ЛШ: Дортмунд се "провукао" у Прагу, Наполи није у Генку!

Фудбалери Борусије Дортмунд победили су Славију Праг, док Наполи није успео да савлада Генк.  Славијино самоубиство из заседе: Два бега Хакимија и корисна лекција за чешког Клопа! Борусија покорила Праг уз два гола сјајног Мароканаца - 2:0.  Генкова деца као Звезда, Наполи уме све у фудбалу осим да постигне гол у гостима када мора! Кикс Наполитанаца у Белгији!

Фудбал 02.10.2019 | 21:11
ЛШ: Дортмунд се "провукао" у Прагу, Наполи није у Генку!
Дортмунд је славио победу у Прагу са минималних 1:0, док су Наполи и Генк у Белгији одиграли без голова, у другом колу Лиге шампиона.

Дортмунд је преузео прво место Групе Ф са четири бода пред окршај Барселоне и Интера, док је Наполи са истим бројем бодова остао први у Групи Е, али може да изгуби ту позицију уколико Салцбург шокира Ливерпул од 21.00.

Немачки представник је успео да дође до прве победе у ЛШ и постигне први гол, након што је ремизирао са Барселоном, док је Славија умало направила ново изненађење после 1:1 на Ђузепе Меаци.

Велику прилику на старту меча пропустио је Џејдон Санчо у другом минуту, а двадесетак минута касније то је могао да казни Масопуст, али није.

Славија је играла одлично и није хтела да се брани против фаворизованог ривала. Чешки представник је нападао, стварао шансе, али их није користио.

То је казнио десни бек гостију Ашраф Хакими, који је у 35. минуту показао завидне техничке способности, преварио неколико дефанзиваца домаћина дриблинзима и погодио за 0:1.

До краја првог полувремена виђена је још једна шанса, опет за Славију. Кудела је имао све у својим рукама, али предуго сачекао и шут му је био изблокиран.

Друго полувреме донело нам је исту количину акције као и прво, а шансе су се поново стварале на обе стране.

Већ у 47. минуту нову прилику имао је Санчо, који је имао чисту ситуацију један на један. Концентрација му је из неког разлога пала, па је себи дао предугачак фор.

Славија је поново могла до гола, прво преко Тецла, а онда преко Шевчика. Бурки је све добро пратио и бранио, а домаћин је често остајао без праве завршнице.

У 83. минуту Бурки је поново био на висини задатак и зауставио покушај Соучека, да би све дилеме отклонио сјајни Хакими другим голом на мечу.

Добар резултат из првог кола са гостовања Интеру и реми (1:1) подигао је лествицу очекивања играча и навијача прашке Славије. Осећала се у престоници Чешке еуфорија и жеља да се изненади и фавроизована Борусија уз Дортмунда која је стигла на ово гостовање усред кризе резултата и три везана ремија. Али, недостајало је храброј и интересантној екипи Јиндриха Трпишовског вечерас луцидности, јер да су искористили само једну од бар три добре прилике имали би на конту миожда бар још један бод.

Овако, сурово су кажњени вечерас и то из контри које је крунисао тајни адут Лусијана Фарва Мароканац Ашраф Хакими. Млади бек Милионера на позајмици из Реал Мадрида био је убедљиво најбољи појединац вечерашњег сусрета, а можда је томе допринела и чињеница да га је тренер послао у врх напада на лево или десно крило (мењао је стране у зависности од потребе) како би задавао главобоље Чесима.

И успео је, два бега из 35. и 88. минута и рутинска реализација поред немоћне одбране и голмана Славије били су довољни Борусији да упише премијерни тријумф у групној фази од 2:0 и испуни примарни циљ за ово коло. Жалиће домаћини сигурно наредних дана због оваквог исхода посебно јер су и до водећег гола, а и касније имали добре шансе да савладају Романа Буркија.

Најбољу је у првом полувремену пропустио нападач Славије Мазопуст у 21. минуту када није успео да матира голмана гостију у ситуацији један на један. Велику прилику имао је у 52. и Станислав Тецл који је такође избио пред голмана Дортмунда и погодио спољни део мреже. Како је пролазило време тако је Славија све више ризиковала, али како је губила снагу, тако је и Турбо Хакими појачавао.

Још један бег у финишу и реализација на пас Јулијана Бранта дефинитивно су означили крај наде за Славију. Добар блок на средини и контре, то је био рецепт за обарање чврстих Чеха и екипа Лусијана Фарва га је спровела до перфекције. Није Борусија доминирала нити одушевила, играла је такмичарски, колико јој треба, а Славија и њен тренер којег сматрају чешким Клопом добила добру лекцију за будућност пошто је било евидентно да се ради о симпатичном и добро вођеном тиму.      

Наполи је дозволио Генку много мање шанси него Дортмунд Славији, али није успео да тријумфује.

У првих 25 минута виђене су чак три велике шансе за Наполитанце. Каљехон је погодио пречку, Милик у два наврата упропастио огромне шансе, али се јасно видело да Генку неће бити лако.

Пољски нападач је поново имао велику прилику у 38. минуту, када је дочекао центаршут са петерца, али промашио оквир гола за неколико центиметара.

На полувреме се отишло без погодака, али је деловало да гол "виси у ваздуху".

У првих 15 минута другог полувремена Наполи је пропустио нове прилике, овога птуа преко Каљехона и Кулибалија.

Генк је успевао да се одбрани и у пар наврата да припрети, али није било изгледних шанси, ни изблиза каквих је било на другој страни терена.

Вероватно највећу прилику за белгијског представника имао је Јанис Хаџи, који је у 84. минуту дошао до лопте у непосредној близини гола јер се Алан оклизнуо, али шутирао јако лоше, преко гола.

До краја меча Наполи је контролисао ритам, константно нападао, али гола није било.

Прошле сезоне на отварању сезоне у Лиги шампиона, Наполи је доминирао против Црвене звезде у Београду, али није постигао гол. Меч је завршен 0:0 и на крају су та два изгубљена бода коштали Наполитанце у борби за пласман у осмину финала. Даље су отишли Ливерпул и ПСЖ.

Наполи је на првом гостовању ове сезоне у Лиги шампиона одиграо пресликан меч као у Београду. Доминирали су против белгијског шампиона Генка, играли лепо, стварали шансе, али нису успевали да задају заврши уадарац. Пропустили су бар пет чистих зицера.

Уз сав респект према Генку и ономе што је овај млади тим показао против објективно много јачег ривала, Наполитанци су ти који су вечерас губитници упркос освојеном боду. У конкуренцији Ливерпула и опасног Салцбурга у групи, не би смели тек тако да расипају бодове јер би опет могли да дођу у незгодну ситуацију. Пропустили су сјајну шансу да у двомеч са Аустријанцима уђу растерећније и са максималних шест бодова.

Анћелотијев тим је опет играо одличан фудбал, али је опет показао импотенцију у завршници. Као и недавно против Каљарија када су доминирали цео меч, али нису дали гол и на крају су примили гол за коначних 0:1.

Наполијев стратег је почео меч без Инсињеа у протоколу и са Мертенсом и Љорентеом на клупи што му се осветило. Арек Милик је изгубио голгетерском самопоуздање и питање је колико још кредита ће имати код италијанског стручњака.

Наполитанци су држали час фудбала белгијском шампиону од почетка. Само у првом полувремену су имали гомилу прилика. Мертенс је погодио стативу, Милик је два пута за 25 минута тукао у пречку. Кулибалијев шут главом је очишћен са гол-линије, а Миликов нови шут је завршио неколико центиметара изнад пречке. Генк је тек у два наврата припретио, али је голман Мерет био на висини задатака.

Каљехон је у другом полувремену пропустио зицер са пет метара када је пребацио гол, било је ту још неких солидних напада, а на крају умало да Наполитанци прођу као против Каљарија. Јанис Хаџи је промашио најбољу шансу Генка. Мертенс и Љоренте су ушли са клупе, али је Генк додатно учврстио дефанзивне бедеме и није било пролаза до одличног голмана Кукеа који је имао и сјајну интервенцију после шута Мертенса.

На крају, треба се одати признање овом тиму Генка. Белгијски тим је летос остао без гомиле битних играча из шампионске генерације које су покуповали разни клубови. Ипак, једна од најбољих скаутинг служби у Европи (Де Брујне, Куртоа, Кулибали, Караско, Ориги, Милинковић Савић, Бејли…) је опет пронашла сјајне младе играче. Голман Куке има 20 година и дошао је из друге лиге, дефанзивци Меле (22), Лукуми (21) и Куеста(21) обећавају много, а Сандер Берге (21) и Јанис Хаџи (20) су већ сада један од већих талената европског фудбала. Сви су они стартери у Генку и успели су да одоле тако квалитетној и искусној екипи попут Наполија. Најстарији стартер у Генковом тиму је био Словак Хрошовски који има 27 година. Сви остали су млађи…

Извор: Б92/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар