Рафалом по Тотенхему: Понижење у Лондону!

Свлачионица немирна, тим не зна да чува резултат, да ли је Покетино ударио у плафон? Певци у најтежој ситуацији откако је 2014. Аргентинац преузео кормило екипе. . .

Фудбал 02.10.2019 | 23:30
Рафалом по Тотенхему: Понижење у Лондону!
Јесте помало излизана фраза, али и јесте се рабила зато што је болно тачна: у фудбалу јуче не постоји. Па иако ће се сви сагласити да је Маурисио Покетино за пет година у Лондону урадио сјајан посао и од учесника Лиге Европе направио финалисту Лиге шампиона, после дебакла у судару са Бајерном (2:7) енглеска јавност нашироко спекулише о томе да ли ће Аргентинац уопште дочекати да спроведе очигледно неизбежну реконструкцију тима.

Уосталом, историјски пораз на новом Вајт Харт Лејну је био 16. за Певце у последњих 36 утакмица. Или десети на последњих 18 током којих су само два пута сачували мрежу нетакнутом. Бајерн је Покетинауписао у клупске алманахе, пошто је сада власник негативног рекорда, односно кривац за најтежи пораз у 137 година дугој историји Тотенхема. Најгоре од свега, нико није баш посебно изненађен након што је тим испао у Лига купу изгубивши у пенал серији од нижелигаша Колчестера. Нема никакве дилеме, Тотенхем је у кризи, а самопоуздање у свлачионици на минимуму, па многи медији пишу и да ће Певци бити под стравичним притиском и у суботу против Брајтона, а и у трећем колу Лиге шампиона када ће угостити Црвену звезду, сада два бода испред неупоредиво богатијег енглеског клуба.

“Осетиће мамурлук после оваквог ударца. Не можеш да примиш седам код куће, не занима ме ко је противник. Ово су ипак врхунски фудбалери. Људи од почетак сезоне сумњају у карактер екипе, сумњају у играче који желе да иду, у вертонгене и ериксене, и овај резултат ће им само дати повода за нова питања“, написао је чувени Питер Крауч, некадашњи голгетер Тотенхема и колумниста у Дејли Мејлу.

Исти лист се позабавио и узроцима оваквог пада Тотенхема и издвојио неколико разлога.

НЕМИР У СВЛАЧИОНИЦИ

Одмах после меча са Колчестером и сам Покетино је рекао да играчи у свлачионици имају “различите агенде“ и да нису сви фокусирани на исте циљеве. Није то никаква тајна. Кристијан Ериксен је јавно говорио о томе да жели да иде. Тоби Алдервајрелд и Јан Вертонген су у последњим годинама уговора. И Дени Роуз је требало да иде, чак није био ни на припремној турнеји летос, али је се трансфер није реализовао. Хари Кејн је свих ових година играо феноменално, али и он је сигурно помало фрустриран, јер трофеја – нема. А Покетиновсистем зависи од јединства у свлачионици. Сад је нема. Локални Стандард Ивнинг пише и да после Бајерна Аргентинац није желео ни да разговара са играчима пре него што се смири. Морали су међ собом да среде утиске.

“Морамо прво да б удемо мирни. Нећемо ништа да поправимо виком, док су емоције узавреле. Сад је време да покажемо квалитет. Прво људски, па тек онда професионални“, рекао је после меча шеф струке.

МАУРИСИО ПОКЕТИНО

Немир у свлачионици, али немир и у тренеровој глави. Још пре полуфиналних мечева са Ајаксом у прошлој сезони Лиге шампиона наговестио је Аргентинац да би могао да напусти Лондон ако освоји титулу првака Европе. Играо је финале, Покетино је остао, али је отворено причао о томе колико му је Ливерпул тешко пао. Нико ни не помиње могућност да га председник Даније Леви смени, али се поставља питање колико сам Покетино има снаге да настави. И он сам је ослушкивао понуде из Европе, опште је познато да није увек био задовољан трансфер политиком клуба...

“Не постоји опасност да Леви жели разлаз, али да ли Аргентинац осећа исто није тако извесно“, пише Дејли Мејл.

РЕКОНСТРУКЦИЈА ЕКИПЕ

Једно време је изгледало да ће Покетино успети да издигне клуб на место изазивача за шампионску круну у Премијер лиги, али после два прелазна рока у којима није било појачања тим сада изгледа – истрошено. Освежења су неопходна, али од четири звучна појачања од овог лета игра само Танги Ндомбеле. Џек Кларк је враћен на каљење Лидсу, док су Ђовани Ло Селсо и Рајан Сесењон повређени. А још су ту неки играчи које Покетино не види у клубу. Реконструкција једноставно није завршена.

ЧУВАЊЕ РЕЗУЛТАТА

У четири од последњих седам утакмица Тотенхем је имао вођство, али ниједном није нуспео да га задржи до коначне победе. Против Арсенала и Олимпијакоса им нису била довољна ни два гола предности. Лестер је окренуо после 0:1, Бајерн такође. Евидентно је, Тотенхем не успева да контролише игру кад је треба увести у мирнији ритам.

КРИЗА ГЛАВНИХ ИГРАЧА

Уго Лорис, Тоби Алдервајрелд, Јан Вертонген, Кристијан Ериксен, Деле Али... Листа је предугачка. Хари Винкс, Хари Кејн и Сон Хјонх-мин просто не могу сами. Превише носиоца игре је склона великим осцилацијама. Немачки Кикер, иначе познат по строгим критеријумима, за меч у Лондону само је Сона наградио добром “двојком“. Алдервајрелд је добио “шестицу“, иако је у немачкој традицији записано да се играчи оцењују од “јединице“ као најбоље до “петице“ као најгоре. “Шестице“ су ретке као љубичице у фебруару.

ДЕСНИ БЕК

У једном тренутку Тотенхем је на позицији десног бека био међу јачима у Европи. Имао је Кајла Вокера и Кијерана Трипијеа. Први је сада у Манчестер Ситију, другог су овог лета продали Атлетику. Серж Орије је требало да буде тај који ће донети искуство и квалитет на терен, али он је можда и најризичнији од свих. Против Саутемптона је искључен након што је добио два жута картона у размаку од само четири минута, против Бајерна је могао лако да добије директан црвени због лудог старта на Давиду Алаби, а крив је и за најмање два Бајернова гола. Кајл Вокер-Питерс је још неискусан, повређени Хуан Фојт може да закрпи на десном беку, али је примарно штопер. Позиција десног бека није природна ни за Мусу Сисока, Давинсона Санчеза и Ерика Дајера, који су такође повремено ускакали.

ДА ЛИ ЋЕ ПОКЕТИНО БИТИ ТУ ДА ПОВЕДЕ ПРАВУ РЕКОНСТРУКИЦИЈУ?

Питање свих питања. И још једном, нико није луд да га смењује после свега што је урадио за клуб, али сви острвски медији сумњају у његову личну мотивацију да настави да се бори са ветрењачама. Нико не спори да је извукао максимум из ове групе играча – деветорица су била ту и у Покетиновој првој сезони у Лондону – али и Аргентинац је прошлу сезону описао као “крај једног поглавља“. Подвукао је да је сада време да се испише ново. Међутим, после пет сезона током којих је претварао воду и вино и шеф се емотивно истрошио. Још после финала са Ливерпулом рекао је да запао у благо стање депресије, кроз медије је слао шифроване поруке које су многи схватили као тихи рат са Данијелом Левијем, критиковао је и играче са већ поменутим “агендама“, замерио им је што су се против Бајерна предали пре краја... Сви су енглески медији сагласни у оцени да је у финишу меча Тотенхем изгледао као да издуван балон.

“Крај једне ере“, наслов је у Дејли Мејлу.

“Сад је потпуно јасно да у клубу постоје дубоко укорењени проблеми, који неће решити један прелани рок нити емотивни Покетинови говори, па ни победа против Саутемптона“, додаје Ивнинг Стандард.

Тим се против Бајерна предао. Да ли ће и Покетино?

Извор: моззартспорт

ФОТО: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар