Nova Evroliga spremna - Može li Zvezda u Top 8?

Takmičarska 2019/20 u najjačem kontinentalnom takmičenju počeće u četvrtak. Pročitajte šta nas čeka u novoj sezoni.

Košarka 02.10.2019 | 22:15
Nova Evroliga spremna - Može li Zvezda u Top 8?
Poslije četiri i po mjeseca pauze, najbolja kontinentalna košarka je opet tu.

Nova sezona Evrolige počinje u četvrtak, a dodatno promijenjeno takmičenje prvi put će imati 18 timova učesnika. Među njima biće i Crvena zvezda, povratnik u kontinentalnu elitu nakon godine pauze, tokom koje je ovdašnji košarkaški region predstavljala Budućnost.

Zaključno sa krajem sezone 2018/19 i trijumfom CSKA na Fajnal-foru u Vitoriji, rukovodstvo takmičenja napravilo je nekoliko "rezova".

Prije svega, dvije garantovane (dvogodišnje) licence dobili su šampion Njemačke, Bajern, i prvak Francuske, Asvel. Njihovim ulaskom u takmičenje, liga će prvi put brojati 18 učesnika, koji će igrati od 3. oktobra do 24. maja i završnice sezone u Kelnu.

Takođe, radikalna promjena je i to da je Evroliga uskratila prohodnost nacionalnim ligama. Počev od ove sezone, prvi čovjek takmičenja Đordi Bertomeu i saradnici isključivo će određivati ko će igrati, a ABA ligi je garantovano da će dobiti pozivnicu za sledeću sezonu.

Od ove sezone dva tima će kroz Evrokup izboriti plasman u Evroligu.

Kao i do sada, osam najuspješnijih timova ligaškog dijela plasiraće se u plej-of, koji će kroz četiri četvrtfinalne serije dati imena učesnika Fajnal-fora u Njemačkoj.

Takođe, novina je da će evroligaši ove sezone imati najviše do sada nedjelja "duplog" programa. Čak šest:

- od 29. oktobra do 1. novembra,
- od 19. do 22. novembra,
- od 17. do 20. decembra,
- od 14. do 17. januara,
- od 4. do 7. februara,
- od 24. do 27. marta.

Kao i prethodnih godina, Srbija će imati veliki broj predstavnika na terenu i van njega. Mimo igrača Zvezde, srpski treneri i igrači nastupaće od Rusije do Španije.

Željko Obradović počeće svoju sedmu sezonu na klupi Fenerbahčea i pokušaće da turskom timu donese drugu evro-titulu, a ujedno i da poveća svoj rekord jubilarnim desetim trofejom Evrolige. Na drugoj strani Evrope, Svetislav Pešić ući će i u treću uzastopnu sezonu na klupi Barselone, koju je u prethodnom mandatu takođe vodio do titule prvaka Starog kontinenta.

I jedan i drugi trener "skockali" su timove za napad na vrh. Barsa je dovela niz košarkaških zvijezda, počev od povratka Nikole Mirotića iz NBA lige do "potpisa" Korija Higinsa iz CSKA, najboljeg igrača prošlog Fajnal-fora.

Sa druge strane kontinenta, Fenerbahče je doveo Nanda De Koloa iz CSKA, Derika Vilijamsa iz Bajerna, Lea Vestermana iz Žalgirisa, a uoči početka sezone stigao je i Vladimir Štimac, poslije ljeta provedenog pod Obradovićevim vođstvom.

Marko Gudurić je ovog ljeta napustio Istanbul i otišao u NBA, gdje je prije nekoliko dana predstavljen kao novi broj "23" Memfis Grizlisa, dok je Nikola Kalinić jedan od starosjedilaca u Fenerbahčeu. U žuto-crnom dresu počeće svoju petu sezonu.

U najvećem turskom gradu nastupa i Vasilije Micić, jedan od "motora" Anadolu Efesa, pred kojim će ponovo biti velika očekivanja. Prethodni mjeseci bili su veoma teški za njega, a nakon povratka sa Svjetskog prvenstva u Kini nagovijestio je da mu neće biti potrebno mnogo vremena da bude "onaj stari". Ovo bi mogla da bude njegova oproštajna sezona u Evropi, a počeo je trijumfom u finalu turskog Superkupa, protiv Fenera.

Sjeverno od Turske, u Rusiji će igrati Stefan Jović, novi plejmejker Himkija, koji je stigao iz Bajerna, gdje je od srpske kolonije ostao samo Vladimir Lučić.

Takođe, u Njemačkoj će Evroligu igrati i naš "plej" Stefan Peno, koji će pod vođstvom legendarnog Aita Garsije Renesesa zaigrati u povratničkoj sezoni Albe u eliti. Nažalost, on je prošlu sezonu završio teškom povredom u februaru i ostaje da se vidi kada će biti u stanju da ponovo nastupa u Evroligi, koju je igrao i kao član Barselone.

Za razliku od njega, Nemanja Nedović će sigurno brzo biti oporavljen od rutinske intervencije na koljenu, pa ne bi trebalo da prođe mnogo vremena prije nego što zauzme svoje mjesto u Armaniju, gdje će mu saigrač biti i legendarni Argentinac Luis Skola (39).

Među srpskim predstavnicima u Španiji je i Vanja Marinković, novi bek Valensije koji je raspucano počeo svoju epizodu u narandžastom dresu, pa bi mogao da svoj talenat demonstrira i u najjačem takmičenju.

Interesantno je da je donedavni igrač Partizana zapravo jedini srpski košarkaš koji će igrati u španskim evroligašima. Naravno, to bi moglo da se promijeni ako trener Reala Pablo Laso pruži određene minute Mariju Nakiću, ali ipak ne bi iznenadilo i ako mladi Beograđanin (rođen 2001) ipak sačeka svoju šansu na najvišem nivou.

U svakom slučaju, pred nama je još jedna uzbudljiva sezona. Biće mnogo košarke (čak 34 ligaška kola) i sudeći prema svemu što piše na "papiru", trebalo bi da uživamo.

Parovi 1. kola Evrolige.

u četvrtak

Himki - Makabi 19.00
Panatinaikos - Crvena zvezda 20.00
Bajern - Armani 20.30
Real Madrid - Fenerbahče 21.00

u petak

Žalgiris - Baskonija 19.00
Efes - Barselona 19.30
Alba - Zenit 20.00
Asvel - Olimpijakos 20.45
Valensija - CSKA 21.00

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar