А мислили смо да су Срби шампиони теорија завјере...!

Грци “открили“ спрегу Звезде, Партизана и француских судија!

Фудбал 03.10.2019 | 20:40
А мислили смо да су Срби шампиони теорија завјере...!
Шта све стигне у коментарима на интернет портале (а не видите ни трећину лудости које се обришу) помисли човек да су Срби шампиони у параноји и теоријама завере. Поготово када су у питању Црвена звезда и Партизан. Чега смо се све нагледали у коментарима, на друштвеним мрежама, добијеним мејловима, па и чека смо се наслушали у реакцијама "спортских раника" и увређених звездица... Мислили смо да ништа не може да нас изненади.

Али у Грчкој су се потрудили да подигну праг сензационализма на виши ниво.

У реакцијама на пораз Олимпијакоса на стадиону "Рајко Митић", грчка Газета - која важи за прилично угледан медиј, а не таблоид - објавила је текст са исконструисаном теоријом завере на којој би јој и највећи домаћи параноици позавидели.

Кључ победе Црвене звезде над Олимпијакосом је пронађен у фудбалској завери Срба и Француза који помажу једни другима у европском фудбалу?!

Повод је црвени картон који је француски арбитар Беноа Бастијен синоћ показао гостујућен нападачу Јасину Бензији у 58. минуту меча. Звезда је умела да искористи предност играча више, напала је, преокренула и заслужено победила.

Грци сматрају да је искључење Бензије било не само престрого, већ и унапред режирано од српско-француског лобија. Спојница који су нашли за ову до сада непознату фудбалску алијансу су судије.

Почевши од нашег Милорада Мажића који је пре годину дана судио меч Лиге нација између Француске и Немачке у којем је Французима била неопходна победа да остану на првом месту, а Немцима да се врате у игру за прво место после слабог почетка. Панцери су повели раним голом Тонија Кроса (из пенала!), Француска је изједначила после сат времена игре, а онда је Мажић у 84. минуту досудио пенал за Француску који је Гризман претворио у победу. Пенал који јесте био споран и разбеснео је Немце и њиховог селектора Јоакима Лева.  



У том пеналу су Грци нашли на почетак стварања француско-српске коалиције и разлог за касније противуслуге француских арбитара српским клубовима.

Прво се помиње меч између Партизана и Молдеа у реваншу плеј-офа за Лигу Европе одиграном 29. августа у Норвешкој?! У којем никаква грешка судије није утицала на резултат...

Грци пишу да је француски судија Руди Буке (синоћ био у ВАР соби на Маракани) погурао Партизан до пролаза и као аргумент за те тврдње наводе изјаве Молдеовог тренера који је рекао да је Милетићевомизједначујућем голу после корнера у 80. минуту претходио фаул за Молде који није досуђен пре корнера! У тој одлуци судије, Грци виде огромну помоћ која је наводно све решила?!

Даље се наводи да је синоћ на стадиону Рајко Митић кључну улогу одиграо Беноа Бастијен који је престрого искључио Бензију, а на крају је "помогао" Црвеној звезди и није искључио Марка Марина због намерног ударања Цимикаса.

Грци пишу да је ово Бензији прво искључење на европским мечевима у каријери. Када се то тако напише и каже, звучи помпезно. Међутим, Бензија није никакав европски ветеран који се сачувао картона, већ фудбалер који је у Европи уписао укупно 13 мечева у каријери. Углавном улазећи као резерва и играјући на позицији нападача. Баш и није неки узорак па да му се честита што до сада није добио црвени...

Даље се наводи и да Бастијен до сада није важио за арбитра који често показује црвене картоне у европским мечевима. Израчунали су да је показао само пет црвених на 37 утакмица у Европи, а само два на последњих 25.

Али лако је проверити да је Бастијан судио на 44 интернационална меча и показао 10 црвених картона. У просеку показује 0,11 црвених картон по утакмици. То је већи просек од Дамира Скомине (0,09), Џунејта Чакира (0,10) или Мајкла Оливера (0,10 црвених по мечу).

Грци су приде "заборавили" и два битна занимљива детаља из Бастијанове каријере.

Један се одиграо претпрошле сезоне на стадиону "Рајко Митић" када је пред крај меча Црвене звезде и Арсенала искључио Милана Родића, а тада је Звездин челник Звездан Терзић после меча јавно говорио о томе како је Бастијен тај картон свирао тек након му је на то сугерисао земљак на клупи Тобџија Арсен Венгер.

Други детаљ који су Грци "заборавили" је меч између Олимпијакоса и Милана прошле јесени у последњем колу групне фазе Лиге Европе када је грчки тим морао да победи са два гола разлике да би избацио Росонере. Судија је био управо Бастијен, Олимпијакос је победио 3:1, а из Милана су после меча грмели на судију Бастијена који је измислио пенал за вођство Грка од 3:1 којим су преломили меч. Иначе је цео меч одсудио јако лоше и био најслабији актер меча. Углавном због одлука у корист Олимпијакоса.



Ти детаљи из Бастијенове биографије су "случајно" заборављени, али му се ставља на душу да је намерно искључио Бензију синоћ на Маракани и помогао Звезди. Иако је Алжирцу то био фаул за други жути картон, а не директно искључење. И иако је том приликом повредио Кањаса који је после десетак минута храмања морао да напусти терен што најбоље говори о интензитету прекрашаја за жути картон.

Ипак, изгледа да је иза свега стајала српско-француска судијска коалиција која може да ради шта хоће у европском фудбалу?!

Дакле, када чујете од људи у нашем спорту како се правдају, спинују и измишљају разлоге, увек се сетите каквих све теорија има у Грчкој.

Иначе, Газета у још једном, озбиљнијем тексту посвећеном суђењу открива и да се синоћ на "Маракани" одиграло и треће полувреме у којем су челници Олимпијакоса у разговору са арбитрима и представницима УЕФА "изразили жестоко незадовољство“ због Бастијенових одлука. 

Извор: моззартспорт

ФОТО: МН Пресс

Коментари / 0

Оставите коментар