А, сад оно право: Партизан и Венеција "отварају" Еврокуп!

"Парни ваљак" после освојеног трофеја у Загребу, вечерас у 20. 00 часова почиње такмичење у Еврокупу. Противник Партизана је Венеција.  Партизан полеће из града који тоне, почиње Еврокуп! „Ако можемо да победимо све до краја, победићемо све - то је Партизан“, рекао је Јанковић пред меч са Венецијом.

Кошарка 01.10.2019 | 10:51
А, сад оно право: Партизан и Венеција "отварају" Еврокуп!
Кошаркаши Партизана играју вечерас од 20 часова утакмицу против Венеције, а у преосталим мечевима Групе Б састају се Лијетувос Ритас - Локомотива Кубањ и Тофаш - Лимож.

Црно-бели су сјајно започели сезону освајањем АБА Суперкупа, али прави изазови тек следе, пре свега у АБА лиги и Еврокупу, у којем вечерас играју први меч против италијанског представника.

"Имамо јако тешку групу, можда најтежу, што значи да ће свака утакмица бити важна. Ипак, боље је имати тешку групу када четири екипе иду у другу рунду, него када иду само две. Морамо ићи корак по корак, утакмицу по утакмицу, не размишљати превише, него играти чрвсто код куће и на страни и борити се. Имамо доста нових играча, доста њих никада нису играли Еврокуп. Венеција има јако дуг ростер, прваци су Италије, искусни, скупа су пет година и биће занимљиво", рекао је тренер црно-белих Андреа Тринкијери.

Плејмејкер Огњен Јарамаз, један од јунака тријумфа у Загребу, спада у групу играча који ће дебитовати у овом такмичењу.

"Пре свега мислим да имамо јаку групу и да ће конкуренција бити добра. Узимајући у обзир да ја први пут играм у овом такмичењу, не могу да дефинишем своја очекивања док утакмице не крену. У сваком случају мислим да имамо капацитет и потенцијал да одиграмо веома добро. Први противник је Венеција, шампион Италије и мислим да ће бити веома неизвесно, али да можемо до победе", рекао је Јарамаз.

Право из Загреба у Венецију. Кошаркаши Партизана буквално нису имали ни дан да се одморе и прославе освојен трофеј у Суперкупу АБА лиге, пошто су одмах по завршетку меча отпутовали на сам североисток Италије. Тамо их очекује дуел првог кола Еврокупа са истоименим тимом (20.00, СК1), који је прошле године изненађујуће дошао до титуле у италијанском првенству. Податак који је у највећој мери довољан да позове црно-беле на велики опрез на оно што их данас очекује на паркету у Заливском граду.

Чини се да је тренер Андреа Тринкијери овог лета склопио тим по свом укусу. Резултати су били видљиви већ током припремних утакмица у којима су црно-бели између осталог однели вредне тријумфе над Макабијем и Фенербахчеом, а све су крунисали убедљивом победом над Цедевита Олимпијом у финалу Суперкупа пре два дана.

Могли су навијачи Партизана да виде да ће ове сезоне доста моћи да очекују од Огњена Јарамаза, са одличним играма наставили су Вилијем Мозли и Кори Волден, а Рашон Томас погађао је немогуће и покупио награду за најкориснијег играча турнира у Загребу. Уз Немању Гордића, Маркуса Пејџа, Николу Јанковића и још пар осталих играча у ротацији, чини се да Партизан има довољну ширину да на најбољи начин изнесе борбе на више фронтова.

Победа на Суперкупу доста је значила играчима на пољу самопоуздања, али је истовремено довела до тога да ће црно-бели у року од само седам дана одиграти четири такмичарске утакмице у прилично високом ритму. Иако је тек почетак такмичарске године, ниједан играч не може остати имун на велики напор којем се тело излаже у таквим ситуацијама, али из табора Партизана зраче оптимизмом.

Венеција, сама по себи, представљаће велики изазов. Реч је о екипи која је задржала окосницу тима од претходне сезоне када је дошла и до пехара савладавши Динамо Сасари у финалу резултатом 4:2 у серији. Говоримо о типичној „домаћинској“ екипи, која веома добро игра код куће, али се на страни углавном мучи да упише бодове. То смо, уосталом, имали прилику да видимо овог викенда, пошто је Венеција у оквиру другог кола Леге А поражена од Фортитуда из Болоње на гостујућем терену.

Кошаркаши из редова Венеције којих се донекле треба прибојавати су плејмејкер Аријел Филој, бек Стефано Тонут, као и Мајкл Вот који игра на позицији центра. Добра ствар за Партизан је чињеница да ове играче одлично познају Рашон Томас и Вилијем Мозли, који су претходне сезоне могли да виде њихове мане и врлине у директним окршајима.

У табору Партизана очигледно није било превише времена да се мисли на Венецију, с обзиром на то да су све мисли биле усмерене на успех у Суперкупу АБА лиге. О томе сведочи и изјава кошаркаша Партизана, Николе Јанковића, који додаје да црно-бели никако неће смети да се опусте.

„Нисмо се бавили превише Венецијом, али оно право тек долази. Гледајући прошлу сезону и неке претходне утакмице, делују као јака екипа. Шампиони су Италије. Чуо сам од Рашона Томаса, који је играо финалну серију против њих, да је та хала веома незгодна. Битно је да скупимо снаге и да се опоравимо. Не смемо превише да размишљамо о овој победи, како се случајно не бисмо опустили“, рекао је Јанковић у изјави за Моззарт Спорт непосредно после финала Суперкупа.

Проблем за црно-беле представља и чињеница да ће између финала Суперкупа АБА лиге и меча са Венецијом проћи нешто мање од 48 сати.

„Мали је размак, имамо пут и фактички само један дан припреме. Нисмо желели да калкулишемо на Суперкупу, ми имамо победнички менталитет, тако да ако можемо да победимо све до краја, победићемо. То је Партизан“.

Покушаће Никола Јанковић да против Венеције, али и на наредним мечевима помогне тиму играјући на позицијама четири и пет.

„Радио сам доста на шуту са бековских позиција, играо сам доста на ’четворци’ док је Бирчевић био одсутан. Дуга је сезона и за сада се осћеам добро. На тренеру је да одлучи да ли му је потребно или не да играм на такав начин“, закључио је Јанковић.

Тренер Партизана, Андреа Тринкијери, сматра да је пред црно-белима лавовски тежак посао и да његови играчи морају ићи корак по корак и не размишљати превише унапред.

„Имамо јако тешку групу, можда најтежу, што значи да ће свака утакмица бити важна. Ипак, боље је имати тешку групу када четири екипе иду у другу рунду, него када иду само две. Морамо ићи корак по корак, утакмицу по утакмицу, не размишљати превише, него играти ћрвсто код куће и на страни. Имамо доста нових играча, доста њих никада није играло Еврокуп. Венеција има јако дуг ростер, прваци су Италије, искусни, заједно су пет година, биће занимљиво“, изјавио је Тринкијери.

Победа Партизану би доста значила нарочито на пољу самопоуздања, пошто их већ у суботу очекује први мечу у регионалној АБА лиги када ће се у Лакташима састати са екипом Игокее.

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар