Ван де Бек 67/

Извор: моззартспорт/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар