LŠ: ''Ludnica'' od fudbala, spektakl na Enfildu!

Festival fudbala na Enfildu! Salcburgova deca isprepadala šampiona, šteta što primaju više nego što daju. . . ! Liverpul vodio 3:0, Austrijanci došli do 3:3, ali je Salah rešio.  Nagelsman baš ne zna s Lionom, Bane kapiten i strašni Zenit uništili Benfiku! Nemci išamarani pred svojom publikom - 0:2.  Zijeh topom, Tadić magijom: Ajaks ubio Valensiju! Neka strepi Čelsi. . . ! Lil sačuvao bod u sudaru sa Plavcima.  Odličan Inter, ali za Barsine majstore poput Suareza još zelen! Nerazuri ipak nastavili crnu tradiciju u Kataloniji.

Fudbal 02.10.2019 | 23:20
LŠ: ''Ludnica'' od fudbala, spektakl na Enfildu!
Salcburg je hit Lige šampiona: Šta znaju klinci ko je prvak Evrope! Šou na Enfildu u režiji domaćih, ali i impresivnih debitanata iz Austrije.

Nakon što su ga klubovi iz ovih krajeva (Rijeka, Dinamo, Zvezda) godinama saplitali na poslednjoj prepreci pred Ligom šampiona, Red Bul Salcburg konačno je dočekao debi.

I pruža Evropi pravi šou!

Posle atraktivne pobede protiv Genka na startu takmičenja (6:2), ekipa američkog trenera Džesija Marša odigrala je meč za pamćenje i ove srede. I to na terenu šampiona Starog kontinenta:

Liverpul - Salcburg 4:3 (3:1)

Iako je tim Jirgena Klopa imao velikih 3:0 u 36. minutu golovima Sadio Manea, Endrjua Robertsona i Mohameda Salaha, gosti iz Austrije izjednačili su za manje od četvrt časa fudbala!

Korejac Hvang Hi-Čan (23) smanjio je zaostatak na 3:1 nakon što je majstorski "slomio" Virdžila Van Dajka, Japanac Takumi Minamino "otvorio" je meč golom za 3:2 u 56, a onda je u igru ušao norveški biser Erling Braut Haland i posle nekoliko minuta postavio za iznenađujućih 3:3!

Već traženi napadač stigao je minulog leta iz Moldea nakon što je na jednoj utakmici "Mundijalita" dao čak DEVET golova, a večeras je doživeo da zaigra na terenu na kojem je nekad nastupao i njegov otac, bivši premijerligaški fudbaler Alf Inge Haland.

Da bajka Red Bula ne bude zaokružena bodom ipak se pobrinuo Mohamed Salah, trkom kroz odbranu gostiju u 69. minutu i spremnom reakcijom na dodavanje Roberta Firmina za konačnih 4:3.

Ipak, nakon meča aplauze su dobili i domaći i gosti, pa je bilo simpatično videti kako Jirgen Klop trijumfalno otpozdravlja navijačima zbog trijumfa, dok isto to radi i američki trener Marš, koga je Red Bul Salcubrg "povukao" ovog leta iz stručnog štaba Red Bul Lajpciga, nakon što se prethodno tri godine spremao i dokazivao na klupi Red Bul Njujorka.

Bila je ovo utakmica zbog koje se uživa u Ligi šampiona!

Odavno neko nije tako isprepadao Liverpul u Ligi šampiona na Enfild Roudu kao sjajni Salsburg večeras. Tamo gde je sa 4:0 progutana moćna Barselona, fenomenalna deca austrijskog šampiona su došla da se nadigravaju, da napadaju i da stave na muke šampiona Evrope. I uspeli su jer su zaslužili poštovanje velog fudbalskog sveta. 

Liverpul je pobedio 4:3, ali daleko od toga da mu je bilo lako. Čak ni vođstvo od 3:0 posle pola sata igre nije bilo dovoljno Redsima da zatvore utakmicu. Čudesni Salcburg je uspeo da dođe do 3:3, da u međuvremenu baci na zadnjicu i najboljeg defanzivca današnjice Virdžila van Dajka, ali ne i da zaustavi Liverpulov ofanzivni arsenal. Međutim, ako postoji poraz na koji treba biti ponosan i nastaviti dalje uzginute glave, onda je to ovaj Salcburgov.

Jirgen Klop je maksimalno ozbiljno shvatio ekipu koja je bila hit prvog kola i spakovala šest komada Genku. Izveo je najjaču postavu koju je imao na raspolaganju iako ga za vikend čeka neugodni Lester. I delovalo je da će završiti priču po idealnom scenariju i odmoriti neke igrače u drugom poluvremenu.

Za nešto više od pola sata igre, Liverpul je došao do 3:0. Mane je izbegao ofsajd zamku i bio neumoljiv, potom je „ludi“ Robertson pretrčao ceo teren, istrčao fenomenalnu kontru i stigao da golom iz peterca završi akciju koju je započeo posle Trentove asistencije, a onda je triling Mane – Firmino – Salah doneo i treći gol.  

Međutim, Salcburg je došao da igra fudbal i nije odustajao ni pored tri komada u mreži. Tim sa tek nekoliko iskusnih igrača i čak sedmoricom startera mlađih od 24 godine je pokazao fudbalski bezobrazluk za divljenje. Koreanac Hvang je pred kraj poluvremena poslao Van Dajka po  burek i zakucao loptu u mrežu. A onda je na početku drugog poluvremena asistirao Japancu Minaminu za drugi gol. Trener Marš je osetio da su njegovi momci dobili krila i ohrabrio ih je uvođenjem tinejdžerske senzacije Halanda u igru, a čudesni Norvežanin mu je vratio posle samo tri minuta na terenu! Opet je zaspala odbrana Liverpula, a Haland posle sjajnog kretanja postigao četvrti gol u Ligi šampiona.

Mirisalo je na senzaciju na Enfildu, ali prvak Evrope je ipak ona najviša klasa. Najmanji kiks i loše ispucavanje gostiju je iskoristio Salah da na asistenciju Firmina „sruši sneška“ hrabrim Bikovima. Pokušavali su gosti još jednom da se vrate, gurali loptu napred, ali Enfild je mesto gde se druga šansa ne dobija... 

Liverpul je došao do tri boda teže nego što se očekivalo, a Salcburg je dobio vrednu lekciju pred dvomeč sa Napolijem u kojem će pokazati da li je zreo da eliminiše nekog favorita u Ligi šampiona.

Nagelsman baš ne zna s Lionom, Bane kapiten i strašni Zenit uništili Benfiku! Nemci išamarani pred svojom publikom - 0:2.

Julijan Nagelsman jednostavno ne zna sa Lionom. Prošle sezone na klupi Hofenhajma jedan od najtalentovanijih trenera sveta zabeležio je dva remija u okršajima sa francuskim velikanom, a sada kada mu je u ruke predata skuplja igračka Red Bul Lajpcig utisak je još bedniji. Lion je počistio na istoku Nemačke jednu od najboljih bundesligaških ekipa sa 2:0 i stigao do premijerne pobede u grupi G.

Nije tim Brazilca Silvinja dominirao, samo je sačekao da se domaćin ispromašuje i kazni dva kiksa defanzivca Lajpciga. Prvi već u 11. minutu kada se spetljao Upamekano, a Auar pametno prepustio Memfisu Depaju da donese vođstvo gostima. Bilo je to između dva velika promašaja nemačkog repreznetativca Tima Vernera u 5. i 23. minutu koji je pokazao da ume da promaši i nepromašivo.

Lajpcig je imao inicijativu, napadao non-stop, ali je odbrana Liona bila besprekorno pripremljena večeras. Verovatno je na lošu igru domaćina uticao i ubedljiv poraz od Šalkea pre nekoliko dana koji je očigledno uzdrmao najmlađeg bundesligaša. Suočeni sa ozbiljnim zidom igrači Lajpciga su pokušavali sa distance, ali neuspešno, bez opasnosti za golmana Lopeza posle pokušaja Zabicera, Poulsena i rezerviste Forsberga, koji je kasno ušao kada je utakmica bila izgubljena.

Da bodovi definitivno putuju u Lion bilo je jasno u 65. minutu kada se spetljao drugi defanzivac Lajpciga Nordi Mukijele, a Martinu Terijeu nije bilo teško da postigne prvenac u sezoni za premijerni trijumf u grupnoj fazi Lige šampiona. I veliki podstrek Lavovima uoči lokalnog derbija sa Sent Etjenom za vikend.

Uprkos vrednoj pobedi Liona u gostima, na vrhu grupe G treće kolo će dočekati Zenit. Ne pamti se kada je ekipa iz Sankt Peterburga nekoga pobedila u Evropi ovako ubedljivo kao večeras Benfiku sa 3:1, ali je očigledno da trener Sergej Semak ima kvalitetan igrački kadar koji može da se upusti u trku s jakima.

Sa kapitenskom trakom oko ruke srpski veteran Branislav Ivanović je besprekorno komandovao odbranom šampiona Rusije koji je do vođstva stigao u 22. minutu posle kiksa odbrane Benfike i spretnog udarca Artjoma Dzjube. Portugalski velikan je sam sebi zagorčao život večeras, a čim je mladi štoper gostiju Ruben Dijaz u 70. postigao autogol bilo je jasno kuda ide ovaj meč.

Sardar Azmun je do kraja povisio na velikih 3:0 za prvo mesto na tabeli, a čast Benfike nekako je sačuvao Raul de Tomas pogotkom u 85. minutu koji teško da im je neka uteha. Tim Bruna Lažea posle dva odigrana kola nema nijedan bod pa mu predstoji teška borba za bar treće mesto. Ali, sve je otvoreno, jedna pobeda portuglaskog velikana mogla bi da ih vrati u trku jer ostali rivali nisu odmakli.

Zijeh topom, Tadić magijom: Ajaks ubio Valensiju! Neka strepi Čelsi...! Lil sačuvao bod u sudaru sa Plavcima.

Možda neće moći svake godine do polufinala,ali onaj prošlosezonski izlet definitivno nije bio slučajnost. Naprotiv, Ajaks je posle ubedljiv 3:0 protiv Lila, istim rezultatom arhivirao i Valensiju i Evropi pokazao da se vratio tamo gde mu je mesto, u najuži krug fudbalskih velesila Starog kontinenta. Hakim Zijeh i Dušan Tadić izrastao je u jedan od najopasnijih napadačkih tandema Evrope i odveo Kopljanike na vrh Grupe H, pride poslavši Frenku Lampardu poruku da ga čeka pakleno težak zadatak u naredna dva kola, bez obzira na to što se posle pobede u Lilu od 2:1 čini da je i Čelsi spreman da sa Ajaksom ušeta u nokaut fazu Lige šampiona, uprkos onom kiksu protiv Valensije usred Londona u prvom kolu takmičenja.

Jer iako se najradije ne bismo zaletali sa previše optimističnim prognozama, činjenica je da u ovom trenutku nema mnogo opasnijih timova od ekipe Erika ten Haga. Nije Valensija večeras bila toliko loša, imala je pri zaostatku 0:1 i penal koji je Dani Pareho poslao na tribine, imao je i Andre Onana jednu ili dve čudesne intervencije. Ali ono što Valensija nije imala je lek za Zijeha i Tadića.

Srpskom internacionalcu se sa večerašnje utakmice pišu dve asistencije što će reći da je u prvenstvu u Ligi šampiona od početka prošle sezone i dolaska u Ajaks postigao ili namestio neverovatnih 56 golova?! Istina, ova za vođstvo od 1:0 se piše “samo“ papirološki, pošto je Zijeh sve uradio sam. Bio je večeras posebno šuterski raspoložen, bar jedno tri puta je sa velikih distanci tukao ka Jasperu Silesenu, svaki put je bilo nezgodno, ali ovaj prvi put je bilo – neodbranjivo.

Još se u tim trenucima batrgala Valensija, pokušavala nešto u napadu, ali Slepi miševi se još traže posle Marselinovog odlaska sa mesta šefa struke. Posebno u odbrani, ozbiljna promaja tu duva. A kad krenu da šibaju vetrovi iz Amsterdama ni mnogo pouzdanije defanzivne linije bi izgubile koncept o prostoru. Od Valensije se to nekako i očekivalo. Potpuna konfuzija u 34. minutu, opet je Tadić završio dobar deo posla, a strelac je bio Kvinsi Promes.

Kod tog drugog gola asistenciju je uknjižio Doni van de Bek, koji će – sasvim je to jasno – posle godine afirmacije ove sezone biti jedan od nosioca Ajaksove igre, ali Duća Tadić ne bi bio to što jeste kad se ne bi potrudio da nas svaki put natera da ustanemo iz fotelje i aplauzom pozdravimo njegov neverovatan talenat. To kako je spojio Van de Beka sa  galom na prostoru od dva kvadratna metra, to izgleda mnogo lako, ali to mogu samo najveći majstori fudbalske igre.

Ajaks je dakle svoje obavio, Valensiji pokazao ko je bolji, a pretećim prstom pozvao Čelsi na okršaj u Amsterdamu. Pre koju godinu bismo smeli da se zakunemo da će Plavci to odraditi bez previše znoja, ali vremena se u fudbalu menjaju i Čelsi sada ne deluje ubedljivo kao Kopljanici.

Jesu izabranici Frenka Lamparda savladali Lil zahvaljujući Vilijanovom u njegovoj jubilarnoj, 300. utakmici u Čelsijevom dresu, ali daleko od toga da u igri engleskog predstavnika sve funkcioniše kao sat. Recimo, ne funkcioniše odbrana od prekida, pa je baš posle prekida Viktor Osimhen postigao gol za izjednačenje.

Međutim, bilo je to sve od Francuza, čini se ipak da je grupna faza njihov maksimum u Ligi šampiona. Možda će se porvati sa Valensijom za to treće mesto, ali za neki ozbiljniji rezultat teško da imaju kvalitet. Čak i protiv ovakvog Čelsija, a budimo objektivni, nije to što je nekad bilo.

Bilo je ipak dovoljno za Lil, pošto je Tami Abraham golom u 22. minutu, svojim osmim u sezoni, proslavio 22. rođendan, da bi zatim Vilijan stupio na scenu i rešio pitanje pobednika.

Odličan Inter, ali za Barsine majstore poput Suareza još zelen! Nerazuri ipak nastavili crnu tradiciju u Kataloniji.

Definitivno je ovo neki novi i bolji Inter otkako je došao Antonio Konte i sklopio ekipu po svom ukusu. Ali je to i dalje fudbalski zelen tim da pobeđuje u najvećim izazovima evropskog fudbala u koja svakako spada gostovanje Barseloni.

Konte je skockao Inter za napad na titulu u Italiji, ali u Ligi šampiona stanuje neki drugi i mnogo moćniji svet poput Barselone i njenog asa Luisa Suareza koji je sa dva gola doneo Blaugrani preokret i pobedu od 2:1. Katalonci su ostali uz Borusiju Dortmund na čelu grupe posle dva kola, dok Inter ima samo jedan bod.

A prikazao se Inter večeras zaista u odličnom svetlu na Kamp Nou stadionu. Pogotovo u prvih 45 minuta koje je rešio u svoju korist i poslao vrlo jasnu poruku da će Barselona morati da ubaci u petu brzinu ako želi da pobedi.

Lautaro Martinez je posle 119 sekundi igre postao četvrti najbrži gol koji je Barsa primila na svom stadionu u istoriji evrokupova. I prvi Interov na ovom stadionu posle četiri poraza kroz istoriju bez postignutog gola. Asistirao mu je Aleksis Sančez, a Argentinac fenomenalno izdržao Lenglea na leđima i majstorski pogodio suprotan ugao. Lautaro i Aleksis deluju kao moguć tandem u situacijama kada Kontemora da odmara Lukakua kao što je bilo večeras zbog derbija sa Juventusom u nedelju.

Nije se Inter parkirao u šesanesterac posle datog gola, a Barsa je napala i imali smo odličan fudbal. Nerazuri su pokazali u više navrata koliko su opasni u brzoj tranziciji. Konteova pravila se jano vide. Granitna odbrana i brz prelazak iz odbrane u napad. Inter je u nekoliko navrata sjajnim akcijama na prvu stiztao do gola Barse za desetak sekundi. Sevale su i štikle, bilo je dobrih poteza. Barela i Lautaro su promašili sjajne šanse, Ter Štegen i sreća su pogledali Barselonu. Omalni vezista Stefano Sensi je vadio dušu na pmuk Barseloni. Šutirao je, stvarao šanse i Inter je na poluvreme otišao kao bolji tim.

Ali Barsa je skup fenomenalnih majstora koji potezom mogu da reše meč. Kao što je to bilo u 58. minutu kada je Luis Suarez uhvatio fenomenalan volej na 16 metara i umalo probušio mrežu Handanovića koji nije stigao čestito ni da se baci na takav projektil.

Ulazak Demebela umesto indisponiranog Grizmana je potpuno probudio Barsu i izbio dah iz pluća Interu. Barsa je sve više pritiskala, a Inter se sve više povlačio. Desetak minuta pre kraja, Barsa je pokazala klasu, Inter je pokleknuo. Mesi je kao metak došao do šesnaesterca i poslužio Suareza koji u prijemu laže čuvara i nemilosrdno završava akciju za pobedu Katalonaca.

Rezultati i strelci:

Grupa E

Genk - Napoli 0:0 

Liverpul - Salcburg 4:3 (3:1)
/Mane 9, Robertson 25, Salah 36, 69 - Hvang 39, Minamino 56, Haland 60/ 

Grupa F

Slavija Prag - Borusija Dortmund0:2(0:1)
/Hakimi 35, 89/

Barselona - Inter 2:1 (0:1)
/Saurez 58, 84 - Martinez 3/

Grupa G

Zenit - Benfika 3:1 (1:0)
/Dzjuba 22, Dias 70ag, Azmun 78 - De Tomas 85/

Lajpcig - Lion 0:2 (0:1)
/Depaj 11, Terije 65/

Grupa H

Lil - Čelsi 1:2 (1:1)
/Osimen 33 - Abraham 22, Vilijan 78/

Valensija - Ajaks 0:3 (0:2)
/Zijah 8, Promes 34, Van de Bek 67/

Izvor: mozzartsport/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar