A mislili smo da su Srbi šampioni teorija zavjere...!

Grci “otkrili“ spregu Zvezde, Partizana i francuskih sudija!

Fudbal 03.10.2019 | 20:40
A mislili smo da su Srbi šampioni teorija zavjere...!
Šta sve stigne u komentarima na internet portale (a ne vidite ni trećinu ludosti koje se obrišu) pomisli čovek da su Srbi šampioni u paranoji i teorijama zavere. Pogotovo kada su u pitanju Crvena zvezda i Partizan. Čega smo se sve nagledali u komentarima, na društvenim mrežama, dobijenim mejlovima, pa i čeka smo se naslušali u reakcijama "sportskih ranika" i uvređenih zvezdica... Mislili smo da ništa ne može da nas iznenadi.

Ali u Grčkoj su se potrudili da podignu prag senzacionalizma na viši nivo.

U reakcijama na poraz Olimpijakosa na stadionu "Rajko Mitić", grčka Gazeta - koja važi za prilično ugledan medij, a ne tabloid - objavila je tekst sa iskonstruisanom teorijom zavere na kojoj bi joj i najveći domaći paranoici pozavideli.

Ključ pobede Crvene zvezde nad Olimpijakosom je pronađen u fudbalskoj zaveri Srba i Francuza koji pomažu jedni drugima u evropskom fudbalu?!

Povod je crveni karton koji je francuski arbitar Benoa Bastijen sinoć pokazao gostujućen napadaču Jasinu Benziji u 58. minutu meča. Zvezda je umela da iskoristi prednost igrača više, napala je, preokrenula i zasluženo pobedila.

Grci smatraju da je isključenje Benzije bilo ne samo prestrogo, već i unapred režirano od srpsko-francuskog lobija. Spojnica koji su našli za ovu do sada nepoznatu fudbalsku alijansu su sudije.

Počevši od našeg Milorada Mažića koji je pre godinu dana sudio meč Lige nacija između Francuske i Nemačke u kojem je Francuzima bila neophodna pobeda da ostanu na prvom mestu, a Nemcima da se vrate u igru za prvo mesto posle slabog početka. Panceri su poveli ranim golom Tonija Krosa (iz penala!), Francuska je izjednačila posle sat vremena igre, a onda je Mažić u 84. minutu dosudio penal za Francusku koji je Grizman pretvorio u pobedu. Penal koji jeste bio sporan i razbesneo je Nemce i njihovog selektora Joakima Leva.  



U tom penalu su Grci našli na početak stvaranja francusko-srpske koalicije i razlog za kasnije protivusluge francuskih arbitara srpskim klubovima.

Prvo se pominje meč između Partizana i Moldea u revanšu plej-ofa za Ligu Evrope odigranom 29. avgusta u Norveškoj?! U kojem nikakva greška sudije nije uticala na rezultat...

Grci pišu da je francuski sudija Rudi Buke (sinoć bio u VAR sobi na Marakani) pogurao Partizan do prolaza i kao argument za te tvrdnje navode izjave Moldeovog trenera koji je rekao da je Miletićevomizjednačujućem golu posle kornera u 80. minutu prethodio faul za Molde koji nije dosuđen pre kornera! U toj odluci sudije, Grci vide ogromnu pomoć koja je navodno sve rešila?!

Dalje se navodi da je sinoć na stadionu Rajko Mitić ključnu ulogu odigrao Benoa Bastijen koji je prestrogo isključio Benziju, a na kraju je "pomogao" Crvenoj zvezdi i nije isključio Marka Marina zbog namernog udaranja Cimikasa.

Grci pišu da je ovo Benziji prvo isključenje na evropskim mečevima u karijeri. Kada se to tako napiše i kaže, zvuči pompezno. Međutim, Benzija nije nikakav evropski veteran koji se sačuvao kartona, već fudbaler koji je u Evropi upisao ukupno 13 mečeva u karijeri. Uglavnom ulazeći kao rezerva i igrajući na poziciji napadača. Baš i nije neki uzorak pa da mu se čestita što do sada nije dobio crveni...

Dalje se navodi i da Bastijen do sada nije važio za arbitra koji često pokazuje crvene kartone u evropskim mečevima. Izračunali su da je pokazao samo pet crvenih na 37 utakmica u Evropi, a samo dva na poslednjih 25.

Ali lako je proveriti da je Bastijan sudio na 44 internacionalna meča i pokazao 10 crvenih kartona. U proseku pokazuje 0,11 crvenih karton po utakmici. To je veći prosek od Damira Skomine (0,09), Džunejta Čakira (0,10) ili Majkla Olivera (0,10 crvenih po meču).

Grci su pride "zaboravili" i dva bitna zanimljiva detalja iz Bastijanove karijere.

Jedan se odigrao pretprošle sezone na stadionu "Rajko Mitić" kada je pred kraj meča Crvene zvezde i Arsenala isključio Milana Rodića, a tada je Zvezdin čelnik Zvezdan Terzić posle meča javno govorio o tome kako je Bastijen taj karton svirao tek nakon mu je na to sugerisao zemljak na klupi Tobdžija Arsen Venger.

Drugi detalj koji su Grci "zaboravili" je meč između Olimpijakosa i Milana prošle jeseni u poslednjem kolu grupne faze Lige Evrope kada je grčki tim morao da pobedi sa dva gola razlike da bi izbacio Rosonere. Sudija je bio upravo Bastijen, Olimpijakos je pobedio 3:1, a iz Milana su posle meča grmeli na sudiju Bastijena koji je izmislio penal za vođstvo Grka od 3:1 kojim su prelomili meč. Inače je ceo meč odsudio jako loše i bio najslabiji akter meča. Uglavnom zbog odluka u korist Olimpijakosa.



Ti detalji iz Bastijenove biografije su "slučajno" zaboravljeni, ali mu se stavlja na dušu da je namerno isključio Benziju sinoć na Marakani i pomogao Zvezdi. Iako je Alžircu to bio faul za drugi žuti karton, a ne direktno isključenje. I iako je tom prilikom povredio Kanjasa koji je posle desetak minuta hramanja morao da napusti teren što najbolje govori o intenzitetu prekrašaja za žuti karton.

Ipak, izgleda da je iza svega stajala srpsko-francuska sudijska koalicija koja može da radi šta hoće u evropskom fudbalu?!

Dakle, kada čujete od ljudi u našem sportu kako se pravdaju, spinuju i izmišljaju razloge, uvek se setite kakvih sve teorija ima u Grčkoj.

Inače, Gazeta u još jednom, ozbiljnijem tekstu posvećenom suđenju otkriva i da se sinoć na "Marakani" odigralo i treće poluvreme u kojem su čelnici Olimpijakosa u razgovoru sa arbitrima i predstavnicima UEFA "izrazili žestoko nezadovoljstvo“ zbog Bastijenovih odluka. 

Izvor: mozzartsport

FOTO: MN Press

Komentari / 0

Ostavite komentar