EK: Partizan da se pričuva Lodžeskog!

Tofaš savladao Limož! Turski klub prikazao ozbiljnu igru na otvaranju Evrokupa.  Bolno prizemljenje Cedevita Olimpije, Darušafaka odnela brejk iz Stožica! Slovencima nije pomoglo ni dobro šutersko veče Simonovića sa distance.  Đorđević ne zna za poraz, Marković ponovo fantastičan! Košarkaši Virtusa iz Bolonje startovali su Evrokup pobedom nad Ulmom rezultatom 92:79.  Marković ponovo dominirao, Virtus trijumfalno otvorio Evrokup! Uspešan niz Aleksandra Đorđevića na klupi italijanskog kluba se nastavlja.

Košarka 02.10.2019 | 21:47
EK: Partizan da se pričuva Lodžeskog!
Kako stvari stoje, Partizan će u ovogodišnjem izdanju Evrokupa imati veoma ozbiljan test u Turskoj. Prošle godine crno-beli igrali su sa Turk Telekomom, a ove će na gostovanje Tofašu koji je večeras na domaćem terenu veoma ubedljivo savladao francuski Limož rezultatom 84:71.

Već od samog početka meča, turska ekipa preuzela je kontrolu nad utakmicom. Poenima Lodžeskog i Filipa, brzo se odlepila od Francuza i korak po korak došla do dvocifrene prednosti. Pokušali su košarkaši Limoža da koliko-toliko uzvrate u reketu, ali im to jednostavno nije polazilo od ruke, pa je nakon deset minuta košarke na semaforu pisalo 25:15.

Na početku druge četvrtine činilo se da Limož nezadrživo grabi ka ponoru. Nakon novih poena Mustafe, Tofaš se odlepio na velikih 14 poena prednosti. Usledio je tajmaut gostujućeg sastava nakon kojeg su uspeli da se donekle vrate u život i priđu Tofašu na samo sedam poena zaostatak. Za nešto više nisu imali snage, bar u prvom poluvremenu, pošto je turski sastav na odmor odneo veliku prednost - 42:33.

Nakon uvodnog naleta Tofaša u trećoj deonici, Limož je uspeo da se konsoliduje. Malo po malo, prednost turskog sastava se topila i na četiri minuta pred kraj kvartala svedena je na samo šest poena. Nisu nikako Francuzi uspevali da se do kraja približe rivalu, što je dosta podsećalo na ono što smo juče imali priliku da gledamo na meču između Venecije i Partizana.

Kad već nisu hteli, a ni mogli da preuzmu prednost Francuzi, Tofaš je krenuo u novi nalet kojim je i rešio utakmicu. Vrlo brzo su domaći ponovo poveli sa 16 poena razlike, ali ovaj put nisu dozvolili gostima da se pitaju o bilo čemu - 65:49.

Do kraja je to bilo samo klasično odrađivanje posla za domaćina. Uzbuđenja u poslednjoj četvrtini jednostavno nije bilo, a Ene Orhun mogao je da kombinuje i da zameni najbolje igrače - Meta Lodžeskog, Tarika Filipa, Muhajamina Mustafu i Devina Vilijamsa i pruži šansu igračima sa manjom minutažom. Krajni rezultat bio je 84:71 za domaći sastav.

Nešto ranije tokom večeri u Izraelu su se u okviru Grupe A sasatali Makabi Rišon i Promiteas. Domaćin je „popio“ jak šamar, pošto je grčki klub slavio sa vrtoglava 33 poena razlike - 88:55. Koliko je ovaj meč rezultatski bio nezanimljiv, govori i činjenica da je Promiteas već nakon prvih par minuta poveo sa 11:0, a do kraja četvrtine uspeo da poveća prednost i na 16 poena. Razlike u igri nije bilo ni u preostale tri deonice, pa sastav iz Patre zasluženo sedi na čelu svoje grupe nakon nepunog prvog kola.

Bolno prizemljenje Cedevita Olimpije, Darušafaka odnela brejk iz Stožica. Slovencima nije pomoglo ni dobro šutersko veče Simonovića sa distance.

Cedevita Olimpija se saplela u finalu Superkupa ABA lige protiv Partizana, a lošu seriju nastavila je večeras pred domaćom publikom u Evrokupu. Sastav Slavena Rimca igrao je sa velikim brojem uspona i padova, što naravno nije bilo dovoljno da se na leđa baci veoma kvalitetna ekipa turske Darušafake koja je u Stožicama slavila u dramatičnoj završnici - 79:73.

Činilo se da je pred turskim sastavom pravi-pravcati debakl. Cedevita Olimpija igrala je kao u transu, dok Darušafaka u bukvalnom smislu te reči nije umela da se sastavi. Marko Simonović rešetao je koš gostiju sa distance i vrlo brzo je prednost prerasla u dvocifrenu, a nakon prvih deset minuta košarke Zmajevi su vodili - 24:12.

Manja kriza u igri Rimčevog tima osetila se na startu drugog kvartala. Darušafaka je konačno uhvatila korak, vezala nekoliko dobrih napada, te prišla Cedevita Olimpiji na samo sedam poena zaostatka. Mnogo su grešili Slovenci pri dodavanju lopte, što su gosti koristili i poentirali u tranziciji, a to su retko činili tokom prve četvrtine.

Ponor Zmajeva je išao toliko duboko da je Darušafaka na tri minuta do kraja četvrtine čak i povela. Pokušavao je Slaven Rimac da tajmautima saseče seriju rivala, ali mu to nije polazilo od ruke. Sipali su gosti iz svih pozicija, služio ih je šut sa distance i sa 27 postignutih poena u ovom kvartalu, otišli su na odmor sa vodstvom - 39:35.

Prosto je teško razumeti gde je nestala ona lepršava igra Cedevita Olimpije iz prvog kvartala. Darušafaka je i po povratku sa pauze nastavila da melje rivala i otprilike taman na polovini treće četvrtine došla je i do dvocifrene prednosti. Ponovo je Slaven Rimac tražio tajmaut, ponovo je menjao i ovoga puta mu je to konačno koliko-toliko i donelo rezultat. Zmajevi su se rezultatski trgli i imali su donekle povoljnu situaciju pred poslednjih deset minuta - Darušafaka je vodila rezultatom 63:59.

Poslednja deonica donela je ujednačenu borbu na obe strane terena. Darušafaka je dugo držala prednost, a Cedevita Olimpija je konačno krenula u nalet sredinom četvrtine kada je shvatila da je vrag odneo šalu. Usledili su koševi Miler-Mekintajera i Murića kojim su Ljubljanci čak prešli i u vodstvo. Ipak, Darušafaka je uzvratila što je garantovalo uzbudljivu završnicu.

Jaka Blažič je napravio faul u napadu u odsutnom trenutku kada je Cedevita Olimpija mogla do izjednačenja, a Geri Braun je to kaznio na drugoj strani. Ni nakon tajmauta Rimca, Slovenci nisu došli do poena, a Stipanović je pravio faul na skoku i meč je faktički tada rešen. Darušafaka je do kraja samo uvećala prednost - 79:73.

Đorđević ne zna za poraz, Marković ponovo fantastičan! Košarkaši Virtusa iz Bolonje startovali su Evrokup pobedom nad Ulmom rezultatom 92:79.

Ekipa koju predvodi Aleksandar Đorđević ostvarila je i treću pobedu u sezoni, nakon uvodne dve u italijanskom prvenstvu.

Novu briljantnu partiju videli smo od Stefana Markovića, koji je uz 16 poena imao i osam asistencija i tri skoka.

Nemački predstavnik je imao prednost posle prve četvrtine, ali je Virtus uspeo da se oporavi i da povede na poluvremenu.

U trećoj četvrtini dominirale su odbrane i uglavnom je bio egal, ali je italijanski klub serijom 12:0 uspeo da uđe u četvrtu četvrtinu sa +10 i obezbedi sebi mirnu završnicu.

Prednost Đorđevićeve ekipe porasla je na startu poslednje deonice, Ulm je uspeo da smanji minus na šest poena, ali je usledio novi, finalni odgovor gostiju.

Pored Markovića istakli su se Kajls Vims sa 18, Vins Hanter sa 17 i Đampaolo Rići sa 16 poena.

Na drugoj strani najefikasniji bio je Zoran Dragić sa 15 poena, a pratili su ga Tajler Harvi i Derek Vilis sa po 13.

Vezao je Virtus iz Bolonje dve pobede na startu italijanske Lege A i u veoma dobrom raspoloženju dočekao je gostovanje Ulmu na otvaranju Evrokupa. Kao logična posledica svega toga, u Nemačkoj je viđena nova sjajna partija i novi trijumf za sastav Aleksandra Đorđevića. Domaćin se držao negde do polovine treće deonice, a onda je sve bila samo jednosmerna ulica - 92:79.

Poenima Markovića i Vimsa, Virtus je na početku meča napravio seriju 8:0 i činilo se da će u dobrom ritmu i nastaviti. Ulm nije postigao nijedan jedini poen u uvodnih pet minuta, ali se onda desio veliki preokret. Nemci su sasuli čak 20 poena do kraja kvartala i uspeli su čak i da ozbiljnije povedu protiv tima Aleksandra Đorđevića - 20:14.

Brzo je ipak italijanski sastav uveo meč u egal u drugoj deonici. Usledila je manja rezultatska klackalica sredinom drugog dela igre nakon čega je Virtus ponovo upalio motore i prešao u prednost. Igrom je nastavio da rukovodi Stefan Marković koji je bio ključni akter novog preokreta. Na poluvremenu, ekipa iz Bolonje vodila je rezultatom 46:43.

Iako je voljni momenat bio na strani sastava koji sa klupe predvodi Đorđević, Ulm je bio taj koji je bolje otvorio treću četvrtinu. Ponovo su Nemci preuzeli prednost i činilo se da će nas do kraja utakmice čekati dosta uzbuđenja. Međutim, u poslednja četiri minuta tim sa zapada Nemačke nije postigao nijedan poen, Marković i Vims su nastavili da rešetaju, a pomoć su dobili od Ričija i Hantera. Tren oka i prednost Virtusa je bila dvocifrena - 65:55.

Koliko je dobro ekipa iz Bolonje odigrala poslednju četvrtinu, govori i činjenica da se pobeda ni u jednom trenutku nije dovodila u pitanje. Mirno su košarkaši Virtusa priveli meč kraju, igrali veoma raznovrsno u napadu i tako došli do veoma važnog trijumfa na startu Evrokupa - 92:79.

Čak pet košarkaša u ekipi Virtusa bilo je dvocifreno. Najefikasniji je bio Kajl Vims sa 18 poena, jedan manje imao je Vins Hanter, još jedan manje Stefan Marković (uz to je imao osam asistencija), a Đampaolo Riči je završio susret sa 15 poena. Džulijan Gembl je završio na ravno 10 poena. Kod ekipe Ulma, najbolji je bio Zoran Dragić koji je upisao 15 poena.

Evrokup, prvo kolo:

sreda:

Makabi Rišon – Promiteas 55:88
Tofaš – Limož 84:71
Cedevita Olimpija – Darušafaka 73:79
Ulm – Virtus Bolonja 79:92
Breša – UNIKS
Nanter – Huventus
Unikaha – Budućnost

utorak:

Ritas – Lokomotiva Kubanj 92:86
Monako – Andora 82:66
Trento – Galatasaraj 64:70
Oldenburg – Gdinja 74:78
Venecija – Partizan 63:66

Izvor: mozzartsport/B92

Komentari / 0

Ostavite komentar