Rafalom po Totenhemu: Poniženje u Londonu!

Svlačionica nemirna, tim ne zna da čuva rezultat, da li je Poketino udario u plafon? Pevci u najtežoj situaciji otkako je 2014. Argentinac preuzeo kormilo ekipe. . .

Fudbal 02.10.2019 | 23:30
Rafalom po Totenhemu: Poniženje u Londonu!
Jeste pomalo izlizana fraza, ali i jeste se rabila zato što je bolno tačna: u fudbalu juče ne postoji. Pa iako će se svi saglasiti da je Maurisio Poketino za pet godina u Londonu uradio sjajan posao i od učesnika Lige Evrope napravio finalistu Lige šampiona, posle debakla u sudaru sa Bajernom (2:7) engleska javnost naširoko spekuliše o tome da li će Argentinac uopšte dočekati da sprovede očigledno neizbežnu rekonstrukciju tima.

Uostalom, istorijski poraz na novom Vajt Hart Lejnu je bio 16. za Pevce u poslednjih 36 utakmica. Ili deseti na poslednjih 18 tokom kojih su samo dva puta sačuvali mrežu netaknutom. Bajern je Poketinaupisao u klupske almanahe, pošto je sada vlasnik negativnog rekorda, odnosno krivac za najteži poraz u 137 godina dugoj istoriji Totenhema. Najgore od svega, niko nije baš posebno iznenađen nakon što je tim ispao u Liga kupu izgubivši u penal seriji od niželigaša Kolčestera. Nema nikakve dileme, Totenhem je u krizi, a samopouzdanje u svlačionici na minimumu, pa mnogi mediji pišu i da će Pevci biti pod stravičnim pritiskom i u subotu protiv Brajtona, a i u trećem kolu Lige šampiona kada će ugostiti Crvenu zvezdu, sada dva boda ispred neuporedivo bogatijeg engleskog kluba.

“Osetiće mamurluk posle ovakvog udarca. Ne možeš da primiš sedam kod kuće, ne zanima me ko je protivnik. Ovo su ipak vrhunski fudbaleri. Ljudi od početak sezone sumnjaju u karakter ekipe, sumnjaju u igrače koji žele da idu, u vertongene i eriksene, i ovaj rezultat će im samo dati povoda za nova pitanja“, napisao je čuveni Piter Krauč, nekadašnji golgeter Totenhema i kolumnista u Dejli Mejlu.

Isti list se pozabavio i uzrocima ovakvog pada Totenhema i izdvojio nekoliko razloga.

NEMIR U SVLAČIONICI

Odmah posle meča sa Kolčesterom i sam Poketino je rekao da igrači u svlačionici imaju “različite agende“ i da nisu svi fokusirani na iste ciljeve. Nije to nikakva tajna. Kristijan Eriksen je javno govorio o tome da želi da ide. Tobi Aldervajreld i Jan Vertongen su u poslednjim godinama ugovora. I Deni Rouz je trebalo da ide, čak nije bio ni na pripremnoj turneji letos, ali je se transfer nije realizovao. Hari Kejn je svih ovih godina igrao fenomenalno, ali i on je sigurno pomalo frustriran, jer trofeja – nema. A Poketinovsistem zavisi od jedinstva u svlačionici. Sad je nema. Lokalni Standard Ivning piše i da posle Bajerna Argentinac nije želeo ni da razgovara sa igračima pre nego što se smiri. Morali su međ sobom da srede utiske.

“Moramo prvo da b udemo mirni. Nećemo ništa da popravimo vikom, dok su emocije uzavrele. Sad je vreme da pokažemo kvalitet. Prvo ljudski, pa tek onda profesionalni“, rekao je posle meča šef struke.

MAURISIO POKETINO

Nemir u svlačionici, ali nemir i u trenerovoj glavi. Još pre polufinalnih mečeva sa Ajaksom u prošloj sezoni Lige šampiona nagovestio je Argentinac da bi mogao da napusti London ako osvoji titulu prvaka Evrope. Igrao je finale, Poketino je ostao, ali je otvoreno pričao o tome koliko mu je Liverpul teško pao. Niko ni ne pominje mogućnost da ga predsednik Danije Levi smeni, ali se postavlja pitanje koliko sam Poketino ima snage da nastavi. I on sam je osluškivao ponude iz Evrope, opšte je poznato da nije uvek bio zadovoljan transfer politikom kluba...

“Ne postoji opasnost da Levi želi razlaz, ali da li Argentinac oseća isto nije tako izvesno“, piše Dejli Mejl.

REKONSTRUKCIJA EKIPE

Jedno vreme je izgledalo da će Poketino uspeti da izdigne klub na mesto izazivača za šampionsku krunu u Premijer ligi, ali posle dva prelazna roka u kojima nije bilo pojačanja tim sada izgleda – istrošeno. Osveženja su neophodna, ali od četiri zvučna pojačanja od ovog leta igra samo Tangi Ndombele. Džek Klark je vraćen na kaljenje Lidsu, dok su Đovani Lo Selso i Rajan Sesenjon povređeni. A još su tu neki igrači koje Poketino ne vidi u klubu. Rekonstrukcija jednostavno nije završena.

ČUVANJE REZULTATA

U četiri od poslednjih sedam utakmica Totenhem je imao vođstvo, ali nijednom nije nuspeo da ga zadrži do konačne pobede. Protiv Arsenala i Olimpijakosa im nisu bila dovoljna ni dva gola prednosti. Lester je okrenuo posle 0:1, Bajern takođe. Evidentno je, Totenhem ne uspeva da kontroliše igru kad je treba uvesti u mirniji ritam.

KRIZA GLAVNIH IGRAČA

Ugo Loris, Tobi Aldervajreld, Jan Vertongen, Kristijan Eriksen, Dele Ali... Lista je predugačka. Hari Vinks, Hari Kejn i Son Hjonh-min prosto ne mogu sami. Previše nosioca igre je sklona velikim oscilacijama. Nemački Kiker, inače poznat po strogim kriterijumima, za meč u Londonu samo je Sona nagradio dobrom “dvojkom“. Aldervajreld je dobio “šesticu“, iako je u nemačkoj tradiciji zapisano da se igrači ocenjuju od “jedinice“ kao najbolje do “petice“ kao najgore. “Šestice“ su retke kao ljubičice u februaru.

DESNI BEK

U jednom trenutku Totenhem je na poziciji desnog beka bio među jačima u Evropi. Imao je Kajla Vokera i Kijerana Tripijea. Prvi je sada u Mančester Sitiju, drugog su ovog leta prodali Atletiku. Serž Orije je trebalo da bude taj koji će doneti iskustvo i kvalitet na teren, ali on je možda i najrizičniji od svih. Protiv Sautemptona je isključen nakon što je dobio dva žuta kartona u razmaku od samo četiri minuta, protiv Bajerna je mogao lako da dobije direktan crveni zbog ludog starta na Davidu Alabi, a kriv je i za najmanje dva Bajernova gola. Kajl Voker-Piters je još neiskusan, povređeni Huan Fojt može da zakrpi na desnom beku, ali je primarno štoper. Pozicija desnog beka nije prirodna ni za Musu Sisoka, Davinsona Sančeza i Erika Dajera, koji su takođe povremeno uskakali.

DA LI ĆE POKETINO BITI TU DA POVEDE PRAVU REKONSTRUKICIJU?

Pitanje svih pitanja. I još jednom, niko nije lud da ga smenjuje posle svega što je uradio za klub, ali svi ostrvski mediji sumnjaju u njegovu ličnu motivaciju da nastavi da se bori sa vetrenjačama. Niko ne spori da je izvukao maksimum iz ove grupe igrača – devetorica su bila tu i u Poketinovoj prvoj sezoni u Londonu – ali i Argentinac je prošlu sezonu opisao kao “kraj jednog poglavlja“. Podvukao je da je sada vreme da se ispiše novo. Međutim, posle pet sezona tokom kojih je pretvarao vodu i vino i šef se emotivno istrošio. Još posle finala sa Liverpulom rekao je da zapao u blago stanje depresije, kroz medije je slao šifrovane poruke koje su mnogi shvatili kao tihi rat sa Danijelom Levijem, kritikovao je i igrače sa već pomenutim “agendama“, zamerio im je što su se protiv Bajerna predali pre kraja... Svi su engleski mediji saglasni u oceni da je u finišu meča Totenhem izgledao kao da izduvan balon.

“Kraj jedne ere“, naslov je u Dejli Mejlu.

“Sad je potpuno jasno da u klubu postoje duboko ukorenjeni problemi, koji neće rešiti jedan prelani rok niti emotivni Poketinovi govori, pa ni pobeda protiv Sautemptona“, dodaje Ivning Standard.

Tim se protiv Bajerna predao. Da li će i Poketino?

Izvor: mozzartsport

FOTO: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar