A, sad ono pravo: Partizan i Venecija "otvaraju" Evrokup!

"Parni valjak" posle osvojenog trofeja u Zagrebu, večeras u 20. 00 časova počinje takmičenje u Evrokupu. Protivnik Partizana je Venecija.  Partizan poleće iz grada koji tone, počinje Evrokup! „Ako možemo da pobedimo sve do kraja, pobedićemo sve - to je Partizan“, rekao je Janković pred meč sa Venecijom.

Košarka 01.10.2019 | 10:51
A, sad ono pravo: Partizan i Venecija "otvaraju" Evrokup!
Košarkaši Partizana igraju večeras od 20 časova utakmicu protiv Venecije, a u preostalim mečevima Grupe B sastaju se Lijetuvos Ritas - Lokomotiva Kubanj i Tofaš - Limož.

Crno-beli su sjajno započeli sezonu osvajanjem ABA Superkupa, ali pravi izazovi tek slede, pre svega u ABA ligi i Evrokupu, u kojem večeras igraju prvi meč protiv italijanskog predstavnika.

"Imamo jako tešku grupu, možda najtežu, što znači da će svaka utakmica biti važna. Ipak, bolje je imati tešku grupu kada četiri ekipe idu u drugu rundu, nego kada idu samo dve. Moramo ići korak po korak, utakmicu po utakmicu, ne razmišljati previše, nego igrati črvsto kod kuće i na strani i boriti se. Imamo dosta novih igrača, dosta njih nikada nisu igrali Evrokup. Venecija ima jako dug roster, prvaci su Italije, iskusni, skupa su pet godina i biće zanimljivo", rekao je trener crno-belih Andrea Trinkijeri.

Plejmejker Ognjen Jaramaz, jedan od junaka trijumfa u Zagrebu, spada u grupu igrača koji će debitovati u ovom takmičenju.

"Pre svega mislim da imamo jaku grupu i da će konkurencija biti dobra. Uzimajući u obzir da ja prvi put igram u ovom takmičenju, ne mogu da definišem svoja očekivanja dok utakmice ne krenu. U svakom slučaju mislim da imamo kapacitet i potencijal da odigramo veoma dobro. Prvi protivnik je Venecija, šampion Italije i mislim da će biti veoma neizvesno, ali da možemo do pobede", rekao je Jaramaz.

Pravo iz Zagreba u Veneciju. Košarkaši Partizana bukvalno nisu imali ni dan da se odmore i proslave osvojen trofej u Superkupu ABA lige, pošto su odmah po završetku meča otputovali na sam severoistok Italije. Tamo ih očekuje duel prvog kola Evrokupa sa istoimenim timom (20.00, SK1), koji je prošle godine iznenađujuće došao do titule u italijanskom prvenstvu. Podatak koji je u najvećoj meri dovoljan da pozove crno-bele na veliki oprez na ono što ih danas očekuje na parketu u Zalivskom gradu.

Čini se da je trener Andrea Trinkijeri ovog leta sklopio tim po svom ukusu. Rezultati su bili vidljivi već tokom pripremnih utakmica u kojima su crno-beli između ostalog odneli vredne trijumfe nad Makabijem i Fenerbahčeom, a sve su krunisali ubedljivom pobedom nad Cedevita Olimpijom u finalu Superkupa pre dva dana.

Mogli su navijači Partizana da vide da će ove sezone dosta moći da očekuju od Ognjena Jaramaza, sa odličnim igrama nastavili su Vilijem Mozli i Kori Volden, a Rašon Tomas pogađao je nemoguće i pokupio nagradu za najkorisnijeg igrača turnira u Zagrebu. Uz Nemanju Gordića, Markusa Pejdža, Nikolu Jankovića i još par ostalih igrača u rotaciji, čini se da Partizan ima dovoljnu širinu da na najbolji način iznese borbe na više frontova.

Pobeda na Superkupu dosta je značila igračima na polju samopouzdanja, ali je istovremeno dovela do toga da će crno-beli u roku od samo sedam dana odigrati četiri takmičarske utakmice u prilično visokom ritmu. Iako je tek početak takmičarske godine, nijedan igrač ne može ostati imun na veliki napor kojem se telo izlaže u takvim situacijama, ali iz tabora Partizana zrače optimizmom.

Venecija, sama po sebi, predstavljaće veliki izazov. Reč je o ekipi koja je zadržala okosnicu tima od prethodne sezone kada je došla i do pehara savladavši Dinamo Sasari u finalu rezultatom 4:2 u seriji. Govorimo o tipičnoj „domaćinskoj“ ekipi, koja veoma dobro igra kod kuće, ali se na strani uglavnom muči da upiše bodove. To smo, uostalom, imali priliku da vidimo ovog vikenda, pošto je Venecija u okviru drugog kola Lege A poražena od Fortituda iz Bolonje na gostujućem terenu.

Košarkaši iz redova Venecije kojih se donekle treba pribojavati su plejmejker Arijel Filoj, bek Stefano Tonut, kao i Majkl Vot koji igra na poziciji centra. Dobra stvar za Partizan je činjenica da ove igrače odlično poznaju Rašon Tomas i Vilijem Mozli, koji su prethodne sezone mogli da vide njihove mane i vrline u direktnim okršajima.

U taboru Partizana očigledno nije bilo previše vremena da se misli na Veneciju, s obzirom na to da su sve misli bile usmerene na uspeh u Superkupu ABA lige. O tome svedoči i izjava košarkaša Partizana, Nikole Jankovića, koji dodaje da crno-beli nikako neće smeti da se opuste.

„Nismo se bavili previše Venecijom, ali ono pravo tek dolazi. Gledajući prošlu sezonu i neke prethodne utakmice, deluju kao jaka ekipa. Šampioni su Italije. Čuo sam od Rašona Tomasa, koji je igrao finalnu seriju protiv njih, da je ta hala veoma nezgodna. Bitno je da skupimo snage i da se oporavimo. Ne smemo previše da razmišljamo o ovoj pobedi, kako se slučajno ne bismo opustili“, rekao je Janković u izjavi za Mozzart Sport neposredno posle finala Superkupa.

Problem za crno-bele predstavlja i činjenica da će između finala Superkupa ABA lige i meča sa Venecijom proći nešto manje od 48 sati.

„Mali je razmak, imamo put i faktički samo jedan dan pripreme. Nismo želeli da kalkulišemo na Superkupu, mi imamo pobednički mentalitet, tako da ako možemo da pobedimo sve do kraja, pobedićemo. To je Partizan“.

Pokušaće Nikola Janković da protiv Venecije, ali i na narednim mečevima pomogne timu igrajući na pozicijama četiri i pet.

„Radio sam dosta na šutu sa bekovskih pozicija, igrao sam dosta na ’četvorci’ dok je Birčević bio odsutan. Duga je sezona i za sada se osćeam dobro. Na treneru je da odluči da li mu je potrebno ili ne da igram na takav način“, zaključio je Janković.

Trener Partizana, Andrea Trinkijeri, smatra da je pred crno-belima lavovski težak posao i da njegovi igrači moraju ići korak po korak i ne razmišljati previše unapred.

„Imamo jako tešku grupu, možda najtežu, što znači da će svaka utakmica biti važna. Ipak, bolje je imati tešku grupu kada četiri ekipe idu u drugu rundu, nego kada idu samo dve. Moramo ići korak po korak, utakmicu po utakmicu, ne razmišljati previše, nego igrati ćrvsto kod kuće i na strani. Imamo dosta novih igrača, dosta njih nikada nije igralo Evrokup. Venecija ima jako dug roster, prvaci su Italije, iskusni, zajedno su pet godina, biće zanimljivo“, izjavio je Trinkijeri.

Pobeda Partizanu bi dosta značila naročito na polju samopouzdanja, pošto ih već u subotu očekuje prvi meču u regionalnoj ABA ligi kada će se u Laktašima sastati sa ekipom Igokee.

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar