Нова Евролига спремна - Може ли Звезда у Топ 8?

Такмичарска 2019/20 у најјачем континенталном такмичењу почеће у четвртак. Прочитајте шта нас чека у новој сезони.

Кошарка 02.10.2019 | 22:15
Нова Евролига спремна - Може ли Звезда у Топ 8?
Послије четири и по мјесеца паузе, најбоља континентална кошарка је опет ту.

Нова сезона Евролиге почиње у четвртак, а додатно промијењено такмичење први пут ће имати 18 тимова учесника. Међу њима биће и Црвена звезда, повратник у континенталну елиту након године паузе, током које је овдашњи кошаркашки регион представљала Будућност.

Закључно са крајем сезоне 2018/19 и тријумфом ЦСКА на Фајнал-фору у Виторији, руководство такмичења направило је неколико "резова".

Прије свега, двије гарантоване (двогодишње) лиценце добили су шампион Њемачке, Бајерн, и првак Француске, Асвел. Њиховим уласком у такмичење, лига ће први пут бројати 18 учесника, који ће играти од 3. октобра до 24. маја и завршнице сезоне у Келну.

Такође, радикална промјена је и то да је Евролига ускратила проходност националним лигама. Почев од ове сезоне, први човјек такмичења Ђорди Бертомеу и сарадници искључиво ће одређивати ко ће играти, а АБА лиги је гарантовано да ће добити позивницу за следећу сезону.

Од ове сезоне два тима ће кроз Еврокуп изборити пласман у Евролигу.

Као и до сада, осам најуспјешнијих тимова лигашког дијела пласираће се у плеј-оф, који ће кроз четири четвртфиналне серије дати имена учесника Фајнал-фора у Њемачкој.

Такође, новина је да ће евролигаши ове сезоне имати највише до сада недјеља "дуплог" програма. Чак шест:

- од 29. октобра до 1. новембра,
- од 19. до 22. новембра,
- од 17. до 20. децембра,
- од 14. до 17. јануара,
- од 4. до 7. фебруара,
- од 24. до 27. марта.

Као и претходних година, Србија ће имати велики број представника на терену и ван њега. Мимо играча Звезде, српски тренери и играчи наступаће од Русије до Шпаније.

Жељко Обрадовић почеће своју седму сезону на клупи Фенербахчеа и покушаће да турском тиму донесе другу евро-титулу, а уједно и да повећа свој рекорд јубиларним десетим трофејом Евролиге. На другој страни Европе, Светислав Пешић ући ће и у трећу узастопну сезону на клупи Барселоне, коју је у претходном мандату такође водио до титуле првака Старог континента.

И један и други тренер "скоцкали" су тимове за напад на врх. Барса је довела низ кошаркашких звијезда, почев од повратка Николе Миротића из НБА лиге до "потписа" Корија Хигинса из ЦСКА, најбољег играча прошлог Фајнал-фора.

Са друге стране континента, Фенербахче је довео Нанда Де Колоа из ЦСКА, Дерика Вилијамса из Бајерна, Леа Вестермана из Жалгириса, а уочи почетка сезоне стигао је и Владимир Штимац, послије љета проведеног под Обрадовићевим вођством.

Марко Гудурић је овог љета напустио Истанбул и отишао у НБА, гдје је прије неколико дана представљен као нови број "23" Мемфис Гризлиса, док је Никола Калинић један од старосједилаца у Фенербахчеу. У жуто-црном дресу почеће своју пету сезону.

У највећем турском граду наступа и Василије Мицић, један од "мотора" Анадолу Ефеса, пред којим ће поново бити велика очекивања. Претходни мјесеци били су веома тешки за њега, а након повратка са Свјетског првенства у Кини наговијестио је да му неће бити потребно много времена да буде "онај стари". Ово би могла да буде његова опроштајна сезона у Европи, а почео је тријумфом у финалу турског Суперкупа, против Фенера.

Сјеверно од Турске, у Русији ће играти Стефан Јовић, нови плејмејкер Химкија, који је стигао из Бајерна, гдје је од српске колоније остао само Владимир Лучић.

Такође, у Њемачкој ће Евролигу играти и наш "плеј" Стефан Пено, који ће под вођством легендарног Аита Гарсије Ренесеса заиграти у повратничкој сезони Албе у елити. Нажалост, он је прошлу сезону завршио тешком повредом у фебруару и остаје да се види када ће бити у стању да поново наступа у Евролиги, коју је играо и као члан Барселоне.

За разлику од њега, Немања Недовић ће сигурно брзо бити опорављен од рутинске интервенције на кољену, па не би требало да прође много времена прије него што заузме своје мјесто у Арманију, гдје ће му саиграч бити и легендарни Аргентинац Луис Скола (39).

Међу српским представницима у Шпанији је и Вања Маринковић, нови бек Валенсије који је распуцано почео своју епизоду у наранџастом дресу, па би могао да свој таленат демонстрира и у најјачем такмичењу.

Интересантно је да је донедавни играч Партизана заправо једини српски кошаркаш који ће играти у шпанским евролигашима. Наравно, то би могло да се промијени ако тренер Реала Пабло Ласо пружи одређене минуте Марију Накићу, али ипак не би изненадило и ако млади Београђанин (рођен 2001) ипак сачека своју шансу на највишем нивоу.

У сваком случају, пред нама је још једна узбудљива сезона. Биће много кошарке (чак 34 лигашка кола) и судећи према свему што пише на "папиру", требало би да уживамо.

Парови 1. кола Евролиге.

у четвртак

Химки - Макаби 19.00
Панатинаикос - Црвена звезда 20.00
Бајерн - Армани 20.30
Реал Мадрид - Фенербахче 21.00

у петак

Жалгирис - Басконија 19.00
Ефес - Барселона 19.30
Алба - Зенит 20.00
Асвел - Олимпијакос 20.45
Валенсија - ЦСКА 21.00

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар