Srbija pomaže likvidnost budžeta Srpske, a Vlada kupuje novi avion

Nabavka aviona od strane Vlade RS dolazi u trenutku najave, koja je došla od strane člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika, da će Srbija pomoći RS sa 50 miliona maraka (25 miliona evra) do kraja godine kako bi se održala likvidnost budžeta.

Republika Srpska 01.10.2019 | 12:54
Srbija pomaže likvidnost budžeta Srpske, a Vlada kupuje novi avion
Opozicija u Republici Srpskoj (RS) oštro se protivi odluci Vlade RS-a da kupi novi avion za potrebe najviših zvaničnika Republike Srpske za 19 miliona maraka (oko 9,5 miliona evra).

Jelena Trivić, poslanica PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske, kaže da u trenutku u kojem nema novca za projekte u privredi, ili povećanja socijalnih davanja, povećanje plata radnicima u medicini i prosvjeti, ima ih za luksuz.

"Je li tražite nešto da se poveća za bilo koga odmah je priča - budžet, te teška finansijska situacija. Znate, mi smo mala privreda u razvoju, budžet je prenapregnut, velika su socijalna davanja i to budžet ne može da izdrži i tako dalje. A, sa druge strane, kad je avion, kad su automobili, je li luksuz, je li vila na Jahorini, je li nešto gdje neko može na nekom tenderu da se ugradi odmah se sredstva nađu", poručuje Trivić.

Poslanik SDS-a Nebojša Vukanović smatra da je u najmanju ruku sramno u trenutku kada se Republika Srpska sve više zadužuje, izdvajati ovoliko sredstava za nabavku aviona. Tvrdi, pri tome, da ta nabavka takođe nije urađena u skladu s zakonom.

"Dakle, u budžetu uopšte nije bila planirana kupovina aviona u ovoj godini i vlast ukoliko je mislila da kupi avion trebala je doći u Narodnu skupštinu i izvršiti rebalans budžeta i onda obrazložiti nabavku te početi sa procedurom nabavke. Dakle, jasno je da su ministarka finansija Zora Vidović i premijer Radovan Višković zloupotrebili položaj i da bi zbog toga u svakoj pravno uređenoj državi trebali odgovarati", smatra Vukanović.

Državni avioni u privatne svrhe?

On je uvjeren i da vladini avioni odavno ne služe u službene već u privatne svrhe entitetskih moćnika.

"To je, u stvari, privatni avion nekolicine povlašćenih porodica i političkih funkcionera koji neprekidno lete sa tim avionom do Kipra, Krfa, Salzburga, Beča. Dakle, nigdje se ne ide u neke zvanične službene posjete već služi za šoping i turističke ture moćnika koji se vozikaju o trošku građana i države", smatra Vukanović.

Zanimljivo je da se tokom godina često dovodilo u pitanje u koje svrhe se koristi vladin avion.

Tako je tokom 2017. avion Vlade RS često putovao na crnogorsko primorje, u Ljubljanu, Beč, Salzburg, ali i na grčka ostrva i Rusiju iako nije bilo zvaničnih posjeta.

Tadašnji predsjednik RS, danas član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, tvrdio je da je sve urađeno u skladu sa zakonima, iako nije otkrivao prirodu ovih putovanja.

"Avion RS služi za prevoz funkcionera Republike Srpske i apsolutno je sve dostupno kroz službe i aktivnosti. O mojim putevima imam obavezu da informišem nadležne organe, ali i da putujem avionom. Nemam obavezu da govorim gdje sam bio i šta sam radio. Avion se koristi u skladu sa zakonom, a ja sam bio na različitim mjestima", rekao je tada Dodik.

Prizemljen zbog korozije

Razlog za nabavku novog aviona Cessna Citation CJ4 je starost Cessne C-525 koju je Vlada Republike Srpske kupila 2008. godine za pet miliona dolara, tvrdi Sreten Ilić, pilot i direktor u Vazduhoplovnom servisu Republike Srpske, u izjavi za novinsku agenciju SRNA.

"Zadnjih pet godina imamo problem sa korozijom koju mi svake godine debelo plaćamo da se ukloni korozija, da se zaštita radi, i tako dalje. Takođe, dolaze nam motori na generalni remont sljedeće godine i za to treba oko 1,5 miliona dolara izdvojiti. I, druga stvar, avion je već ušao u 13 godinu i pravi nam solidne probleme i po pitanju bezbjednosti", ističe Ilić.

Cijena novog aviona iznosi 9,41 miliona dolara, odnosno oko 16,2 miliona maraka (oko 8,1 milion evra), a kada se u cijenu uračuna i PDV nova letjelica koštaće 18,9 miliona maraka (oko 9,4 miliona evra) a biće plaćena iz budžeta RS.

Prema tvrdnjama Ilića, ali i premijera Radovana Viškovića, Cessna C-525, koja se još uvijek koristi, bila je prizemljena od 24. maja ove godine po nalogu Evropske agencije za bezbjednost (EASA) i Američke federalne agencije za bezbjednost (FAA) zbog utvrđenih nepravilnosti na ovim modelima aviona. U međuvremenu, dobila je, kako tvrde, upotrebu za letove pod ograničenjima koja se tiču broja putnika, visine i brzine leta, što je kažu još jedan razlog za novu nabavku.

Pošiljka stiže u novembru

Novi avion za koji je već uplaćen depozit od 1,4 miliona dolara trebao bi stići u novembru na Aerodrom Mahovljani u Banjaluci a biće plaćen direktno iz budžeta Republike Srpske jer se zbog isplativosti nabavke odustalo od zamjene staro za novo, tvrdi premijer Višković.

"Na osnovu procijene koju su uradili iz Cessne nismo bili zadovoljni sa procijenjenom vrijednosti za naš avion i donijeli smo odluku da u nabavku aviona da kompletan iznos finansiramo iz budžeta RS. Po dolasku tog novog aviona, ovaj avion koji sada imamo prodaćemo na licitaciji jer smatramo da ćemo time znatno više dobiti sredstava nego da smo išli u zamjenu i doplatu za novi avion", pojašnjava Višković.

Vlada RS je prošle godine putem javne licitacije pokušala prodati stariji model aviona Cesna tipa C-500 po početnoj ceni od 160.000 evra, ali se niko nije pojavio na licitaciji, a sudbina ove letjelice je nepoznata.

Nabavka aviona od strane Vlade RS dolazi u trenutku najave, koja je došla od strane člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika, da će Srbija pomoći RS sa 50 miliona maraka (25 miliona evra) do kraja godine kako bi se održala likvidnost budžeta.

Osim toga, RS se samo za prvih šest mjeseci ove godine već zadužila 221 miliona maraka (oko 110,5 miliona evra) prodajom dugoročnih obveznica i trezorskih zapisa. Nova prodaja obveznica zakazana je već za 7. oktobar, a planirani iznos emisije je 30 miliona maraka (oko 15 miliona evra).

(RSE)

Komentari / 37

Ostavite komentar
Name

Neša

01.10.2019 11:00

Ma da a Srbija jadna i nevina zatečena sa kupovinom aviona. Daj bježi sve je to dogivor.

ODGOVORITE
Name

KOMŠIJA

01.10.2019 11:21

Mi smo paradržava, Mile hara do duvara.

Name

Kvasac

01.10.2019 11:35

Da , sve je u dosluhu. Srbija zeli da pazari elektroprivredu RS kao strateski resurs i sve sto je potrebno da se njena vrednost spusti do te mjere da mora da se prodaje je neophodan korak. Srbija ce bez emocija gledati kako nas Rudonja eksploatise do smrti samo da se domogne energetske a to povlaci i ekonomse sigurnosti.

Name

realno

01.10.2019 11:51

Jesu li ikad nesta pametno uradili, nisu 113%. Trose novac bahatu bez srama i lazu narod. Samo rade za svoj licni interes i dzep.

Name

ipe

01.10.2019 11:52

Ma jok,niko nece kupiti EPRs.previse ima dugova,kad slovenci dobiju presudu za gacko,nece komplet imovina elektroprivrede je moci poklopit

Name

075

01.10.2019 11:55

Samo tako nastavi Milorade, jučer ti je kao i svaki ponedjeljak u ovoj godini odobreno i uplaćeno cca. 30 milijuna BAM kredita, povoljnog, a ti nastavi da dovršiš svoj posao da "bolji" entitet bude sav kao Perućica, dakle prašuma, i odlično radiš svoj posao! Imaj uvijek u rezervi koju gajbu piva, pa kada zagusti daj podanicima!

Name

pa

01.10.2019 12:16

Srbija pomaze zato sto je to dio sireg dogovora sa prijateljima. Rusija njima oni nama. Oni mogu voditi politiku koja privlaci Zapadni kapital ali RS ne, jer se bori za opstanak u neprijateljskom okruzenju i ne smije popustati hohstaplerima

Name

Re 075

01.10.2019 12:29

Interesantno... Može više detalja? Koja banka, koja kamata...?

Name

Lemi

01.10.2019 14:58

Nikad Milorad Dodik još nije išao ni na jedan put duži od 100 km autom.Ide avionom ili helikopterom,a vozači krenu ranije i čekaju ga da se po tom selu ili gradu vozi mercedesom

Name

Re Ipe

01.10.2019 17:15

misliš kad Slovenci dobiju presudu za Ugljevik? Čini mi se da je Ugljevik...

Name

xlxx

01.10.2019 11:03

Koliko ima jos RS tih obveznica i trezora?

ODGOVORITE
Name

Od srca

01.10.2019 12:22

Vec je nestalo. Sada se prodaju samo jos fotokopije.

Name

Borac

01.10.2019 11:09

Bahati Mile i nesposobni PREMIJER poltronska skupsinska vecina.

ODGOVORITE
Name

Tako

01.10.2019 15:25

Ko kaže da je nesposoban premijer?On uopšte nije premijer.On samo izvršava naređenja Milorada Dodika

Name

To znaci

01.10.2019 11:10

da smo bankrot. Kada se kupi avion, ostaje jos par miliona za pljacku i luksus politicara i sta dalje?

ODGOVORITE
Name

Bolid

01.10.2019 11:17

Svi pricaju o cjeni aviona. Naravno da je nenormalno kupovati avion u ovakvoj situaciji i na ovakav nacin, medjutim ima tu jos troskova: - Plata pilota sa doprinosima - Plata kopilota sa doprinosima - Plata stjuardese sa doprinosima (pa oni su naucili da se sluze) - Odrzavanje aviona, - Hangar - Obezbjedjenje "predsjednickog" aviona. Pa ovaj avion ce pojesti sa cjenom ostalih troskova samog sebe za nesto vise od godinu dana.

ODGOVORITE
Name

џџџ

01.10.2019 11:56

Наравно да све може када народ "попуши" причу о томе да је рђа појела авион. Колико ми је познато авион није фићо да га једе рђа и прави се од алуминијума. Исто тако је "пушиона" и прича о моторима. Мотори се ремонтују након одређених часова лета односно рада. Ова прича пилота значи само једно а то је да је авион бјесомучно раубован.

Name

Osvit

01.10.2019 11:19

Da, vlada kupuje avione, helikoptere, luksuzne vile krcmi budzet kulture jednom covjeku,sutaju pare po proslavama a narodu kao hranu nudi kleronacionalizam ,malo ugrozenog Srpstva, malo pravoslavlja malo istorije ali one srednjovjekovne i kraljevske,malo pljuvanja po Socijalistickoj Jugoslaviji i Titu i partizanima ,pa onda zakljucke Skupstine usvojene bez rasprave u velikoj vladajucoj partiji SNSD.Svi ludi a mi pametni a odavno najveca bijeda u Evropi. Sami protiv citavog svijeta ,buntovnici i kriticari citavog svijeta kao onaj sto pokupi sve pare iz kulture a drzi predavanja o pravednom svijetu i velica njemu par naklonjenih svjetskih mocnika.

ODGOVORITE
Name

Re Osvit

01.10.2019 12:38

Potpisujem. Politicka kultura kod nasih politicara je jedna velika nula. Moze li iko zamisliti da u zapadnim zemljama jedan politicar suta narodne pare. Mogao bi, ali dan poslije odlazi. A kod nas? Jos mu se poneki dive do te mjere da bi mu jos i svoje zadnje dali.

Name

Od srca

01.10.2019 11:21

Nemojte tako brzo sa negativnim pogledom na nabavku aviona. Ubijedjen sam da se ovaj novi model aviona moze koristiti za sirok spektar humanitarnih namjena. Evo, na primjer, gasenje pozara, prevoz povrijedjenih, sprecavanje poplava, podjelu penzija starima i iznemoglima, izgradnju infrastrukture... ma trebaju tri ovakva portala da se sva korist nabroji. Salu na stranu, ovo je jedan od najkretenskijih poteza otudjene vlasti. Hocemo li docekati dan da ovi mega-lopovi zavrse iza resetaka?

ODGOVORITE
Name

Alan Ford

01.10.2019 17:33

Nećemo, prije će cijeli narod iza rešetaka.

Name

Vucko

01.10.2019 11:22

Vučko kao ne zna za to? A ako ne zna, neka ga opozicija informiše...

ODGOVORITE
Name

cirbes

01.10.2019 11:30

Ljudi vise ne vjeruju u promjene i sada samo gledaju kako da odu odavde. To vidi svako kad se okrene oko sebe. Vise nema mase naroda za promjene. Ljudi su shvatili da je politika privatni biznis, da njih nema u tom biznisu i da je zivot ovdje samo gubljenje vremena ko god bio na vlasti. Zadnja prilika za neke promjene u sistemu su mozda bili protesti 2014. Ostaje vam samo da tipkate gubeci vrijeme i misleci kako ce se nesto desiti samo od sebe. Ovdje je sijelo zavrseno.

ODGOVORITE
Name

H5M1

01.10.2019 11:57

Odlično dočarano! Oni koji odlaze zna se zbog koga i cega odlaze tako da je svakim danom "kritične mase" sve manje!

Name

tofi

01.10.2019 11:41

Tako je to kad vlast nema osjećaja za svoj narod.

ODGOVORITE
Name

Gurko

01.10.2019 11:55

Nije važan NAROD nego udobna fotelja čak i na visini dok bude gledao sirotinju po narodnim kuhinjama.Da ne nabije žuljeve dok se šljiva pije....

ODGOVORITE
Name

Zlaja

01.10.2019 12:04

Glasali ste za šejkaAlaRudonju ,sad izvolite pa ga podmirujte. Sam on troši više nego pošte Srpske ,a efekat njegove politike osjetimo svakodnevno.

ODGOVORITE
Name

I

01.10.2019 12:51

ovo je bahacenje bezakonje javasluk nevidjeni jos od rimskog carstva !opljackali drzavu i narod i sad iznad zakona paraziti oglodali drzavu i budzet a zaduzili nerodjenu djecu ! pa to je robovlasnicko drustvo u 21 vijeku !!!

Name

Sako

01.10.2019 13:05

Mora se kupiti novi, trebace za bjezaniju

ODGOVORITE
Name

PRIPREMA TERENA

01.10.2019 14:01

za Elektroprivredu RS da kupi Srbija . Sve sad daju ko fol mrvcu po mrvicu pa ce za koju godinu podvuci i reci.. E..da vidimo sta smo vam do sad dali..pa posto ne mozete vratiti uzecemo i jos sitno doplatiti.

ODGOVORITE
Name

mostarac

01.10.2019 14:23

Ovdje niko ne postavlja pitanje ŠTA ĆE UOPŠTE avion ? Gdje to trebaju da putuju funkcioneri koji uopšte nema ovlaštenja za spoljnu politiku? Kojim poslom se putuje u Salcburg, Beč, Krf??? Helikopter mogu nekako i da shvatim zbog putovanja na sjednice u Sarajevo, ali avion je totalna budalaština.

ODGOVORITE
Name

Pa

01.10.2019 14:42

moraju obilaziti svoje blago deponovano a i baskarenje do Kipra Juzne Osetije pa I do Rusije sve direkt da se ne presjeda eto zato trebaaaa !a za narod i biciklom a i pjeske moze se doci ta nije daleko ovo je za dalekaa putaaa! sta ce narodu avioni za cega sta da rade sa njima !nista

Name

TITO

01.10.2019 14:58

Pa glasali ste za snsd i Dodika,eto vam sad...., propast

ODGOVORITE
Name

C

01.10.2019 16:44

Toje normalno vucic je uvek pomagao Rs jos nekada davno .

ODGOVORITE
Name

Xx

01.10.2019 17:19

Ovo je nenarodna bahata vlast koja unistava sve cega se dotakne. Sve sa koca i konopca.

ODGOVORITE
Name

C

01.10.2019 18:56

Toje normalno vucic je uvek pomagao Rs jos nekada davno .

ODGOVORITE
Name

Braca

03.10.2019 10:49

https://www.youtube.com/watch?v=QiK3HL4O_mc

ODGOVORITE