ЕК: Партизан да се причува Лоџеског!

Тофаш савладао Лимож! Турски клуб приказао озбиљну игру на отварању Еврокупа.  Болно приземљење Цедевита Олимпије, Дарушафака однела брејк из Стожица! Словенцима није помогло ни добро шутерско вече Симоновића са дистанце.  Ђорђевић не зна за пораз, Марковић поново фантастичан! Кошаркаши Виртуса из Болоње стартовали су Еврокуп победом над Улмом резултатом 92:79.  Марковић поново доминирао, Виртус тријумфално отворио Еврокуп! Успешан низ Александра Ђорђевића на клупи италијанског клуба се наставља.

Кошарка 02.10.2019 | 21:47
ЕК: Партизан да се причува Лоџеског!
Како ствари стоје, Партизан ће у овогодишњем издању Еврокупа имати веома озбиљан тест у Турској. Прошле године црно-бели играли су са Турк Телекомом, а ове ће на гостовање Тофашу који је вечерас на домаћем терену веома убедљиво савладао француски Лимож резултатом 84:71.

Већ од самог почетка меча, турска екипа преузела је контролу над утакмицом. Поенима Лоџеског и Филипа, брзо се одлепила од Француза и корак по корак дошла до двоцифрене предности. Покушали су кошаркаши Лиможа да колико-толико узврате у рекету, али им то једноставно није полазило од руке, па је након десет минута кошарке на семафору писало 25:15.

На почетку друге четвртине чинило се да Лимож незадрживо граби ка понору. Након нових поена Мустафе, Тофаш се одлепио на великих 14 поена предности. Уследио је тајмаут гостујућег састава након којег су успели да се донекле врате у живот и приђу Тофашу на само седам поена заостатак. За нешто више нису имали снаге, бар у првом полувремену, пошто је турски састав на одмор однео велику предност - 42:33.

Након уводног налета Тофаша у трећој деоници, Лимож је успео да се консолидује. Мало по мало, предност турског састава се топила и на четири минута пред крај квартала сведена је на само шест поена. Нису никако Французи успевали да се до краја приближе ривалу, што је доста подсећало на оно што смо јуче имали прилику да гледамо на мечу између Венеције и Партизана.

Кад већ нису хтели, а ни могли да преузму предност Французи, Тофаш је кренуо у нови налет којим је и решио утакмицу. Врло брзо су домаћи поново повели са 16 поена разлике, али овај пут нису дозволили гостима да се питају о било чему - 65:49.

До краја је то било само класично одрађивање посла за домаћина. Узбуђења у последњој четвртини једноставно није било, а Ене Орхун могао је да комбинује и да замени најбоље играче - Мета Лоџеског, Тарика Филипа, Мухајамина Мустафу и Девина Вилијамса и пружи шансу играчима са мањом минутажом. Крајни резултат био је 84:71 за домаћи састав.

Нешто раније током вечери у Израелу су се у оквиру Групе А сасатали Макаби Ришон и Промитеас. Домаћин је „попио“ јак шамар, пошто је грчки клуб славио са вртоглава 33 поена разлике - 88:55. Колико је овај меч резултатски био незанимљив, говори и чињеница да је Промитеас већ након првих пар минута повео са 11:0, а до краја четвртине успео да повећа предност и на 16 поена. Разлике у игри није било ни у преостале три деонице, па састав из Патре заслужено седи на челу своје групе након непуног првог кола.

Болно приземљење Цедевита Олимпије, Дарушафака однела брејк из Стожица. Словенцима није помогло ни добро шутерско вече Симоновића са дистанце.

Цедевита Олимпија се саплела у финалу Суперкупа АБА лиге против Партизана, а лошу серију наставила је вечерас пред домаћом публиком у Еврокупу. Састав Славена Римца играо је са великим бројем успона и падова, што наравно није било довољно да се на леђа баци веома квалитетна екипа турске Дарушафаке која је у Стожицама славила у драматичној завршници - 79:73.

Чинило се да је пред турским саставом прави-правцати дебакл. Цедевита Олимпија играла је као у трансу, док Дарушафака у буквалном смислу те речи није умела да се састави. Марко Симоновић решетао је кош гостију са дистанце и врло брзо је предност прерасла у двоцифрену, а након првих десет минута кошарке Змајеви су водили - 24:12.

Мања криза у игри Римчевог тима осетила се на старту другог квартала. Дарушафака је коначно ухватила корак, везала неколико добрих напада, те пришла Цедевита Олимпији на само седам поена заостатка. Много су грешили Словенци при додавању лопте, што су гости користили и поентирали у транзицији, а то су ретко чинили током прве четвртине.

Понор Змајева је ишао толико дубоко да је Дарушафака на три минута до краја четвртине чак и повела. Покушавао је Славен Римац да тајмаутима сасече серију ривала, али му то није полазило од руке. Сипали су гости из свих позиција, служио их је шут са дистанце и са 27 постигнутих поена у овом кварталу, отишли су на одмор са водством - 39:35.

Просто је тешко разумети где је нестала она лепршава игра Цедевита Олимпије из првог квартала. Дарушафака је и по повратку са паузе наставила да меље ривала и отприлике таман на половини треће четвртине дошла је и до двоцифрене предности. Поново је Славен Римац тражио тајмаут, поново је мењао и овога пута му је то коначно колико-толико и донело резултат. Змајеви су се резултатски тргли и имали су донекле повољну ситуацију пред последњих десет минута - Дарушафака је водила резултатом 63:59.

Последња деоница донела је уједначену борбу на обе стране терена. Дарушафака је дуго држала предност, а Цедевита Олимпија је коначно кренула у налет средином четвртине када је схватила да је враг однео шалу. Уследили су кошеви Милер-Мекинтајера и Мурића којим су Љубљанци чак прешли и у водство. Ипак, Дарушафака је узвратила што је гарантовало узбудљиву завршницу.

Јака Блажич је направио фаул у нападу у одсутном тренутку када је Цедевита Олимпија могла до изједначења, а Гери Браун је то казнио на другој страни. Ни након тајмаута Римца, Словенци нису дошли до поена, а Стипановић је правио фаул на скоку и меч је фактички тада решен. Дарушафака је до краја само увећала предност - 79:73.

Ђорђевић не зна за пораз, Марковић поново фантастичан! Кошаркаши Виртуса из Болоње стартовали су Еврокуп победом над Улмом резултатом 92:79.

Екипа коју предводи Александар Ђорђевић остварила је и трећу победу у сезони, након уводне две у италијанском првенству.

Нову бриљантну партију видели смо од Стефана Марковића, који је уз 16 поена имао и осам асистенција и три скока.

Немачки представник је имао предност после прве четвртине, али је Виртус успео да се опорави и да поведе на полувремену.

У трећој четвртини доминирале су одбране и углавном је био егал, али је италијански клуб серијом 12:0 успео да уђе у четврту четвртину са +10 и обезбеди себи мирну завршницу.

Предност Ђорђевићеве екипе порасла је на старту последње деонице, Улм је успео да смањи минус на шест поена, али је уследио нови, финални одговор гостију.

Поред Марковића истакли су се Кајлс Вимс са 18, Винс Хантер са 17 и Ђампаоло Рићи са 16 поена.

На другој страни најефикаснији био је Зоран Драгић са 15 поена, а пратили су га Тајлер Харви и Дерек Вилис са по 13.

Везао је Виртус из Болоње две победе на старту италијанске Леге А и у веома добром расположењу дочекао је гостовање Улму на отварању Еврокупа. Као логична последица свега тога, у Немачкој је виђена нова сјајна партија и нови тријумф за састав Александра Ђорђевића. Домаћин се држао негде до половине треће деонице, а онда је све била само једносмерна улица - 92:79.

Поенима Марковића и Вимса, Виртус је на почетку меча направио серију 8:0 и чинило се да ће у добром ритму и наставити. Улм није постигао ниједан једини поен у уводних пет минута, али се онда десио велики преокрет. Немци су сасули чак 20 поена до краја квартала и успели су чак и да озбиљније поведу против тима Александра Ђорђевића - 20:14.

Брзо је ипак италијански састав увео меч у егал у другој деоници. Уследила је мања резултатска клацкалица средином другог дела игре након чега је Виртус поново упалио моторе и прешао у предност. Игром је наставио да руководи Стефан Марковић који је био кључни актер новог преокрета. На полувремену, екипа из Болоње водила је резултатом 46:43.

Иако је вољни моменат био на страни састава који са клупе предводи Ђорђевић, Улм је био тај који је боље отворио трећу четвртину. Поново су Немци преузели предност и чинило се да ће нас до краја утакмице чекати доста узбуђења. Међутим, у последња четири минута тим са запада Немачке није постигао ниједан поен, Марковић и Вимс су наставили да решетају, а помоћ су добили од Ричија и Хантера. Трен ока и предност Виртуса је била двоцифрена - 65:55.

Колико је добро екипа из Болоње одиграла последњу четвртину, говори и чињеница да се победа ни у једном тренутку није доводила у питање. Мирно су кошаркаши Виртуса привели меч крају, играли веома разноврсно у нападу и тако дошли до веома важног тријумфа на старту Еврокупа - 92:79.

Чак пет кошаркаша у екипи Виртуса било је двоцифрено. Најефикаснији је био Кајл Вимс са 18 поена, један мање имао је Винс Хантер, још један мање Стефан Марковић (уз то је имао осам асистенција), а Ђампаоло Ричи је завршио сусрет са 15 поена. Џулијан Гембл је завршио на равно 10 поена. Код екипе Улма, најбољи је био Зоран Драгић који је уписао 15 поена.

Еврокуп, прво коло:

среда:

Макаби Ришон – Промитеас 55:88
Тофаш – Лимож 84:71
Цедевита Олимпија – Дарушафака 73:79
Улм – Виртус Болоња 79:92
Бреша – УНИКС
Нантер – Хувентус
Уникаха – Будућност

уторак:

Ритас – Локомотива Кубањ 92:86
Монако – Андора 82:66
Тренто – Галатасарај 64:70
Олденбург – Гдиња 74:78
Венеција – Партизан 63:66

Извор: моззартспорт/Б92

Коментари / 0

Оставите коментар