Србија помаже ликвидност буџета Српске, а Влада купује нови авион

Набавка авиона од стране Владе РС долази у тренутку најаве, која је дошла од стране члана Предсједништва Босне и Херцеговине Милорада Додика, да ће Србија помоћи РС са 50 милиона марака (25 милиона евра) до краја године како би се одржала ликвидност буџета.

Република Српска 01.10.2019 | 12:54
Србија помаже ликвидност буџета Српске, а Влада купује нови авион
Опозиција у Републици Српској (РС) оштро се противи одлуци Владе РС-а да купи нови авион за потребе највиших званичника Републике Српске за 19 милиона марака (око 9,5 милиона евра).

Јелена Тривић, посланица ПДП-а у Народној скупштини Републике Српске, каже да у тренутку у којем нема новца за пројекте у привреди, или повећања социјалних давања, повећање плата радницима у медицини и просвјети, има их за луксуз.

"Је ли тражите нешто да се повећа за било кога одмах је прича - буџет, те тешка финансијска ситуација. Знате, ми смо мала привреда у развоју, буџет је пренапрегнут, велика су социјална давања и то буџет не може да издржи и тако даље. А, са друге стране, кад је авион, кад су аутомобили, је ли луксуз, је ли вила на Јахорини, је ли нешто гдје неко може на неком тендеру да се угради одмах се средства нађу", поручује Тривић.

Посланик СДС-а Небојша Вукановић сматра да је у најмању руку срамно у тренутку када се Република Српска све више задужује, издвајати оволико средстава за набавку авиона. Тврди, при томе, да та набавка такође није урађена у складу с законом.

"Дакле, у буџету уопште није била планирана куповина авиона у овој години и власт уколико је мислила да купи авион требала је доћи у Народну скупштину и извршити ребаланс буџета и онда образложити набавку те почети са процедуром набавке. Дакле, јасно је да су министарка финансија Зора Видовић и премијер Радован Вишковић злоупотребили положај и да би због тога у свакој правно уређеној држави требали одговарати", сматра Вукановић.

Државни авиони у приватне сврхе?

Он је увјерен и да владини авиони одавно не служе у службене већ у приватне сврхе ентитетских моћника.

"То је, у ствари, приватни авион неколицине повлашћених породица и политичких функционера који непрекидно лете са тим авионом до Кипра, Крфа, Салзбурга, Беча. Дакле, нигдје се не иде у неке званичне службене посјете већ служи за шопинг и туристичке туре моћника који се возикају о трошку грађана и државе", сматра Вукановић.

Занимљиво је да се током година често доводило у питање у које сврхе се користи владин авион.

Тако је током 2017. авион Владе РС често путовао на црногорско приморје, у Љубљану, Беч, Салзбург, али и на грчка острва и Русију иако није било званичних посјета.

Тадашњи предсједник РС, данас члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, тврдио је да је све урађено у складу са законима, иако није откривао природу ових путовања.

"Авион РС служи за превоз функционера Републике Српске и апсолутно је све доступно кроз службе и активности. О мојим путевима имам обавезу да информишем надлежне органе, али и да путујем авионом. Немам обавезу да говорим гдје сам био и шта сам радио. Авион се користи у складу са законом, а ја сам био на различитим мјестима", рекао је тада Додик.

Приземљен због корозије

Разлог за набавку новог авиона Цессна Цитатион ЦЈ4 је старост Цессне Ц-525 коју је Влада Републике Српске купила 2008. године за пет милиона долара, тврди Сретен Илић, пилот и директор у Ваздухопловном сервису Републике Српске, у изјави за новинску агенцију СРНА.

"Задњих пет година имамо проблем са корозијом коју ми сваке године дебело плаћамо да се уклони корозија, да се заштита ради, и тако даље. Такође, долазе нам мотори на генерални ремонт сљедеће године и за то треба око 1,5 милиона долара издвојити. И, друга ствар, авион је већ ушао у 13 годину и прави нам солидне проблеме и по питању безбједности", истиче Илић.

Цијена новог авиона износи 9,41 милиона долара, односно око 16,2 милиона марака (око 8,1 милион евра), а када се у цијену урачуна и ПДВ нова летјелица коштаће 18,9 милиона марака (око 9,4 милиона евра) а биће плаћена из буџета РС.

Према тврдњама Илића, али и премијера Радована Вишковића, Цессна Ц-525, која се још увијек користи, била је приземљена од 24. маја ове године по налогу Европске агенције за безбједност (ЕАСА) и Америчке федералне агенције за безбједност (ФАА) због утврђених неправилности на овим моделима авиона. У међувремену, добила је, како тврде, употребу за летове под ограничењима која се тичу броја путника, висине и брзине лета, што је кажу још један разлог за нову набавку.

Пошиљка стиже у новембру

Нови авион за који је већ уплаћен депозит од 1,4 милиона долара требао би стићи у новембру на Аеродром Маховљани у Бањалуци а биће плаћен директно из буџета Републике Српске јер се због исплативости набавке одустало од замјене старо за ново, тврди премијер Вишковић.

"На основу процијене коју су урадили из Цессне нисмо били задовољни са процијењеном вриједности за наш авион и донијели смо одлуку да у набавку авиона да комплетан износ финансирамо из буџета РС. По доласку тог новог авиона, овај авион који сада имамо продаћемо на лицитацији јер сматрамо да ћемо тиме знатно више добити средстава него да смо ишли у замјену и доплату за нови авион", појашњава Вишковић.

Влада РС је прошле године путем јавне лицитације покушала продати старији модел авиона Цесна типа Ц-500 по почетној цени од 160.000 евра, али се нико није појавио на лицитацији, а судбина ове летјелице је непозната.

Набавка авиона од стране Владе РС долази у тренутку најаве, која је дошла од стране члана Предсједништва Босне и Херцеговине Милорада Додика, да ће Србија помоћи РС са 50 милиона марака (25 милиона евра) до краја године како би се одржала ликвидност буџета.

Осим тога, РС се само за првих шест мјесеци ове године већ задужила 221 милиона марака (око 110,5 милиона евра) продајом дугорочних обвезница и трезорских записа. Нова продаја обвезница заказана је већ за 7. октобар, а планирани износ емисије је 30 милиона марака (око 15 милиона евра).

(РСЕ)

Коментари / 37

Оставите коментар
Name

Неша

01.10.2019 11:00

Ма да а Србија јадна и невина затечена са куповином авиона. Дај бјежи све је то догивор.

ОДГОВОРИТЕ
Name

КОМШИЈА

01.10.2019 11:21

Ми смо парадржава, Миле хара до дувара.

Name

Квасац

01.10.2019 11:35

Да , све је у дослуху. Србија зели да пазари електропривреду РС као стратески ресурс и све сто је потребно да се њена вредност спусти до те мјере да мора да се продаје је неопходан корак. Србија це без емоција гледати како нас Рудоња експлоатисе до смрти само да се домогне енергетске а то повлаци и економсе сигурности.

Name

реално

01.10.2019 11:51

Јесу ли икад неста паметно урадили, нису 113%. Тросе новац бахату без срама и лазу народ. Само раде за свој лицни интерес и дзеп.

Name

ипе

01.10.2019 11:52

Ма јок,нико неце купити ЕПРс.превисе има дугова,кад словенци добију пресуду за гацко,неце комплет имовина електропривреде је моци поклопит

Name

075

01.10.2019 11:55

Само тако настави Милораде, јучер ти је као и сваки понедјељак у овој години одобрено и уплаћено цца. 30 милијуна БАМ кредита, повољног, а ти настави да довршиш свој посао да "бољи" ентитет буде сав као Перућица, дакле прашума, и одлично радиш свој посао! Имај увијек у резерви коју гајбу пива, па када загусти дај поданицима!

Name

па

01.10.2019 12:16

Србија помазе зато сто је то дио сирег договора са пријатељима. Русија њима они нама. Они могу водити политику која привлаци Западни капитал али РС не, јер се бори за опстанак у непријатељском окрузењу и не смије попустати хохстаплерима

Name

Ре 075

01.10.2019 12:29

Интересантно... Може више детаља? Која банка, која камата...?

Name

Леми

01.10.2019 14:58

Никад Милорад Додик још није ишао ни на један пут дужи од 100 км аутом.Иде авионом или хеликоптером,а возачи крену раније и чекају га да се по том селу или граду вози мерцедесом

Name

Ре Ипе

01.10.2019 17:15

мислиш кад Словенци добију пресуду за Угљевик? Чини ми се да је Угљевик...

Name

xлxx

01.10.2019 11:03

Колико има јос РС тих обвезница и трезора?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Од срца

01.10.2019 12:22

Вец је нестало. Сада се продају само јос фотокопије.

Name

Борац

01.10.2019 11:09

Бахати Миле и неспособни ПРЕМИЈЕР полтронска скупсинска вецина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тако

01.10.2019 15:25

Ко каже да је неспособан премијер?Он уопште није премијер.Он само извршава наређења Милорада Додика

Name

То знаци

01.10.2019 11:10

да смо банкрот. Када се купи авион, остаје јос пар милиона за пљацку и луксус политицара и ста даље?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Болид

01.10.2019 11:17

Сви прицају о цјени авиона. Наравно да је ненормално куповати авион у оваквој ситуацији и на овакав нацин, медјутим има ту јос троскова: - Плата пилота са доприносима - Плата копилота са доприносима - Плата стјуардесе са доприносима (па они су науцили да се слузе) - Одрзавање авиона, - Хангар - Обезбједјење "предсједницког" авиона. Па овај авион це појести са цјеном осталих троскова самог себе за несто висе од годину дана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

џџџ

01.10.2019 11:56

Наравно да све може када народ "попуши" причу о томе да је рђа појела авион. Колико ми је познато авион није фићо да га једе рђа и прави се од алуминијума. Исто тако је "пушиона" и прича о моторима. Мотори се ремонтују након одређених часова лета односно рада. Ова прича пилота значи само једно а то је да је авион бјесомучно раубован.

Name

Освит

01.10.2019 11:19

Да, влада купује авионе, хеликоптере, луксузне виле крцми будзет културе једном цовјеку,сутају паре по прославама а народу као храну нуди клеронационализам ,мало угрозеног Српства, мало православља мало историје али оне средњовјековне и краљевске,мало пљувања по Социјалистицкој Југославији и Титу и партизанима ,па онда закљуцке Скупстине усвојене без расправе у великој владајуцој партији СНСД.Сви луди а ми паметни а одавно највеца биједа у Европи. Сами против цитавог свијета ,бунтовници и критицари цитавог свијета као онај сто покупи све паре из културе а дрзи предавања о праведном свијету и велица њему пар наклоњених свјетских моцника.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Освит

01.10.2019 12:38

Потписујем. Политицка култура код насих политицара је једна велика нула. Мозе ли ико замислити да у западним земљама један политицар сута народне паре. Могао би, али дан послије одлази. А код нас? Јос му се понеки диве до те мјере да би му јос и своје задње дали.

Name

Од срца

01.10.2019 11:21

Немојте тако брзо са негативним погледом на набавку авиона. Убиједјен сам да се овај нови модел авиона мозе користити за сирок спектар хуманитарних намјена. Ево, на примјер, гасење позара, превоз повриједјених, спрецавање поплава, подјелу пензија старима и изнемоглима, изградњу инфраструктуре... ма требају три оваква портала да се сва корист наброји. Салу на страну, ово је један од најкретенскијих потеза отудјене власти. Хоцемо ли доцекати дан да ови мега-лопови заврсе иза ресетака?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алан Форд

01.10.2019 17:33

Нећемо, прије ће цијели народ иза решетака.

Name

Вуцко

01.10.2019 11:22

Вучко као не зна за то? А ако не зна, нека га опозиција информише...

ОДГОВОРИТЕ
Name

цирбес

01.10.2019 11:30

Људи висе не вјерују у промјене и сада само гледају како да оду одавде. То види свако кад се окрене око себе. Висе нема масе народа за промјене. Људи су схватили да је политика приватни бизнис, да њих нема у том бизнису и да је зивот овдје само губљење времена ко год био на власти. Задња прилика за неке промјене у систему су мозда били протести 2014. Остаје вам само да типкате губеци вријеме и мислеци како це се несто десити само од себе. Овдје је сијело заврсено.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Х5М1

01.10.2019 11:57

Одлично дочарано! Они који одлазе зна се због кога и цега одлазе тако да је сваким даном "критичне масе" све мање!

Name

тофи

01.10.2019 11:41

Тако је то кад власт нема осјећаја за свој народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гурко

01.10.2019 11:55

Није важан НАРОД него удобна фотеља чак и на висини док буде гледао сиротињу по народним кухињама.Да не набије жуљеве док се шљива пије....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Злаја

01.10.2019 12:04

Гласали сте за шејкаАлаРудоњу ,сад изволите па га подмирујте. Сам он троши више него поште Српске ,а ефекат његове политике осјетимо свакодневно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

И

01.10.2019 12:51

ово је бахацење безакоње јаваслук невидјени јос од римског царства !опљацкали дрзаву и народ и сад изнад закона паразити оглодали дрзаву и будзет а задузили неродјену дјецу ! па то је робовласницко друство у 21 вијеку !!!

Name

Сако

01.10.2019 13:05

Мора се купити нови, требаце за бјезанију

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПРИПРЕМА ТЕРЕНА

01.10.2019 14:01

за Електропривреду РС да купи Србија . Све сад дају ко фол мрвцу по мрвицу па це за коју годину подвуци и реци.. Е..да видимо ста смо вам до сад дали..па посто не мозете вратити узецемо и јос ситно доплатити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мостарац

01.10.2019 14:23

Овдје нико не поставља питање ШТА ЋЕ УОПШТЕ авион ? Гдје то требају да путују функционери који уопште нема овлаштења за спољну политику? Којим послом се путује у Салцбург, Беч, Крф??? Хеликоптер могу некако и да схватим због путовања на сједнице у Сарајево, али авион је тотална будалаштина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

01.10.2019 14:42

морају обилазити своје благо депоновано а и баскарење до Кипра Јузне Осетије па И до Русије све директ да се не пресједа ето зато требаааа !а за народ и бициклом а и пјеске мозе се доци та није далеко ово је за далекаа путааа! ста це народу авиони за цега ста да раде са њима !ниста

Name

ТИТО

01.10.2019 14:58

Па гласали сте за снсд и Додика,ето вам сад...., пропаст

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ц

01.10.2019 16:44

Тоје нормално вуциц је увек помагао Рс јос некада давно .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xx

01.10.2019 17:19

Ово је ненародна бахата власт која унистава све цега се дотакне. Све са коца и конопца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ц

01.10.2019 18:56

Тоје нормално вуциц је увек помагао Рс јос некада давно .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Браца

03.10.2019 10:49

хттпс://www.yоутубе.цом/wатцх?в=QиК3ХЛ4О_мц

ОДГОВОРИТЕ