LŠ: Dortmund se "provukao" u Pragu, Napoli nije u Genku!

Fudbaleri Borusije Dortmund pobedili su Slaviju Prag, dok Napoli nije uspeo da savlada Genk.  Slavijino samoubistvo iz zasede: Dva bega Hakimija i korisna lekcija za češkog Klopa! Borusija pokorila Prag uz dva gola sjajnog Marokanaca - 2:0.  Genkova deca kao Zvezda, Napoli ume sve u fudbalu osim da postigne gol u gostima kada mora! Kiks Napolitanaca u Belgiji!

Fudbal 02.10.2019 | 21:11
LŠ: Dortmund se "provukao" u Pragu, Napoli nije u Genku!
Dortmund je slavio pobedu u Pragu sa minimalnih 1:0, dok su Napoli i Genk u Belgiji odigrali bez golova, u drugom kolu Lige šampiona.

Dortmund je preuzeo prvo mesto Grupe F sa četiri boda pred okršaj Barselone i Intera, dok je Napoli sa istim brojem bodova ostao prvi u Grupi E, ali može da izgubi tu poziciju ukoliko Salcburg šokira Liverpul od 21.00.

Nemački predstavnik je uspeo da dođe do prve pobede u LŠ i postigne prvi gol, nakon što je remizirao sa Barselonom, dok je Slavija umalo napravila novo iznenađenje posle 1:1 na Đuzepe Meaci.

Veliku priliku na startu meča propustio je Džejdon Sančo u drugom minutu, a dvadesetak minuta kasnije to je mogao da kazni Masopust, ali nije.

Slavija je igrala odlično i nije htela da se brani protiv favorizovanog rivala. Češki predstavnik je napadao, stvarao šanse, ali ih nije koristio.

To je kaznio desni bek gostiju Ašraf Hakimi, koji je u 35. minutu pokazao zavidne tehničke sposobnosti, prevario nekoliko defanzivaca domaćina driblinzima i pogodio za 0:1.

Do kraja prvog poluvremena viđena je još jedna šansa, opet za Slaviju. Kudela je imao sve u svojim rukama, ali predugo sačekao i šut mu je bio izblokiran.

Drugo poluvreme donelo nam je istu količinu akcije kao i prvo, a šanse su se ponovo stvarale na obe strane.

Već u 47. minutu novu priliku imao je Sančo, koji je imao čistu situaciju jedan na jedan. Koncentracija mu je iz nekog razloga pala, pa je sebi dao predugačak for.

Slavija je ponovo mogla do gola, prvo preko Tecla, a onda preko Ševčika. Burki je sve dobro pratio i branio, a domaćin je često ostajao bez prave završnice.

U 83. minutu Burki je ponovo bio na visini zadatak i zaustavio pokušaj Součeka, da bi sve dileme otklonio sjajni Hakimi drugim golom na meču.

Dobar rezultat iz prvog kola sa gostovanja Interu i remi (1:1) podigao je lestvicu očekivanja igrača i navijača praške Slavije. Osećala se u prestonici Češke euforija i želja da se iznenadi i favroizovana Borusija uz Dortmunda koja je stigla na ovo gostovanje usred krize rezultata i tri vezana remija. Ali, nedostajalo je hrabroj i interesantnoj ekipi Jindriha Trpišovskog večeras lucidnosti, jer da su iskoristili samo jednu od bar tri dobre prilike imali bi na kontu miožda bar još jedan bod.

Ovako, surovo su kažnjeni večeras i to iz kontri koje je krunisao tajni adut Lusijana Farva Marokanac Ašraf Hakimi. Mladi bek Milionera na pozajmici iz Real Madrida bio je ubedljivo najbolji pojedinac večerašnjeg susreta, a možda je tome doprinela i činjenica da ga je trener poslao u vrh napada na levo ili desno krilo (menjao je strane u zavisnosti od potrebe) kako bi zadavao glavobolje Česima.

I uspeo je, dva bega iz 35. i 88. minuta i rutinska realizacija pored nemoćne odbrane i golmana Slavije bili su dovoljni Borusiji da upiše premijerni trijumf u grupnoj fazi od 2:0 i ispuni primarni cilj za ovo kolo. Žaliće domaćini sigurno narednih dana zbog ovakvog ishoda posebno jer su i do vodećeg gola, a i kasnije imali dobre šanse da savladaju Romana Burkija.

Najbolju je u prvom poluvremenu propustio napadač Slavije Mazopust u 21. minutu kada nije uspeo da matira golmana gostiju u situaciji jedan na jedan. Veliku priliku imao je u 52. i Stanislav Tecl koji je takođe izbio pred golmana Dortmunda i pogodio spoljni deo mreže. Kako je prolazilo vreme tako je Slavija sve više rizikovala, ali kako je gubila snagu, tako je i Turbo Hakimi pojačavao.

Još jedan beg u finišu i realizacija na pas Julijana Branta definitivno su označili kraj nade za Slaviju. Dobar blok na sredini i kontre, to je bio recept za obaranje čvrstih Čeha i ekipa Lusijana Farva ga je sprovela do perfekcije. Nije Borusija dominirala niti oduševila, igrala je takmičarski, koliko joj treba, a Slavija i njen trener kojeg smatraju češkim Klopom dobila dobru lekciju za budućnost pošto je bilo evidentno da se radi o simpatičnom i dobro vođenom timu.      

Napoli je dozvolio Genku mnogo manje šansi nego Dortmund Slaviji, ali nije uspeo da trijumfuje.

U prvih 25 minuta viđene su čak tri velike šanse za Napolitance. Kaljehon je pogodio prečku, Milik u dva navrata upropastio ogromne šanse, ali se jasno videlo da Genku neće biti lako.

Poljski napadač je ponovo imao veliku priliku u 38. minutu, kada je dočekao centaršut sa peterca, ali promašio okvir gola za nekoliko centimetara.

Na poluvreme se otišlo bez pogodaka, ali je delovalo da gol "visi u vazduhu".

U prvih 15 minuta drugog poluvremena Napoli je propustio nove prilike, ovoga ptua preko Kaljehona i Kulibalija.

Genk je uspevao da se odbrani i u par navrata da pripreti, ali nije bilo izglednih šansi, ni izbliza kakvih je bilo na drugoj strani terena.

Verovatno najveću priliku za belgijskog predstavnika imao je Janis Hadži, koji je u 84. minutu došao do lopte u neposrednoj blizini gola jer se Alan okliznuo, ali šutirao jako loše, preko gola.

Do kraja meča Napoli je kontrolisao ritam, konstantno napadao, ali gola nije bilo.

Prošle sezone na otvaranju sezone u Ligi šampiona, Napoli je dominirao protiv Crvene zvezde u Beogradu, ali nije postigao gol. Meč je završen 0:0 i na kraju su ta dva izgubljena boda koštali Napolitance u borbi za plasman u osminu finala. Dalje su otišli Liverpul i PSŽ.

Napoli je na prvom gostovanju ove sezone u Ligi šampiona odigrao preslikan meč kao u Beogradu. Dominirali su protiv belgijskog šampiona Genka, igrali lepo, stvarali šanse, ali nisu uspevali da zadaju završi uadarac. Propustili su bar pet čistih zicera.

Uz sav respekt prema Genku i onome što je ovaj mladi tim pokazao protiv objektivno mnogo jačeg rivala, Napolitanci su ti koji su večeras gubitnici uprkos osvojenom bodu. U konkurenciji Liverpula i opasnog Salcburga u grupi, ne bi smeli tek tako da rasipaju bodove jer bi opet mogli da dođu u nezgodnu situaciju. Propustili su sjajnu šansu da u dvomeč sa Austrijancima uđu rasterećnije i sa maksimalnih šest bodova.

Anćelotijev tim je opet igrao odličan fudbal, ali je opet pokazao impotenciju u završnici. Kao i nedavno protiv Kaljarija kada su dominirali ceo meč, ali nisu dali gol i na kraju su primili gol za konačnih 0:1.

Napolijev strateg je počeo meč bez Insinjea u protokolu i sa Mertensom i Ljorenteom na klupi što mu se osvetilo. Arek Milik je izgubio golgeterskom samopouzdanje i pitanje je koliko još kredita će imati kod italijanskog stručnjaka.

Napolitanci su držali čas fudbala belgijskom šampionu od početka. Samo u prvom poluvremenu su imali gomilu prilika. Mertens je pogodio stativu, Milik je dva puta za 25 minuta tukao u prečku. Kulibalijev šut glavom je očišćen sa gol-linije, a Milikov novi šut je završio nekoliko centimetara iznad prečke. Genk je tek u dva navrata pripretio, ali je golman Meret bio na visini zadataka.

Kaljehon je u drugom poluvremenu propustio zicer sa pet metara kada je prebacio gol, bilo je tu još nekih solidnih napada, a na kraju umalo da Napolitanci prođu kao protiv Kaljarija. Janis Hadži je promašio najbolju šansu Genka. Mertens i Ljorente su ušli sa klupe, ali je Genk dodatno učvrstio defanzivne bedeme i nije bilo prolaza do odličnog golmana Kukea koji je imao i sjajnu intervenciju posle šuta Mertensa.

Na kraju, treba se odati priznanje ovom timu Genka. Belgijski tim je letos ostao bez gomile bitnih igrača iz šampionske generacije koje su pokupovali razni klubovi. Ipak, jedna od najboljih skauting službi u Evropi (De Brujne, Kurtoa, Kulibali, Karasko, Origi, Milinković Savić, Bejli…) je opet pronašla sjajne mlade igrače. Golman Kuke ima 20 godina i došao je iz druge lige, defanzivci Mele (22), Lukumi (21) i Kuesta(21) obećavaju mnogo, a Sander Berge (21) i Janis Hadži (20) su već sada jedan od većih talenata evropskog fudbala. Svi su oni starteri u Genku i uspeli su da odole tako kvalitetnoj i iskusnoj ekipi poput Napolija. Najstariji starter u Genkovom timu je bio Slovak Hrošovski koji ima 27 godina. Svi ostali su mlađi…

Izvor: B92/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar